Jaunzemes-Grendes komandējums mulsina premjeru, citi vēršas policijā • IR.lv

Jaunzemes-Grendes komandējums mulsina premjeru, citi vēršas policijā

136
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Eksperte aicina ministri sabiedrībai skaidrot Austrālijas komandējuma izmaksas

Pēdējās komandējuma dienās Austrālijā kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) pārcēlusies uz dārgāku pludmales viesnīcu, kas turklāt neatrodas tuvāk politiķes apmeklētā pasākuma norises vietai, otrdienas vakarā ziņoja LNT Ziņas.

Premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība) sākotnēji mulsinājis kultūras ministres iesniegtais komandējuma pieprasījums uz Austrāliju, trešdien LNT raidījumā teica Dombrovskis. Mulsumu radījis gan komandējuma laiks, kas iekritis Ziemassvētku un Jaungada brīvdienās, gan arī tālais mērķis. Kā zināms, premjers apstiprina valdības ministru komandējumus.

Tikmēr saistībā ar neoficiālo informāciju par veidu, kādā lidojumam uz Austrāliju un atpakaļ varētu būt iegādātas aviobiļetes kultūras ministrei Jaunzemei-Grendei un viņas dzīvesbiedram Antam Grendem, portāls “Pietiek.com” otrdien vērsies ar iesniegumu Valsts policijā.

Savukārt “Providus” Dace Akule savā blogā portālā “Politika.lv” ministri aicina kliedēt sabiedrībā radušās aizdomas par nodokļu maksātāju naudas nelietderīgu tērēšanu Austrālijas komandējumā un atbildēt uz visiem jautājumiem. “Tikai papildus informācija spēs pārtraukt spekulācijas par to, vai ministres vīra klātbūtni komandējumā nav daļēji finansējuši arī nodokļu maksātāji,” raksta Akule.

Pirmās septiņas diennaktis viņa ar vīru dzīvojusi pieczvaigžņu viesnīcā Adelaides centrā, bet tad pārcēlusies uz pludmales viesnīcu, kur pavadījusi atlikušās trīs diennaktis. Kultūras ministrija viesnīcas maiņu skaidroja ar ministres darba kārtību, proti, viņa bija aicināta piedalīties divos kultūras pasākumos – Austrālijas latviešu kultūras dienās, bet vizītes noslēgumā – ģimeņu saietā.

Aplūkojot Adelaides karti, LNT Ziņas secināja, ka ministrijas skaidrojums neiztur kritiku, proti, vieta, kur notika ģimeņu saiets, ir pavisam citā virzienā no pludmales viesnīcas. Turklāt pludmales viesnīca arī bijusi dārgāka – diennakts Adelaides centra viesnīcā maksā 160 Austrālijas dolārus (90 latus), bet pludmales viesnīcā – 288 Austrālijas dolārus (161 latu), raksta LETA.

Jau ziņots, ka Jaunzeme-Grende pirms Ziemassvētkiem devās komandējumā uz Austrāliju, kur atradās līdz pat 5.janvārim, lai piedalītos Austrālijas latviešu 54.Kultūras dienu pasākumos un tiktos ar Austrālijas latviešu diasporu. Komandējums tika pamatots ar to, ka Kultūras ministrijas izstrādātajās un valdībā apstiprinātajās Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādnēs 2012.-2018.gadam kā viena no prioritātēm ir izvirzīta diasporas saišu stiprināšana ar Latviju.

Grende komandējumā bija devusies kopā ar savu vīru. Kultūras ministrijas ierēdņu sniegtā informācija liecina, ka ministres vīrs dzīvojis par valsts naudu apmaksātā viesnīcā.

Savukārt avīze “NRA” trešdien ziņo, ka ministres vīrs savu dzīvošanu Austrālijā, kur sievai palīdzējis nest somas un citas lietas, apmaksājis no savas kabatas.

Kopumā ministrijai Jaunzemes-Grendes divu nedēļu komandējums izmaksājis 3831 latu. No tiem – lielākā daļa naudas iztērēta par lidmašīnas biļetēm – 2205 lati, vēsta NRA. Ar pārējo naudu nomaksāta dzīvošana, ēšana, un citas vajadzības, kam tērējama oficiālā dienasnauda. Par vietējā sabiedriskā transporta izmantošanu Adelaidē ministre maksājusi pati.

Valsts kontroliere Inguna Sudraba raidījumam norādījusi, ka tas nav naudas, bet principu jautājums, un apšaubījusi, cik produktīvs varēja būt darbs, ja komandējumā līdzi devies ministres dzīvesbiedrs. Viņasprāt, jautājums ir par morāli ētisko pusi. Viņa šaubījās, vai to var saukt par pilnvērtīgu komandējumu, ja vienlaicīgi notiek šāda sava privātā laika izmantošana.

Savukārt politologs Ivars Ījabs raidījumam norādīja, ka tas noteikti nav Latvijas nodokļu maksātāju uzdevums apmaksāt ministres sauļošanos. Viņaprāt, ministre situāciju var labot, ja sabiedrībai detalizēti izklāstīs, kāda bijusi viņas darba kārtība un kādus augļus nesusi vizīte.

 

Komentāri (136)

gliters 09.01.2013. 10.35

“Valsts kontroliere: Tas nav naudas, bet morāli ētisks jautājums – doties komandējumā kopā ar vīru…”

??????????!!!!!!!!!!
Tā ir Sudrabas īpašā “ētikas izpratne” vai prasta vecmeitas skaudība?
Un jebkurā gadījumā Sudrabas uzbraucienus es personiski sākšu ņemt par pilnu tikai tad, kad viņa beidzot saskatīs pārkāpumus arī SC vadītajā Rīgas Domē, citādi tā politiskā angažētība pārāk jau spiežas pa visām vīlēm.

“Valsts kontroliere Inguna Sudraba raidījumam norādījusi, ka tas nav naudas, bet principu jautājums, un apšaubījusi, cik produktīvs varēja būt darbs, ja komandējumā līdzi devies ministres dzīvesbiedrs.”

Atkal jau… Vismaz man liekas, ka vīra klātbūtne var traucēt produktīvi strādāt tikai tad, ja brauciens notiek medusmēneša ietvaros – ir gan pamats domāt, ka šis laiks viņiem sen jau aiz muguras.
Un par to viesnīcu cenām jau nu aiziet tīrā “matu skaldīšana” – ja tikvien būtu tās “nelietīgās nodokļu naudu izšķiešanas”, tad jau nebūtu par ko uztraukties vispār.
Visumā Grende nav ne labāka, ne sliktāka par citiem, bet nu šis “skandāls” jau nu gan izskatās pēc tīrākās “noēšanas” kampaņas. Īpaši redzot, ka delfos jau ir tik tālu, ka vairākas dienas tiek apcerēts kultūras ministres brunču garums Veltas Līnes bērēs (ak vai, nedaudz virs ceļa – šausmas!!!!).
Vnk pretīgi paliek, vērojot vispārējās “latviskā kanibālisma” orģijas.
Piebildīšu, ka arī manā skatījumā Grende nav īsti piemērota savam amatam, bet tad ir jārunā par viņas kompetenci/nekompetenci, nevis jāpievelk aiz matiem “ētikas pārkāpumi”, kādi (un vēl daudz būtiskāki) ir praktiski visu amatpersonu kontā.

+26
-2
Atbildēt

8

    putekliic > gliters 09.01.2013. 14.25

    Zirnekliene<<< Žēl sāk palikt?! Par ko? Šāda tipa ļautiņi kā Grende tikai izgaršo visu šo jezgu. Tādiem nav svarīgi vai tā publicitāte ir ar + vai - zīmi, galvenais, ka visi runā un ņemas. Tas šādiem ļaudīm liek justies arvien svarīgākiem, nu īstam sabiedrības krējumam, kuru visi rēnģēdāji tikai apskauž un tāpēc rej.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Egitazz > gliters 09.01.2013. 10.48

    Hm, ļoti interesanti, bet kad vairāku dienu garumā bija tracis ap Ušakova pulksteņiem, neredzēju komentārus “kāds sīkums, ko kasās”.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > gliters 09.01.2013. 10.46

    ——– zirnekliene Šeloba (..)
    Vnk pretīgi paliek, vērojot vispārējās “latviskā kanibālisma” orģijas.
    =============================================================================
    Ak, ”pretīgi”-?! Vai tad baisi briesmīgajos, tumši tumšajos padomju okupācijas gados pilsonīši varēja tik brīvi kritizēt varnešu ministrus? Nē, nevarēja 50 garus gadus baudīt īsteno Rietumu demokrātiju – , tāpēc tagad jāatgūst nokavētais…..
    Slava Latvijas medijiem! Slava demokrātijas ”sargsuņiem” !

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 09.01.2013. 15.01

    Es tomēr par cilvēkiem spriežu pēc sevis un tāpēc pieņemu, ka šāda jezga varētu likt vien pastiprināti “izgaršot” vai nu alkoholu vai nervu zāles, jābūt mazohistam, lai no šāda veida uzmanības pret savu personu “ķertu kaifu”.
    Publika jau ir tā, kas “izgaršo” kārtējo iespēju kādu “atspārdīt”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > gliters 09.01.2013. 10.56

    ——–
    Katru varnesi ir regulāri ‘jānoper’, regulāri ar dubļiem un/vai tortēm jānomētā, lai pārāk no ‘tautas’ neatrautos.
    Amerikanizācija rullē:

    http://www.youtube.com/watch?v=Bykaf6-7pxI

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 09.01.2013. 10.41

    zirnekliene šeloba. Atkārtošos. Šis skandāla eskalācija jau sāk atgādināt vājprātu, tai ir tikai viems mērķis – novērst uzmanību no nelikumīgā algu paaugstinājuma un RP un Bondara sarunu izgāšanās.

    +14
    -6
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 09.01.2013. 10.46

    Un visam fonā, protams, parastā tieksme iegriezt NA…
    Ir jau tā Grende kā kultūras ministre – tā, “so so”, bet vnk jau tīri cilvēciski žēl paliek.

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 09.01.2013. 12.05

    kolpants. Varbūt ņem mazliet krutāk – padomā par miljoniem no Rīgas namiem nevis par pulksteņiem:)

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 09.45

Kura govs nu būtu māvusi, bet Sudraba varēja izmantot iespēju paklusēt. Pati krīzes laikā nesamazināja savu algu ne par santīmu. Grendei par 500 Ls jāpamet amats un jāstājas tiesas priekšā, bet Dombrovski, Pavļutu un Roni par nelikumīgu nkārtīgu algu palielināšanu vadītājiem bez saeimas akcepta uz goda pjedestala ar noteikumu tos pielūgt vismaz reizi dienā. Bail iedomāties, kas notiktu, ja Grendes ministrijai pakļautā uzņēmumā būtu pazuduši tie miljoni, kas vairs nav atrodami Rīgas namos. Vai ministri ar valsts sekretāru nesaplosītu pie ministrijas durvīm, bet Ušakovs ar Ameriku skaisti, gudri un godīgi…Nav jau svarīgi, kas noticis, bet kādā mērcē to pasniedz. Blēžiem un idiotiem vajadzīgs naciķis, ko noriet.

+25
-5
Atbildēt

15

    ligakalnina > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 10.10

    Te klusais teica – par Grendi nav ko teikt, sāks runāt par algu pielikumu, tā arī notiek, tikai, ar Grendi tam nav nekāda sakara.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 09.57

    Tipa, “citi vēl sliktāki”?
    Nu tas ir “spēcīgs” arguments.
    Ja viņai būtu nedaudz vairāk prāta, un nedaudz mazāk visatļautības un nekaunības, domā, viņa būtu pārvākusies uz to hoteli pludmalē, zinot, ka par to, vienalga, uzzinās, un kāda būs reakcija?

    +9
    -14
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 11.09

    pirozkovs – nu redz, beidzot sagaidīju, personiskie uzbraucieni argumentu vietā.
    Īsts VL stils.
    Var tikai pabrīnīties, ka, nodzīvojot 20 gadus demokrātijā, kādam, vēl arvien, nav skaidrība, ka augstas amatpersonas tēriņi un uzvedība nav viņas personiskā darīšana un “ošņāšanās pie durvīm” vai kā tu tur teici.
    Nespēja vai nevēlēšanās izprast elementāras lietas un kā viss iekārtots dem. valstī?

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    austrisv > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 11.07

    No komentāriem izskatās tā: svarīgi nav tas ko katrs ministrs vai ministru prezidents dara, bet svarīgi ir tas, kā žurnālisti to pasniedz!
    Tā jau arī ir, un es tam piekrītu, bet tas jau nav tikai par Grendi, bet diemžēl tas ir par gandrīz visiem, pie tam arī par to pašu nabaga Čigāni vai Zaķi. Ne jau par velti Čepāne ir sarūgtināta par žurnālistiem, kuri var un arī interpretē, kā nu viņiem tas gadījums šķiet tuvāk sirdij un spalvai!
    Bet tas sakāms arī par komentētājiem, jo arī tie un ,es arī .skatāmies uz dažādām lietām subkjektīvi. Patiesību sakot, tas ir derīgi, ka Grende arī tomēr kļūdījusies, kaut par nieka apm 3000 Ls, bet tomēr un neviens nav svēts- tas nu gan tiesa, jo gan jau savs aprēķins te ir, jo ministri jau neceļo pēc protokola kopā ar saviem vīriem komandējumos, ja kas, bet galvenais jau kā to pasnidz, vai ne! Es nenosodu, jo visādi gadās un cilvēki ne visu var paredzēt, jo nav svētie.
    Kā teiktu Bērziņš: Tas taču ir tik cilvēcīgi!( vajadzīgo apvienot ar patīkamo)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Egitazz > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 10.46

    Tāda maza niansīte, vai esi pārliecināts, ka starpību viesnīcu cenā Grende nav segusi no savas kabatas, tu pārbaudīji komandējuma atskaiti?
    ===
    tāda maza niansīte- nez kāpēc tas netiek pateikts uzreiz. Piemirsās?:)))

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 10.56

    Urā – pirozkovs pamodās ātrāk pirms lno :)

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Anete > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 12.03

    Ne velti Bībele ir minēti 40 gadi. Tapēc bruņosimies ar pacietību un “novilksim” vēl atlikušos 20.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 12.40

    Esmu pārliecināts, ka 80 % no visiem valdības locekļu komandējumiem ir ar ļoti mazu efektivitāti un bez reāla labuma Latvijas “nodokļu maksātājiem”.
    ////
    Ņemsim :) to pašu Ā.Žagaru. Viņam bez darba operā ir savs bizness, viņš kā viesrežisors ir iestudējis dažas izrādes ārzemju teātros. Vai kāds ir papētījis, cik reizes gadā vai visā savas direktorēšanas laika viņš ir devies komandējumos par savu vai savas firmas naudu? Vai arī tomēr savas privātās lietas ārzemēs kārtojis izmantojot valsts uzņēmuma līdzekļus?

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 12.17

    Var tikai pabrīnīties, ka, nodzīvojot 20 gadus demokrātijā, kādam, vēl arvien, nav skaidrība, ka augstas amatpersonas tēriņi un uzvedība nav viņas personiskā darīšana un “ošņāšanās pie durvīm” vai kā tu tur teici.
    ———
    Par Ūšakova, Pabrika, Roņa un ĶĪļa tēriņiem Tev intereses nav?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Anete > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 12.01

    Drošvien tas bija viens no iemesliem kapēc VVF nesen apšaubīja mediju neatkarību. Diemžēl arī IR nav izņēmums, cik rakstus jau nopublicējuši par šo tēmu. Varbūt turpmāk varētu blakus raksta autoram publicēt arī tā vārdu, kas pasūtījis to vai šito reitingu izlīdzināšanas kampaņu.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 12.24

    dzeris49. Ak kungs, cik tu šķīsts un jūtīgs:) Palasi sava stila komentārus par infantīlajiem ar sliekas saprašanu apveltītajiem nacionāļiem:)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 10.04

    pirozkovs

    Yesss!!!

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49. Paldies par atbildi, kas nav atbilde. Tātad elementāras lietas domas gigants nespēj sagremot. Tāda maza niansīte, vai esi pārliecināts, ka starpību viesnīcu cenā Grende nav segusi no savas kabatas, tu pārbaudīji komandējuma atskaiti? Tu tēlo rietumu tipa demokrātu, bet vairāk atgādini klejotāja prezentēto sādžinieku, kurš ošņājas gar kaimiņa durvīm, vai tas nešmorē vistiņu…

    +15
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > ﮎandijs Be1t1kﮎ 09.01.2013. 12.27

    Andrejs. Dzerim vienīgā interese novākt nacionāļus, lai beidzot īstie demokrāti Ušakovs un Ameriks tiktu pie valsts likteņu lemšanas:)

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49. Nepatīk? Vai tad labāki? Toties atbrīvotāji:) Nu, dzeri, bet kā ir ar nelikumīgo algu palielinājumu, ar RD? Salīdzini mērogus, vai arī tas tavam prātiņam nav aptverams?

    +17
    -4
    Atbildēt

    0

ligakalnina 09.01.2013. 08.12

Ministrei nav jādod “skaidrojums”, bet gan atskaite, un to darīt viņa izvairās, nu tas, ka pēdējās dienas pēkšņi bija jāpārvācas uz dārgu hoteli pludmalē, kopā ar vīru, jau arī liecina, kādi galvenie mērķi bija šim komandējumam, it kā arī tie ārzemju latviešu sevišķā sajūsmā par viņu tur nav, gribētos tiešām dzirdēt, ko reālu viņa tur ir darījusi, vēlams arī, kad, tieši kur, un cikos, nevis tās vispārīgās frāzes.
Šinī sakarībā sevišķi neadekvāts, demagoģisks un pretīgs ir Dzintara komentārs, kurā viņš apsūdz visus tos, kas kritizē ministri, necieņā pret ārzemju latviešiem, nosauc par zemiskiem cilvēkiem (acīmredzot, “zemiski” ir arī tie Austrālijas latvieši, kas kritizē to Grendi), un pat Sibīriju tur iepinis.
No otras puses, šis komentārs jau parāda visu att. partijas būtību – populistiska demagoģija, kas balstās uz spekulāciju ar vēsturi, demogrāfiju, sociālo situāciju, utt., uz jebko, kas izraisa lielu rezonansi, un visu, kas jebkur nepiekrīt VL, pasludināšana par “tautas ienaidniekiem”, un sevi, dabiski, par vienīgajiem īstenajiem patriotiem, tā ka tā Dzintara “runa” ir visas tās partijas politikas kvintesence un atspoguļojums.
Dabiski, tā atspoguļo arī vislatviešu izpratni par demokrātiju, ētiku, amatpersonas tiesībām un pienākumiem, un par to, kādi cilvēki var būt par ministriem, izpratne, jāsaka, ne visai adekvāta.

+33
-17
Atbildēt

3

    Janka, Janic > ligakalnina 09.01.2013. 10.53

    par daargaaku jau nez vai veerts runaat , lasiiju , ka pa 1 ls….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 09.01.2013. 10.19

    Kad tik sīkas atskaites būs par visu MK ministru komandējumiem, tad es piekritīšu, ka varēja taupīgāk, varēja lētāk, varēja vispār nebraukt.
    Visā 2012. gada laikā tas ir vienīgais gadījums, kad IRsis tik ļoti ir uzbudinājies par kāda ministra komandējumu – laikam jau 4. raksts pēc kārtas.
    Varu derēt, ka visi ministri vismaz reizi mēnesī dodas komandējumos, no kuriem sausais atlikums bieži vien ir “satikāmies, apspriedāmies, parunājāmies (pakonsultējamies), viss bija jauki”

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    putekliic > ligakalnina 09.01.2013. 08.54

    Dzeri, redz kā Tevi jau ir sākuši izmīnusot :). Bet par ko? Par to, ka esi objektīvs attiecībā Grendes uz morāli ētisko spļavienu sabiedrības acīs. Arī man nav saprotams, kā var aizstāvēt cilvēku par acīmredzamiem pārkāpumiem tikai tāpēc, ka tas nāk no kāda noteikta politiksā spēka. Tie ne ar ko šajā ziņā neatšķiras no tiem lielkrievu šovinistiem, kuri balso un balsos par ušakoviem, lindermaņiem, urbanovičiem un osipoviem lai arī ko tie darītu vai nedarītu! Tikai viens kritērijs – “savējais”!

    +18
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu