Rīgas Kino muzejs atzīmēs kinorežisora Andreja Tarkovska jubileju • IR.lv

Rīgas Kino muzejs atzīmēs kinorežisora Andreja Tarkovska jubileju

25
Publicitātes foto no Kino muzeja mājas lapas

Rīgas Kino muzejā būs Tarkovskim veltīta izstāde, bet kinoteātrī “Splendid Palace” tiks demonstrēta režisora izcilāko filmu programma

Rīgas Kino muzejā no 21.novembra būs skatāma krievu kinorežisora Andreja Tarkovska (1932-1986) 80.jubilejai veltīta izstāde “Spogulis spogulim. Veltījums Andrejam Tarkovskim”, raksta aģentūru LETA .

Izstādes ekspozīcija ir pasaulslavenā krievu režisora Tarkovska hrestomātiskā 1975.gada darba “Spogulis” grafiska interpretācija Ukrainā dzimušā dāņu mākslinieka Sergeja Svjatčenko darbos – fotokolāžās.

Mākslinieks par savu darbu iedvesmas avotu izmantojis filmu, strādājot līdzīgā strukturālā piegājienā, tādējādi jēdzienam spogulis piešķirot vēl vienu – intertekstualitātes – slāni. Darbos redzami gan Tarkovska filmas oriģinālie tēli, gan mākslinieka laikmetīgā interpretācija.

Svjatčenko ir Ukrainā dzimis mākslinieks un arhitekts, kurš šobrīd dzīvo un strādā Dānijā. Kopš 1990.gada viņa darbi izstādīti personālajās un grupu izstādēs Eiropā, Kanādā un ASV. Mākslinieks galvenokārt strādā fotogrāfijā, video, instalācijā un glezniecībā.

Savukārt kinoteātrī “Splendid Palace” no 20.novembra līdz 11.decembrim tiks demonstrēta Tarkovska izcilāko filmu programma. Cikla “Tas, ko tu nedrīksti nezināt” laikā notiks pieci kinolektoriji, kurus vadīs kino kritiķi un zinātnieki Daira Āboliņa, Viktors Freibergs, Dāvis Sīmanis un Normunds Naumanis.

Tarkovskis bija, iespējams, nozīmīgākais kinorežisors Padomju Savienības kultūrtelpā pēc Sergeja Eizenšteina. Viņa filmas saņēmušas pasaules prestižāko kinofestivālu – Venēcijas un Kannu – apbalvojumus. Lielajā kino Tarkovskis debitēja 1962.gadā. Viņš ir septiņu pilnmetrāžas filmu autors, kino teorētiķis, rakstnieks un arī fotogrāfs.

Vairāk informācijas Kino muzeja mājas lapā

 

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu