Kā 'pazaudēt' 1,3 miljonus • IR.lv

Kā ‘pazaudēt’ 1,3 miljonus

15
Nu jau bijušais SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs Rīgas Pašvaldības policijas Centra rajona pārvaldes apmeklējuma laikā. Foto: Ieva Čīka, LETA
Aivars Ozoliņš

Rīgas pašvaldības shēmu mudžeklī var pazust un pazūd milzīgas summas. Kaķu puika Nils Ušakovs publiski plāta rokas – sak, visur zog.

Žurnālam Ir nupat izdevies iepazīties ar domes noslepenotajiem dokumentiem, kuri liecina par, iespējams, mērķtiecīgu un sistēmisku rīdzinieku naudas atsavināšanu. Pašvaldības uzņēmuma Rīgas nami neprātīgi nesaimnieciska vai apzināti ļaunprātīga rīcība ar 6,5 miljoniem latu ļāvusi “pazust” 1,3 miljoniem (atkal jau leģendārajiem 20 procentiem!).

Septembra sākumā pašvaldības uzņēmuma Rīgas nami kapitāldaļu turētāja pārstāvis, Rīgas vicemērs Andris Ameriks paziņoja, ka atstādinājis no amata uzņēmuma valdes locekļus, savus partijas Gods kalpot Rīgai biedrus Kārli Kavacu un Almeru Ludviku. Jo viņam esot “radušās aizdomas” par uzņēmuma vadītāju “augsta riska finanšu darījumiem” ar uzņēmuma līdzekļiem, tos konvertējot eiro un atpakaļ latos, kuru rezultātā esot radies 600 tūkstošu “iztrūkums”. Rīgas domes priekšsēdētājs Ušakovs skaidroja, ka uzņēmumā notiekot pārbaude, materiāli nodoti policijai, taču esot cerības atgūt 600 tūkstošus, kuri esot “arestēti”.

TV3 raidījums Nekā personīga 11.septembrī informēja par daudz lielākām summām nekā pirms tam minētie 1,2 miljoni, ar kurām uzņēmums rīkojies “nesaimnieciski”. Ka visi RN brīvie līdzekļi – 4,8 miljoni – aizceļojuši uz sīkai firmai Zeus piederošiem valūtas maiņas kioskiem. Ameriks to kategoriski noliedza, brīnījās, kur radusies tāda summa, un minēja, ka sabiedrība tiekot apzināti maldināta. Audits esot atklājis “iztrūkumu nedaudz vairāk kā 1,2 miljonu latu apmērā”, viņš mierināja portālu Delfi.

Tolaik izskanēja arī Amerika ģeniālais teiciens par to, ka viņam neesot laika pildīt savus tiešos darba pienākumus – uzraudzīt viņa pārraudzībā esošā pašvaldības uzņēmuma finanses -, jo tad neatliktu laika “strādāt visu rīdzinieku labā”.

Tiesa, uz dokumentiem par RN naudas pārskaitījumiem naudas mijēju kantorītim ir arī Amerika paraksts, vēstīja Nekā personīga. Tā ka visādus skaidrojumus, ko nozīmē strādāt rīdzinieku labā, vēl dzirdēsim, un arī par to, kurš, kad, kam, cik un kāpēc pārskaitījis. Lai šajos mudžekļos nepazustu lielā bilde, ir vērts nosaukt Amerika pārraudzītā pašvaldības uzņēmuma darbības svarīgāko bilanci:

1) 2010.gada jūlijā depozītos dažādās bankās Rīgas namiem bija noguldīti 5,3 miljoni latu. 2011.gada beigās bija palikusi apaļa nulle.

2) Rīgas nami sešu mēnešu laikā starp 2010.gada decembri un 2011.gada jūniju noslēdza trīs līgumus ar valūtas maiņas sīkfirmām par kopējo summu 6,5 miljoni. Rezultātā 1 265 740 lati pazuduši “ar galiem”.

Rūpīgi gatavots pasākums

Diezin vai naudas pazušanas iemesls ir Rīgas namu vadītāju saimnieciskais stulbums, kaut gan viņu taisīto biznesu citādi kā par stulbu nevarētu saukt arī tad, ja viņus būtu tiešām vadījuši labi nodomi nopelnīt rīdziniekiem papildus naudu, nevis, kā izskatās, nodoms sashēmot tās pazušanu.

Vispirms Amerika partneris un Ušakova vietnieks Ainārs Šlesers 2010.gada jūlija beigās izmeta no amata RN valdes priekšsēdētāju Andri Lāci, kura vadītajā uzņēmumā bija sakrājušies “brīvie” miljoni, bet viņš pats turklāt bija atteicies parakstīt Ludvika atnesto līgumu par 200 tūkstošiem latu medijiem.

(Tobrīd Šleseram bija svarīgi kopā ar Andri Šķēli pārvarēt 5% barjeru drīz gaidāmajās 10.Saeimas vēlēšanās. Kā nesen uzzinājām no Re:Baltica pētījuma, Ušakova dome arī pirms nākamgad paredzētajām pašvaldību vēlēšanām jau ir saslēgusi līgumus ar medijiem vismaz par 600 tūkstošiem.)

Lāča vietā nāca Kavacs ar savu komandu, pārkārtoja uzņēmuma struktūru, salika amatos savus cilvēkus, tajā skaitā nomainīja grāmatvedību (to vispār likvidēja un pasūtīja kā ārpakalpojumu firmai Sinerģija). Un sāka strādāt.

No slepenā audita atzinuma, ar ko iepazinies žurnāls Ir, var uzzināt, ka 2010.gada decembrī RN noslēdza pirmo līgumu par valūtas maiņas pakalpojumiem ar firmu Viesis – pārskaitīja tai 320 tūkstošus latu, lai konvertē eiro un atsūta atpakaļ. Šā darījuma rezultātā radušies 1319 latu zaudējumi.

2011.gada martā noslēgts otrs līgums ar valūtas mainītājiem, nu jau par 1,4 miljoniem, kuri firmai jākonvertē eiro un jāpārskaita atpakaļ. Kad tas izdarīts, Kavacs maijā slēdz jaunu līgumu par “pakalpojumiem”, šoreiz jau ar SIA Zeus, kura arī ir tāda pati sīka firmele un ir cieši saistīta ar iepriekšējo. Uzreiz pēc tam noslēgts papildus līgums, kas paredz – RN līdz 20.decembrim jāveic divdesmit četri naudas pārskaitījumi Zeus, katrs par 200 tūkstošiem, kopā 4,8 miljoni. Valūta nav norādīta. Savukārt Zeus līdz šā gada 24.jūlijam jāveic astoņpadsmit pārskaitījumi pašvaldības uzņēmumam. Piecpadsmit maksājumiem jābūt pa 200 tūkstošiem, vēl diviem – pa 1,414 miljoniem. Arī šo summu valūta nav norādīta. (Un laikam lieki piebilst, ka visi līgumi slēgti, neveicot iepirkuma procedūru atbilstoši publisko iepirkumu likumam.)

Atzinumā teikts, ka RN pārskaitīja firmai Zeus gan latus, gan eiro. Rezultātā kaktu kantora rīcībā (kura pamatkapitāls bija 2000 latu, bet pašu kapitāls negatīvs) ilgstoši un bez maksas nonākuši lieli finanšu līdzekļi. Turklāt revidenti secina, ka šie valūtas konvertācijas darījumi vispār nebija vajadzīgi, jo pašvaldības uzņēmumam bija pietiekamas latu un eiro rezerves. Savukārt saimnieciskais “ieguvums” no valūtas konvertācijas ir 8940 latu peļņa un 14 tūkstošu latu zaudējumi jeb mīnus 5063 lati.

Bet galvenais šajā bilancē – firma Zeus palikusi parādā pēdējo maksājumu 1 265 740 latu apmērā. Nauda nav ienākusi Rīgas namos, taču arī pie pašvaldības uzņēmuma partneriem nav atrasta. Arī Zeus gada pārskatā šāds naudas pārskaitījums nav redzams.

“Visa nauda ir izņemta, nav vairs ne manas, ne Rīgas namu naudas. Mēs esam izlaupīti,” žēlojas Zeus īpašnieks Ivars Ciska, kas ir līdzīpašnieks arī firmā Viesis. Taču nepasaka, kurš tad īsti ir laupītājs.

“Tā nauda vienkārši nekur nevar pazust,” žurnālam saka kāds firmas Viesis darbinieks, kurš nevēlējās, lai viņa vārdu publicē. Un skaidro: “Tas ir tāds bizness. Vai nu tā ir apritē, vai arī sadalīta, kādam Rīgas domē iedota.”

Sētnieks Ameriks?

Rīga esot no korupcijas teju “tīrākā” pašvaldība Latvijā, septembrī paziņoja Ušakovs, kad KNAB bija aizturējis ilggadējo Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes vadītāju Āriju Stabiņu un vēl vairākas personas aizdomās par kukuļņemšanu.

Tiesa, viņa pirmā reakcija bija muļķīgs sašutums par to, ka vērienīgās kratīšanas KNAB veicis naktī, “čeka stilā”. Taču laikam vai nu pats atskārta, vai nu viņam kāds pateica priekšā, ka tāds pīārs – ka kukuļņēmēji jāaiztur tikai gaišā darba laikā – nestrādās. Un Ušakovs uzlika citu plati – vietā un nevietā kā padomju pionieris politinformācijā iemācītu saukli atkārtoja acīmredzot tēla veidotāju ieteiktu tekstu, ka Rīgas domes struktūrās strādājot 25 tūkstoši cilvēku. Sak, nevar gaidīt, ka neviens no viņiem nekad neko nenozags.

Šķiet, ka Ušakovs pārāk augstu vērtē savu polittehnologu prāta spējas un pārāk zemu – rīdzinieku spriestspēju, ja nesaprot, ka tādam “spinam” varētu noticēt vienīgi viņa Kuzja un Muris. Stabiņa nebija gluži vienkārša garderobiste, tāpat kā Kavacs, Ludviks un viņu patrons Ameriks nav gluži namu pārvaldes sētnieki. Un neba medmāsas vai ugunsdzēsēji var Rīgas pašvaldībā izgrozīt 6,5 miljonu shēmu, lai pa ceļam “pazaudētu” 1,3 miljonus. (Tāpat kā tie nebija mūrnieki un atslēdznieki, kuri par Saktas puķu tirdziņa stikla būdām paņēma 3 tūkstošus par kvadrātmetru vai liek skolām lauzt līgumus ar apsaimniekotājiem un slēgt ar pašvaldības monopolistu.)

Ticamāka tomēr šķiet hipotēze, ka Ušakova un Saskaņas centra stingri vertikāli kontrolētā Rīgas dome ir tikpat tīra no korupcijas kā šīs partijas līgumpartneres Vienotās Krievijas vertikāli pārvaldītā kaimiņvalsts. Arī Putins, starp citu, palaikam atlaiž pa kādam činavniekam “par korupciju”. Tiesa, ir būtiska nianse – Kremļa galvenajam čekistam nav jābažījas, ka pie viņa nakts vidū “čeka stilā” ieradīsies korupcijas apkarotāji. Ušakova domes “Rīgas ceļš” ir viņa un Amerika “goda kalpotājiem” daudz bīstamāks.

 

Komentāri (15)

ivarsd 02.12.2012. 05.43

Labrīt, Dikembe un Sakamoto! Ja neesat Rīgas domes vadības tehniskā atbalsta personas, kuras pat svētdienās ir tik agri “darbā”, lai tikai painformētu lasītājus, ka Ozoliņa rīcībā šajā jautājumā “nekā jauna nav”, tad, lai gūtu sev atbildi uz jautājumu “Par ko ir raksts?”, iesaku par to padomāt.

+12
0
Atbildēt

5

    efeja60 > ivarsd 02.12.2012. 08.52

    Bet, patiesi, kas te jauns? Ja neesat Ēlertes PR atbalsta persona, kura pat svētdienās ir tik agri darbā, pasakiet, kas šajā rakstā jauns?

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ivarsd 02.12.2012. 08.55

    Ak jā, sapratu! Šis ir reklāmraksts šim rakstam http://www.ir.lv/2012/11/28/ka-nozumet-miljonu , kuru , diemžēl, nevaru izlasīt, jo neesmu ir abonements.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ivarsd 02.12.2012. 12.36

    Tur tālāk ir tas otrs raksts, kuru nevaru izlasīt. Man saprotams, ka tā ir tāda mārketinga stratēģija, lai piesaistītu lasītājus maksas pakalpojumam. Bet bez visa tā neticu, ka Ozoliņa kungs stāvēs malā un no malas novēros Ušakova – Ēlertes polemiku. Ozoliņš , kā vecs Ēlertes ieroču biedrs, izmantos katru iespēju norādīt uz Ušakova utīm, jaunām vai simtreiz apzelētām, ja jaunu nebūs. Iesākumā par to arī padomāju, pēc tam tikai pamanīju saiti uz vēl vienu rakstu. Ušakovu un Ameriku, protams, vajag kulstīt, jo utis ir daudz, bet uz objektivitāti pirmsvēlēšanu batāliju atspoguļošanā no Ozoliņa puses nemaz neceru. Ēlertei ar tās utis ir. Vakar izlasīju brīnišķīgu Lato Lapsas rakstu portālā Pietiek.com par Ēlertes kandidēšanu. http://pietiek.com/raksti/tuksa_marsa_muca

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ivarsd 02.12.2012. 12.38

    Jā, un kas vainas manai sejai? Citiem te vispār niki un ķiņķēziņi profilā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ivarsd > ivarsd 02.12.2012. 10.33

    Hallo, Normund!
    Neesmu Ēlertes PR atbalsta persona, neesmu arī Ēlertes vēlētājs, jo nedzīvoju Rīgā, tātad, pa lielam, rīdzinieku kreņķi ar viņu naudas izplenderēšanu, man varētu būt “pie kājas”.
    Pieņēmums, ka internets un smadzenes tiek ieslēgtas tikai darba vietā un darba laikā varētu būt aplams, ja nebūtu komentētāji, kuri nu gluži vai ar varu spiež tā domāt (nekā personīga). Tātad, šajā svētdienas rītā neesmu darbā, bet piecēlos tā paagrāk, lai savās lauku mājās iekurtu krāsni, jo ir ziema – arī nekas jauns, jau vairākkārtīgi konstatēts fakts…

    Un vēlreiz par to pašu veco – ja Dikembes komentārs man radīja priecīga izsauciena iespaidu, ka “vai cik labi, Ozoliņam šajā lietā nekādu jaunu faktu nav”, tad mans jautājums par angažētību (ja tāda ir) varētu rosināt rakstītāju uz pārdomātāku komentāru sacerēšanu, jo konkrētais, manuprāt, mērķi nesasniedz.
    Aicinājums padomāt, lai gūtu atbildi uz paša uzdoto jautājumu “Par ko ir raksts?” laikam jau bija vietā, jo pavirši lasīt citu uzrakstīto un vēl paviršāk pašam rakstīt komentārus kļūst par izplatītu sērgu.
    Raksta nosaukums ir “KĀ pazaudēt 1,3 miljonus”, nevis “KA pazuduši 1,3 miljoni”. Ja nav saprotama atšķirība starp ziņu un rakstu, tad tur neko daudz līdzēt nebūs iespējams, bet ja nu tāds ir “darbs”, tad zināms, ka tā nav saprašanas vaina un palīdzība (argumentēta atbilde) jautātājam nav nepieciešama.

    Normund, konstatējot faktu “KA” Jums ir seja,nav nepieciešams uzdot jautājumu “KĀ” un kādēļ Jūs to esat aizsedzis, jo tā ir Jūsu privāta izvēle, bet, manuprāt, ir vietā atkārtoti parunāt par to kādas redzamas vai vēl neredzamas sejas “pazaudējušas” svešu naudu.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

Anna Gaigule 02.12.2012. 00.46

Nez’ kā gan varēs shēmot, kad pāriesim uz eiro? Būs jākonvertē uz dolāriem…

+8
0
Atbildēt

0

Aivars Lasmanis 02.12.2012. 11.32

Man, vecam bukam, patika. Varbūt pēdējā rindkopa par Puķinu, nu, ne par ko, Aivars pats zina. Dažreiz arī svētdienās der atmosties un paskatīties Dievā.

Mēs te spriežam kā par Eiropas miljoniem, kas pazuduši, nu pazuduši, dievs ar tiem,paskat, cik neaiziet Grieķijai.

Bet runa ir par mūsu pašu kapeiku, ko sakoduši zobus, vairāk negribot cik gribot, esam maksājuši. Dažreiz bērniem un vecākiem atteikuši, lai nodokli samaksātu, bet te divi domes pļeriņi Ameriks un Ušakovs plāta rokas un stāsta. ka gadoties, ka mēs te jūsu naudu neveiksmīgi “pagrozījām”.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu