Kairišs Berlīnē iestudēs Britena operu • IR.lv

Kairišs Berlīnē iestudēs Britena operu

34
Režisors Viesturs Kairišs. Foto: Lita Krone, LETA

Nākamais ir komponista Bendžamina Britena simtgades gads

Latviešu kino, teātra un operas režisors Viesturs Kairišs uzaicināts veidot jauniestudējumu Berlīnes Komiskajā operā.

Kopā ar mākslinieci Ievu Jurjāni Kairišs Berlīnē iestudēs Bendžamina Britena operu „Sapnis vasaras naktī”, ar kuras pirmizrādi 2013.gada 16.septembrī tiks atklāta Komiskās operas jaunā sezona, informē studijas “Mistrus Media” pārstāve Inese Boka-Grūbe. Paka lomā, kas šajā operā ir „runājoša”, būs latviešu aktieris Gundars Āboliņš.

Piedāvājumu Kairišam izteicis Komiskās operas jaunais intendants Barijs Koskis pēc Riharda Vāgnera „Dievu mijkrēšļa” iestudējuma noskatīšanās Latvijas Nacionālajā operā.

Kairišs savu darbu Berlīnes Komiskajā operā uzskata par ļoti nozīmīgu piedāvājumu un ārkārtīgi lielu izaicinājumu. “Berlīnes Komiskā opera man bijusi interesantākais un tuvākais opernams Eiropā, jo tā vienmēr fokusējusies interesantiem meklējumiem režijas jomā,” saka režisors.

2013.gads ir komponista Bendžamina Britena (1913-1976) simtgades gads, ko atzīmēs visā pasaulē. Tāpēc arī par Berlīnes Komiskās operas sezonas atklāšanas izrādi izvēlēta viena no komponista operām – „Sapnis vasaras naktī”, kuras libretam izmantota tāda paša nosaukuma Viljama Šekspīra luga.

Britena „Sapnis vasaras naktī” ir salīdzinoši reti iestudēta opera, jo tai nepieciešams sarežģīts solistu ansamblis. Kairiša iestudējumā lomas izdziedās Komiskās operas trupa, taču Paka lomā, kas operā ir „runājoša”, būs latviešu aktieris Gundars Āboliņš. Iestudējuma muzikālā vadība uzticēta igauņu izcelsmes diriģentei Kristīnai Poskai, kura kopš 2012. gada augusta ir Komiskās operas pastāvīgā diriģente.

Berlīnes Komiskā opera pēdējā desmitgadē izveidojusies par vienu no vadošajiem operteātriem Vācijā. 2007.gadā tā izpelnījās prestižo „Gada operteātra” balvu, ko piešķir žurnāls “Opernwelt”. Komiskā opera no abiem pārējiem Berlīnes operteātriem – Valsts operas un Vācu operas – atšķiras ne tikai ar repertuāra daudzveidību (paralēli klasiskajām operām tiek iestudētas arī operetes, mūzikli un izrādes bērniem), bet jo īpaši ar iestudējumu režiju. Opernams par savu mērķi uzskata piedāvāt skatītājiem „vitālu, laikmetīgu un aizraujošu teātri”. To iesāka režisors Andreass Homoki, kurš par Komiskās operas intendantu kļuva 2003.gadā.

 

Komentāri (34)

Jean 05.12.2012. 15.43

Lūk kā ar skandalozu, Vāgnera ideju ignorējošu iestudējumu var gūt starptautisku ievērību. Lai veicas! Tas pateicoties Nībelungu gredzena iestudēšanai LNO. Bet LNO nākotne uz jautājuma zīmes.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu