Ķīnas Kompartijai jauns ģenerālsekretārs un armijas vadītājs • IR.lv

Ķīnas Kompartijai jauns ģenerālsekretārs un armijas vadītājs

27
Ķīnas komunistu "saule". Foto: AFP/LETA

Ķīnā pirmo reizi divās desmitgadēs varas nodošana notikusi bez aizķeršanās

Ķīnas līdzšinējais viceprezidents Sji Dzjiņpins ceturtdien iecelts par valdošās Komunistiskās partijas jauno ģenerālsekretāru un armijas vadītāju, nomainot abos amatos līdzšinējo līderi Hu Dzjiņtao, vēsta valsts mediji.

Pirmajā uzrunā pēc iecelšanas amatā 59 gadus vecais Sji solīja apkarot korupciju amatpersonu vidū un veidot “labāku dzīvi” valsts 1,3 miljardiem iedzīvotāju, ziņo LETA/AFP.

Ceturtdien partijas Centrālkomiteja iecēla Komunistiskās partijas politbiroju un politbiroja pastāvīgo komiteju – Ķīnas politiskās varas augstāko institūciju -, kuras sastāvs samazināts no deviņiem locekļiem līdz septiņiem.

Pēc analītiķu teiktā, komitejas samazināšanas no deviņiem līdz septiņiem cilvēkiem ļaus vieglāk pieņemt lēmumus partijas vadībā, Ķīnai saskaroties ar nepieciešamību pielāgoties straujām pārmaiņām dažādās frontēs.

Iepriekš analītiķi minēja, vai jaunajā komitejā virsroku gūs konservatīvie vai reformatori, taču tagad sliecas domāt, ka tās sastāvs ir dažādu partijas grupu kompromiss un vienošanās.

Trešdien partijas nedēļu garā kongresa noslēguma dienā Hu atkāpās no Komunistiskās partijas ģenerālsekretāra amata, izraisot plašas spekulācijas, vai viņš saglabās kontroli pār armiju.

Tomēr Sji iecelts arī par ietekmīgās Centrālās militārās komisijas priekšsēdētāju un līdz ar to Ķīnā pirmo reizi divās desmitgadēs varas nodošana notikusi bez aizķeršanās.

Sagaidāms, ka Sji parlamenta ikgadējā sesijā martā tiks iecelts prezidenta amatā.

“Mēs neesam pašapmierināti un mēs nekad nedusēsim uz lauriem. Jaunajos apstākļos mūsu partija saskaras ar daudziem smagiem izaicinājumiem un ir arī daudzas akūtas problēmas partijas iekšienē, kuras ir jāatrisina, it īpaši dažu amatpersonu radītā korupcija, nošķiršanās no tautas, formalitātes un birokrātisms,” sacīja Sji. “Mums ir jāpieliek visas pūles šo problēmu atrisināšanai. Visai partijai ir jābūt pilnā gatavībā.”

Ir.lv jau rakstīja, ka oktobrī Ķīnas cenzori bloķēja internetpiekļuvi Amerikas laikrakstam „The New York Times”, jo tas publicēja pētījumu par Ķīnas premjerministra Veņa Dzjabao ienākumiem. Laikrakts izpētījis arhīva materiālus no 1992. līdz 2012.gadam un konstatējis, ka Veņa Dzjabao ģimenei pieder 2,7 miljardi ASV dolāru. Savukārt Ķīnas vara savam premjeram veidojusi tāda cilvēka tēlu, kuram dzīvē pietiek ar pašu mazumiņu, kurš cīnās ar korupciju un ļaunprāšiem paša partijā.

Jaunajā elitē otro vietu ieņem pašreizējais vicepremjers Li Kecjans un paredzama viņa iecelšana premjerministra amatā parlamenta marta sesijā.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu