Vīķe-Freiberga: Rīgas domes vēlēšanās labējām partijām jāvienojas • IR.lv

Vīķe-Freiberga: Rīgas domes vēlēšanās labējām partijām jāvienojas

117
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Evija Trifanova, LETA

Bijusī prezidente uzskata, ka ļaudīs sāk mosties patriotisma gars

Ja kreisās partijas Rīgā spējušas apvienoties, visus savus spēkus virzot vienā virzienā, labējām partijām šis nav tas brīdis, kad katrai nākt ar savu “sarakstiņu, kuri liela daļa riskē palikt zem svītras un balsis būs pilnīgi gājušas zudumā”. Šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Pretējā gadījumā kreiso spēku pārsvars, kāds redzams jau patlaban, var kļūt vēl lielāks. Eksprezidente atzīst, ka pašreizējais Rīgas domes priekšsēdētājs, partijas “Saskaņas centrs” līderis Nils Ušakovs savā amatā bijis ļoti redzams un ļoti aktīvs.

Vīķe-Freiberga uzksta – ja labējās partijas grib pretī stādīt kādu kandidātu, vajadzētu atrast personu, kas ir pietiekami prezentabla, populāra, ar harismu, vēsta LETA.

Vēl svarīgāks ir redzējums par Rīgas attīstību. “Varbūt es par daudz ceļoju pa ārzemēm, bet es neesmu manījusi labā spārna aktīvu cilvēku rīcību Rīgas domes jautājumos, kas man nāktu prātā, par ko es kā vēlētājs teiktu, tam es uzticos, tas sakārtos to un to Rīgā,” savu viedokli skaidroja bijusī prezidente.

“Kur vispār labējās partijas ir ar saviem piedāvājumiem, kā viņi redz pilsētas attīstību, kādas ir viņu prioritātes, ko darītu citādāk nekā tagadējā dome. Tas viss jau jāsāk darīt tagad. Ne jau tikai vēlēšanu aģitācija vajadzīga, bet vajadzīgs redzējums, kā redz galvaspilsētas attīstību Latvijas attīstības kontekstā,” uzvēra Valsts prezidente.

Bijusī Valsts prezidente arī uzskata, ka gadu no gada tautā pieaug patriotisma jūtas, to ļaužu skaits, kuri izjūt patriotismu un māca tās saviem bērniem, kļūst lielāks.

Prezidente norāda – ir bijis lūzuma brīdis līdz ar krīzi, kad dramatiski palielinājās emigrācija un daudzi sāka runāt par Latviju kā bēdu ieleju. Tomēr viņa uzsver – Latvija nebija bēdu ieleja ne tad, ne ir tagad. “Negribu noliegt grūtības un smago nastu, kas daudziem jānes, bet tas nav iemesls novērsties no savas valsts tāpēc, ka tajā brīdī ir grūti. Tas būtu tāpat kā, ja ir slima māte, teikt: “Viņa man nevar palīdzēt un atbalstīt, es no savas mātes novēršos, jo šobrīd viņa man labu nedara”,” sacīja Vīķe-Freiberga.

Patlaban, pēc viņas novērojumiem, notiek tāds kā atsitiens pret to negatīvismu, ko ļaudis izteikuši par situāciju Latvijā. “Ļaudīs sāk mosties spīts, viņi saka: “Pag, pag, pag, paskatīsimies divreiz, kā tad te īsti ir. Vai tiešām ir tik šausmīgi? Beigu beigās man tā Latvija ir dārga, man viņa kaut ko nozīmē un es gribētu, lai viņa būtu dārga arī maniem bērniem!”,” sacīja bijusī prezidente.

“Paldies tiem ļaudīm, kas tā jūtas, citādi mēs Latviju nesaglabāsim un nākotni neizveidosim,” sacīja Vīķe-Freiberga, uzsverot, ka kādam par Latviju arī ir jārūpējas, “nevar visi mukt prom un gaidīt, ka brauks atpakaļ tad, kad būs vieglāk”.

 

Komentāri (117)

harijs_m 16.11.2012. 08.55

Es drīzāk runātu nevis par labējām, bet latviešu partijām. Tāda diemžēl ir realitāte – dalīšanās pēc nacionālā principa pastiprinās. Vai SC/GKR apvienība ir uzskatāma par kreisu, sociāldemokrātiskas ievirzes politprojektu? Noteikti, nē! SC ir POPULISTI nevis socdemi. Un, ja mēs paskatāmies uz SC sabiedroto partiju Krievijā – “Vienoto Krieviju” – tad tā ir galēji labēja partija. Tad uz kādas bāzes notiek sadarbība? Protams, uz nacionālās bāzes!

+26
-4
Atbildēt

19

    efeja60 > harijs_m 16.11.2012. 10.17

    Mani neviens ne ar kādiem apokalipses draudiem nepiespiedīs balsot par Vienotību vai apvienību, kurā būs Vienotība. Sliktākajā gadījumā balsošu ar tukšu aploksni. Atkal tiekam aicināti balsot par mazāko ļaunumu un biedēti ar krieviem. Krievi jau tā ir pie varas Rīgā, bet opozīcija ar Vienotību priekšgalā laiž muļķi. Par Rīgu bez Vienotības!

    +2
    -20
    Atbildēt

    0

    efeja60 > harijs_m 16.11.2012. 11.49

    Kas ir Latvijas intereses? Latvijas intereses ir Latvijas pilsoņu intereses. Manas, kā Latvijas pilsoņa intereses, ir tādas pašas, kā lielākajai daļai Latvijas pilsoņu. Un es neesmu gatavs upurēt savas intereses, lielākās daļas Latvijas pilsoņu intereses, sekojoši valsts intereses dēļ bubuļa “krievi nāk”, it īpaši’ņemot vērā apstākli, ka Ušakova valdīšana Rīgā nav nodarījusi daudz lielāku kaitējumu, kā TB/LNNK ilgstošā valdīšana, varbūt pat mazāku. Kad aiz kokiem ieraudzīsiet mežu?

    +2
    -16
    Atbildēt

    0

    efeja60 > harijs_m 16.11.2012. 11.53

    Vienotība jau ir neskaitāmas reizes pierādījusi, ka nerisina lielākās daļas Latvijas pilsoņu problēmas un grūtības, bet gan koncentrējas uz banku un citu naudasmaisu interešu aizstāvēšanu, kas ir pretrunā ar lielākās tautas daļas interesēm. Man ir pilnīgi vienalga vai Vienotība pārdod Latviju sorosam, vai SC kremlim, mani neapmierina abas šīs situācijas.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    efeja60 > harijs_m 16.11.2012. 12.28

    Interesanti, ka par Rīgas siltumu Vienotība un SC publiski neplēšas, laikam jau bīda rebes un štelles pilnīgā vienotībā un saskaņā, kas arī ļoti labi raksturo šos divus kantorus.
    ————

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    efeja60 > harijs_m 16.11.2012. 12.31

    klusais
    Un vai tāpēc ar asarām acīs man būtu jāatceras Birka laiki un jāaicina baķku glābt Rīgu?

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    efeja60 > harijs_m 16.11.2012. 22.57

    articulus100. Normunds
    tu esi krievs un tev nav nakotnes
    ==================
    esmu latvietis un man nav nākotnes …dēļ jenotiem.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    mariam > harijs_m 16.11.2012. 12.11

    Redzot plusu skaitu pie aicinājuma iekļūšanai Rīgas domē apvienoties “latviešu partijām”, ir skaidra portāla lasītāju attieksme. Parasti šos saukļus laikam izsaka tie, kuriem liekas, ka paši ir īstākie un pareizākie latvieši un visiem pārējiem būtu jāpievienojas viņiem.

    Bet no kurienes tāda pārliecība, ka visiem latviešiem interesē tikai tāda viena, visai gaudulīga ievirze (“Krievi nāk”)? Un kas tādā gadījumā tad atliek tiem latviešiem, kurus neapmierina šāds virziens – vai tiem automātiski būtu jābalso par Ušakova-Amerika branžu? Vai tad tas būtu to “īsto latviešu” interesēs? Ceru tomēr, ka vēlēšanas vairāk būs sacensība starp ideoloģijām un programmām, ļaujot izvēlēties piemērotāko, nevis stulba mērīšanās starp latviešiem un krieviem vien.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    efeja60 > harijs_m 17.11.2012. 17.22

    Nevis pret NA, bet pret TB/LNNK, kuri latviešus ir noveduši līdz nabadzībai, dēļ kuriem daudzi ir aizbraukuši prom no Latvijas. Par nacionālām interesēm viņi ir tikai vārdos, bet darbos tautas ienaidnieki, kas barojās no Kargina maka.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > harijs_m 16.11.2012. 22.28

    Normunds
    tu esi krievs un tev nav nakotnes

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > harijs_m 16.11.2012. 22.35

    klusais
    “ka Birka laikā pārmaksāja par degvielu aptuveni 3 sant. litrā”

    Birka “laika” visus lemumus kolegiali pienema Ameriks, Dolgopolovs, Dinevics un Kreituss, bet “mers” tika sutits uz Latvijas radio, kur atskaitijas zurnalistiem par minetas cetrotnes “darbiem”. Tomer nejedzibu bija mazak ka sodien.
    Burovam bija nesalidzinami vairak teiksanas ka Birkam.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > harijs_m 17.11.2012. 09.21

    Normunds
    Ja tu butu latvietis, neizturetos ar tadu naidu pret NA un V un neieminetos par balsosanu latviesiem ar tuksu aploksni, lai mazinatu konkurenci kremla zuliku, zaglu un pedofilu parstavetam SC.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > harijs_m 16.11.2012. 09.35

    Politkorektums ir sistematizēti un legalizēti meli.
    Bet šoreiz es Vairiņai piedodu. Jo viņai ir taisnība. Būtu svarīgi pārliecināt daudzas mazās partijas, ka vismaz šoreiz nevajadzētu startēt ar atsevišķiem sarakstiem. Pag. RD vēlēšanās mēs izmetām “miskastē” milzīgu daudzumu balsu, ja tā nebūtu, kolonisti nevarētu sagrābt varu Rīgā.
    Un protamms – nevienu balsi par ZRP un GKR (viņi gan atsevišķi nestartēs, bet kādam vēlētājam var likties, ka tur tāds viens jauks un inteliģents kandidāts – sliktos (ušaku un girsu) izsvītrošu ar treknu strīpu, bet labajam ielikšu “+”)

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > harijs_m 16.11.2012. 13.17

    Normunds – kur Tu ko tādu izlasīji?

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > harijs_m 16.11.2012. 14.26

    roberts – nu nezinu vai tieši 20% , bet pavisam nesens stāsts no viena paziņas, ka diezġan nekaunīgi viņam pajautaja 15% , lai viņa produktu pirktu viens no RD uzņēmumiem . Pieņemsim ,ka izņēmums :)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > harijs_m 16.11.2012. 13.33

    klusais: Birka laikā pārmaksāja par degvielu aptuveni 3 sant. litrā , bet Ušakova laikā tas sasniedza pat 6 sant.
    ________________

    Par to, ka otkatā saņemamā vai savādāk ieņemamā summa ir dubultojusies Ušakova laikā, netieši liecina arī misteru procentu iesaukas.

    Tagad, kā visi zin, Ameriks tiek dēvēts par misteru 20% (dēļ tā, ka visi nozīmīgie projekti ejot caur viņu un esot jāatskaita 20%, lai tiktu pie projektu realizācijas). Kādreiz, pirmsUšakova laikos bija runa par misteru 10%, toreiz tas tika attiecināts uz Edmundu Krastiņu, kurš no 2005-2008. gadam bija Rīgas attīstības komitejas vadītājs.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > harijs_m 16.11.2012. 12.28

    Normunds – par otkatiem es jau te reiz minēju – man ir diezgan dokumentāla informācija ( dokumentu kopijas ) par vienu pašvaldības uzēmumu no kurām ir redzams , ka Birka laikā pārmaksāja par degvielu aptuveni 3 sant. litrā , bet Ušakova laikā tas sasniedza pat 6 sant. Tā ,ka nav jau tik traki , nelieli salīdzinājumi ir.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > harijs_m 16.11.2012. 12.03

    Normunds: Ušakova valdīšana Rīgā nav nodarījusi daudz lielāku kaitējumu, kā TB/LNNK ilgstošā valdīšana, varbūt pat mazāku. Kad aiz kokiem ieraudzīsiet mežu?
    _________________________

    Jums ir kādi cipari par to, kuras partijas pārstāvji ir vairāk saņēmuši otkatos un nozaguši? Pēc neoficiālas informācijas spriežot tomēr liekas, ka tagadējie Rīgas valdoņi. Bet neoficiāla informācija ir neoficiāla un neko nepierāda.

    Ja skatāmies uz Rīgas oficiālajiem skaitļiem, tad Rīga Ušakova vadībā iet arvien lielākā un lielākā pakaļā, kas pirms Ušakova tādā mērā nenotika. Tas no saimnieciskā viedokļa.

    Bet ir vēl viena lieta, kas manā skatījumā ir daudz būtiskāka – Rīga Ušakova vadībā kļūst arvien mazāk par Latvijas galvaspilsētu un pilsētu, kas Latviju prezentē kā valsti, un arvien vairāk sāk izskatīties pēc kādas Krievijas pārstāvniecības un Ušakova vadība velk Rīgu arvien vairāk iekšā tai visā Krievijas zaņķī.

    Tā kā nevajag te celt kolonistu Ušakovu saulītē un atkārtot Krievijas un 5. kolonnas propagandu par to, ka Ušakovs nav sliktāks par iepriekšējiem, ka Eiropa ir absolūtais ļaunums un ka Vienotība vainīga visās Latvijas nelaimēs.

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

    grislits > harijs_m 16.11.2012. 11.33

    Normunds: Mani neviens ne ar kādiem apokalipses draudiem nepiespiedīs balsot par Vienotību vai apvienību, kurā būs Vienotība. Sliktākajā gadījumā balsošu ar tukšu aploksni.
    ___________________

    Ar šo jūs Normund apliecināt, ka esat nepareizi sadalījis prioritātes, jo balsosiet nevis pirmkārt no Latvijas interesēm (atbīdīt no varas citai valstij lojālas personas), bet no savām personīgajām interesēm (naids pret Vienotību). Tā mēs nekur netiksim.

    Pirmais ir jāatrisina augstāka līmeņa prioritāte (citas valsts pārāk liela ietekme galvaspilsētā) un tad var sākt aizrauties ar saviem iekšējiem kašķiem.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > harijs_m 16.11.2012. 09.01

    Nacionālais ir pakārtots jautājums šeit (tas tā vēsturiski ir sanācis, jo latvieši paši nevarēja būs savā zemē okupanti un kolonosti)). Primārais ir LR atzīšana vai neatzīšana. Bet Amerika partija – tie vispār ir cilvēki, kam vienalga LR – Krievijā, pati par sevi, Eiropā vai uz Marsa, ka tik vairāk var nogrābt, vienosies ar ko tik vajag un par jebko.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

grislits 16.11.2012. 08.58

labējās un kreisās – dikti jau politkorekti :) Precīzāk būtu – apvienojušās ir pretvalstiskās partijas, kas ir pret 18. novembra LR, un jāapvienojas ir tām, kas atzīst 18. novembra LR pastāvēšanu.

+12
-2
Atbildēt

0

grislits 16.11.2012. 09.46

Vispār tādam vienotam sarakstam nebūtu ne vainas no vēlētāju viedokļa – visi varētu izsvītrot no visām partijām tos kandidātus, kas nepatīk, un pieplusot tos, kas patīk. Lielam daudzumam vēlētāju šāda iespēja ļoti patiktu, jo ir cilvēki visās partijās, kas ir sakarīgi, un ir visās partijās cilvēki, kuri nav tik sakarīgi, un lielai daļai vēlētāju ļoti gribās balsot par cilvēkiem, nevis partijām un programmām.

+10
-1
Atbildēt

1

    efeja60 > grislits 16.11.2012. 10.27

    Jā gan, bet prakse pierāda, ka saeimā un pašvaldībās regulāri iekļūst tumšie zirdziņi, tas nozīmē, ka tikai dažiem pievelk krustiņus un dažus izsvītro.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu