Saeima pieņem 2013.gada budžetu • IR.lv

Saeima pieņem 2013.gada budžetu

21
Ceturtdien Jūrmalas iedzīvotāji un sabiedrisko organizāciju pārstāvji piketēja pie Saeimas par komunālajām problēmām. Foto: Lita Krone, LETA

Āboltiņa pārtrauc budžeta sēdi, jo pašvaldību pārstāvji demonstrējuši savu neapmierinātību ar parlamenta balsojumiem

Saeima šodien pēc 12 stundu garas sēdes pieņēma 2013.gada valsts budžetu, vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013.-2015.gadam, kā arī grozījumus 25 ar budžetu saistītos likumos.

Par budžeta pieņemšanu balsoja 55 koalīcijas deputāti, bet pret bija 38 opozīcijas deputāti. Budžeta pieņemšana tika sagaidīta ar aplausiem un ovācijām.

Kopumā nākamā gada valsts budžeta projektam un pavadošajiem likumprojektiem bija iesniegti vairāk nekā 500 priekšlikumi, kurus vērtēja gan valdība, gan Saeima.

Vidēja termiņa budžeta ietvarā tiek noteikts vidēja termiņa budžeta mērķis, valsts budžeta finansiālās bilances apjoms, maksimāli pieļaujamo valsts budžeta izdevumu kopapjoms un citi rādītāji.

2013.-2015.gada budžeta prioritātes ir valsts demogrāfiskās politikas īstenošana, kas vērsta uz cilvēka drošumspējas stiprināšanu un tautas ataudzes stabilo pamatu veidošanu, uzņemto starptautisko saistību izpilde, kā arī nacionālā mēroga pasākumu nodrošināšana, sabiedrības integrācija un kultūras identitātes ilgtspējas nodrošināšana.

Vienlaikus tiek noteiktas arī fiskālās politikas prioritātes, kas jāīsteno, lemjot par jautājumiem, kas saistīti ar valsts budžetu. Šādas prioritātes ir fiskālās disciplīnas nodrošināšana, uz ekonomikas izaugsmi vērsta nodokļu politika, kā arī fiskālās līdzsvarotības principa nodrošināšana vispārējā valdības līmenī. Tāpat Saeima šodien atbalstīja deputāta Jāņa Dombravas (VL-TB/LNNK) priekšlikumu papildināt šīs prioritātes, nosakot, ka nodokļu politikai jābūt vērstai arī uz reģionālās un sociālās nevienlīdzības mazināšanu.

Dokumentā norādīts, ka 2014.gadā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 4,842 miljardi latu, bet izdevumi – 4,907 miljardi latu. 2015.gadā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 4,87 miljardi latu, bet izdevumi – 4,725 miljardi latu.

Vispārējais valdības budžeta deficīts 2013.gadā plānots 1,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), 2014.gadā – 0,8% no iekšzemes kopprodukta un 2015.gadā ir 0,3% no iekšzemes kopprodukta.

Izskatot šo likumprojektu, deputāti diskutēja arī par vairākiem priekšlikumiem, kuri iepriekš neguva atbalstu valdībā un Saeimas atbildīgajā komisijā.

Saeima neatbalstīja Zaļo un zemnieku savienības deputātu iesniegtos priekšlikumus par finansējuma pieaugumu Valsts autoceļa fondam, lai uzturētu autoceļus. Tāpat debates izraisīja priekšlikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) proporcijas maiņu starp valsts budžetu un pašvaldību budžetiem.

Kā ziņots, pašvaldību vadītāji, kas šodien bija ieradušies uz Saeimas sēdi, savu attieksmi pret parlamentā notiekošajiem balsojumiem par šiem priekšlikumiem pauda, ceļoties kājās un rādot zaļas lapas.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) pārtrauca Saeimas sēdi pašvaldību vadītāju rīcības dēļ. Viņa pamatojās uz Kārtības ruļļa 78.pantu, kas paredz, ka “publikai ir aizliegts izteikt piekrišanu vai nepiekrišanu vai citādi traucēt kārtību sēdes laikā. Šādā gadījumā sēdes vadītājs var izraidīt no sēžu zāles atsevišķas personas vai visu publiku”. Tāpat Āboltiņa brīdināja, ka Saeimas sēde var tikt pārtraukta.

Āboltiņa pārtrauc sēdi

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) ceturtdien pārtrauca Saeimas sēdi saistībā ar tajā klātesošo pašvaldību vadītāju rīcību, ziņo LETA.

Pašvaldību vadītāji savu attieksmi pret parlamentā notiekošajiem balsojumiem par likumprojektu “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013.-2015.gadam” pauda, atkārtoti ceļoties kājās un rādot zaļas lapas.

Pirmo reizi pašvaldību vadītāji piecēlās kājās un rādīja zaļās lapas, kad tika balsots par Zaļo un zemnieku savienības deputātu iesniegto priekšlikumu par finansējuma palielināšanu Valsts autoceļa fondam, lai uzturētu autoceļus. Priekšlikums netika atbalstīts.

Pēc pirmās reizes parlamenta priekšsēdētāja skaļi nolasīja Kārtības ruļļa 78.pantu, kas paredz, ka “publikai ir aizliegts izteikt piekrišanu vai nepiekrišanu vai citādi traucēt kārtību sēdes laikā. Šādā gadījumā sēdes vadītājs var izraidīt no sēžu zāles atsevišķas personas vai visu publiku”. Tāpat Āboltiņa brīdināja, ka Saeimas sēde var tikt pārtraukta.

Otrreiz pašvaldību pārstāvji cēlās kājās, lai paustu atbalstu priekšlikumam par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) proporcijas maiņu starp valsts budžetu un pašvaldību budžetiem, kas paredzēja, ka 2013.gadā pašvaldību budžetiem tiktu novirzīti 85%, bet valsts budžetam – 15% no IIN ienākumiem, 2014.gadā pašvaldību budžetiem – 91% apmērā, bet 2015.gadā pašvaldību budžetiem – 100% apmērā.

Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis norādīja, ka Saeimas priekšsēdētāja, pārtraucot sēdi, rīkojās saskaņā ar Kārtības rulli. Tomēr, kā uzskata Jaunsleinis, pašvaldību vadītāji netraucēja sēdes norisi.

Vairāki pašvaldību priekšsēdētāji ceturtdien piedalās Saeimas sēdē, kurā plānots pieņemt likumu “Par valsts budžetu 2013.gadam”. Pašvaldību vadītāji ieradušies Saeimā, lai izteiktu kritiku pašreizējam budžeta projektam, kas neparedz valsts budžeta palielinājumam proporcionāli palielināt arī pašvaldību budžetu. Ja valsts budžets 2013.gadā tiek palielināts par 140 miljoniem latu, tad 119 pašvaldību budžets – tikai par 14 miljoniem latu.

 

Komentāri (21)

putekliic 15.11.2012. 13.40

Zagšanas, kampšanas un visatļautības laikmeta relikti pašvaldībās vēl joprojām agonē. Skaidrs – vienai lielai daļai vēl tikai pugadiņš atlicis, kad būs jāaiziet tur pat, kur jau ir devušies viņu lielie politiskie vadoņi.

+12
-1
Atbildēt

0

tizls_putnins 15.11.2012. 14.35

Vajadzētu izprast, ka šis nav Āboltiņas kundzes patikšanas vai nepatikšanas jautājums. Saeimas priekšsēdētāja pildot savus tiešos “spīkeres” pienākumus gādāja par Saeimas Kārtības ruļļa ievērošanu. Savādāk nemaz nevarētu būt. Ja pašvaldību vadītāji pēc pirmās izskaidrošanas to nesaprata, tad tas liecina par viņu attieksmi pret Latvijas likumu ievērošanu.

+10
-1
Atbildēt

2

    ilma > tizls_putnins 15.11.2012. 14.48

    Pieļauju, ka personīgi Jūs, atradāties šajā sēdē un PERSONĪGI novērojāt “kārtības ruļļa” pārkāpumus.
    Tā bija?
    Vai – mana pārliecība ir tāda, ka visu organizēja “puzes hūte” ar saviem rokaspuišiem.
    ja tā- nulles vērtība šim viedoklim. Nulles.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Kristiāna Krastiņa > tizls_putnins 17.11.2012. 15.08

    Tas tiešām parādīja līmeni kādā līmenī atrodas pašas pašvaldības disciplīna ‘vai KĀRTĪBA.Ja pašvaldības pārstāvji nepakļaujas likumam uz pirmo aizrādījumu,tad ko mēs varam gaidīt no mūsu jaunatnes no sabiedrības kopumā,kādu likumapaklausību.Kāda jēga strādāt likumdevēju sapulcei,radīt likumus,bet te lūk atrodas mūsu pašvaldību zieds pēdiņās,kas stāvot likumdevēju prezidija priekšā klaji,ciniski ignorē valsts likumu par Saeimas darbu un rāda visai pasaulei negatīvu piemēru.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

mary75 15.11.2012. 13.25

Jā, es arī gaidu Dombrovska aizrādījumu Āboltiņai par dialoga nepieciešamību ar pašvaldībām, analoģisku Ķīļa vai Sprūdža gadījumiem, premjers taču ir tik iejūtīgs pret tiem, kas protestē prat izglītības reformu, kāpēc šeit tāda neiejūtīga attieksme pret protestētājiem?

+13
-4
Atbildēt

4

    aivars_silins > mary75 16.11.2012. 06.38

    IR izplatīts mīts, ka Dombrovskis ir ļoti nosvērts un savaldīgs, faktiski viņš nav spējīgs mušu no deguna nodzīt. Tā visu laiku malā stāvēšana un nekur neiejaukšanās par to liecina. Jeb arī džeks negrib bojāt savu Eiropas karjeru, jo, ja viņš nebūs premjers, neviens vairs par viņa kandidatūru nerunās (tāpat jau maz ticams, ka viņam kas spīd).

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mary75 15.11.2012. 14.53

    dzeris49
    “Jā, es arī gaidu Dombrovska aizrādījumu Āboltiņai”

    Vai Dombrovskim nevajadzetu partraukt reaget uz Sprudza, Rona, Kozlovska un Kila gajieniem, bet pasam sevi nopert?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 15.11.2012. 14.07

    Diezin vai augstākstāvoša teikt būtu pareizi, Dombrovskis ir izpildvaras galva, Āboltiņa ir likumdevēju galva, divi neatkarīgi varas atzari.
    Bet, ņemot vērā to, kāds reitings ir Dombrovskim, kāds Āboltiņai, un to, ka V reitinga 50% vispār ir Dombrovska reitings, viņš varētu Āboltiņai ne tikai aizrādīt, (kaut neformālā veidā), bet pat veikt V nelielu “tīrīšanu”, tas tikai paceltu V reitingu, dabiski, ar pašas Āboltiņas metodēm, reizēm pat kļūst žēl, ka D nav spējīgs to izdarīt, un Āboltiņa to izmanto.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > mary75 15.11.2012. 13.38

    Āboltiņa ir augstākstāvoša amatpersona par dombrovski, cienītie komentētāji, to jau nu vajadzēja zināt! Tātad dombrovskis viņai neko nevar aizrādīt, atšķirībā no saviem padotajiem.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu