Obama paraksta Putinu saniknojušo "Magņitska likumu" • IR.lv

Obama paraksta Putinu saniknojušo “Magņitska likumu”

27
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

Putins to uzskata par „tīri politisku, nedraudzīgu soli”

ASV prezidents Baraks Obama piektdien parakstījis tā dēvēto Magņitska likumu, kurā paredzēta normālu tirdzniecības sakaru izveidošana ar Krieviju, bet arī noteiktas sankcijas cilvēktiesību pārkāpumos vainotajām Krievijas amatpersonām, ziņo LETA/AFP.

Obama likumu parakstījis dienu pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosodīja ASV likumdevēju apstiprināto likumu, ar kuru Vašingtonas “melnajā sarakstā ” tiek iekļautas Krievijas amatpersonas, kas ir vainojamas jurista Sergeja Magņitska nāvē pirmstiesas ieslodzījumā.

Putins ar saviem spriedumiem nāca klajā vēl pirms Krievijas parlamenta apakšnams bija atbalstījis likumprojektu, kas tiek uzskatīts par atbildes soli ASV Kongresa apstiprinātajam “Magņitska likumam”.

Magņitska nāves “izmeklēšana vēl nav pabeigta, un nav skaidrs, kuram šeit ir taisnība un kuram nav, kāda ir situācija. Tas ir tīri politisks, nedraudzīgs solis,” sacīja Putins. “Es nesaprotu – kāpēc? Kāpēc viņiem tas ir vajadzīgs,” vaicāja Krievijas prezidents. “Viņi [ASV] runā par pārstartēšanu, bet paši situāciju padara vēl ļaunāku.”

Atbilstoši “Magņitska likumam” “melnajā sarakstā” iekļautajām Krievijas amatpersonām Vašingtonai ir jāatsaka ASV vīzas, kā arī jāiesaldē viņu aktīvi.

Līdz ar Obamas piektdien parakstīto likumu ar Krieviju tiek izveidotas pastāvīgas normālas tirdzniecības attiecības (PNTR), atceļot Aukstā kara ierobežojumus un piešķirot Krievijai tādu pat statusu kā Moldovai.

1974.gada Džeksona-Vanika papildinājuma anulēšana bija iecerēta, lai atspoguļotu pārmaiņas pasaulē, kas notikušas, Krievijai pievienojoties Pasaules Tirdzniecības organizācijai.

Baltais nams iebilda pret to, ka balsojums par tirdzniecības likumprojektu kļūst par referendumu jautājumā par cilvēktiesību stāvokli Krievijā.

Jau ziņots, ka Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad viņš bija apvainojis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta apzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) izzaguši tiesībsargājošo orgānu līdzstrādnieki, kas atriebjoties organizējuši jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

 

Komentāri (27)

Aivars Krauklis 15.12.2012. 17.54

Ne jau no izdevīguma vai neizdevīguma mums jābaidās, kad ir runa par Krieviju, bet no Eiropas, kreisās un ne tikai, garīgā akluma.
Eiropa kopš Vaņkas Brisemīgā laikiem nekad nav sapratusi, kas ir Krievija kaimiņos.
Peķkas Veļikāna draudzība ar tikpat plātīgo un infantilo Augustu Stipro, Meterniha ārpolitiskās rotaļas, intelektuāļu pļāpas par krievu dvēseli, Rapallo… Kad pēc kara tiki daži attapās (Čerčils – ne to cūku nokāvām) atkal bija jau par vēlu. Neue Ostpolitik attīstoties, piedzīvojam, ka Vācijas ekskanclers piestrādā pie krievu lielkņaza par dienestmeitu. Pirms tam franču politikas superzvaigzne de Golls Maskavā komunistu tribīnē jau nobļāva „Lai dzīvo Krievija” ( nevis PSRS! – saprot, maita, kto is hu…) . Tagad ik pa brīžam kāda Eiropas lielpilsētā plivinās sarkanas buļļu kaitināmās lupatas, bieži ar zeltīto līka naža un vesera ķeburu.
Tagad ES nevis vienkārši „negrib konfliktēt” bet reizēm tikai iecietīgi, reizēm ar apbrīnu skatās uz diženo Krievzemi, kur pamazām „vstajot s koļen” (nez, kurš tur mātušku bija nospiedis?) un diezgan atklāti gatavojas „sobraķ zemļi”. Rietumnieki kā parasti cer, ka krievi, sākuši kārtējo agresijas vilni, apstāsies kaut kādās „vēsturiskās robežās’. Un kā parasti kļūdās.
Ne visai droši mums tie sabiedrotie, bet diemžēl labāku dabā nav un šie paši var palikt vēl nedrošāki.

+14
0
Atbildēt

0

ligakalnina 15.12.2012. 14.16

Kremļa kleptokrātiem bikses pilnas, pat Putins, kurš atklāti meloja att. par šo lietu, tomēr, pateica, ka tai atbildes reakcijai nav jābūt pārmērīgai, un ka tas ir tāds “uzbrauciens” Obamam no dažādu radikāļu puses, kuriem nav izdevīgas labas attiecības starp ASV un Krieviju, tātad, uz atklātu konfrontāciju ar ASV viņš neiet.
Viss tas izskatās stipri nožēlojami, tikpat nožēlojami, kā Krievijas atbildes soļi, bet, bez līdzīgiem soļiem no ES puses tas efekts būs ne pārāk liels, un ES, izskatās, ne pārāk grib konfliktēt ar Putina režīmu, dažādu iemeslu dēļ, saprast jau var, bet, par gudru un tālredzīgu politiku to nosaukt nevar.

+12
0
Atbildēt

5

    Sandris Maziks > ligakalnina 16.12.2012. 14.31

    betijacelmale
    “Ar Hitleru arī Eiropa ilgi negribēja konfliktēt”

    Būtu toreiz Eiropa konfliktējusi, π zģec visai Eiropai. Nebūtu šodien ne vāciešu, ne franču ne angļu. Visu Eirāziju apdzīvotu tikai trula, noskrandusi izbadējušies krievvalodīgu organismu masa.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 16.12.2012. 23.55

    Jānis
    Un tā visa diena paiet, zombējoties?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    manatuja > ligakalnina 17.12.2012. 08.30

    izlasi gramatu…. sheit ir normals gramatas konspekts. un sim cilvekam nacas pamest darba grupu pie Putina, jo nav vienadas domas utt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 16.12.2012. 11.48

    Vēsture atkārtojās? Ar Hitleru arī Eiropa ilgi negribēja konfliktēt un par Staļina Krieviju Latvijas presē neko sliktu nerakstīja. Kaut gan prakse ir pierādījusi, ka nesadodot varmākam pa rokām, kad viņš uzbrūk citiem, tu ar ļoti lielu varbūtības procentu vari sagaidīt, ka nākošreiz viņš uzbruks tev.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 16.12.2012. 11.51

Krievu atbildes sankcijas jau visā Amerikā izsaukušas dziļu izmisumu.
1. Lavrovs sola slēgt ieeju Krievijā amerikāņiem, kuri vainīgi cilvēktiesību pārkāpumos. Klintone pat paģībusi – meitas vairs netiek uz tusiņiem Rubļovkā.
2. Krievija ar Gosdumas lēmumu iesaldējusi visus amerikāņu rēķinus Sberbankā.
3. Jau šogad visus amerikāņu dēliņus padzīs no Saratovas arodskolām un Voroņežas pludmales.
4. Strauji kritušās Apple akcijas, jo nevienam nav vajadzīgi kaut kādi aipadi, ja tiem Krievija slēgusi pieeju savai GLONASS navigācijas sistēmai.
5. Un visbriesmīgākais – neļaus amerikāņiem adoptēt krievu bāreņus, tiem visiem būs jāpaliek māmuļā Krievzemē un jādzīvo laimē un pārticībā. Kamēr izaug par jaunkareivjiem.

+11
0
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu