Ušakovs sola: GMI pabalsti rīdziniekiem nākamgad nemainīsies • IR.lv

Ušakovs sola: GMI pabalsti rīdziniekiem nākamgad nemainīsies

11
Foto: Raitis Plauks, F64

Rīgas dome ieviesīs jaunu atbalsta mehānismu

Rīgas dome nākamgad plāno nodrošināt nemainīgu garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstu, kompensējot valsts samazināto līdzfinansējumu pensionāriem un bērniem, savukārt darbaspējīgajiem GMI pabalsta saņēmējiem tiks izveidota papildu atbalsta programma, lai ar tās palīdzību nodrošinātu pabalstu līdzšinējā līmenī. Par to pirmdien pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

GMI un mājokļa pabalstus līdz šim 50% apmērā sedza valsts un 50% apmērā – pašvaldības. No 1.janvāra šos pabalstus pilnībā izmaksās no pašvaldību budžetiem. Valdība ierosināja, ka tos pašreizējo 40 latu vietā varēs samazināt līdz 35 latiem, ziņo LETA.

Ušakovs uzskata, ka valdības lēmums pārtraukt pabalstu līdzfinansēšanu ir dīvains, jo sociālā spriedze un nevienlīdzība valstī nav samazinājusies. GMI pabalsta samazināšana skartu aptuveni 14 000 darbaspējīgo iedzīvotāju, savukārt mājokļa pabalsti ziemas aukstākajos mēnešos būs nepieciešami vismaz 30 000 līdz 40 000 iedzīvotāju.

Viņaprāt, nav pieļaujams pasliktināt pabalstu saņēmēju stāvokli, tāpēc pašvaldība 2013.gadā nodrošinās visus pabalstus līdzšinējā līmenī, mainot noteikumus par mājokļa pabalstu, kā arī izstrādājot papildu atbalsta programmu, ar kuru pie GMI tiks veikta piemaksa darbaspējīgajiem iedzīvotājiem.

Rīgas mērs pagaidām nevarēja prognozēt, kādi būs papildu tēriņi, nodrošinot šādus pabalstus, taču viņš norādīja, ka arī pērn pašvaldības prognozes par iedzīvotājiem, kuriem nepieciešami pabalsti, izrādījušās pesimistiskākas nekā reālā situācija. Tāpēc arī šogad, iespējams, izdosies iekļauties plānotajā sociālā budžeta finansējumā.

Rīgas pensionāriem 2013.gadā GMI pabalsts saglabāsies 90 latu apmērā, savukārt bērniem 45 latu un darbaspējīgajiem iedzīvotājiem 40 latu apmērā.

Tikmēr Starptautiskā valūtas fonda (SVF) misijas Latvijā vadītājs Šehars Aijars pirmdien preses konferencē teica, ka Latvijas valdībai ir jāpārdomā iecere decentralizēt garantētā minimālā ienākumu līmeņa (GMI) pabalsta izmaksu, proti, uzticēt tā izmaksu tikai pašvaldībām.

SVF otrās starptautiskā aizdevuma pēcprogrammas uzraudzības misijas ziņojumā norāda, ka GMI pabalsta izmaksas decentralizācija un GMI pabalsta apmēra samazināšana var nelabvēlīgi ietekmēt sabiedrības visievainojamākos iedzīvotājus.

SVF misijas Latvijā vadītājs norādīja, ka Pasaules Banka patlaban gatavo pētījumu un tā secinājumi Latvijas valdībai būtu jāņem vērā, lemjot par GMI. SVF mudina veikt reformas, kas gan stimulētu iedzīvotāju iekļaušanos darba tirgū, gan arī vienlaikus nepieciešamības gadījumā nodrošinātu drošības tīklu.

Kā ziņots, no 2013.gada 1.janvāra visām trūcīgajām personām plānots noteikt vienādu garantētā minimālā ienākumu līmeni (GMI) – 35 lati mēnesī, to paredz valsts sekretāru sanāksmē 8.novembrī izsludinātie grozījumi noteikumos par garantēto minimālo ienākumu līmeni.

Vienlaikus paredzēts, ka pašvaldībām būs tiesības noteikt augstāku GMI līmeni vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem, kā arī bērniem – maksimāli līdz 90 latiem.

GMI pabalstu izmaksu nodrošināšanai 2013.gadā kopējais finansējums plānots 15 miljonu latu apmērā, tai skaitā pašvaldību finansējums 14 miljoni latu un 937 000 latu Labklājības ministrijas (LM) līdzfinansējums par pašvaldību izlietotajiem līdzekļiem GMI pabalsta izmaksai līdz 2012.gada 31.decembrim.

Jau ziņots, ka septembrī tika panākta vienošanās starp valdību un Latvijas Pašvaldību savienību (LPS), kas paredz no nākamā gada pārtraukt līdzfinansējuma piešķiršanu pašvaldībām GMI pabalstam. Savukārt, lai samazinātu slogu pašvaldībām, tika nolemts pabalsta minimālo līmeni samazināt līdz 35 latiem.

LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis iepriekš norādīja, ka līdz 2010.gadam GMI minimālā summa bijusi 27 lati, taču, lai palīdzētu iedzīvotājiem pārlaist krīzes periodu, GMI minimālā summa 2010.gadā tika palielināta līdz 45 latiem, no kuriem 50% sedza valsts.

GMI minimālā līmeņa samazināšanu Jaunsleinis vērtēja pozitīvi, jo esošā pabalsta sistēma ne vienmēr motivē darbaspējīgos cilvēkus meklēt darbu un pašiem sevi uzturēt.

2011.gadā GMI pabalstu saņēma 121 800 cilvēku jeb 40,5% no kopējā pašvaldību sociālās palīdzības pabalstu saņēmēju skaita. Grozījumi vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

 

Komentāri (11)

Una Grinberga 26.11.2012. 14.23

Būtu gan dīvaini, ja Rīga var būvēt 2 milj. soliņu, rotāt Rīgu par 115 tūkst., reklāmai tērēt 600 tūkst., taisīt salūtu par 12 tūkst., bet nevar piemaksāt papildus 10Ls GMI.

+6
-2
Atbildēt

2

    Una Grinberga > Una Grinberga 27.11.2012. 00.26

    @S&M
    Nevajag daudz… valdība pakāpeniski paņem no pašvaldībām maksājumus (t.sk. algas treneriem, mūzikas un mākslas skolas utt.). Bet ja runājam par nodokļiem, tad neviena pašvaldība nebrēca, kad viņiem piešķīra NĪN, no kuriem tādas pašvaldības kā Jūrmala var atļauties piešķirt dāsnas atlaides.
    GIM vispār tika radīts krīzes laikam… tagad no uzņēmējiem var dzirdēt, ka nevar atrast vietējos darbiniekus, kas būtu gatavi par 400Ls uz rokas strādāt. Ja kāds Rīgā nevar atrast darbu pat par minimālo algu (kas pārsniedz GMI), tad visticamāk tas cilvēks nemeklē! Līdz ar to no Ušakova tas ir pliks PR. Jo GMI ir lielākais risinājums laukos, kur nav ne darba, ne arī tik labas sociālās palīdzības.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 27.11.2012. 11.36

    @S&M
    Paskaties, kādiem LTF mērķiem tiks tērēta nauda:
    http://www.delfi.lv/news/national/politics/latvijas-tautas-frontes-25gadadienas-pasakumiem-teres-nepilnu-pusmiljonu-latu.d?id=42858986
    muzejs, grāmata, dokumentālā filma, izstādes… visas ir paliekošas vērtības
    Vai mēs varam apskatīt un aptaustīt 600 tūkst. Ušakova reklāmas, vai mēs varam ierāmēt salūtu un Ziemassvētku rotājumus? Vajag tomēr šķirot, kas ir paliekošas vērtības un kas ir bezjēdzīgi izšķērdēta nauda!

    0
    0
    Atbildēt

    0

andris902 26.11.2012. 15.25

…gan jau, ka nodrošinās – noņems kādiem citiem…kā, piem., šobrīd mācību gada vidū daudzbērnu ģimenēm noņēma pabalstus – mūzikas un mākslas skolām…

+3
-1
Atbildēt

1

    Egitazz > andris902 26.11.2012. 22.12

    RD dod pabalstus -slikti, pieradina pie neko nedarīšanas, noņem pabalstus- atkal slikti.
    ja jau pabalsti pieradina pie nekā nedarīšanas, tad pēc valdības loģikas lai tā daudzbērnu ģimenes cenšas vairāk pelnīt, nevis cerēt uz pabalstiem, vai nē?

    0
    0
    Atbildēt

    0

parfume3 26.11.2012. 13.54

Vajadzētu vēlēšanas rīkot katru gadu…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu