FOTO: JRT pagaidu telpas varētu būt bijušajā Tabakas fabrikā • IR.lv

FOTO: JRT pagaidu telpas varētu būt bijušajā Tabakas fabrikā

21
Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit 4" "Tabakas fabrikā" mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2011" laikā. Foto: Lita Krone, LETA

Lāčplēša ielas ēkas fasādes, notekcauruļu, karnīžu remonts nav veikts kopš 1956.gada

Jaunais Rīgas teātris (JRT) pagaidu mājvietu, kamēr pašreizējās teātra telpās Lāčplēša ielā 25 notiktu rekonstrukcijas darbi, varētu tomēr rast bijušās Tabakas fabrikas telpās. Tā “Spēlmaņu nakts” apbalvošanas pasākumā paziņoja režisors un JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Doma par teātra pārcelšanos uz Vāgnera ielas māju ir jāatmet, jo telpas tur ir pārāk sliktā stāvoklī, tādēļ patlaban par JRT pagaidu mājvietu tiek apskatītas Tabakas fabrikas telpas, Miera ielā 58, teica Hermanis.

JRT jau iepriekš pauda, ka viņiem patiktu doties uz Vāgnera ielas māju, kas ir skaists nams, kur būtu patīkami uzturēties, taču pēc Hermaņa teiktā, māja ir pārāk sliktā stāvoklī, vēsta LETA.

Jau ziņots, ka plānotās rekonstrukcijas dēļ no pašreizējās teātra ēkas Rīgā, Lāčplēša ielā 25, uz pagaidu mājvietu JRT jāpārceļas 2014.gada otrajā pusē. Valdība 16.augustā atbalstīja 5,1 miljona latu piešķiršanu JRT ēkas Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijai.

Rekonstrukcijas laikā līdz 2016.gada jūlijam plānots atjaunot teātra galveno ēku, kas ir vēstures piemineklis, savukārt sētas ēkā izveidot vēl vienu līdz divas skatītāju zāles un atbilstošas tehniskās telpas.

Paredzēts, ka Finanšu ministrijai nākamā gada budžetā būs jāparedz ilgtermiņa saistības JRT ēkas rekonstrukcijas darbu izdevumu segšanai valsts akciju sabiedrībai “Valsts nekustamie īpašumi” 5 176 135 latu apmērā. 2013.gadā nepieciešami 365 588 lati, 2014.gadā – 1,484 miljoni latu, 2015.gadā – 2,199 miljoni latus un 2016.gadā – 1,127 miljoni latu.

Paredzēts, ka Kultūras ministrijai par JRT ēkas telpu nomu VNĪ 2016.gadā būs jāmaksā 72 641 lats, bet no 2017.gada katru gadu tie būs 145 282 lati.

Saskaņā ar sagatavoto Ministru kabineta rīkojuma projektu pārcelšanās izmaksu aprēķins jāveic Kultūras ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju, attiecīgi to iestrādājot 2014.gada valsts budžeta ilgtermiņa saistībās.

Lai līdz 2012.gada beigām atrastu gan no skatītāju, gan izrāžu kvalitātes nodrošinājuma viedokļa piemērotāko JRT pagaidu mājvietu, potenciālo telpu izvērtēšanā piedalīsies gan JRT un Kultūras ministrija, gan citas atbildīgās institūcijas.

JRT ēkas vizuālo apsekošanu VNĪ veica 2010.gada aprīlī, secinot, ka ēkas pagraba sienas vietām ir bojātas no mitruma iedarbības un pamatiem nav hidroizolācijas. Lāčplēša ielas fasādes apmetums un krāsojums ir bojāts, pagalma puses fasādes mūra šuves ir izdrupušas. Koka logu bloki stipri bojāti. Galvenais balkons Lāčplēša ielas fasādē ir sliktā tehniskā stāvoklī, tāpēc uzstādīts aizsargsiets. Ne ēkas fasādes, ne notekcauruļu, ne karnīžu remonts nav veikts no 1956.gada, katru pavasari nākas veikt neatliekamus remontdarbus avārijas stāvokļa novēršanai.

Ēkai nepieciešams veikt renovāciju, vajadzīga skatuves modernizācija, skatītāju zāles un tai piegulošo telpu rekonstrukcija. Avārijas stāvoklī ir arī teātra tehniskie tīkli, ugunsdzēsības ūdensvads un sūkņu stacija. Veiktajā ēku inženiertehniskajā apsekošanā un arhitektoniskajā izpētē konstatēta visu inženierkomunikāciju neatbilstība mūsdienu prasībām un normatīvajiem aktiem.

 

Komentāri (21)

FaLcoN 24.11.2012. 18.39

Miera ielai tas vienkārši būs attīstības sprādziens !

+3
0
Atbildēt

0

mariam 24.11.2012. 21.31

Nezinu, kāda tā Vāgnera ielas māja, un Tabakas fabrikā esmu ar tik reizi bijis, taču šķiet, ka tur tomēr arī apjomīga naudu nāktos ieguldīt, lai to teātra (kaut arī īslaicīga) vajadzībām piemērotu. Bet nu, -apkaimei un vietai tas tiešām lielu grūdienu dotu kopumā.

+3
0
Atbildēt

0

Egils 25.11.2012. 16.46

Skatītājus starpbrīžos varētu izklaidēt ar cigāru tīšanu.Tādejādi iepriecinot bijušā Tabakas fabrikas īpašnieka Maikapara dvēseli.

+1
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu