Grībauskaite noraida Lietuvas pilsonības piešķiršanu ASV daiļslidotājai Tobiasai • IR.lv

Grībauskaite noraida Lietuvas pilsonības piešķiršanu ASV daiļslidotājai Tobiasai

14
Daiļslidotāji Izabella Tobiasa un Deivids Stagnūns. Ekrānšāviņš no "Delfi.lt"

Lietuvas prezidente: Pilsonību nevar iegūt par iespējamiem nākotnes sasniegumiem

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pirmdien noraidījusi valsts pilsonības piešķiršanu ASV daiļslidotājai Izabellai Tobiasai, liedzot iespēju sportistei pārstāvēt šo Baltijas valsti 2014.gada ziemas olimpiskajās spēlēs Krievijas pilsētā Sočos, ziņo LETA/ELTA.

Pēc Grībauskaites lēmuma nepiešķirt amerikāņu daiļslidotājai Lietuvas pilsonību, Tobiasa un viņas lietuviešu partneris Deivids Stagnūns pauduši savu nožēlu sociālajā vietnē “Facebook”. “Visiem paldies par atbalstu. Es domāju, jūs varat noprast, ka esam satriekti,” teikts abu sportistu ierakstā sociālajā vietnē.

Lietuvas prezidentes padomniece medijiem pastāstīja, ka Tobiasa nav spējusi izpildīt stingrās prasības pilsonības saņemšanai. “Lietuvas valsts likumdošana paredz, ka pilsonību var piešķirt par īpašiem nopelniem valsts labā, kas veikti iepriekš. To nevar iegūt par iespējamiem nākotnes sasniegumiem,” medijiem paudusi Grībauskaites padomniece Rasa Svetikaite.

Tāpat viņa norādīja, ka pilsonība nav dāvana vai apbalvojums. Lai to saņemtu, personai jābūt integrētai vietējā sabiedrībā.

Pašlaik 21 gadu vecā Tobiasa jau kopš 2010.gada sacensībās startē pārī ar Stagnūnu, bet, lai pāris šādā sastāvā piedalītos Soču Olimpiādē, viņai jābūt Lietuvas pilsonei.

2012.gada Eiropas meistarsacīkstēs pāris ierindojās devītajā vietā dejās uz ledus, bet pasaules spēcīgāko daiļslidošanas duetu rangā viņi pašlaik ieņem 13.vietu.

27 gadus vecajam Stagnūnam šī ir jau otrā reize, kad saņemts prezidentes “nē”. 2010.gadā sportists nevarēja piedalīties ziemas olimpiskajās spēlēs Vankūverā, jo Grībauskaite liedza saņemt Lietuvas pilsonību viņa toreizējai partnerei Katerīnai Lī Kopeli, atgādina “Delfi.lt”.

 

Komentāri (14)

buchamona 07.01.2013. 19.13

Var tikai apsveikt šādu rīcību, prezidente precīzi izprot jēdzienu – pilsonība. Labs piemērs no kura varētu pamācīties mūsu ” uzturēšanās atļauju” tirgotāji.

+11
0
Atbildēt

0

janazakovica 07.01.2013. 23.30

kargins un krasovickis bija loti integrejusies sabiedribaa un veica nakotnes nopelnu..apzaga Latvias sabiedribu par miljaru ls..par to diviem zidiem tika latvijas pilsoniba..aplausi.

0
0
Atbildēt

0

garausiitis 07.01.2013. 16.41

zīmējas :)

+1
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu