Par neskaidrībām kultūras ministres vizītē Austrālijā • IR.lv

Par neskaidrībām kultūras ministres vizītē Austrālijā

100
Žaneta Jaunzeme-Grende

Kultūras ministrijas atbilde

Kultūras ministrija vēlas precizēt informāciju saistībā ar kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes komandējuma uz Austrāliju organizatorisko pusi. Ja vien valdības nodoms stiprināt latvietību visā pasaulē ir ilgtermiņa prioritāte un nepaliek tikai „uz papīra”, tad saikne ar tautiešiem ir un būs jāstiprina, arī dodoties tālās un garākās vizītēs.

Komandējums tika plānots atbilstoši valdības un ministrijas prioritātēm, pamatojoties uz Austrālijas latviešu diasporas uzaicinājumu uz diviem pēc kārtas notiekošiem pasākumiem – Austrālijas latviešu 54.Kultūras dienām (26. – 31.12.) un 3×3 saietu (2.01 – 8.01.) Adelaidē. Ministre uz Austrāliju devās 23.decembrī, bet atpakaļ atgriezās 5.janvārī.

Ņemot vērā to, ka ceļš uz Austrāliju un atpakaļ vien aizņem aptuveni 4 dienas, plānot īsāku komandējumu ir neefektīvi un nelietderīgi. Austrālijas Kultūras dienas reizi divos gados vienmēr notiek laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, kad Austrālijā ir vasaras vidus, tieši tāpat kā lielie Dziesmu un deju svētki arī Latvijā notiek vasaras vidū.

Attiecībā uz ministres dzīvesbiedra Anta Grendes lomu vizītes laikā, ministrija vēlas norādīt un apliecināt, ka viņš uz Austrāliju devās kā privātpersona, līdz ar to ministrija nekādus izdevumus par šo personu nesedza.

Plānojot ministres komandējumu, viesnīcu izvēle notiek saskaņā ar darba plānu, un ministrija ir pilnībā ievērojusi viesnīcas maksas normu, nepārsniedzot atļautos griestus. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem nr.969 „Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”, vidējā cena par uzturēšanos viesnīcā bijusi 113 lati, kas ir ievērojami mazāka par noteikumos atļautajiem griestiem – 300 Austrālijas dolāriem jeb 170 latiem par diennakti.

Tā kā Austrālijā (un tā ir arī ASV) ir tāda viesnīcu politika, ka tiek maksāts par numuriņu, nevis cilvēku skaitu, nav nekāda pamata izskanējušajam, ka ministres vīrs varētu būt viesnīcā uzturējies par valsts līdzekļiem. Organizatoru piedāvātajās viesnīcās vienvietīgu numuru vispār nav. Tas nozīmē, ka cena nemainās no tā, vai numuriņu rezervē vienai vai divām personām.

Kritiku neiztur arī pārmetumi par aviobiļešu izmaksām. Lidmašīnas biļetes (Rīga-Frankfurte-Sidneja-Adelaide-Dubaija-Minhene-Rīga) izmaksāja 2205 latus, kas bija iespējami zemākā cena rezervētam lidojumam pirmssvētku laikā. Ministrijas lidojumam izvēlētie datumi bija tābrīža iespējami izdevīgākais piedāvājums (cena ar nelielu laika nobīdi bija augstāka). Ziemassvētku un Jaungada laikā biļešu cenas tradicionāli ir augstākas nekā ikdienā. Ministre nedevās komandējumā brīvi izvēlētā laikā, bet gan uz konkrētiem, jau minētiem pasākumiem, kuru norises laiks nav pārceļams ministres ērtību dēļ.

Ministrija kategoriski noraida pārmetumus par ministres dzīvesbiedra dalību komandējumā, jo tas nav pretrunā ar pieņemtajām normām un etiķeti. Ģimenes locekļu došanās komandējumā par privātajiem līdzekļiem ir starptautiski pieņemta prakse un ir tikusi un tiek praktizēta arī Latvijā. Tā kā ministres vizītes mērķis bija tikšanās ar tautiešiem ārzemēs, dzīvesbiedra kā pavadošas personas dalība vizītē atbilst protokolam un etiķetei, kā arī nodrošina nepieciešamo praktisko atbalstu.

Vienlaikus ministrija atgādina, ka, pildot valdības uzdoto un veicinot Dziesmu un deju svētku procesu un latviešu integrāciju, ministre savas darbības laikā ir bijusi vizītēs reģionos, tostarp visvairāk tieši Latgalē, kur notiek aktīva darbība par reģiona identitātes saglabāšanu – Balvos, Daugavpilī, Preiļos, Rēzeknē un citās Latgales pilsētās un pašvaldībās.

Informāciju sagatavoja: Ieva Līne, ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Ministres atskaite par komandējumu.

Pasākumu programma.

Komentāri (100)

lismanis 09.01.2013. 14.44

manuprāt, ļoti normāls un saprotams izskaidrojums. un es nebūt neesmu NA atbalstītājs. ko var cepties?

+36
-11
Atbildēt

7

    ligakalnina > lismanis 09.01.2013. 19.44

    ARTs – un kas man patīk?
    Ka mums ir ministrs, kas galīgi neatbilst savam amatam?

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Edmunds Zālīte > lismanis 09.01.2013. 19.08

    reāli neko dāmīte nav uzrakstījusi, kas attaisnotu priekšinieces izdarības. tukšs blablabla.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > lismanis 09.01.2013. 14.52

    Un kurš ir pasūtītājs?

    +10
    -15
    Atbildēt

    0

    ilma > lismanis 09.01.2013. 15.16

    Labi, ka atgādināji, būs jāielūkojas kontā, vai nauda man jau pārskaitīta.
    Vēlreiz paldies par atgādinājumu.

    Lai gan patiesībā “fretkas” koments tikai vēlreiz labi parāda, ka no boļševistiskajiem principiem – kas nav ar mums, ir apmaksāts diversants, Latvijas sabiedrība tā arī nav šķīrusies.
    Un ir skaidrs, ka arī nešķirsies.

    +9
    -12
    Atbildēt

    0

    lismanis > lismanis 09.01.2013. 21.07

    @frukc
    ko tad tu gaidīji? ko viņai pēc tavām domām vajadzēja rakstīt?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > lismanis 09.01.2013. 16.03

    dzeris49 Un kurš ir pasūtītājs?
    ——————————————————-

    Kāda starpība , dzeri, tev taču patīk ?

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > lismanis 09.01.2013. 14.49

    Lūdzu, beidziet dezorganizēt pasūtīto tautas sašutuma paušanas procesu :)

    +26
    -7
    Atbildēt

    0

nefratete 09.01.2013. 17.37

Jo tālāk jo trakāk. Tagad komentāros sāks skaitīt stundas, cik ilgi Grende ir strādājusi, cik ilgi “sauļojusies”. Gribētos redzēt, kā visi šie gudrīši pēc diennakts pavadīšanas lidmašīnās un lidostās izkāptu desmitos no rīta no lidmašīnas un dotos uz kādu oficiālu tikšanos, neizgulējušies, nogruši pēc suņa un citā laika joslā.

Varētu cepties, ja ministre būtu aizbraukusi kā savulaik ļauži no IZM skatīties hoķi uz Kanādu par valsts naudu, bet šinī komandējumā nudien nav pamata saskatīt kādu īpašu problēmu (turklāt vēl mēģinot rēķināt kaut kādas lietderīgās stundas un filozofēt par to, cik ļoti Austrālijas latviešiem ministres vizīte vajadzīga. Par to varbūt lai labāk spriež paši Austrālijas latvieši.)

+17
-3
Atbildēt

0

buchamona 09.01.2013. 14.51

Ir jāpieņem patiesība, ka, atšķirībā no vispārējām LR iekšpolitikā pieņemtajām ” normām”, uz NA attiecas “citi likumi un cita kārtība” , tādēļ, NA ministriem un jebkuriem ļaudīm, kuri ir saistīti ar šo apvienību ir sevišķi rūpīgi jāgatavojas pirms tiek sperts kāds publisks solis, pretējā gadījumā ir gaidāma Latvijas mēroga kārtējais ” skandāls”. Slikti, ka šoreiz šis šovs jau izgāja ārpus Latvijas robežām.

Nekas citādi nenotiks arī municipālo vēlēšanu laikā Rīgā, tikai Grendes vietā tad ” gaismneši” mazgās Broku :)

+23
-9
Atbildēt

8

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 09.01.2013. 15.07

    Iedvesmojoši komentāri, rinķī apkārt. Atmodas laikā jumtu jums galīgi brīves vēji aiznesa prom, kaut arī jau padomju laikā nebijāt īpaši stirps. Jūs esat tas, kurš nīst visus atšķirīgus. Pateicoties jums, Krievijai vienmēr būs iegansts iejaukties. Diemžēl jūs nezināt līdz kam noved naids:

    http://forums.vif2.ru/showthread.php?t=2097

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 09.01.2013. 15.36

    Jūsos arī ir daudz naida. Jums JĀCIENA pārējie cilvēka bērni, lai kādas nacionalitātes tie būtu. Diemžēl jūsu kultūrā NAV PIEŅEMTS būt iecietīgajiem. Un galvenais, kas jums trūkst, ir CIEŅA pret DZĪVĪBU. Tāpēc jūs arī nīstat visus atšķirīgus. Bet naids iznīcina, kā jūs redzat.

    Šajā sadaļā mēs arī redzam šo nīcīgo attieksmi pret dzīvību un pret citu cilvēku dzīvi:

    http://www.ir.lv/karikaturas

    Ne, tie nav nekādi smiekli. Mēs visi esam tiki mirstīgi cilvēki. Tāpēc arī jābūt nevis trullai ākstīšanās manierei, bet savstarpējai cieņai.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 09.01.2013. 14.53

    Un par viņu arī neaizmirstiet nobalsot vēlēšanās:

    http://www.telegraf.lv/upload/picture/picture/2011_03/138394/elerte-article.jpg

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 09.01.2013. 16.19

    WAT. Aicini ļudojedu atmest kanibālismu?:)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 09.01.2013. 16.11

    super_e-y-e
    КАК ГЕНЕРАЛЫ “СЛИЛИ” ТРИБУНАЛУ ВЛАДИМИРА ПУТИНА
    http://echo.msk.ru/blog/aillar/917683-echo/

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 09.01.2013. 18.16

    Super, paldies, ka atgādini par savas tautas un savas valsts nodarītajām zvērībām! Pievieno vēl bildes no Gulaga un Katiņas! Nebaidies, mēs neesam aizmirsuši!

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > buchamona 09.01.2013. 15.34

    Ko Tu ,psihais Ciklop, te mirušu karavīruu bildes liec( gruzīņu), kas SAVU ZEMI aizstāvēja pret kremliniem?Tu tā kā draudi? JA tā tad manuprāt redakcijai tā kā reaģēt prasītos.

    Domā krievu kritušie karavīri daudz savādāk izskatās?
    Vai varbūt, morālais invalīd, domā ka karā krita tikai gruzīnu karavīri, un krievi kā neievainojami pārcilvēki to visu uzveica?

    Tev ko čečenu bildes un video ielikt, kur Taviem tautiešiem rīkles griež , un iekšas izlaiž savvaļā ,čečenijas frontē?
    Par tāda līmeņa ikdienišķām bildēm, kā Tevis norādītās par krievu-gruzīnu karu, pat nerunāsim, tās čečeniem ir štāpeļiem tieši par Tavējo kritušajiem.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 09.01.2013. 14.59

    Domāju, ka pēdējais laiks ir griezties IR redakcijā ar lūgumu bloķēt tos portāla lietotājus, kuri sarunai paredzēto telpu pārvērš par savu bilžu galeriju.

    +26
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu