Jaundžeikars atzīst vainu, saņem naudas sodu • IR.lv

Jaundžeikars atzīst vainu, saņem naudas sodu

21
Dzintars Jaundžeikars. Foto: Elmārs Rudzītis, F64

Bijušajam Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājam 14 000 latu sods par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu

Prokuratūra kriminālprocesā par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu bijušajam iekšlietu ministram un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājam Dzintaram Jaundžeikaram piemērojusi naudas sodu un izbeigusi kriminālprocesu, aģentūrai LETA pastāstīja bijušā politiķa advokāts Pāvels Rebenoks.

Naudas soda apmēru advokāts nevēlējās atklāt, taču prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga apstiprināja, ka Jaundžeikaram piemērots 14 000 latu naudas sods.

Pats Jaundžeikars aģentūrai LETA komentārus nevēlējās sniegt. “Es principā pats komentārus nesniedzu, tikai advokāts. Es vispār nerunāšu un nekomentēšu neko,” norādīja bijušais iekšlietu ministrs.

Šēnberga pavēstīja, ka prokurore Velta Zaļūksne 27.novembrī pabeigusi kriminālprocesu, kurš bija sākts par valsts noslēpumu saturošu ziņu izpaušanu, ko izdarījusi KNAB darbiniece Zanda Liniņa.

Par valsts noslēpumu saturošu ziņu, kuras bija zināmas sakarā ar izpildāmo darbu, apzinātu izpaušanu lietā pie kriminālatbildības saukta Liniņa. Izmeklēšanā pierādītas četras nozieguma epizodes.

Tāpat pie atbildības par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu saturošas ziņas un par šī nozieguma atbalstīšanu saukts Liniņas vīrs Austris Liniņš. Izmeklēšanā pierādītas divas nozieguma epizodes.

Savukārt Jaundžeikars saukts pie atbildības par uzkūdīšanu, izmantojot starpnieku, izpaust valsts noslēpumu saturošas ziņas. Viņam pierādītas divas nozieguma epizodes.

Visi apsūdzētie savu vainu atzinuši pilnībā, un, ņemot vērā izdarītā nozieguma raksturu, apsūdzēto personības prokurore piemērojusi priekšrakstu par sodu.

Liniņai piemērots 1000 latu naudas sods un 140 stundas piespiedu darba. Viņas vīram piemērotas 140 stundas piespiedu darba, savukārt Jaundžeikaram noteikts 14 000 latu naudas sods. Katram arī piemērots aizliegums divus gadus un sešus mēnešus ieņemt amatus valsts pārvaldē.

Lēmums nav pārsūdzēts un stājies spēkā 7.decembrī.

Ņemot vērā, ka apsūdzība saistīta ar valsts noslēpumu saturošām ziņām, plašāku informāciju par izdarīto noziegumu būtību prokuratūra nesniedz.

“Sākotnēji izskanējušās aizdomas neapstiprinājās, jo no diviem pantiem mums palika tikai viens – par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu. Pazuda formulējums par naudu, mantkārīgu nolūku – tas viss neapstiprinājās,” uzsvēra Jaundžeikara advokāts. Citus lietas apstākļus viņš nevēlējās atklāt.

Jaundžeikaru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja naktī uz 2011.gada 2.novembri. Tonakt veikta arī kratīšana viņa dzīvesvietā Limbažu novadā. 3.novembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Jaundžeikaram piemēroja apcietinājumu. Mediji ziņoja, ka Jaundžeikars varētu būt vācis slepenu informāciju toreizējam partijas biedram Aināram Šleseram, ko viņam savukārt nodevis toreizējais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis.

Pērngada novembrī LTV raidījumam “100.panta Preses klubs” ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers atzina, ka Jaundžeikars aizturēts, lai izvairītos no sekām, kas varētu rasties, izplatot valsts noslēpuma saturošu informāciju.

Bijušais iekšlietu ministrs nebrīvē pavadīja vairāk nekā mēnesi, līdz 14.decembrī prokurore Viorika Jirgena nolēma atbrīvot Jaundžeikaru no apcietinājuma, tā vietā nosakot viņam citus drošības līdzekļus, kas nebija saistīti ar brīvības atņemšanu.

Komentāri (21)

ievuliitis 13.12.2012. 14.16

” …pastāstīja, ka nesen prokuratūra, piemērojot priekšrakstu, kriminālprocesu izbeigusi. ”

Kādu priekšrakstu?
Gaidām Prokuratūras skaidrojumu. Ko nozīmē: “Prokuratūras komentāru aģentūrai LETA pagaidām neizdevās iegūt.”? Apslimuši visi vai ar mēmumu sisti?

“Ņemot vērā, ka kriminālprocess, kas nonāktu tiesā, būtu skatāms aiz slēgtām durvīm, un publiski mēs to komentēt nevarētu”

Kāpēc procesam pret izbijušu un tautas uzticību neieguvušu politiķi ir jābūt slēgtam?

+10
-2
Atbildēt

1

    ievuliitis > ievuliitis 13.12.2012. 21.26

    Paldies redakcijai par teksta papildinājumiem. Operatīvi. Tas ir – salīdzinot ar citām reizēm, kad atbildes uz jautājumiem vispār netiek sniegtas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Anna Gaigule 13.12.2012. 19.08

Man prieks, ka ar katru šādu vīru, kas no gozēšanās kameru priekšā tiek aizvadīts līdz “Es vispār nerunāšu un nekomentēšu neko”, tuvojamies Eiropai.
(Jo ceru, ka “jaunie kadri” izaug lēnāk, nekā spējam izķert “vecos blēžus”. Varbūt esmu pārāk liels optimists?)

+7
-1
Atbildēt

1

Sandris Maziks 13.12.2012. 14.01

Ja kādam izdzimtenim no LPP/LC izdosies nosprāgt mājās savā gultā, viņš būs izkārnījies Temīdai tieši mutē.

+9
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu