Pavļuts un Ronis vērtēs valsts uzņēmumu valdes locekļu atalgojumu • IR.lv

Pavļuts un Ronis vērtēs valsts uzņēmumu valdes locekļu atalgojumu

40
Satiksmes ministrs Aivis Ronis (no kreisās) un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts valdības sēdē. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Pavļuts: atalgojums “Latvenergo” ir vairākas reizes mazāks nekā privātfirmās vai kaimiņvalstīs; Ronis draud – jauns pētījums apliecinās, ka algām jābūt vēl lielākām

Satiksmes ministrs Aivis Ronis un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, ņemot vērā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) doto uzdevumu, sola vērtēt atalgojuma palielināšanu viņu vadīto ministriju pārziņā esošo uzņēmumu – attiecīgi VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) un a/s “Latvenergo” – valdēm.

Satiksmes ministrs gan otrdien valdībā norādīja, ka viņš joprojām paliek pie sava viedokļa, ka tādā uzņēmumā kā LDz atalgojumam darbiniekiem jābūt adekvātam un viņiem jāsaņem samaksa par darbu, ko viņi dara, raksta “Nozare.lv”.

Vaicāts par jaunajiem LDz valdes priekšsēdētāja pienākumiem jaunajā uzņēmuma prezidenta amatā, Ronis norādīja, ka ikdienā redz, ko valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis dara. Ministrs teica, ka Magonis ir stratēģiski svarīga uzņēmuma prezidents, uzņēmums dod darbu tūkstošiem cilvēku tieši dzelzceļa sistēmā, kā arī tiek nodarbināti cilvēki Latvijas ostās un transporta industrijā. “Tas ir mūsu transporta sistēmas mugurkauls, un viņš to vada,” teica Ronis.

Lūgts definēt atšķirību starp prezidenta un valsts priekšsēdētāja pienākumiem, Ronis norādīja, ka valdes priekšsēdētāja amats ir aprakstīts likumā, tas ir akcionāra pārstāvis, bet uzņēmums strādā arī kā komercuzņēmums pēc komerclikumiem.

Ministrs teica, ka neaizstāvot sistēmu, kad atsevišķi ir valde un vēl ir komerciālā uzņēmuma vadība. Viņaprāt, būtu labi, ja varētu atgriezties pie “normālās sistēmas”, tomēr, kamēr ir šāda sistēma, “cenšamies darīt, ko varam, lai cilvēki saņemtu atbilstošu atalgojumu par viņu darbu”.

LDz valdes locekļu atalgojums tika noteikts, pamatojoties uz pētījumiem, kuros salīdzināts atalgojums līdzīgās kompānijās kaimiņvalstīs un privātajā sektorā. Ronim arī esot informācija, ka nākamajā pētījumā skaitļi būs vēl lielāki, kas nozīmē, ka atalgojumam ir jābūt vēl lielākam.

Lai gan ministrs aizstāv LDz valdes atalgojuma palielināšanu, viņš solīja izpildīt premjera uzdevumu izvērtēt to. Ronis vēl nebija redzējis dokumentus par šo uzdevumu, tāpēc nezināja, cik ilgā laikā tas jāizdara.

Viņš aicinājis arī Saeimas deputātus apmeklēt un iepazīt LDz, lai redzētu, ko šis uzņēmums dod Latvijas tautsaimniecībai. Vaicāts, kas notiks ar papildu atalgojumu, ja Saeima nolems paaugstināt koeficientu valsts uzņēmumu valdes atalgojuma aprēķināšanai, kas nodrošinās vēl lielāku atalgojumu, Ronis teica, ka par to domās, kad tas notiks.

Savukārt Pavļuts teica, ka līdz 15.janvārim gaida valsts sekretāra, valsts kapitāldaļu turētāja pārstāvja “Latvenergo” Jura Pūces argumentāciju par atalgojuma apmēru. Patlaban Pūce ir apslimis.

Kā teica ministrs, savulaik, kad bija principiālas sarunas par šī jautājuma risināšanu, viens no nosacījumiem no viņa puses bija saprast, kā tas atbilst tirgum. Par to ir jāpārliecinās, teica Pavļuts. Savukārt otrs svarīgais faktors ir valdes darba vērtējums.

Pavļuts norādīja, ka “Latvenergo” ir Latvijas lielākais un vērtīgākais Latvijas uzņēmums un tas, ka, piemēram, Rīgas brīvostas pārvaldnieks saņem vairākas reizes lielāku atalgojumu nekā “Latvenergo” vadītājs, nav normāli. Viņaprāt, nav arī normāla situācija, ja atalgojums “Latvenergo” vadītājam ir vairākas reizes mazāks nekā nopietnu privātfirmu vai kaimiņvalstu energokompāniju vadītājiem. Taču veidu, kā tika paaugstināts atalgojums “Latvenergo” vadībai, viņš novērtēja kā ne pārāk korektu.

Ministrs teica, ka lēmumu pieņēma akcionārs, kas šajā gadījumā bija valsts sekretārs, un par atalgojuma apmēru tika izlemts, ministram nezinot viņa atvaļinājuma laikā. “Nepieciešamība diskutēt par paaugstināšanu ir, bet apmērs, argumentācija – to mēs apspriedīsim,” teica Pavļuts.

Viņš pagaidām atturējās apgalvot, ka atalgojums tiks samazināts, norādot, ka vēlas redzēt detalizētus argumentus, uz kā bāzes un pēc kāda novērtējuma tas veikts.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis pirmdien uzdeva Satiksmes ministrijai un Ekonomikas ministrijai izvērtēt, cik pamatota bijusi to kapitālsabiedrību “Latvijas Dzelzceļš” un “Latvenergo” valdes locekļu atalgojuma palielināšana.

Viņš aicināja ministrijas šo jautājumu izvērtēt un nākt klajā ar sabalansētāku un piezemētāku risinājumu. Viņš norādījis, ka problēma ir un tā ir jārisina, taču iespēja ir izmantota “trekno gadu stilā”, uzreiz vairākas reizes palielinot algas. Tas nav pamatotākais risinājums, uzskata premjers.

 

Komentāri (40)

FaLcoN 08.01.2013. 18.05

Algu nav nepieciešams palielināt ! Lai nosaka rādītāju kopumu (piemēram, likviditāte, rentabilitāte u.d.c.), kuru uzlabošana, noturēšana papildus atalgojama ar iepriekš atrunātām piemaksām pie bāzes algas. Tā taču ir vadības atbildība. Ja vērtētu šādi (kvalitatīvi), neizslēdzu, ka lielo valsts uzņēmumu vadīšana nemaz nav bijusi tik veiksmīga.
Tautas baidīšana, ka aizmuks neaizvietojamie vadītāji, neiztur kritiku. Īsti nav dzirdēts, ka kāds būtu aizmucis, pat liesajos gados ne.

No otras puses: “taisnīgā” algas atgriešana vecajās sliedēs ir klajš spļāviens sejā visiem citiem, kuru algas nosaka valsts. Jo arī viņi varētu teikt, ka algas ir nekonkurētspējīgas, mazākas nekā Igaunijā un Lietuvā, bet viņu gandrīz vienīgā aizmukšana iespējama tikai uz ārzemēm…

+9
-1
Atbildēt

0

dace_ampermane 08.01.2013. 17.50

valdošā kliķe zaudējusi saprātu mantkārības dēļ, lūk tā viņi iegūst sabiedrības nicinājumu un zaudē vēlēšanas. Tur nav nekāda ataisnojuma,ka valstī kur ir samērā liela nabadzība un kur vidējā alga ir 300 ls birokrāti saņem 20,000 tūkstošus dolāru mēnesī.

Vienotība neko netaisās darīt? taisns ceļš uz zaudējumu vēlēšanās.

Maijai > back to the USSR ! [par to ko viņa te ir iepriekšējās reizes sarakstījusi] Lai žēlabaināk, ar bērniņu?

+7
0
Atbildēt

1

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > dace_ampermane 08.01.2013. 19.05

    klejotājs. Sūds par bitēm, ka tikai medus. Vai tad par šiem gadiem maz nākuši un gājuši ģeniāli “neaizvietājami” cilvēki? Kur viņi tagad, kā vēl neesam neesam gājuši bojā?:)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

aivars_silins 08.01.2013. 18.29

Ar šiem paziņojumiem arī visa tā “”vērtēšana”” beigsies. Neviens, sākot ar Dombrovski, tak nedarīs neko, kas var apdraudēt viņu krēslus. Priekš kam šitais teātris vajadzīgs?

+7
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > aivars_silins 09.01.2013. 00.27

    ———
    Gan jau 2014.g.1.janvārī apjēgsi – priekš kam teātris vajadzīgas, kāpēc ‘gumija jāstiepj’ un ‘muļķi jālaiž’:

    ‘Vilks: Atalgojuma pieaugumam valsts uzņēmumos jābūt pakāpeniskam un piesaistītam rezultātiem.'(Diena.lv)

    http://www.youtube.com/watch?v=Fbxv901x84Q

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu