ASV Kongress pieņem tā saukto Magņitska saraksta likumu • IR.lv

ASV Kongress pieņem tā saukto Magņitska saraksta likumu

17
Krievijā nogalinātais advokāts Sergejs Magņitskis. Foto: AFP/LETA

Obama likumu sola parakstīt tuvākajā laikā, spēkā tas varētu stāties no jaunā gada

ASV Kongresa Senāts ceturtdien pieņēmis likumu, kas nosaka iebraukšanas aizliegumu Savienotajās Valstīs tiem Krievijas pilsoņiem, kuri iekļauti tā sauktajā Magņitska sarakstā. Šie cilvēki tiek vainoti cilvēktiesību pārkāpumos.

Vienlaikus tiek atcelti 1974.gadā pieņemtie ASV tirdzniecības ierobežojumi ar toreizējo PSRS, ziņo aģentūra „RIA Novosti”.

Par likumprojektu nobalsoja 92 ASV senatori, pret bija četri. Savukārt ASV prezidents Baraks Obama solījis likumu parakstīt tuvākajā laikā.

„Jā, patiesi, likums varētu tikt parakstīts drīzumā. Kā jau ziņots iepriekš, likums spēkā varētu stāties no jaunā gada,” aģentūrai teicis ASV administrācijas pārstāvis.

Senāts pieņēmis likuma stingrāko variantu, kurā sankcijas noteiktas tikai Krievijas pilsoņiem, nevis pret visiem iespējamiem cilvēktiesību pārkāpējiem pasaulē, ko paredzēja otrais likumprojekta variants. Senāts šādu lēmumu pieņēma, lai izvairītos no likumprojekta abu variantu ilgā saskaņošanas procesa un lai iespējami ātrāk likumu nodotu prezidentam parakstīšanai. 

Krievija savukārt uz šo ASV pieņemto likumu, kas liedz iebraukt Magņitska sarakstā iekļautajiem cilvēkiem, atbildēšot, liedzot Krievijā iebraukt tiem ASV pilsoņiem, kuri, pēc Krievijas domām, pārkāpj cilvēktiesības, paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

“Es apstiprinu, ka mēs tāpat liegsim iebraukšanu tiem amerikāņiem, kuri patiešām vainojami cilvēktiesību pārkāpumos,” teica Lavrovs, Dublinā komentējot tikšanos ar ASV Valsts sekretāri Hilariju Klintoni.

Krievijas Ārlietu ministrija ASV Senāta lēmumu nosaukusi par „absurda teātri”, paziņojot, ka likums „visnotaļ negatīvi ietekmēs abu valstu sadarbības iespējas”.

Tā dēvētā Magņitska lieta ir tikai viens, visskaļāk izskanējušais un visplašāk dokumentētais gadījums, kad Krievijas tiesībaizsardzības iestādes ļaunprātīgi izmantojušas savas pilnvaras.

Britu advokātu firmas „Firestone Duncan” līdzstrādnieks Sergejs Magņitskis, kas sniedza pakalpojumus investīciju fondam „Hermitage Capital” Maskavā, 2008.gadā atklāja vērienīgu krāpniecisku shēmu, ar kuras palīdzību Krievijas iekšlietu sistēmas un nodokļu administrācijas amatpersonas nozaga fondam 230 miljonus ASV dolāru. Magņitski apcietināja, bez tiesas turēja cietumā 11 mēnešus, un 2009.gada 16.novembrī viņš nomira, nesaņēmis nepieciešamo veselības aprūpi. Autopsija uzrādīja, ka neilgi pirms nāves viņš bija smagi piekauts.

 

Komentāri (17)

mariam 07.12.2012. 10.17

Tas ir beidzot konkrēts solis, lai aizstāvētu Rietumu vērtības, tiesiskumu un cilvēktiesības, un līdz ar to arī ierobežotu Putina režīma varenību ārpus savas valsts robežām.

+7
0
Atbildēt

1

    grislits > mariam 07.12.2012. 10.19

    Tikai Eiropa gan laikam īpaši nesteigsies ar neko līdzīgu. Un mūsu ārlietu ministram ar nav sava viedokļa, viņš paskatīšoties kā citi Eiropā dara.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 07.12.2012. 10.58

Krievija sašutusi. Viņi gadsimtu bendē nost cilvēkus, daudz miljonus un te pēkšņi viena kaut kāda sūda Magņicka dēļ viņu slepkavas nedrīkstēs braukt uz NY un staigāt pa Madison avenjū jeb Florīdā sauļoties. Pilnīgs absurds, vājprāts, košmars! Tiem amerikāņiem parādīt kur vēži ziemo!

+5
-1
Atbildēt

1

    dro > dace_ampermane 07.12.2012. 11.02

    klejotājs. Viens cilvēks – traģēdija, miljons – statistika:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 07.12.2012. 12.10

Lavrovs sola slēgt ieeju Krievijā amerikāņiem, kuri vainīgi cilvēktiesību pārkāpumos. Amerikāņi izmisumā raud, jo viņu valdība iesaldē arī krieveļu rēķinus bankās, tagad krievi darīs to pašu ar amerikāņu rēķiniem Sberbankā, šausmas.Un visus amerikāņu dēliņus padzīs no Saratovas arodskolām un Voroņežas pludmales.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu