Vešņakovs: Krievija nepieņems nekādus rēķinus par tā saucamo okupāciju • IR.lv

Vešņakovs: Krievija nepieņems nekādus rēķinus par tā saucamo okupāciju

44
Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Galvenais domstarpību iemesls joprojām esot atšķirīgā vēstures izpratne

Šo gadu Latvijas un Krievijas attiecībās nevar dēvēt par veiksmīgu – situāciju krietni pabojāja Latvijas politiķu izteikumi par Krieviju kā valodu referenduma rīkotāju un to, ka “manai valstij attiecībā uz Baltiju ir kādi slepeni mērķi”, intervijā laikrakstam “Čas” stāsta Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

Pēc Vešņakova teiktā, šie izteikumi “iegūla attiecīgā augsnē, un rusofobie noskaņojumi parādījās masu medijos tā, kā es ne reizi nebiju redzējis pēdējo četru gadu laikā, kopš uzturos Latvijā”, vēsta LETA.

Vēstnieks gan pauž cerību, ka arī šīs domstarpības, līdzīgi kā jautājumā par situāciju Gruzijā, atrisināsies, taču pašlaik “tas neļauj mūsu [Latvijas un Krievijas] attiecībām attīstīties tā, kā tas būtu iespējams un būtu nepieciešams kaimiņvalstīm”.

Kā galveno domstarpību iemeslu Krievijas vēstnieks min atšķirīgo vēstures izpratni, atzinīgi vērtējot abu valstu vēsturnieku komisijas visai sarežģīto darbu vēstures faktu izvērtēšanā.

Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa samiernieciskos priekšlikumus par izlīgumu šajos jautājumos Vešņakovs vērtē atturīgi, norādot, ka Krievija Otrajā pasaules karā cieta vislielākos zaudējumus cīņā pret nacistisko Vāciju. “Šī brūce vēl nav sadzijusi un nesadzīs vēl ilgi. Un kad līdzās Krievijai vienā no civilizētām Eiropas valstīm notiek tāda veida marši, tā ir zaimošana,” norāda vēstnieks.

Krievijas vēstnieks uzsver, ka situāciju var labot tikai un vienīgi laiks un politiķu gudrība.

Vešņakovs ir skeptisks arī par mēģinājumiem atjaunot Latvijā PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai izveidotās komisijas darbību. “Krievija nepieņems nekādus rēķinus par tā saucamo okupāciju. Tas ir kaitinošs faktors, kas stipri ietekmēs mūsu attiecības,” uzsver vēstnieks, piebilstot, ka no šīs teorijas izrietot arī nepilsoņu problēma Latvijā. Viņš uzsver, ka nebūtu ne valodas referenduma par krievu kā otro valsts valodu, ne arī pilsonības referenduma, ja Latvija būtu ņēmusi vērā starptautiskās rekomendācijas.

Vešņakovs uzskata, ka šie “jautājumi ir Latvijas iekšējā problēma, tā nav “ienesta no ārpuses”. “Jebkura sabiedrība, kurā pastāv ar likumu nostiprinātas etniskas nesaskaņas, ir nestabila, tās traucē valsts attīstībai,” uzskata Krievijas vēstnieks.

Vēstnieks izsaka aizdomas, ka šādā situācijā Latvijā ir iesaistīta “kāda trešā valsts”, kas ir ieinteresēta, lai Latvija nebūtu labās attiecībās ar Krieviju.

Abu valstu attiecības, pēc Vešņakova domām, būtiski uzlabotu arī vīzu režīma atcelšana. Kopumā izmaiņas abu valstu attiecībās Vešņakovs prognozē pēc pāris gadiem vai pāris desmitgadēm, “diplomātiem ir, pie kā strādāt”.

Kā zināms, Latvijas Okupācijas izpētes biedrība rosina ataujot PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai izveidotās komisijas darbību, un atbalstu šādai iecerei paudis arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK).

Saeimas deputāti, izskatot 2013.gada budžeta likumprojektu, atsaukušies lūgumam par 10 000 latu piešķiršanu, kas nepieciešami PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai izveidotās komisijas darbības atjaunošanai.

 

 

Komentāri (44)

Aivars Krauklis 26.11.2012. 10.42

Krievija kā piedzēries bandīts, iebrucis svešā dzīvoklī, apdzēries ālēdamies uzsēdies uz sasistas pudeles, sadur sev mīkstāko vietu, jūtas kā cietējs un prasa no mājas saimniekiem taisnīgu kompensāciju. Viņš taču arī ir cietis!
Vai “…manai valstij attiecībā uz Baltiju ir kādi slepeni mērķi…”?! Slepenu jau būtībā nav, tikai nelaime, ka Latvijas sabiedrība nelasa pat tos mērķus, kas ir atklāti. Nu kaut vai oficiāli publicētos „ieteikumus” izprovocēt Latvijā iekšējas nekārtības un tad „rīkoties kā ar Gruziju 2008.gadā”. Pēc tā vēl ir vērts filozofēt par rusofobiem noskaņojumiem un gaidīt bezvīzu režīmu?

+16
-1
Atbildēt

1

    manatuja > Aivars Krauklis 26.11.2012. 11.03

    Vešņakovs uzskata, “Jebkura sabiedrība, kurā pastāv ar likumu nostiprinātas etniskas nesaskaņas, ir nestabila, tās traucē valsts attīstībai,” uzskata Krievijas vēstnieks.

    http://kongress.lv/lv

    sagatavošanas darbi tiek veikti

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

putekliic 26.11.2012. 10.47

No vēstnieka izteikumiem secinu, ka attiecības ir gājušas (vai noturētas) pareizā virzienā, ja raugāmies no LV nacionālo interešu viedokļa. Būtu nopietni jāsatraucas tad, ja pašreizējā Krievijas režīma oficiālais pārstāvis Latvijā būt paslavējis mūs par labu sadarbību utt.

+13
0
Atbildēt

0

AUTOEXEC.BAT 26.11.2012. 10.29

Okupācijas radīto zaudējumu aprēķins ir pirmkārt vajadzīgs Latvijai iekšpolitiskai lietošanai.

Otrkārt, vēstnieks var tur spiegt ko viņš grib, bet “rēķinu” var mierīgi iesniegt arī starptautiskajā tiesā.

+10
-1
Atbildēt

2

    aldis_grunde > AUTOEXEC.BAT 26.11.2012. 11.26

    >betijacelmale
    Neticu gan, ka tos, kuri tic, ka visa civilizācija un kultūra Latvijā ienākusi no Krievijas, pārliecinās kaut kādi latviešu veikti aprēķini.
    Paši sevi, protams, varam uzkurināt ar šiem nodarītajiem zaudējumiem, bet liela jēga no tā nebūs, tikai lieka naudas izmešana.
    Un es pat nezinu kā naudā varēs izteikt tik daudzu ģimeņu traģēdijas…

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > AUTOEXEC.BAT 26.11.2012. 10.45

    Un katru reizi, kad kāds stāstīs par to, kādus labumus nepateicīgai Latvijas sabiedrībai atnesa “atbrīvotāji”, varētu nolikt pretīm skaidrus uzskatāmus aprēķinus.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu