NASA 2020.gadā grasās sūtīt uz Marsu jaunu robotu • IR.lv

NASA 2020.gadā grasās sūtīt uz Marsu jaunu robotu

32
NASA pašgājējs robots. Foto: EPA/LETA

Amerika grib nostiprināties kā pasaules līdere Sarkanās planētas izpētē

Gatavojoties vērienīgai Marsa izpētei, ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) 2020.gadā plāno nosūtīt uz Marsu jaunu izpētes pašgājēja robotu, otrdien paziņojusi NASA.

“Ar šo nākamo misiju mēs nodrošināsim, ka Amerika paliek pasaules līdere Sarkanās planētas izpētē, vienlaikus sperot vēl vienu nozīmīgu soli tuvāk cilvēku nosūtīšanai uz turieni 2030.gados,” norādīja NASA vadītājs Čārlzs Boldens.

Ar šādu paziņojumu NASA nākusi klajā dienu pēc tam, kad tika publiskoti pirmie izpētes pašgājēja robota “Curiosity” uz Marsa savākto augsnes paraugu izpētes rezultāti, vēsta LETA/AFP.

Pēc budžeta samazināšanas NASA šogad bija spiesta atteikties no vairākām kopējām misijām ar Eiropas Kosmosa aģentūru un cer ietaupīt līdzekļus arī jaunā robota būvē, pieturoties pie “Curiosity” veiksmīgā dizaina.

Jaunā izpētes pašgājēja robota nosūtīšana uz Marsu ir septītā misija, ko NASA veic vai ir ieplānojusi šīs planētas izpētē.

Izpētes robots “Opportunity” pēta Marsa virsmu jau kopš 2004.gada, bet “Curiosity”, kas oficiāli tiek dēvēts par Marsa Zinātnisko laboratoriju (MZL), uz planēta virsmas nolaidās šā gada 6.augustā.

“Curiosity” ir aprīkots ar videokamerām un sarežģītu mehānisko instrumentāriju Sarkanās planētas iežu paraugu analīzei, un tas izmaksājis 2,5 miljardus dolāru, kas ir vislielākā summa, kāda līdz šim atvēlēta līdzīgu iekārtu būvei.

Vēl divi kosmosa kuģi pašreiz rotē orbītā ap Marsu. Nākamgad NASA plāno nosūtīt uz Marsu jaunu atmosfēras pētīšanas aparātu MAVEN, bet 2016.gadā – robotu “InSight”, kurš pētīs Marsa ģeoloģisko attīstību.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu