Ušakovs autovadītāju bezmaksas braukšanas dēļ grozīs līgumu ar "RS" • IR.lv

Ušakovs autovadītāju bezmaksas braukšanas dēļ grozīs līgumu ar “RS”

27
Foto: Raitis Plauks, F64

Pētniece: Rīgas mēra rīcība ir necieņa pret tiesiskumu un likumā noteiktām procedūrām

Lai autovadītāji sabiedriskajā transportā sniegputeņa laikā varētu braukt bez maksas, pašvaldības SIA ”Rīgas satiksme” un Rīgas domes Satiksmes departaments sagatavojuši grozījumus līgumā starp “Rīgas satiksmi” un pašvaldību, ziņo LETA. Pret šādu soli protestē gan tiesībsargs, gan “Providus” pētniece Iveta Kažoka, kura norāda, ka Rīgas mēra rīcība ir “necieņa pret tiesiskumu un likumā noteiktām procedūrām”.

Grozījumi līgumā jau rīt, 18.decembrī, tiks iesniegti Rīgas domes sēdē izskatīšanai un apstiprināšanai, stāstīja Rīgas domes pārstāve Anna Kononova. Papildus tiks izstrādāta detalizēta kārtība par šo noteikumu piemērošanu praksē un atbildības sadalījumu.

Neraugoties uz pārmetumiem, ka šādas priekšrocības autovadītājiem diskriminē pārējos rīdziniekus, kuriem par sabiedrisko transportu ir jāmaksā neatkarīgi no laika apstākļiem, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uzsver, ka šā lēmuma mērķis ir atvieglot ceļu uzturēšanas darbus ziemas apstākļos snigšanas laikā un mazināt sastrēgumus uz ielām.

Ušakovs nesaskata pretrunas atļaujā autovadītājiem stipras snigšanas laikā bez maksas izmantot sabiedrisko transportu – tā nav sociālās palīdzības atbalsta programma, bet gan satiksmes intensitātes mazināšanas un sastrēgumu mazināšanas pasākums, lai atvieglotu ielu uzturēšanas tehnikas darbu.

Pēc Ušakova kā uzņēmuma kapitāldaļu turētāja rīkojuma “Rīgas satiksmes” valdei uzdots izvērtēt un pilotprojekta vai eksperimenta kārtībā pārliecināties, kā un vai šī sistēma strādā, ir efektīva un sevi attaisno, nodrošinot braukšanu transportā bez maksas tām personām, kuras uzrāda transporta tehnisko apliecību.

Tiesībsargs gan ir pretējās domās – viņš uzskata, ka Rīgas domes lēmumā par braukšanas maksas atvieglojumiem personām, kurām ir transportlīdzekļu reģistrācijas apliecība, tiek radīta nevienlīdzīga attieksme pret mazāk aizsargāto, nabadzības riskam pakļauto sabiedrības daļu.

“Providus” pētniece Iveta Kažoka uzskata, ka šāda Rīgas mēra rīcība ir pretrunā ar likumiem. “Latvijas pārvaldes sistēmā ir nopietns defekts, jo principā šādi ikdienas lēmumi no politiķiem nedrīkst būt atkarīgi – tas ir pretrunā visai publiskās pārvaldes loģikai,” norāda Kažoka savā blogā portālā “politika.lv” un ironizē, ka citi politiķi ir “āpši totālie, jo tik sirsnīgu veidu, kā paspīdēt savu vēlētāju acīs, nav pamanījuši”.

Kažoka arī norāda, ka sabiedriskā transporta pakalpojumi, t.sk. atvieglojumi no braukšanas maksas, ir ar likumiem regulēta joma. Par atvieglojumiem visā Latvijas teritorijā lemj Ministru kabinets, bet pašvaldībām ir tiesības noteikt vēl kādus atvieglojumus tad, ja tās spēj kompensēt pārvadātājam nodarītos zaudējumus.

Kā vēsta Kažoka, Rīgas domei šādi noteikumi jau ir – tie ir Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.89 “Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā”. Turklāt tajos jau iekļauta visu pasažieru braukšana bez maksas 23., 24.jūnijā, 18.novembrī, 31.decembrī, 1.janvārī un tradicionālo Rīgas pilsētas svētku laikā.

 

Komentāri (27)

disassociative 17.12.2012. 17.08

Cilvēks ir faktiski pārkāpis savas pilnvaras. Radījis reālus zaudējumus gan Rīgas budžetam, gan mums visiem. Galu galā Rīgas budžets barojas no mūsu nodokļiem. Vai sen jau nebija jāiet mājās? Vai atkal nav likumdošanas bāzes, lai šādu visatļautību pārtrauktu saknē un sākumā?

+17
-2
Atbildēt

0

dzintarz 17.12.2012. 16.51

$ūdīgākais mērs, kāds Rīgai bijis.
Kad snieg – nav jēgas tīrīt, jāgaida kad beigs snigt.
Kad beidz snigt – var atkal pagaidīt kad nokusīs un ietaupīt naudu priekš pensionāru un autovadītāju brīvbiļetēm.

Riktīga “k…vu būšana”.

+15
-1
Atbildēt

3

    dace_ampermane > dzintarz 18.12.2012. 12.37

    Pelēkais

    Kad snieg – nav jēgas tīrīt, jāgaida kad beigs snigt.

    Intresanti vai Sarkanais Laukums pie okupantu pieminekļa ir notīrīts?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > dzintarz 18.12.2012. 13.10

    Līdz 9.maijam tāpat nokusīs..
    Nafig man šitos ēzeļa sniega tīrītājus…

    Gluži kā vakar (mājas pagalmā) – lēnīgi rosās viens tāds tīrītājs..

    Redzu, ka šitādā tempā tīrot neko lielu notīrīt nevar.
    Prasu (latviski): vai drīkst aizņemties lāpstu?
    Šis man (pa krieviskam): požalujsta.

    Dividesmit minūtēs satīrīju piektdaļplatību no tā ko namsaimnieks “pažalujstam” bij uzdevis pa dienu satīrīt.

    Vajag akciju: no centra pagalmiem vedam sniegu un kraujam pie ēzeļa pieminekļa. Vietas daudz, lai kūst līdzpat Līgo dienai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > dzintarz 17.12.2012. 23.29

    Neko neietaupīs – no Amerika teiktā saprotams, ka miljons un vairāk “izkaisīts” jau mēnesi pirms sala iestāšanās.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

alexander 17.12.2012. 16.50

Veids, kādā Ušakovs lemj par šo jautājumu, demonstrē tiesisko nihilismu pat, ja mērķis ir atvieglot ceļu satiksmi, mazinot automašīnu skaitu. Jo ceļu satiksmi var atvieglot ar citiem Rīgas pašvaldībai pieejamiem pasākumiem, kas nav acīmredzami diskriminējoši pārējiem sabiedriskā transporta pasažieriem, kuri ir spiesti pirkt biļetes. Bet, ja RS budžets ir tik elastīgs, ka iztur dažādu kategoriju bezmaksas braucējus, var rīkoties vēl progresīvāk un noteikt, ka katram autobraucējam obligāti bezmaksas jāizvadā pāris pasažieri, kas arī mazinās sabiedriskā transporta noslogojumu.

+15
-2
Atbildēt

3

    efeja60 > alexander 17.12.2012. 17.28

    Tiesiskais nihilisms notiek katru dienu, piemēram, dažādas ienākuma nodokļa likmes atkarībā no ienākuma gūšanas veida, un tas ir jenotu tiesiskais nihilisms un daudz ļaunāks par Ušakova bērnu spēlītēm.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    efeja60 > alexander 17.12.2012. 17.25

    Laba ideja, bet kas neved nevienu pasažieri, tam Ls 1 par iebraukšanu Rīgas centrā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzintarz > alexander 17.12.2012. 19.40

    Normunds Laba ideja, bet kas neved nevienu pasažieri, tam Ls 1 par iebraukšanu Rīgas centrā.
    ============
    Vēl labāka ideja – katram jaunkrievu normundiņam 3LVL par iebraukšanu Rīgā “pravoslavnuto” (kalendāri atpalikušo) svētkos.

    Ukazs stājas spēkā/tiek atcelts caur paziņojumu valstsvalodā “pervij balķijskij” un “PEH TV” kanalizācijā.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu