Pētījums: Trešdaļai Latvijas iedzīvotāju nepietiek naudas apģērba iegādei • IR.lv

Pētījums: Trešdaļai Latvijas iedzīvotāju nepietiek naudas apģērba iegādei

20
Palīdzība trūkumcietējiem. Foto: Evija Trifanova, LETA

Par turīgiem, pēc pētnieku secinātā, būtu uzskatāmi tikai 14% Latvijas iedzīvotāju

Gandrīz trešdaļai jeb 28% Latvijas iedzīvotāju apģērba iegāde rada finansiālas grūtības, liecina socioloģisko pētījumu aģentūras SKDS veiktais pētījums.

Atbilstoši pētījumam vairāk nekā trešā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskatāmi par ļoti trūcīgiem, jo 10% atzinuši, ka naudas nepietiek pat pārtikas iegādei. 28% atzinuši, ka līdzekļu pārtikas iegādei pietiek, tomēr finansiālas grūtības rada apģērba iegāde, raksta LETA.

Salīdzinot šogad veiktā pētījuma datus ar 2007.gadu, arī pirms pieciem gadiem 10% iedzīvotāju apgalvojuši, ka pārtikai naudas nepietiek, bet nedaudz mazāk – 20% – atzinuši, ka līdzekļu pietrūkst apģērbam.

Drūmākā situācija bijusi 2010.gada novembrī, kad līdzekļu pārtikai pietrūka aptuveni 16% iedzīvotāju, bet apģērba iegādei – 35%.

Tikmēr oktobrī veiktajā aptaujā gandrīz puse iedzīvotāju – 47% – apgalvo, ka viņiem naudas pietiek gan pārtikai, gan apģērbam, taču grūtības sagādā ilgtermiņa lietošanas preču iegāde, piemēram, televizora vai ledusskapja iegāde.

Savukārt par turīgiem būtu uzskatāmi tikai 14% Latvijas iedzīvotāju – viņiem pietiek naudas gan pārtikai, gan apģērbam, gan ilgtermiņa lietošanas preču iegādei.

Secināts, ka salīdzinoši labāk savu materiālo situāciju vērtē iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 34 gadiem un Rīgā dzīvojošie, bet kritiskāk – iedzīvotāji vecumā pēc 45 gadiem, kā arī Zemgalē un Latgalē dzīvojošie.

SKDS pētījums veikts, intervējot iedzīvotājus viņu dzīves vietās. Kopā aptaujāti 1014 cilvēki vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 

Komentāri (20)

mcgh 14.11.2012. 17.02

Jā, nepietiek. Ar visu augstako izglītību Latvijas Nacionālās bibliotēkas darbinekiem valsts joprojām maksā tikai 184Ls pēc nodokļu nomaksas un tur nekāds jauns apģēbs nesanāk. Kļūstam par humpalu un kontrabandas skaistumkopšanas pakalpojumu pārzinātājiem, jo legāli jau pat pie friziera aiziet no tādas algas nevar.
Apģērbu iegādājos humpalās un velku trekno gadu krajumus, jo, kad citi pirka ledusskapjus, modernus TV un vēl sazin ko, es iegādājos apģērbu, apavus. Humpalās var atrast izcili jaukas lietas par izcili mazām naudiņām, tikai jārēkinās ar to, ka jebkurš lūrēs virsū ar baltu jo baltu aci – ŠITĀ ģērbjas un saka, ka maza alga. Tātad – valsts ir paredzējusi, lai mums būtu tikai sodīto personu garderobes limits un faktiski daļa iedzīvotāju jau tiek sodīti – par to, ka izvēlējās bibliotekāra, probācijas darbinieka, skolotāja, māsiņas, muzeja darbinieka vai vēl kādu citu “nepareizo” profesiju.

+18
-3
Atbildēt

8

    dzerkaleliva > mcgh 14.11.2012. 22.40

    http://i4.ifrype.com/posts/330/744/v1352241127/l_8330744.jpg
    Kas stāv aiz eiro ieviešanas projekta? Kam tas izdevīgi? Likumprojektu iesniedza Finanšu ministrija. Tā pati, kura tikko sadalīja un izpārdeva LHZB – pēdējo Valsts komercbanku (visu Latvijas iedzīvotāju kopīpašumu) tās konkurentiem (ārzemju bankām). Tagad Finanšu ministrija ar Andri Vilku priekšgalā grib likvidēt arī valsts naudu. Likvidēt pilnībā un neatgriezeniski. Valdis Dombrovskis&Co to, protams, atbalsta. Nacionālās Drošības Padome un Valsts Drošības policija kā vienmēr klusē

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > mcgh 14.11.2012. 22.39

    Skrejlapa A5 abpusēja PDF formātā , izdrukā un iedod draugam>>>>
    Plakāts A4 “Nē Eiro ieviešanai”
    http://eirone.lv/

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mcgh 15.11.2012. 06.59

    Toties varēsiet priecāties par dārgāko biblioteku Eiropā, kam tur interesē jūsu 184 lati, ja daudzi “būvētāji” kļuvuši miljonāri, un vispār, jums jābūt patriotiem un jāsaprot, ka valsts “prestiža” ( tā, kā to šeit daudzi saprot), jums jānes upuri, valstij naudas ir, cik ir, un par to jābūvē Potjomkina sādžas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > mcgh 14.11.2012. 17.47

    Stella, Vienotības galvgala baņķieru atbalstītāji, finansu ministrijas — Dainas Robežnieces tipa — nodokļu izdomātājas un VID naskās, kaut pašas par lētu naudu pirktas, sodītājas Tev neticēs un netic jau tagad. Tev noteikti ir slētas un slēpjamas rezerves, tādēļ siltuma tarifiem samazināt PVN nedrīkst, — ja kurina ar gāzi, jāpceļ akcīze, lai Tu par Gazprom atbalstitaju nekļūtu. Tu pati nemaz, iespējams, nezini, kā Tu valstij kaitē! :)

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > mcgh 15.11.2012. 06.56

    Nu ko jūs tur par saviem 184 latiem, vispār, nepatriotiski sūkstīties par naudu, ja top tik grandozas būves, ka bibloteka, DT, utt., jums taču jāsaprot, ka valstij naudas ir, cik ir, un tā visa tiek novirzīta Potjomkina sādžu būvei, un jaunu miljonāru ražošanai šo būvju rezultātā, tādas mums prioritātes.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > mcgh 14.11.2012. 23.26

    konsolid

    es savā tramvaja pieturā noplēšu visus šitos NĒ EIro un aicinu visus tā darīt.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

kristrun 14.11.2012. 19.26

Nē taču, plusiņš. Šajos laikos, ja vien netaisies 13 gadu vecumā precēties, pat nelietotu sievu nav iespējams atrast.

+5
0
Atbildēt

1

    austrisv > kristrun 15.11.2012. 09.53

    acīmredzot, sievu nevajag meklēt pa klubiem, tad arī tāda būs kā rakstīji!
    Bet, interesants novērojums.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

putekliic 14.11.2012. 18.56

Vai kāds staigā neapģērbies atbilstoši gadalaikam vai basām kājām? Neesmu manījis. Tātad, naudas pietiek, lai iegādātos (vai arī saņemtu kā dāvanu). Jautājums bija jāformulē savādāk – vai jums pietiek naudas, lai iegādātos apģērbu, tai skaitā arī lietotu apģērbu, vairumtirdzniecības vietās. Kāpēc šādu iespēju aptaujas veidotāji nav pieļāvuši? Daļa respondentu savukārt varētu savu atbildi paplašināt šādi: man trūkst naudas jauna (nelietota) apģērba iegādei, tāpēc dažreiz (vai parasti vai vienmēr) esmu spiests iepirkties arī lietoto apģērbu veikalos.
Šis no manas puses ir nedaudz provokatīvi, bet, ja paskatās plašāk – mēs taču ļoti daudz ko pērkam lietotu: automašīnas, velosipēdus, slidas, mēbeles, sadzīves tehniku utt. Pret to it kā nekādu aizspriedumu nav. Bet attiecībā uz apģērbu tomēr tas ir savādāk. Kur šeit ir racionālais grauds?
P.S. Tiem kuri, man tūlīt klups virsū un liks mīnusiņu vēlos vēl pavēstīt, ka arī pats šad tad kaut ko esmu pircis lietoto apģērbu veikalos vai e-bay (piemēram, bikses ar ko iet mauriņu pļaut un darīt ko līdzīgu).

+6
-5
Atbildēt

1

    putekliic > putekliic 15.11.2012. 08.18

    Bet ja par to vai tas ir normāli vai nav, tad gribētos teikt, ka gan jā, gan nē. Nē, jo ir jātiecās sasniegt vismaz ES vidējo dzīves līmeni – kurš gan to apšaubīs? Bet normāli tas ir tājā situācijā kādā esam – cik ražīgi uz šo brīdi strādājam, tik tik pelnam, tik arī labi vai slikti dzīvojam.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu