Pētījums: Dāvanas Ušakovam, žagari – Viņķelei un Dombrovskim • IR.lv

Pētījums: Dāvanas Ušakovam, žagari – Viņķelei un Dombrovskim

42
Ziemassvētku eglītes rotājums. Foto: Anita Roze, F64

Bankas pētījums liecina par iedzīvotāju noskaņojuma uzlabošanos un pozitīvāku vispārējās un ekonomiskās situācijas vērtējumu

Vairāk nekā puse aptaujāto iedzīvotāju aizvadīto gadu uzskata par veiksmīgu, liecina jaunākais “DNB Latvijas barometra” pētijums. Savukārt lielāko dāvanu iedzīvotāji apsolījuši Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), bet žagarus – labklājības ministrei Ilzei Viņķelei (Vienotība) un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība).

Jaunākajā „DNB Latvijas barometra” pētījumā iedzīvotāji tika lūgti novērtēt, cik veiksmīgs viņiem un Latvijai kopumā bijis 2012.gads, kādas materiālās situācijas un darba attiecību iespējamās izmaiņas viņi prognozē 2013. gadā, kā arī – ar ko nākamais gads, viņuprāt, paliks vēsturē, informē bankas pārstāve Teika Lapsa.

Līdzās šiem jautājumiem respondentiem lūgts arī noteikt, kuram pazīstamam cilvēkam par šā gada darbiem un nedarbiem viņi svētkos sagādātu lielāko dāvanu, bet kuram – atnestu pamatīgu žagaru bunti.

Lielāko dāvanu iedzīvotāji apsolījuši Rīgas mēram Ušakovam (20%), bet žagarus – labklājības ministrei Viņķelei un premjeram Dombrovskim (abiem 9%). Taču tāpat 8% aptaujāto uzskata, ka Dombrovskis – gluži pretēji – būtu pelnījis dāvanu, bet 3% aptaujāto žagarus dotu Ušakovam. Jāpiebilst, ka iedzīvotāju atbildes šajā jautājumā atšķiras arī atkarībā no sarunvalodas ģimenē. Ušakovu vēlas apdāvināt 42% aptaujāto, kuru sarunvaloda ģimenē ir krievu, bet latviski runājošo vidū šādu viedokli pauduši vien 5% respondentu.

Salīdzinoši bieži aptaujātie apdāvinātu arī Ventspils mēru Aivaru Lembergu (7%), retāk – Valsts prezidentu Andri Bērziņu (4%), izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli (3%) un Valsts kontroles vadītāju Ingunu Sudrabu (3%). Lembergs un Bērziņš gan pieminēti arī žagaru saņēmēju sarakstā (attiecīgi 6% un 5%), kurā viņiem līdzās biežāk minēto personu rindās iekļauti arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (5%), Reformu partijas līderis, eksprezidents Valdis Zatlers (5%), Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (3%) un politiskais aktīvists Vladimirs Lindermans (3%). Tiesa gan, 38% aptaujāto vispār nav varējuši nosaukt kādu konkrētu cilvēku, kuram vajadzētu svētkos atnest žagarus.

Plašāk vērtējot, kāds iedzīvotājiem bijis 2012.gads, vairāk nekā puse aptaujāto (57%) to uzskata par veiksmīgu. Turklāt prognozējot, kāds Latvijai varētu izvērsties 2013.gads, respondenti visbiežāk norādījuši, ka tas būs veiksmīgāks par šo gadu (40%). Tiesa, 34% aptaujāto arī atzīmējuši, ka tas būtiskas pārmaiņas nenesīs. Tomēr jāpiebilst, ka šogad, salīdzinot ar laika posmu no 2008. līdz 2012.gadam, regulārie „DNB Latvijas barometra” indikatori kopumā uzrāda iedzīvotāju noskaņojuma uzlabošanos un pozitīvāku vispārējās un ekonomiskās situācijas vērtējumu.

Sabiedriskās politikas centra „Providus” pētnieks Valts Kalniņš, komentējot pētījuma datus, uzsver, ka “esam teju aizvadījuši optimistiskāko gadu kopš krīzes sākuma”. Tomēr šāda atziņa neliedz vairāk nekā pusei aptaujāto uzskatīt, ka situācija Latvijā kopumā attīstītās nepareizā virzienā. Kalniņam liekas, ka, no vienas puses, šādi izpaužas daudziem raksturīgais pesimisms „pēc noklusējuma”, no otras puses, nav noliedzams, ka Latvija tikai sākusi atveseļoties pēc ārkārtīgi smagās krīzes. “Iedzīvotāju skaita samazinājuma un sociālo problēmu saasinājums ir atstājis brūces, kuras lēni „rētojas”, taču vēl ilgi neizzudīs,” saka pētnieks.

Tikmēr, lūgti prognozēt, kā varētu mainīties iedzīvotāju pašu materiālā situācija 2013.gadā, 53% aptaujāto norādījuši, ka viņiem būs aptuveni tikpat naudas, cik šogad, bet 17% – naudas būs vairāk. Turklāt, salīdzinot ar 2009.gada nogali, kad 45% aptaujāto prognozēja, ka nākamajā gadā viņiem naudas būs mazāk, šogad kritisko vērtējumu īpatsvars samazinājies līdz 9%, bet pozitīvo prognožu īpatsvars pieaudzis no 8% pirms trim gadiem līdz 17% šogad.

„DNB Latvijas barometrs”, kas kļuvis par atzītu ikmēneša socioloģisko pētījumu valstī, tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

 

Komentāri (42)

austrisv 19.12.2012. 14.59

procentos to dāvinātāju Ušakovam nemaz nav tik daudz un ej nu zini, cik no aptaujātajiem ir pilsoņi?
Tas taču ir nožēlojami, ja kādi 9% apbalvo Ušakovu, un uzreiz tiek pasniegts, kā milzu uzslava Ušakam, bet 8% Dombrovskim, kā žagari!Kur vēl stulbākas aptaujas.

+13
-3
Atbildēt

8

    dace_roze_lmt_lv > austrisv 19.12.2012. 15.47

    Dīvani, ka esat uzrakstījusi stulbu komentāru, bet tautieši uzreiz jums liek plusus, ak vai, ko tad es, protams, tas ir likumsakarīgi.

    Kāpēc rakstāt tik stulbos komentus, nezinu, vai varbūt zinu, bet nerakstīšu, lai nekurinātu naidu. Pēc būtības, jūs rakstāt, ka DEVIŅI PROCENTI apbalvo Ušakovu: “Tas taču ir nožēlojami, ja kādi 9% apbalvo Ušakovu.” Bet tā tas nav! Jūs kļūdāties! Lielākā daudzu latviešu problēma ir tā, ka viņi vienkārši neprot lasīt, nemaz jau nerunājot par rakstīšanu vai skaitīšanu, tāpēc speciāli jums paskaidroju, nevis DEVIŅI PROCENTI, bet DIVDESMIT PROCENTI. Kad būsit izgājusi cauri vakarskolai, tad sapratīsiet starpību starp skaitļiem 9 un 20.

    Citēju rakstu, ko mēs te komentējam:

    “Lielāko dāvanu iedzīvotāji apsolījuši Rīgas mēram Ušakovam (20%).”

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Artūrs > austrisv 19.12.2012. 16.31

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > austrisv 19.12.2012. 22.46

    Bet
    “Ar to arī viņus apsveicu, jo Ušakovs taču viņu dievs.”

    Kāda nācija, tādi dievi. Pusmaratonskrējējs, bļa.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Marta Zariņa > austrisv 19.12.2012. 20.53

    “Ušakova sveicējiem, jo tie nav 5% no visiem Rīgas latviešiem”

    Nu tādas jau tās aptaujas ir – galīgi greizi atspoguļo realitāti aptaujājot tikai daļu Rīgas letiņu, citiem nemaz nejautā.

    Man, ja godīgi, šķiet mazliet muļķīgi apstrīdēt aptaujas metodoloģiju to nepārzinot.

    Un Betijas gadījumā es ieteiktu izstudēt http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > austrisv 19.12.2012. 17.40

    Cienītā Bet, nevajag pārspīlēt. Aptauja šķiet objektīva, lai arī to veic SKDS. Te par aptaujātajiem – izskatās ļoti atbilstoši aptauju veikšanas standarta noteikumiem (no https://www.dnb.lv/sites/default/files/dnb_latvian_barometer/documents/dnb-latvijas-barometrs-petijums-nr54.pdf ):

    “Dati tiek iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās. Ar
    stratificētās nejaušās izlases metodi katru mēnesi tiek aptaujāti ne mazāk kā 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem
    visā Latvijā. Izlase ir reprezentatīva attiecībā pret ģenerālo kopumu. Pētījuma statistiskā kļūda kopējiem atbilžu sadalījumiem
    nepārsniedz + / – 3% robežas.”

    Pie tam, tā ir iedzīvotāju, nevis pilsoņu aptauja. Kādēļ jums pārliecība, ka Latvijā 20% nebūtu gatavi Ušakovam dāvanu piešķirt. Manuprāt 20% tīri labi atbilst reālajai situācijai.

    Un jautājums – kam žagarus, un kam dāvans, tomēr nav jautājums, par ko balsotu :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 19.12.2012. 16.13

    Kādi iedzīvotāji? iespējams , ka aptauju, un tā arī izskatās, ir veikta tikai šajā minētajā bankā!!! Cik zinu, tad šāda aptauja neattiecas uz lauku iedzīvotājiem, jo viņiem šāda banka vispār tur nav. Tātad aptaujāti , kā izskatās ,vien rīdzinieki! Un, kas sastāda tos rīdziniekus. Ak, jā krievvalodīgo apbrīna 40%. Ar to arī viņus apsveicu, jo Ušakovs taču viņu dievs.Bez tam nepriecājies par tiem 5% latviešu Ušakova sveicējiem, jo tie nav 5% no visiem Rīgas latviešiem, bet tikai no bankas aptaujātajiem droši vien saviem klientiem, kuri vēlējās tādas anketas aizpildīt.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    grislits > austrisv 19.12.2012. 15.45

    Stulba šoreiz ir nevis aptauja, bet tās interpretācija virsrakstā.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

Tamāra Nolmane 19.12.2012. 14.11

Jā, kolhozisms (bezatblidīgs egoisms) vēl joprojām mīt daudzās padomju sirdīs!

+8
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 19.12.2012. 13.47

Ja tās aptaujas vispār ko izsaka, tad, ne jau par politiķiem un amatpersonām, bet, par iedzīvotāju psihisko stāvokli un politiskām simpātijām.

+11
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu