Latvietis – muļķa desa vai lielība? • IR.lv

Latvietis – muļķa desa vai lielība?

108
Foto: Raitis Plauks, F64
Gunārs Nāgels

Kā mums „mainīties uz augšu” Jaunajā gadā

„Patriotam tagadnē būt ir grūti. Var mīlēt tautas nākamību, bet nevis katru atsevišķu latviešu muļķa desu vai lielību.” (no Emīla Dārziņa vēstules Alfrēdam Kalniņam 1904.gadā).

Jaunā gada slieksnis ir brīdis, kad tradicionāli var atteikties no vecām, kaitīgajām paražām un uzstādīt sev jaunus, cēlus mērķus. Bet tikpat svarīgi ir atcerēties visas pozitīvās lietas, ar kurām jau esam apveltīti.

Sarunās Kultūras dienās Austrālijā izkristalizējas dažas domas par latviešu īpašībām. Latviešiem raksturīga ir tieksme sakārtot savu apkārtējo vidi. To darīsim kā savās viensētās, tā arī savās dzīvokļu mājās, izsūtījumā Sibīrijā vai mājoklī kādā trimdas zemē.

Nākamgad sev solīsim pārcelt šīs apkārtējās vides sakārtošanas tieksmi uz garīgo plāksni. Mums beidzot jāsakārto savas attiecības ar pagātni un ar saviem kaimiņiem. Tieši šo abu iemeslu dēļ latviešu tautas psihe cieš un ir apjukusi.

Par vēstures jautājumiem jāuzstāda „īsais kurss”, kas skaidri un nepārprotami izklāsta kādai vajadzētu būt mūsu kopīgai vēstures izpratnei.

Līdz šim šādi izklāstījumi mēdz izplūst un aizplūst blakus jautājumos. Tāds kā slikti kopts dārzs ar dažiem derīgiem un dažiem nederīgiem stādiem.

Latviešiem diemžēl piemīt tāda glupība, ka tic lietām, kas citur pasaulē tiktu izsmietas. Tic, ka ir normāli aizliegt politisko reklāmu mēnesi pirms vēlēšanām. Tic, ka Latvija tā atšķiras no visas citas attīstītās pasaules, ka automašīnu pārāk liels ātrums nav visbiežāk iesaistītais faktors nāvējošām ceļa satiksmes avārijām. Tic, ka nacionālos jautājumos vilks var būt paēdis, bet kaza dzīva. Šī glupība nav iedzimta, bet ir radusies informācijas trūkuma dēļ par to, kas notiek plašā pasaulē un kas ir jau noticis. Daži jautājumi, kas tiek malti un pārspriesti Saeimas komisijās, daudz iegūtu no vienkāršas salīdzināšanas ar praksi ārzemēs.

Nākamgad apņemsimies varbūt ne tieši kļūt „neglupiem”, bet vismaz censties veicināt veselo saprātu, atverot prātus plašākai informācijas apguvei.

Vai latvietis par daudz lielās un vai šī obligāti ir slikta īpašība? „Plātīties”, „dižoties”, „lepoties” – visi ir sinonīmi, bet ar mazliet atšķirīgu niansi. Ja latviešiem ir daudz „plātīzeru”, tad ir arī vismaz divreiz tik daudz tautiešu, kuri ne tikai neplātās nevietā, bet arī nelepojas vietā.

Mums vajadzētu ar Jauno gadu atmest visai izplatīto latviešu mazvērtības izjūtu, ka mēs esam maza tauta un ka līdz ar to mūsu valoda nav nekā vērta, mūsu kultūra nav nekā vērta un beigās – mēs paši neesam nekā vērti.

Ar šo es neapgalvoju, ka pieticīgums ir apkarojams, jo atturība ir arī raksturīga mūsu tautai, bet tai nav jāpārtop par aktīvu sevis nicināšanu.

Un beigās – iemācīsimies Jaunā gadā mīlēt mūsu tautas nākamību par spīti tam, ka mums netrūkst ne muļķa desu, ne lielību.

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors

 

Komentāri (108)

Kaspars Špūle 31.12.2012. 12.40

“Šī glupība nav iedzimta, bet ir radusies informācijas trūkuma dēļ par to, kas notiek plašā pasaulē un kas ir jau noticis.”
——
Es vēl piebilstu: bet informācijas trūkums ir Latvijas plašsaziņas līdzekļu īpašnieku un viņiem kalpojošo “žurnālistu” nelietīgā savtīguma dēļ.

+19
-2
Atbildēt

10

    ligakalnina > Kaspars Špūle 31.12.2012. 15.59

    “IMHO “žurnālisti” ir pērkami pēc definīcijas (viņiem maksā par mūsu viedokļa veidošanu”.
    —————————————————–
    Nejauc žurnālistus un propagandistus, par viedokļa veidošanu maksā propagandistiem, tādus par žurnālistiem nesauc.
    Cita lieta, ka ir žurnālisti, un ir reportieri, reportieris tikai atspoguļo faktus, žurnālists var atspoguļot arī savu viedokli.

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 31.12.2012. 15.03

    Ja kāds tiešām grib, informāciju vienmēr var atrast kaut internetā, mums nav informācijas trūkums, mums ir slinkums vai nevēlēšanās meklēt informāciju.
    Un vainot visā žurnālistu savtīgumu galīgi garām, tad jau nomainot “sliktos” žurnālistus pret “labajiem” viss atrisinātos.
    Žurnālisti mums ir dažādi, tāpat, kā politiķi, amatpersonas, un sabiedrība vispār, pērkamo un negodīgo žurnālistu % nav lielāks, kā pērkamo politiķu vai amatpersonu %, un situācija ar presi tikai atspoguļo situāciju valstī vispār.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 01.01.2013. 09.17

    Ino – neapnika tiražēt par to “mazo fašistisko valstiņu” un tiem “tankiem”?
    Manuprāt, jau simtreiz skaidrots, kādā kontekstā Zatlers to teica, tev ir tāda tendence izraut atsevišķu frāzi no konteksta, un izlikties, ka tu nesaproti, ka tā doma jau bija pilnīgi cita, nu nav smuki tā darīt.

    Par Naglu – nu nav nekāds neangažētas žurnalistikas piemērs.
    Bet, žurnālistiem arī jādzīvo tādā vidē, ko radījuši politiķi, un vainot visā tikai žurnālistus arī nepareizi, kaut, personisko atbildibu tas nenoņem .

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Kaspars Špūle 01.01.2013. 19.27

    dzeris49
    “Ino – neapnika tiražēt par to “mazo fašistisko valstiņu” un tiem “tankiem”?”

    Kamēr par nodarījumu nav saņemts adekvāts sods, nekas netiks aizmirsts. Uz noilgumu lai pat necer. Sabruks kremļa torņi un jau nākamā dienā tam aizies pakaļ.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Kaspars Špūle 01.01.2013. 15.21

    dzeris49. … izlikties, ka tu nesaproti, ka tā doma jau bija pilnīgi cita, nu nav smuki tā darīt.
    ________________________________
    Šo frāzi ar smaidu atgriežu tev atpakaļ piebilstot, ka agrāk tu izlikies, ka esi aizmirsis SC atbalstu TP un citiem kampējiem, lai “latviešu” partijas sauktu par zagļiem:)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Kaspars Špūle 31.12.2012. 20.12

    ..nekāda nozīme neesot ne Zatlera tankiem,..
    ___________________
    Novēlēsim Zatlera kungam 2013, gadā-

    izkāpt no “tankiem” un iekāpt” tapočkās”.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Kaspars Špūle 31.12.2012. 13.37

    fretka. Es vēl piebilstu: bet informācijas trūkums ir Latvijas plašsaziņas līdzekļu īpašnieku un viņiem kalpojošo “žurnālistu” nelietīgā savtīguma dēļ.
    __________________
    Varbūt liktenis ar viņiem veicis līdzīgus eksperimentus kā Pavlovs ar suņiem?:)

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > Kaspars Špūle 31.12.2012. 17.49

    dzeris49…informāciju vienmēr var atrast kaut internetā, mums nav informācijas trūkums, mums ir slinkums vai nevēlēšanās meklēt informāciju.
    _________________
    Dzeriem īpaši raksturīgi tas, ka no plaši pieejamas informācijas izdara ļoti oriģinālus secinājumus. Kaut vai attiecībā pret SC. Kad dzerim atgādināja, ka SC ir līgums ar jeģinuju, tad dzeris apgalvoja, ka tas neko nenozīmē. Tāpat nekāda nozīme neesot ne Zatlera tankiem, ne pareģojumam par mazās valstiņas fašistiskās valdības krišanu…

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 31.12.2012. 16.23

    Džeris: Nejauc žurnālistus un propagandistus
    —–
    Viņi paši jaucas.
    Nepārspējams piemērs ir Ilze Nagla.

    Studiju gados īsu brīdi strādājusi Universitātes avīzē. I. Nagla bijusi korespondente Latvijas Televīzijas Ziņu dienestā, vēlāk — raidījuma “Panorāma” producente. Kopš 1997. gada septembra I. Nagla ir nepilna laika pasniedzēja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļā. 1998. gadā viņa kļuva par Rīgas Fondu biržas Sabiedrisko attiecību departmenta vadītāju, amatā bija līdz 2001. gada aprīlim.
    Līdz 2003. gada decembrim Ilze Nagla strādāja PR firmā “Hill and Knowlton”. No tā paša gada augusta līdz 2007. gada sākumam viņa bija “Microsoft Latvia” Sabiedrisko attiecību vadītāja Baltijas valstīs. 2007. gada augustā atsākusi strādāt LTV Ziņu dienestā, veidoja un vadīja analītisko raidījumu “De facto”, kā arī dažādus priekšvēlēšanu raidījumus. 2011. gada septembrī, pēc 11. Saeimas vēlēšanām, Nagla pameta darbu televīzijā (un sāka strādāt uzņēmumā “Ventspils nafta”).
    http://lv.wikipedia.org/wiki/Ilze_Nagla

    Grūti par augstu novērtēt šīs dāmas ietekmi gan uz 10., gan 11. Saeimas vēlēšanu rezultātiem.
    Bet vai viņa ir žurnāliste, Džeri?

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 31.12.2012. 15.49

    Džeris: Ja kāds tiešām grib, informāciju vienmēr var atrast kaut internetā
    —–
    Es runāju par informāciju, kuru nevis meklē (un var, protams, atrast), bet kura tiek piedāvāta un galu galā ietekmē Latvijas iedzīvotāju lielākās daļas uzskatus.
    Tiešām nejūti atšķirību?

    Džeris: pērkamo un negodīgo žurnālistu % nav lielāks, kā pērkamo politiķu vai amatpersonu %
    ——-
    IMHO “žurnālisti” ir pērkami pēc definīcijas (viņiem maksā par mūsu viedokļa veidošanu).
    Kā noprotu, par plašsaziņas līdzekļu īpašniekiem tev nav viedokļa, jo viņi ir ārpus labā un ļaunā… :)

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 31.12.2012. 14.56

Spridzekļveidīgs raksts :) nez’ kāpēc Ežas un superīši kavējās?

Rau! Normis jau klāt!

+14
-1
Atbildēt

6

    dace_ampermane > dace_ampermane 31.12.2012. 17.05

    Paldies, Tante Sidra, vienmēr ar sajūsmu uzknābāju tavus domu graudus kā izsalcis zvirbulis ziemā. Tev tāpat!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > dace_ampermane 31.12.2012. 16.20

    klejotājs _Spridzekļveidīgs raksts :) nez’ kāpēc Ežas un superīši kavējās?…_
    ~~~~~~
    jaa, spridzekljveidigs, daudziem nepatiks. vel tikai Edge kavejas, citi ir jau klat.
    Priecigi Tev aizvadit Veco gadu un Laimigu sagaidit Jauno gadu! ))

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > dace_ampermane 31.12.2012. 17.18

    klejotājs, nu kas gan var vel labak pateikt par tevi ))
    paldies tev par shadu paldies, un, – nakama gada biezhi tiksimies!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dace_ampermane 31.12.2012. 20.24

    lama

    _____________________-
    ..baterija nuosprāguse un svece jeb eļļas lampiņa pie ikonas izdegusi

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dace_ampermane 31.12.2012. 20.14

    .. daudziem nepatiks. vel tikai Edge kavejas,..
    _____________________-
    ..baterija nuosprāguse?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 31.12.2012. 12.33

Par politiskajām reklāmām – nu redzēsim, kā tas strādās. Tas tiešām ir eksperiments, kura rezultātu ir grūti prognozēt. Ir pietiekami liels procents vēlētāju uz kuriem politiskā reklāma atstāj lielu iespaidu, kā to ir parādījušas pēdējo gadu vēlēšanas, un šis ” svārstīgais vēlētājs” ir meklējams tieši ” labējo partiju” elektorātā, jo SC un ” saskaņas” flangu vēlētājiem īpaša reklāma nav nepieciešama. Viņiem tā pat viss ir skaidrs :) Bet, protams, līdz ar reklāmas ierobežojumiem Latvijas politikā ienāk dažas labas lietas, vismaz tāda ir iecere.

Kas attiecas uz latvieša ” intelektuālajiem meklējumiem” un tieksmi būt ” mūsdienu Eiropā,” :) Tas viss ir ļoti jauki, ar to arī ne tikai latvieši, bet baltieši kopumā atšķiras no Krievijas iedzīvotājiem, taču mums ir sava rūgta pieredze šajā sakarā no kuras negribam mācīties, kuru šodien negribam atcerēties un ņemt vērā tad, kad sākam kārtējo reizi domāt par jauna sabiedrības modeļa veidošanu. Es domāju mūsu karojošos marksistus 20. gs sākumā, kuri noteikti ieņēma pirmās rindas Eiropā un nopludināja Latviju, un ne tikai Latviju, ar cilvēku asinīm.

+10
-1
Atbildēt

21

    efeja60 > buchamona 31.12.2012. 15.48

    Ja pieļaujam, ka Kampars var šmaukties ar dzīvokļa pirkšanu, vai “godīguma iemiesojuma” tribūns Zaķis ar nodokļiem- no kurienes tad “godīgie” politiķi radīsies?
    ==============
    Pag, tie ir liberasti jenoti, nevis latvieši. Normāls latvietis nevar būt ultraliberālis, jo vienmēr padomās ne tikai par sevi, bet arī par citiem.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 31.12.2012. 15.12

    betijacelmale pateica kā naglai uz galvas, bet lai to baudītu, nedrīkst tautu dalīt kastās – tiem, kam uzkrauti visi valsts izdevumi un tie, kam nodokļu nav. Ja netiks mainīta nodokļu sistēma, šī valsts pazaudēs galveno – cilvēkus un pēc tam sabruks. Daudzi ir komentāristi to nekā negrib saprast. Un ja steidzami nemainīsies nodokļu un pabalstu politika, mēs zaudēsim visu.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Juris Dzelme > buchamona 02.01.2013. 10.19

    labs- Lutausis :DDD bet kurš būs Sprīdītis ar stabuli:D

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 31.12.2012. 20.19

    .. nesaprotu pa kuru laiku mēs esam nonākuši tik tālu, ka šādi ļaudis var kļūt par ” autoritātēm” mūsu valstī :)
    _________________ “‘pamatus”‘ ielika;

    1. Godmaņa valdība, Birkava- Gaiļa laikmets un vecā ”Diena” un tv(tizlā vīzija?).

    Ja kāds ”nuopelniem bagātais”‘ jūtas aizmirsts- lūdzam pieteikties.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 31.12.2012. 12.52

    betijacelmale. Es jauktās ģimenes uzskatu par latviešiem, kā nekā pats no tādas:)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 31.12.2012. 16.09

    lno > betija _…jauktās ģimenes uzskatu par latviešiem…_
    ~~~~~~
    taa ir vispareizak, protams ja vien tie nav ienaidnieki.
    latvieshi dzivo plakana vieta, te nav kalnu. ir gan jura, ta ljauj domai tiekties talak.
    mums ir japriecajas par katru pienesumu sava tauta. katrs guculis bez acimredzamam mums neierastasm vai sliktam lietam tautas rakstura pienes ari labas lietas, gan gruti novertejamas jo tas izpaudisies leni un tikai pamazam. mes neesam ideali un pashpietiekami, biezhi pat kritiskos brizhos esam parlieku gausi un tas mums var dargi maksat, tapec korekcijas lai ari tas dikti negribas ir nepiecieshamas.
    Laimigu visiem Jauno gadu!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 31.12.2012. 14.31

    betijacelmale. Jauks apsveikums! Laimīgu Jauno gadu:)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 31.12.2012. 17.16

    Normund, nejauc te iekšā ultraliberālismu. Runa ir par mazu šmaukšanos, krāpšanos un nedaudz korupcijas pieļaujamību pašu dzīvē, bet nekādīgi ne citu (šajā gadījumā – politiķu)dzīvē, respektīvi, runa ir par dubultmorāli, un tā nu ir kļuvusi par ļoti izplatītu latviešu īpašību. Un tieši PSRS okupācijas ietekmē.

    Un Vienotības vairumam biedru līdz ultraliberālismam ir tālu. Nu sāc beidzot vērtēt atsevišķus cilvēkus un politiķus, nevis piemaurot katrreiz visu forumu par slikto Vienotību.

    Par vienu jūsu komentāru augstāk: Nav mums nekāda ultraliberāla nodokļu politika, pie mums tā ir ne īsti labēja, ne kreisa, kaut kas pa vidu. Un lēnām iet mazpelnošo aizsardzības virzienā – nākamgad palielinot neapliekamo minimumu un kaut kad arī minimālo algu. Un par pabalstiem – tādiem vispār jābūt pēc iespējas mazāk. pa manam tad būtu jāatstāj terminēts bezdarbnieku pabalsts (var palikt kā ir tagad), un jāattīsta atbalsta sistēma demogrāfijai – piedzimšanas pabalsti, bērnu pabalsti līdz bērns sāk apmeklēt bērnudārzu, bērnudārzi un pamatizglītība par velti, mācību līdzekļi un ēdināšana mācībiestādēs un bērnudārzos par velti u.tml. pārējie, visādi nabadzības pabalsti u.tml. vispār būtu jālikvidē, un ja arī kādas pabalsta formas paliek, tad tikai terminētas un graudā – apkures apmaksa, ēdināšana u.tml.bet ne izmaksas naudā. kas grib naudu, lai iet strādāt vai domā savu nodarbošanos, kā nopelnīt.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    juhans > buchamona 31.12.2012. 18.06

    ķīps
    Tu jau pats iepriekš minēji galveno iemeslu nekoptiem zālieniem un grafiti; citēju “50 okupācijas gadi ir darījuši savu.”

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 31.12.2012. 13.38

    riņķī apkārt. Paldies par paldies:)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 31.12.2012. 12.49

    lno, latviešu skolās mācās aptuveni tik liels % nelatviešu un jaukto ģimeņu atvases.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 31.12.2012. 14.13

    Nezinu, vai pieskaiti mani saviem “virtuālajiem” sarunu biedriem, riņķī apkārt, :) bet noteikti – Laimīgu un, mūsu panākumiem bagātu, Jauno gadu novēlu tev un citiem IR komentētājiem. Visiem. Ja nu pēkšņi Jaunajā gadā notiek brīnums un tie, kas vēl nesaprot, apjēdz cik skaistā zaļā valstī tie dzīvo, valstī ar bagātām kultūras un vēstures tradīcijām, intensīvu un interesantu kultūras dzīvi šodien blakus miermīlīgai un pacietīgai tautai, kas ir šis zemes saimnieki. Ierauga to visu un sāk to augsti vērtēt un cienīt.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > buchamona 31.12.2012. 13.01

    >>> Tas tiešām ir eksperiments, kura rezultātu ir grūti prognozēt. Ir pietiekami liels procents vēlētāju uz kuriem politiskā reklāma atstāj lielu iespaidu, kā to ir parādījušas pēdējo gadu vēlēšanas, un šis ” svārstīgais vēlētājs” ir meklējams tieši ” labējo partiju” elektorātā
    =======
    Aizliegtas jau nav politiskās reklāmas kā tādas, bet gan viens konkrēts žanrs – politisko reklāmu izmantošana televīzijā (un arī tad – tikai 1 mēnesi pirms vēlēšanām). Manuprāt, šie reklāmas rullīši televizorā ir turīgu cilvēku izklaide – TV klipa izgatavošanas izmaksas ir vairāki tūkstoši, tā vienreizēja parādīšana maksā ap 100 LVL par minūti.

    Manuprāt, Austrālijas latviešiem brīžam ir grūti iztēloties parasto Latvijas pilsoņu iespējas (un reizēm arī gatavību) maksāt par šādām lietām. Viņi uz šīm izmaksām skatās pavisam citādi – nu vajag priekšvēlēšanu klipiem vienus 100 tūkstošus, nu tad savācam un štrunts par to. Bet Latvijā, kur tipiskā partijā ir ap 1000 aktīvu biedru, un no viena biedra var saņemt labi ja 10 latu gadā – tas izskatās citādi. Valsts finansējums partijām, kuras savāca vismaz 2%, šogad bija no 13 līdz 32 tūkstošiem latu gadā – ja ir izdevumi partijas birojam, tad klipus par šādām summām neviens neuztaisīs.

    Līdz ar to – parasti piekrītu Austrālijas avīzes redaktora secinājumiem, bet šoreiz viņš, manuprāt, neiedziļinājās jautājumā.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > buchamona 31.12.2012. 15.41

    Latvieši netic Pasaules galam, kā Austrālijas valdība, bet tic āderēm. Latvieši lielais vairums netic Dievam, bet tajā pašā laikā lielais vairums tic kaut kam augstākam. Un vistrakākais ir tas, ka latvieši grib redzēt godīgus, gudrus un nekorumpētus politiķus, bet paši uzskata, ka “visiem ir jādzīvo”, un drusku “jau var”. Nu nevar no mūsu vides tādi izaugt, ja paši dodam kukuli policistam, un “sarunājam” dakteri caur paziņām, kuram neaizmirstam “pateikties”, pie kam šādu pateicību aploksnēs KNABs neuzskata par korupciju- ko tad varam gribēt? Ja pieļaujam, ka Kampars var šmaukties ar dzīvokļa pirkšanu, vai “godīguma iemiesojuma” Vienotības tribūns Zaķis ar nodokļiem- no kurienes tad “godīgie” politiķi radīsies? Nu nevar gribēt neiespējamo! Politiķi nāk no mūsu vidus, ir bijušie skolasbiedri, kaimiņi, paziņas. 50 okupācijas gadi ir darījuši savu. Tieši dubultā morāle, divkosība, ir tā kā, kas mūs atšķir no Austrālijas un citiem ārzemju latviešiem. Viņi nav 50 gadus “bojāti”. Pie kam paši šo savu slimību neapzināmies, mums pašiem viss liekas “normāli” Diemžēl arī importētie latvieši šo divkosību neiztur. Cik nav piemēru, ka atbraukuši, bet iznīkuši… Krieviskā morāle ir dzīvīgāka… Tāpēc labāk gudri pamācīt no attāluma..

    Bet apkārtni gan nesakārtojam un durvju priekšu neslaukam. Tur Nāgeļa kungam nav taisnība. Paskatieties uz nepļautajiem zālieniem un ar grafiti apķēzītajām namu sienām, kas, tak laikam, kādam liekas skaisti. Tā vietā vaidam par grūtiem laikiem, jo esam lielāki sociālisti kā pašiem liekas. Sociālistiskās uravņilovkas principi ir ļoti aktuāli. Ja kādam iet labāk, ja kādam ir vairāk, viņš ir maita, jo man nav.. Valstij ir jāmaksā, jādod jānodrošina, tik tiek aizmirsts, ka arī pašam tai ir jādod… Un arī tas mūs atšķir. Tas, ka vārdos esam labēji, a īstenībā visi esam kreisi. Vārdos mēs nevaram būt kreisi, jo šo nišu ieņēmuši krievi… Tā nu atkal, sakam vienu, bet daram otru..

    A par reklāmām piekrītu. 100 reizes esmu minējis piemēru ar Uspaskihu Lietuvā, kas priekšvēlēšanu kampaņas laikā (ne šajā gan), “pavisam nejauši” uz savā rūpnīcā ražoto gurķu konservu burkām lika savu bildi. Tā teikt, lai pircējs zin ražotāju. Politiskā vai gurķu reklāma? Komisiju izsvēršanai vajag…Vai Ušakova pensionāru vizināšana nav politiska reklāma, vai tikai Rīgas puikas labdarības akcija?
    Plus KNABs to visu analizē, skaita, summē. Gatavo materiālus, sūdz tiesā. Prokurori sauc tiesas, tiek algoti advokāti..Cik līdzekļu neaiziet.. Un, kas no tā iznāk? Kas iznāca no Pozitīvisma? No kuras partijas nauda ir dabūta atpakaļ? Tas praksē nenotiek..
    Un ,ja pat tagad dabūtu – jau nākamās Saeimas laikā – vai tas ko dotu? Kas šobrīd mainītos? TP? Mums?
    Tāpēc vēlēšanu griestu ierobežošanas likumi ir pilnīgs fufelis, vēl viens puritāņu “pareizas” likums, kas reāli neko neierobežo, tik demonstrē valsta mazspēju nodrošināt pašas izdoto likumu ievērošanu.
    Nu nedrīkst valsts pieņemt tādus likumus, kuru izpildi tā nodrošināt nespēj!

    Visiem laimīgu jauno gadu!

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 31.12.2012. 13.10

    riņķī apkārt. Laimīgu, panākumiem bagātu Jauno gadu Tev un tuviniekiem!:)
    P.S. Pētījumi, kuri neliecina par sekmīgu integrāciju, “nesaprotamu” iemeslu dēļ parasti tiek noklusēti.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 31.12.2012. 13.22

    lno: “Es jauktās ģimenes uzskatu par latviešiem, kā nekā pats no tādas:)”

    Man arvien vairāk sāk izskatīties, ka tu – no jauktās ģimenes un es – nelatviete, drīzāk, esam izņēmums, kas apstiprina likumu – vari cik vien ilgi vilku barot, tas tik un tā uz meža pusi raugās.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 31.12.2012. 12.47

    riņķī apkārt. Par politiskajām reklāmām – nu redzēsim, kā tas strādās.
    ___________________
    Ta nekā:) Lembergs joprojām dos intervijas NRA, Ušakovs – PBK un “demokrātisko vērtību aizstāvji” tikai noplātīs rokas. Par SC balso arī latvieši. Ka daudzi latvieši ir “muļķa desas”, pierāda aptauja latviešu skolās, kurās >1/5 uzskata, ka krievu valodai jābūt otrai valsts valodai: R. Ķīlis norādīja – pētījumā atklājies, ka par otru valsts valodu esot gan tie, kas labi zina latviešu valodu, gan tie, kuru prasmes nav tik labas. Interesanti, ka arī 23 procenti latviešu skolu skolēnu uzskata, ka krievu valodai jābūt valsts valodai. Taču ne R. Ķīlis, ne arī citi klātesošie eksperti šim pētījuma aspektam pārāk negribēja pievērsties. /LA/

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 31.12.2012. 13.29

    Ino, paldies Tev Ino :) Arī Tev laimīgu Jauno gadu, veiksmi visās lietās, veselību utt :)

    Un, protams, vēlu Jaunajā gadā veiksmi, sapņus, kuri piepildās :) arī visiem pārējiem maniem ” virtuālajiem” :) sarunu biedriem šeit IR.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 31.12.2012. 13.28

    betijacelmale. Uzskatu sevi par latvieti, lai gan mana māte vāciete, bet tēvs polis. Mūsu nostāja apstiprina Ļeņina domu, ka vislielākie krievu šovinisti parasti ir pārkrievotie cittautieši. Mēs atbalstām latviešus, kaut gan te viens otrs par to īpaši nepriecājas:)

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 31.12.2012. 12.43

    Ar politiskām reklāmām būs tā – Rīgas Domei būs ieplānoti daudz un dažādi kultūras pasākumi, bezmaksas tingeltangeļi, atklāšanas, nodošanas ekspluatācijā, lentīšu griešanas, utt, utj – fantāzijas, melīgas propagandas un PR iemaņas Lutauša komandai ir attīstītas daudz spēcīgāk, kā jebkurai citai partijai. Plus vēl milzīgais finansējums, kas no mūsu – rīdzinieku naudas tiek novirzīts šiem mērķiem. Noteikti ir vēl faktori un, neapšaubāmi, arī mums nezināmas ieceres un plāni. Tas ir pirmais, kas nāk prātā.

    +16
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 31.12.2012. 12.59

    Ino, Nezināju par tādu statistiku. Traki. Šādu bēdīgu bilanci var norakstīt uz tiem mūsu nihilistiem, kuri ar tādu pārākumu runā par ” eiropeiskām vērtībām” un dala mūsu sabiedrību tumsoņos un ” netumsoņos” :) Met pa logu ārā Dainu skapi un ļauj strādāt mūsu skolās valsts ienaidniekiem. Es tikai nesaprotu pa kuru laiku mēs esam nonākuši tik tālu, ka šādi ļaudis var kļūt par ” autoritātēm” mūsu valstī :)

    +13
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu