Prezidents izsludinās opozīcijas apstrīdētos grozījumus tautas nobalsošanas likumā • IR.lv

Prezidents izsludinās opozīcijas apstrīdētos grozījumus tautas nobalsošanas likumā

19
Valsts prezidents Andris Bērziņš Saeimā. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Bērziņš pievienos dokumentu, kas skaidros viņa motivāciju un iespējamo turpmāko rīcību šajā jautājumā

Pretēji Saeimas opozīcijas paustajai vēlmei Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinās likuma grozījumus “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu”, kuri nosaka, ka no 2015.gada iniciatīvas grupai, lai rosinātu referendumu, būs jāsavāc apmēram 154 000 parakstu.

Valsts prezidenta kancelejas Preses dienesta vadītāja vietnieks Mārtiņš Drēģeris aģentūrai LETA sacīja, ka Valsts prezidents izsludinās likuma grozījumus referendumu jautājumā, vienlaikus pievienojot dokumentu, kas skaidros viņa motivāciju un iespējamo turpmāko rīcību šajā jautājumā.

Likuma grozījumus prezidents izsludinās, visticamāk, nākamnedēļ.

Jau ziņots, ka ar lūgumu atdot likumprojektu otrreizējai caurlūkošanai Saeimā pie prezidenta Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un “Saskaņas centra” (SC) frakciju deputātu vārdā vērsās Uldis Augulis un Jānis Urbanovičs.

Opozīcijas partijas pārstāvošie deputāti uzskata, ka Saeimas pieņemtais likumprojekts ir vērsts uz pilsoņu iespēju samazināšanu ietekmēt valstiski svarīgu lēmumu pieņemšanu un tajā ietvertās normas, kas sarežģī tautas nobalsošanas ierosināšanas kārtību, ir tiešo demokrātiju un pilsoņu līdzdalību ierobežojošas.

Kā ziņots, Saeima 8.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu”.

Saskaņā ar koalīcijas atbalstīto likumu laikā līdz 2015.gadam iniciatīvas grupai Saeimas atsaukšanas rosināšanai pirmajā posmā būs jāsavāc 10 000 parakstu. Šajā laika posmā pārējo referendumu rosināšanas iniciatoriem vajadzēs pirmajā kārtā savākt 30 000 parakstu. Abos gadījumos Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pēc tam organizēs otro parakstu vākšanas posmu, lai abos posmos kopā būtu savākti 10% jeb apmēram 154 000 vēlētāju parakstu, kas nepieciešami tautas nobalsošanas rosināšanai.

Taču pēc 2015.gada iniciatoriem būs uzreiz pašiem jāsavāc 154 000 vēlētāju parakstu vienā apliecinājumu vākšanas reizē.

Jau vēstīts, ka ZZS un SC deputāti, savācot vairāk nekā nepieciešamos 34 parakstus, iepriekš jau rosināja vākt parakstus par referenduma rīkošanu saistībā ar tautas nobalsošanas organizēšanas kārtības maiņu. “Referenduma par referendumiem” iniciēšana tomēr netika turpināta, jo Valsts prezidents Bērziņš likumprojektu atkārtoti nodeva izskatīšanai Saeimā.

 

Komentāri (19)

demo 20.11.2012. 15.16

Ai, ai, kā nobijies, prezidenta k-ngs no savas Tautas,izsludinot antidemokratisko likumu par referendumiem pēc Valsts Svētkiem.
Prezident! Bail bij gan, ka izsvilps, ja !

+2
0
Atbildēt

0

ilma 20.11.2012. 11.08

Uzreiz – īstenticīgie var mani nekavējoties pierakstīt “Puzes hūtes” cienītājam, vienlaikus varu jūsuprāt ierakstīts “Kremļa pakalpiņos”.
Vienlaikus, manu pārliecību, ka “netīrām rokām, tīrus darbus nedara”, nemainīsies.
Piemeklēt iespējas, lai “revolucionārām metodēm” tiktu galā ar čekistiem, savā laikā 90-tos gados, paveica tieši tādi paši “revolucionāri”, kuri nevēlējās, lai Saeimā nonāktu “Latvijas galvenais čekists” Bojārs seniors.
Šodienas “revolucionārās pārliecības” mantinieki savās metodēs un darbības principos, ieskaitot klaju demagoģisku muldēšanu, nekur tālāk nav tikuši.
Patiesībā nulles vērtība ir valstij, kuras ideoloģija ikdienā balstīta uz nepārtrauktu iekšējā un ārējā ienaidnieka meklēšanu. Šajā gadījumā, ja tiek uzrādīts, ka atrodamies nepārtrauktā ienaidnieku ielenkumā, otršķirīgi paliek daudzi, daudz būtiskāki jautājumi.
Savukārt tādu risināšanai pietiek ar baltu, pūkainu lācēnu, kurš vaigus piepūtis ik pa laiciņam tusnīdams rāda, ka kaut ko jau dara.
Patiesībā, kamēr šeit valdīs vecais labais boļševiku gars, nekas nemainīsies.

+1
0
Atbildēt

2

    austrisv > ilma 20.11.2012. 13.16

    Bet, ja atklāti, vai tad mēs neatrodamies ienaidnieku ielenkumā? Manuprāt, pat ļoti mūsu valsts atrašanās vieta interesē dažas valstis, it seviški jau kremli! Kas tad notika Gruzijā un nupat Lietuvā un gan jau arī tas pats izmēginājums notiks Latvijā! SC taču vajag sabiedrotos. Kāpēc gan jāignorē briesmas , kuras mums draud?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ilma > ilma 20.11.2012. 13.28

    Bet,
    ja kādam IR vēlme visu savu mūžu pavadīt ienaidnieka aplenktajā teritorijā – neviens to neliedz. Jau reiz minēju – es to nevēlos. uzsveru – personīgi es to nevēlos.
    Lai gan patiesībā jāsaka, aplenktās teritorijas imidžu nepārtraukti uztur tie, kam nāk par to politiskie bonusi. Bet tas tā, mans viedoklis.
    Pilnīgi piekrītu, ka šādā aplenktajā teritorijā var dzīvot paaudžu paaudzēs. Pavei, Gazas sektors vien ko parāda. Tur ar` laiku pa laikam t.s. palestīnieši izraēļus apšauda ar raķetēm. Kad izraēļu “mērs ir pilns”, nodod atbildes sveicienu, ka maz neliekas. Un tā gadu desmitiem.
    Ja kādu šeit tāds dzīves modelis apmierina, paša taču izvēle. Vismaz mani – nē. Un to pasaku atklāti un neslēpjoties. Mani neapmierina šāds dzīves modelis – apzināta politreklāma, ka atrodamies nepārejošā ienaidnieka aplenkumā, no kura vienīgā izeja ir nepārtraukta cīņa ar šo ienaidnieku.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu