Politiķi: PBK raidījumos pirms vēlēšanām varētu atbalstīt vienu partiju • IR.lv

Politiķi: PBK raidījumos pirms vēlēšanām varētu atbalstīt vienu partiju

33
Pētniecības portāla "Re:Baltica" shēma par PBK īpašniekiem.

PBK paziņojis, ka priekšvēlēšanu reklāmas nerādīs visā pašvaldību vēlēšanu aģitācijas periodā

Pirmā Baltijas kanāla (PBK) lēmums priekšvēlēšanu laikā vispār atteikties no politiskās reklāmas izvietošanas televīzijas ēterā varētu būt izdevīgs politiķiem, kuriem būs dotas priekšrocības šā kanāla ziņu raidījumos. Tā PBK lēmumu aģentūrai LETA komentēja daži aptaujātie politiķi.

PBK paziņojis, ka reklāmas materiāli netiks izvietoti visā pašvaldību vēlēšanu aģitācijas periodā, kas sāksies 2.februārī.

Reformu partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka apmaksāta reklāma nav vienīgais veids, kā “dot priekšroku” vienam politiskajam spēkam un tādējādi ietekmēt iedzīvotāju viedokli. Tas var notikt arī ziņu raidījumos, kā tas novērojams, piemēram, Krievijas kanālos. Var pieļaut, ka priekšrocību sniegšana ziņu raidījumos nenotiek bez maksas, pieļāva politiķis.

Dombrovskis atzina, ka PBK kā privāta televīzija par reklāmas neraidīšanu ir tiesīga pieņemt tādus lēmumus, kādus grib. Tajā pašā laikā privāta uzņēmuma lēmums, kas nav orientēts uz peļņas gūšanu, liekas “drusku dīvains”, piebilda Dombrovskis.

Savukārt partijas “Vienotība” līdere Solvita Āboltiņa norādīja, ka kontekstā ar valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām jārunā arī par to, ka dažkārt administratīvie resursi tiek izmantoti kāda konkrēta politiskā spēka reklamēšanai. Piemēram, Rīgā Jaungada sagaidīšanas pasākumā bija paredzēts sabiedrībai pārraidīt Valsts prezidenta Andra Bērziņa un Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzrunu, bet tika pārraidīta tikai Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) uzruna, kas, pēc Āboltiņas domām, nebija nejaušība.

Partijas “Par dzimto valodu” līderis Vladimirs Lindermans sacīja, ka šāda PBK nostāja “kaut kādā mērā varētu nodrošināt priekšrocības” tiem politiskajiem spēkiem, kas patlaban ir pie varas, jo viņi biežāk tiek atspoguļoti ziņās, piemēram, Rīgā tas varētu attiekties uz politisko apvienību “Saskaņas centrs” (SC).

Tomēr nevarot teikt, ka šāds lēmums ietekmēs citu partiju reitingus, teica Lindermans, piebilstot, ka pagaidām ir grūti komentēt, vai tas ietekmēs partijas “Par dzimto valodu” popularitāti.

Savukārt partijas “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” valdes līdzpriekšsēdētāja un Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka uzskata, ka šis lēmums dos plašākas iespējas visām partijām, ja PBK organizēs bezmaksas politiskos raidījumus, kur visiem politiskajiem spēkiem būs iespēja uzstāties. Šādi bezmaksas raidījumi, arī debates, būtu jāorganizē visiem televīzijas kanāliem.

PBK līdzšinējā redakcionālā politika, kas bijusi labvēlīga SC, biznesa portāla “Nozare.lv” aptaujātajiem ekspertiem liek apšaubīt ar atteikšanos no politiskās reklāmas deklarētos cēlos nolūkus, joprojām saglabāsies slēptas reklāmas riski, un skaidrs, ka reklāmai PBK paredzētā nauda tāpat nepaliks neiztērēta.

“Izšķirties par lēmumu atteikties no politiskās reklāmas PBK nebija vienkārši. Taču vēlamies atbalstīt sasniegtās progresīvās pārmaiņas politiskās un mediju vides mijiedarbības procesā. Uzskatām, ka šāda neordināra rīcība veicinās norobežošanos no mediju politizēšanas procesa, kā arī stiprinās PBK redakcionālo neatkarību. Ceram, ka reklāmas kampaņu trūkums tiks kompensēts ar kandidātu tiešajām sarunām ar vēlētājiem, kas ir pasaulē populārs, bet Latvijas politiskajā procesā salīdzinoši maz izmantots aģitācijas veids,” norādīja mediju holdinga “Baltijas Mediju alianse” (BMA) valdes priekšsēdētājs Oļegs Solodovs.

1.janvārī ir stājies spēkā jaunais Priekšvēlēšanu aģitācijas likums, kas nosaka aģitācijas un tās uzraudzības kārtību pirms Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām. Likums paredz, ka 30 dienas pirms vēlēšanām politiskās reklāmas televīzijā būs aizliegtas.

 

Komentāri (33)

Sandris Maziks 11.01.2013. 10.06

kolpants
“Savukārt LTV1 un TV3+LNT Vienotība stāstīs”

Ne reizes neesmu ieslēdzis PBAnālu, tomēr vismaz desmit reizes jau esmu noklausījies mazā fašistu smerdeļa, pusmaratonskrējēja un viņa paģeļņika pīlīšu pūšanu.

+7
0
Atbildēt

2

    Egitazz > Sandris Maziks 11.01.2013. 10.09

    Говорят, это второй уровень нирваны, когда можно слышать, не включая телевизор

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Sandris Maziks 11.01.2013. 13.56

    Koļa Pantovič, vaļī ka prom uz [email protected]!
    Netraucē..
    Tavu “nodokļos aizmaksāto 0.99LVL” pienesumu Latvijas Valstij svinīgi apņemos maksāt līdz pat savai nāves stundai.
    Tikai vaļī prom, lūdzu!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 11.01.2013. 09.11

PBK ir speciāli pārprofilēts tieši latviešu zombēšanai, par ko liecina nodrošinātais sinhronais balss tulkojums. Cerams, ka vēlamais efekts tomēr netiks panāks, jo tas tulkojums ir vienkārši kaut kas pabaiss.

+6
0
Atbildēt

3

    Egitazz > putekliic 11.01.2013. 10.01

    un kas tāds interesants tād PBK latviešiem ir, kāda motivācija vispār skatīties šo “okupantu un Maskavas ruporu”?

    Nu labi, ietilpst PBK kabeļtelevīzijas paketē. Bet ir ļoti vienkārši šo kanālu izdzēst, tas pat netraucēs ar savu klātbūtni, spiežot pultī pogu “list”

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > putekliic 11.01.2013. 16.42

    Jāzina ko ienaidnieks domā! Jāatsvaidzina sajūtas, lai nav jāpamostās svešā valstī.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > putekliic 11.01.2013. 13.50

    Koļa Pantovič, vaļī ka prom uz [email protected]!
    Netraucē..
    Tavu “nodokļos aizmaksāto 0.99LVL” pienesumu Latvijas Valstij svinīgi apņemos maksāt līdz pat savai nāves stundai.
    Tikai vaļī prom, lūdzu!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

lindapastare 11.01.2013. 10.29

kolpant, tu izliecies vai kā, ka nesaprati būtību – LTV1, TV3 un LNT kanālos (respektivi, latviešu auditorijai) SC varēs reklamēties pēc pilnas programmas. Savukārt PBK, kas “pārvalda” vairākumu krievu auditorijas, neviena latviskā partija nevarēs reklamēties. Ja vēl nesaprati, tad tas ir īpaši kretīnisks veids, kā sargāt savu elektorātu no citu partiju ietekmes. Acīmredzot SC nav droši par savām pozīcijām…

+6
0
Atbildēt

10

    Egitazz > lindapastare 11.01.2013. 10.34

    un cik daudz ziņās un citos raidījumos LTV1 ļauj Ušakovam “vienkārši stāstīt” par savu labu darbu Rīgas labā?

    Nevajag taču tēlot naivo, it kā nesaprātot, par ko iet runa. Jā, NA tā plānoja stāstīt PBK, cik Ušakovs slikts un tā cerēja gūt lielu atbalstu! Toties Ēlerte traki sarūgtināta, ka nevarēs stāstīt PBK skatītājiem, ka Rīgu vajag latvisku, un ka katram krievam vajadzētu atvainoties par okupāciju.

    un droši var teikt, ka tagad PBK būs zem stingras uzraudzības un katra partija pētīs un tūlīt lūgs skaidrot KNAB, vai tā nebija politiskā reklāma PBK raidījumos.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Egitazz > lindapastare 11.01.2013. 11.06

    r.a.
    da bet lūdzu – cik daudz latviskos raidījumos Ušakovam ir iespēja stāstīt, cik viņš ir labs? Nerunājot par raidījumu “Nekā personīgā”, kas praktiski katrā raidījumā ļoti ass pret SC, bet pret V parasti ir daudz maigāks.

    un kāds sakars priekšvēlēšanu kampaņai ar “patiesību”?:)))

    Ždanoka pateicas par to, ka viņai bija iespēja latviešiem stāstīt, ka vajag krievu valodu kā otro? o jā, es domāju, tas viņai vēlēšanās ļoti palīdzēja:)))

    PCTVL laiks bija vienkārši pagājis, un vietēji krievi bija gatavi atteikties no radikālākiem viedokļiem. tāpat kā bija pagājis TB laiks. Bet TB veiksmīgi tika atbalstīs ar jaunām asinīm LV. Kura savukārt ļoti gudri palīdzēja izaugt Lindermaņim un nodrošināt atkal samēra lielas daļas radikālizāciju.

    P.S. ak jā, es atkal piemirsu, ka tā ir vienkārši sakritība, ka Lindermanis kļuva aktīvs un plaši pazīstāms tikai pēc VL parakstu vākšanas. Arguments “viņi tāpat to darītu” taču ir dzelžains un neapgāžams, it īpaši pieminot Ukrainu, kurā parakstu vākšana par krievu valodu bija 2004.gadā – Lindermanis droši vien vienkārši tik ilgi gatavojās, veselus 7 gadus:))

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    dzintarz > lindapastare 11.01.2013. 13.55

    Koļa Pantovič, vaļī ka prom uz [email protected]
    Netraucē..
    Tavu “nodokļos aizmaksāto 0.99LVL” pienesumu Latvijas Valstij svinīgi apņemos maksāt līdz pat savai nāves stundai.
    Tikai vaļī prom, lūdzu!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > lindapastare 11.01.2013. 12.27

    riņķī apkārt. …kolpants…..un kāds sakars priekšvēlēšanu kampaņai ar “patiesību
    _____________________
    Bet tā ir visīstākā patiesība:) Tu taču neesi aizmirsis Vienotības un RP piruetes nākošajā dienā pēc rezultātu paziņošanas? Protams, var jau taisnoties, ka melots valsts vai tautas labā / jo “mazais cilvēks” jau pēc definīcijas ir muļķis un, tikai iekļūstot saeimas namā, cilvēks tiek apveltīts ar prātu/ , bet patiesībai gan ar to nav nekāda sakara.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > lindapastare 11.01.2013. 13.59

    kolpants
    “ka Lindermanis kļuva aktīvs un plaši pazīstāms tikai pēc VL parakstu vākšanas.”

    Lindermanis kļuva aktīvs, kad viens piesmiets kuces bērns deva cerību nelegāļiem, sabiedrības pabirām, ka nu viņi valdīs Latvijā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > lindapastare 11.01.2013. 10.36

    Cīņa gaidāma ļoti smaga, jo kremlis nebūt nav pārliecināts par SC/GKR un ZP kopīgi iegūtiem 51% balsu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > lindapastare 11.01.2013. 11.34

    kolpants…..un kāds sakars priekšvēlēšanu kampaņai ar “patiesību”?:))) +++ šitā ir pērle :) Te pat piebilst nav ko.

    “Ždanoka pateicas par to, ka viņai bija iespēja latviešiem stāstīt, ka vajag krievu valodu kā otro? o jā, es domāju, tas viņai vēlēšanās ļoti palīdzēja:)))” +++ nav runa par to, kas kuram un cik daudz palīdzēja, runa ir par to, cik vienādas iespējas ir pirmsvēlēšanu laikā politiķim uzrunāt savu elektorātu. Es nezinu vai vēl kādam politiķim ir tāda ” tiešā saite”, kā Ušakovam ar PBK, ja runājam par gaidāmajām vēlēšanām Rīgā :)

    Par pārējo visu, ko Tu te esi sarakstījis – VL, Lindermanis utt.

    SC un Lindermanim ir viens un tas pats mērķis – likvidēt atjaunoto LR un tās vietā uzbūvēt savu republiku, atšķirības tikai iesaiņojumā – katra gaumei, kā teikt. Tā kā Ne SC, nedz Lindermanim nav nekāda sakara ar VL. Ja arī šodien nepastāvētu vairs NA, SC kopā ar Lindermani turpinātu pildīt savus uzdevumus Latvijā

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    lindapastare > lindapastare 11.01.2013. 11.23

    Vismaz dzeris vairs nevarēs teikt, ka kolpants ir krievu “saprātīgās daļas” pārstāvis – te nu redzam, ka šim pārstāvim nav dota izpratne par jēdzienu “vārda brīvība”. Tik ļoti neredzēt putinisku manipulāciju ar plašsaziņas līdzekļiem var tikai kremlins līdz kaulam.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > lindapastare 11.01.2013. 10.54

    kolpants. Pēc tām vēlēšanām, kurās SC tika galā ar PCTVL, Ždanoka izteica komplimentu latviskajai info telpai, kura nelika šķēršļus šai kundzei paust savu viedokli, pretēji krievu mēdijiem Latvijā.

    Tas tāds slikts stils – sagriezt ” patiesību” sev vajadzīgajā leņķī un caur to tad sludināt. Ja Tu saki, ka mediji, kuru auditorija pārsvarā ir latvieši, apspiež Latvijas putinistus, neļauj tiem izpausties, tad lūdzu – ilustrē šo bildi ar konkrētiem faktiem

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    dro > lindapastare 11.01.2013. 11.15

    kolpants. Nevajag viltot faktus. Likumu par otro valsts valodu Ukrainā pieņēma tikai 2011. gadā /liekas tas neattiecas arī uz visiem valsts apgabaliem/.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu