Ķīlis pauž nožēlu par "vecās" AIP virzīšanu uz Saeimas sēdi • IR.lv

Ķīlis pauž nožēlu par “vecās” AIP virzīšanu uz Saeimas sēdi

33
Izglītības ministrs Roberts Ķīlis pie ministrijas. Foto: Ieva Čīka, LETA

Saeimas Izglītības komisija pieņēmusi lēmumu uz Saeimas sēdi virzīt visus iepriekšējās AIP locekļus

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien apstiprināšanai uz Saeimas 20.decembra sēdi virza visus Augstākās izglītības padomes (AIP) kandidātus, pret ko protestēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Izglītības ministrs Roberts Ķīlis pauž nožēlu par Saeimas komisijas balsojumu par Augstākās izglītības padomes locekļu kandidatūrām, informē ministra padomnieks Reinis Tukišs.

Ķīlis izteicies, ka šis „balsojums apliecina, ka komisija pārmaiņas augstākajā izglītībā atbalsta tikai vārdos, nevis rīcībā, kā arī sistēmas nevēlēšanos neko darīt un pretošanos iesāktajām reformām”. Ministrs ir pārliecināts, ka reformas nav iespējamas, ja Augstākās izglītības padomē ir tie paši cilvēki, kas tajā bijuši jau kopš 2008. gada. “Šajā laikā padome nav darījusi neko, lai celtu augstākās izglītības kvalitāti, konkurētspēju un pieejamību. Ir pamats uzskatīt, ka, ja šis sastāvs tiks apstiprināts, līdzīgā garā tiks turpināts,” teica ministrs. 

Ministrija argumentētā vēstulē Saeimas deputātiem un Izglītības komisijai jau paudusi savas iebildes pret līdzšinējās padomes darbu. Vislielākie iebildumi ministrijai ir pret līdzšinējo AIP vadītāju Jāni Vētru, kuram personiski būtu jāuzņemas atbildība par apšaubītā studiju programmu izvērtējuma projekta vadību, kā arī padomes sliktu vadību.

“Vienlaikus uzskatu, ka, lai izbeigtu principu, ka savējie lemj par savējiem, padomē jāstiprina LDDK un LTRK pozīcijas, jo līdz šim ministrija saņēmusi pamatotas sūdzības, ka darba devēju un uzņēmēju skatījums padomes darbā nav pienācīgi ņemts vērā,” norāda ministrs.

Uz komisijas sēdi trešdien bija ieradušies visi izvirzītie kandidāti. Viņi īsumā iepazīstināja ar sevi un centās apliecināt savu profesionalitāti un pieredzi, lai varētu strādāt AIP, ziņo LETA.

Kandidāti, kuri tika deleģēti pirmo reizi darbam AIP, komisijā guva vienbalsīgu atbalstu. Vislielākie iebildumi komisijā bija pret Latvijas Studentu apvienības izvirzīto kandidātu – tās prezidentu Edvardu Ratnieku. Par viņu nobalsoja seši deputāti, taču pieci balsoja pret. Pret balsoja Reformu partijas deputāti Inga Vanaga un Guntars Bilsēns, kā arī trīs “Saskaņas centra” (SC) deputāti – Ņikita Ņikiforovs, Aleksandrs Jakimovs un Vladimirs Reskājs. SC frakcija esot pieņēmusi lēmumu Ratnieka kandidatūru neatbalstīt, jo uzskata, ka viņš ir politizēts.

Par pašreizējo AIP vadītāju Jāni Vētru nobalsoja astoņi deputāti, bet pret divi Reformu partijas pārstāvji, savukārt Jakimovs balsojumā atturējās. Arī pārējie otrreiz izvirzītie kandidāti netika atbalstīti vienprātīgi.

Iepriekš komisijas vadītāja Ina Druviete (Vienotība) stāstīja, ka no Saeimas tribīnes ziņošot par to, kāds ir bijis balsojums un diskusijas komisijā, savukārt pēc tam parlaments atsevišķi balsos par katru kandidātu. Saeima par kandidātiem lems 20.decembrī. Druviete akcentēja, ka šis būs pirmais gads, kad balsojums notiks atklāti.

Bilsēns aicināja atkārtoti izvirzītos kandidātus neapstiprināt, jo tādā gadījumā augstākajā izglītībā nekas nemainīsies un spriedze paliks. Viņš norādīja – lai rastu mieru, padomē būtu jāieceļ jauni cilvēki. “Lai nāk cilvēki ar jaunu domu,” izteicās deputāts.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāts Raivis Dzintars norādīja, ka saistībā ar pārmetumiem AIP darbā nav iespējams novērtēt katra cilvēka individuālo veikumu. Viņš Reformu partijas nostājā saskata pretrunas, jo izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis arī ir AIP loceklis, bet pret viņu partijai iebildumu nav. Ministrijas pārstāvis komisijā deputātus iepazīstināja ar ministrijas iebildumiem pret atkārtoti izvirzītajiem kandidātiem.

Vētra komisijā centās skaidrot argumentāciju, kāpēc uzdotais netika paveikts. Tāpat komisijā Vētra apstiprināja, ka studiju budžeta vietu sadalījumu AIP ministrijā vēl nav iesniegusi, lai arī tas bija jāizdara divu nedēļu laikā pēc valsts budžeta apstiprināšanas. Viņš sacīja, ka AIP budžeta vietu sadalījumu apstiprinās 20.decembrī un pēc tam to iesniegs ministrijai.

 

Komentāri (33)

ligakalnina 12.12.2012. 15.39

Ja jau tie studenti izvēlas tādu līderi, kā Ratnieku, labāku izglītības sistēmu viņi arī nav pelnījuši, un tagad jau arī skaidrs, ka tāda arī nebūs.
Saeima pārvēršas par cirku, kur galvenie klauni vairs nav tikai NA, bet, arī V, ar veco stagnāti Druvieti priekšgalā, bijusī IM, kura nav izdarījusi it neko, toties tagad varena kritizētāja, un ar SC neformālu atbalstu.
Tagad skaidrs, ka V nevajag nekādas reformas, vajag tikai reitingu un amatus, un šī ir izcila “izglītības mafijas” uzvara, ar NA un V atbalstu.
Principā, tas arī bija gaidāms, kur Dzintars ar savu VL, tur nekas cits, izņemot cirku, nav iespējams.

+19
-7
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > ligakalnina 12.12.2012. 22.02

    nulle
    “Balsot varēja tikai tās apvienības biedri”

    Ko tad, pediņi, nedibinājāt savu apvienību? Varbūt pārējie arī būtu pievienojušies..

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

marisgrinbergs 12.12.2012. 16.39

Jauki. Atkal tos pašus virza. Kādas ir attiecības Saeimas izglītības komisijas sēdes locekļiem ar virzītajiem pretendentiem?

+13
-3
Atbildēt

0

Una Grinberga 12.12.2012. 15.03

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāts Raivis Dzintars norādīja, ka saistībā ar pārmetumiem AIP darbā nav iespējams novērtēt katra cilvēka individuālo veikumu.

Tātad Dzintara un Urbanoviča veikums Saeimā nav novērtējams – Saeimas lēmumi ir kopējs darbs visu 100 deputātu izpildījumā?
J. Vētra: Izglītībā nav svarīgs rezultāts, galvenais ir process!

+17
-9
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu