“Pussy Riot” iekļūst “globālo domātāju” simtniekā • IR.lv

“Pussy Riot” iekļūst “globālo domātāju” simtniekā

21
Ekrānšāviņš no foreignpolicy.com

Sarakstā iekļautie cilvēki pasauli ietekmējuši ar kādu savu rīcību un ideju

Trīs Krievijā tiesātās pret prezidenta Vladimira Putina varu publiski uzstājušās pankgrupas “Pussy Riot” meitenes ASV žurnāls “Foreign Policy” iekļāvis 2012.gada “100 globālo domātāju” sarakstā.

Šajā sarakstā, ko sastāda respektablais žurnāls, Krievijas pankgrupas dalībnieces Marija Aļohina, Nadežda Tolokoņņikova un Jekaterina Samuceviča ieņem augsto 16.vietu. Bez viņām no Krievijas politiskajiem opozicionāriem iekļauts arī blogeris Aleksejs Navaļnijs un Himku meža aizstāve Jevgēņija Čirikova.

Pirmajā vietā šajā sarakstā ir Mjanmas opozīcijas līdere Auna Sans Su Čži un šīs valsts prezidents Teins Seins, kuri pierādījuši, ka “pārmaiņas iespējams visur, pat visvairāk represiju piedzīvojušajās valstīs”.

Saraksta otro vietu ieņem Tunisijas prezidents Monsefs Marzuki par “arābu revolūcijas idejas dzīvības uzturēšanu”.

Trešo vietu saraksta veidotāji devuši bijušajam ASV prezidentam Bilam Klintonam un viņa sievai, ASV valsts sekretārei, Hilarijai Klintonei par to, ka viņi “joprojām domā par nākotni”.

Ceturtajā vietā ierindojies Sebastjans Truns, kurš ASV Stenforda universitātē vada mākslīgā intelekta laboratoriju. Reitinga veidotāji novērtējuši Truna ieguldījumu bezpilota auto izstrādē.

Pirmo piecnieku noslēdz Bils un Melinda Geitsi, kurus žurnāls “Foreign Policy” novērtējis par kopīgo labdarības darbību, kā arī Melindas Geitsas darbu pie dzimstības kontroles projekta.

Sestajā vietā ir pakistāniešu meitene Malala Jusufzaji, kura BBC rakstīja blogu urdu valodā un šogad “Taliban” kaujinieki atriebjoties viņu sašāva kaklā.

Pašreizējais ASV prezidents Baraks Obama iekļuvis 7.vietā. Viņam seko ASV kongresmenis Pols Raians, 9. vietā ir ķīniešu aktīvists un cīnītājs Čens Gvangčengs, un 10.vietā zinātnieks, ekonomists un sabiedrisks aktīvists Deivids Blankenhorns.

Saraksta 12.vietā ir Vācijas kanclere Angela Merkele, kura sarakstā iekļauta tāpēc, ka nav atteikusies no sapņa par vienotu Eiropu.

Interesanti, ka līdzās pasaulē pazīstamiem politiķiem un ekonomistiem, kā arī “arābu pavasara” līderiem sarakstā iekļauti rakstnieki Salmans Rušdi, Haruki Murakami, afrikāņu novelists Činua Ahebe, Meksikas žurnāliste Adella Navarro Bello, Irānas režisors Ašgars Farhadi , filozofs Jirgens Habermass un citi.

No Austrumeiropas pārstāvjiem sarakstā redzamākais ir Polijas ārlietu minstrs Radoslavs Sikorskis “par patiesības teikšanu, pat ja tas nav diplomātiski”, un slovēņu filozofs Slavojs Zizeks.

Sarakstu 100.vietā noslēdz pakistāniešu blogere Sana Salema par pārliecību, ka vārda brīvība nav zaimošana.

 

Komentāri (21)

Kristaps 28.11.2012. 13.56

Neliela piebilde: Mjanmas opozīcijas līderis Aung San Suu Kyi ir sieviete. Nobela prēmijas laureāte.

+4
-1
Atbildēt

2

    Aivars Krauklis > Kristaps 28.11.2012. 14.51

    Joprojām „ekrānšāviņš” un nu vēl tas „Mjanmas opozīcijas līderis Auns Sans Su Čži” – redakcija sasniedz arvien jaunas virsotnes. Nu jau tas paliek nopietni.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mariam > Kristaps 28.11.2012. 14.42

    Jā, izskatās atkal, ka teksts pārdrukāts vai pārtulkots, neiedziļinoties saturā. It kā jau saprotams – 21. gadsimts, postmodernisms,interneta līmeņa kvalitāte, informācijas plūdi, .. – bet nu – tik un tā skumji par šādu žurnālistikas kvalitāti un paviršību.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Ernests Jenavs 28.11.2012. 12.58

Kāda saistība Pussy Riot ar domāšanu? Un iekļaut šo meiteņu kopu 100 domātāju sarakstā izskatās, kā nedomāšana no sastādītāju puses.

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu