Prezidents izsludinās Pievienotās vērtības nodokļa likumu • IR.lv

Prezidents izsludinās Pievienotās vērtības nodokļa likumu

2
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Jaunajam PVN likumam spēkā jāstājas 2013.gada 1.janvārī

Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinās Pievienotās vērtības nodokļa likumu, ziņo Valsts prezdienta kanceleja.

Valsts prezidents augstu vērtē politisko partiju apvienības „Saskaņas centrs” aktivitātes, lai maksimāli palīdzētu cilvēkiem, kuriem objektīvi trūkst līdzekļu apkures rēķinu nomaksai. SC Saeimas frakcija lūdza neizsludināt Pievienotās vērtības nodokļa likumu (PVN) un paredzēt samazināto likmi apkurei.

Bērziņš uzskata, ka pareizākais risinājums ir mērķtiecīgāks atbalsts tiem cilvēkiem, kuriem tas visvairāk nepieciešams, kas ir risināms ar darbu pie citiem likumiem. Frakcijas piedāvātā PVN samazinātā likme attiektos uz visiem, arī tādām personām, kurām nav grūtību samaksāt par apkuri.

29.novembrī Saeima pieņēma jauno likumu par PVN, kurš aizstās patlaban spēkā esošo. Likums paredz paaugstināt ar PVN neapliekamo importējamo preču sūtījumu vērtību no patlaban spēkā esošās vērtības 10 eiro (7 lati) līdz 22 eiro. Šī norma attiecas uz importējamo preču sūtījumiem no trešajām valstīm, kurus saņem gan juridiskās, gan fiziskās personas no juridiskajām personām.

22 eiro ir maksimālā atbrīvojuma summa, ko pieļauj Eiropas Savienības direktīva, ziņo LETA.

Ar šīm izmaiņām tiks samazināts slogs pasta sūtījumu saņēmējiem, mazināsies muitas kontrolei pakļauto pasta sūtījumu apjoms ar mazu vērtību, kā arī administratīvais resurss tiks izmantots efektīvāk, iepriekš skaidroja Finanšu ministrija.

Finanšu ministrija skaidro, ka priekšlikums paaugstināt ar PVN neapliekamā preču sūtījuma un komerciālā nolūkā importētas preces vērtību, no kuras jāsāk aprēķināt PVN un kārtot muitas formalitātes, izteikts tādēļ, ka par pasta sūtījumiem vērtībā līdz 22 eiro aprēķinātais PVN bija 0,7% no kopējā aprēķinātā PVN par visiem pasta sūtījumiem.

Paaugstinot slieksni, no kura pasta sūtījumiem tiek piemērots PVN, no pašreizējiem 10 eiro līdz 22 eiro, ienākumi budžetā saruks par 45 000 latu gadā.

Aptuveni 60% pasta sūtījumu muitas maksājumi ir līdz pieciem latiem, turklāt 39% no tiem ir tikai līdz trīs latiem. Tikai 8% pasta sūtījumu, kas saņemti, izmantojot pastu, muitas maksājumi ir lielāki par 20 latiem.

Preču sūtījumu skaita īpatsvars fizisku personu saņemtajiem pasta sūtījumiem, kuru vērtība ir mazāka par 22 eiro, 2011.gadā ir vairāk nekā 35% no kopējā apjoma, bet 2012.gada piecos mēnešos – vairāk nekā 44%. Iekasētais PVN par šiem sūtījumiem – 8,8% no kopējā kārtējā saimnieciskajā gadā iekasētā PVN par pasta sūtījumiem. Mainot PVN piemērošanu, par trešdaļu samazinātos muitas amatpersonu sagatavoto pasta pavadzīmju skaits, taču atlases un kontroles pasākumi paliktu iepriekšējā apjomā.

Ieviešot PVN piemērošanu no 10 eiro, muitas maksājumu kontrolei pakļauto sūtījumu skaits pieauga 11,8 reizes, savukārt iekasēto nodokļu apjoms pieauga tikai 2,9 reizes.

Lai iekasētu vienu latu PVN par precēm, kuru vērtība ir mazāka par 22 eiro, tiek iztērēti 0,49 lati, kas 3,5 reizes pārsniedz vidējo rādītāju – 0,06 lati. Tas nozīmē, ka gandrīz 20% no katra iekasētā PVN lata tiek iztērēti tā administrēšanai.

Pasta sūtījumu skaits 2012.gada piecos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada pieciem mēnešiem, ir pieaudzis par 32%. Paaugstinot PVN piemērošanas slieksni pasta sūtījumiem līdz 22 eiro, tiktu samazinātas Valsts ieņēmumu dienesta administratīvās izmaksas, kompensējot nepieciešamību palielināt personāla skaitu pasta muitas kontroles punktā. Personāla palielināšana varētu izmaksāt 11 500 latu gadā, norāda Finanšu ministrija.

Vienlaikus PVN likumā redakcionāli uzlabotas un pilnveidotas esošā likuma normas, sakārtota likuma struktūra un precizēta terminoloģija atbilstoši PVN direktīvai, kā arī iestrādātas vairāku Ministru kabineta noteikumu normas.

Likumā iekļautas arī jaunas normas, piemēram, ieviests termins “nodokļa maksātājs” līdzšinējā “apliekamā persona” vietā, pilnveidots regulējums attāluma pārdošanas darījumiem un jaunā redakcijā skaidrots līdzšinējais pašpatēriņa termins. Likumā arī izveidotas vairākas jaunas nodaļas, kurās iekļautas normas, piemēram, darījuma brīža noteikšanai.

No likuma tiks izslēgts termins “trīsstūrveida darījums”, pilnveidotas un sistematizētas normas priekšnodokļa atskaitīšanai un korekcijai, kā arī precizēts termins “ar PVN apliekamā vērtība”, nosakot, ka tā ir atlīdzība, nevis tirgus vērtība.

Likumā pilnveidotas un konsolidētas līdzšinējās normas attiecībā uz valsts budžetā maksājamo PVN un personām, kas to maksā. Ieviests termins “mazas vērtības dāvana”, kā arī noteiktas tiesības šo dāvanu iegādē atskaitīt priekšnodokli.

Likumam spēkā jāstājas 2013.gada janvārī.

 

Komentāri (2)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu