Ķīlis aicina augstskolas pašas lemt par kvalitatīvajām programmām • IR.lv

Ķīlis aicina augstskolas pašas lemt par kvalitatīvajām programmām

52
Roberts Ķīlis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Vairāku augstskolu studenti sākuši vākt parakstus, prasot ministra demisiju

Izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa pārliecība ir, ka valstij un Latvijas nodokļu maksātājiem nav jāfinansē nekvalitatīvas studiju programmas vai tādas, kam konstatēti nozīmīgi trūkumi. Tāpēc ministrs aicina augstskolas, jau sākot ar nākamo nedēļu, uz individuālām sarunām, lai uzklausītu to viedokli, kā tās saredz līdzekļu pārdali un koncentrāciju kvalitatīvajās studiju programmās, informē ministra padomnieks Reinis Tukišs.

Tikmēr vairāku augstskolu studenti trešdien nākuši klajā ar iniciatīvu vākt parakstus, prasot ministra demisiju. Tādi ir studenti Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pašpārvaldē, arī Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) Senāts trešdien ārkārtas sēdē izskatīs jautājumu par izglītības un zinātnes ministra Ķīļa demisijas pieprasīšanu, liecina paziņojums augstskolas mājaslapā.

Savukārt Latvijas Studentu apvienība (LSA) šonedēļ plāno sanākt uz ārkārtas domes sēdi, lai runātu par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) publiskoto augstskolu studiju programmu izvērtējumu, sarunā ar aģentūru LETA teica LSA prezidents Edvards Ratnieks.

Ratnieks nenoliedza, ka, iespējams, varētu tikt runāts arī par neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim. LSA paziņojumā medijiem norāda, ka IZM publiskotais “alternatīvais” vērtējums nodarot kaitējumu Latvijas augstākajai izglītībai un izsaucis sašutumu augstskolu un sabiedrības vidū un satraukumu starp studentiem.

Jau ziņots, ka šodien kopā nāks kultūras un mākslas augstskolu pārstāvji, lai spriestu par augstākās izglītības programmu izvērtējumu un Ķīļa demisiju. Otrdien ministrs gan norādīja, ka dīvaini esot tas, ka par viņa demisiju prāto tās augstskolas, kuras nav IZM pakļautībā, bet finansējumu saņem no citām ministrijām.

Ķīlis paziņojumā trešdien norāda, ka saruna ar augstskolām par studiju programmu kvalitāti nepieciešama, lai kopējā izglītības kvalitāte pieaugtu. Tāpēc, viņaprāt, nekvalitatīvajām programmām paredzētais finansējums jānovirza kvalitatīvām studiju programmām, “kādu mums ir vismaz 400”.

Ministrs arī atgādina, ka par IZM veikto alternatīvo Augstākās izglītības padomes datu izvērtējumu varot pārliecināties katrs, jo dati šonedēļ ir publiskoti. “Uzskatu, ka ar savāktajiem datiem izdarījām labāko iespējamo. Tā rezultātā esam ieguvuši savu redzējumu par to, kur būtu koncentrējami budžeta līdzekļi,” norāda Ķīlis.

Individuālajās sarunās ar IZM pakļautībā esošajām augstskolām, kas iecerētas nākamnedēļ, Ķīlis uzklausīs pašu augstskolu viedokli par to, kā tās saredz līdzekļu pārdali un koncentrāciju kvalitatīvajās studiju programmās. “Mūsu piedāvājums ir augstskolām pašām pieņemt lēmumus, un es apliecinu, ka IZM būs atbalstošs partneris ikvienā lēmumā, kas varētu vest pie augstākas studiju kvalitātes,” saka ministrs.

 

Komentāri (52)

alexander 14.11.2012. 13.19

Ja runa ir par valsts finansētām studiju programmām, tad principā būtu loģiski, ka valsts (IZM) personā izvēlas šīs programmas atkarībā no valsts attīstības stratēģijas un aicina augstskolas iesniegt savus pieteikumus, no kuriem izvēlas atilstošākos. Tādējādi valsts attīstības intereses un konkurence noteiktu budžeta finansējuma piešķiršanu. Tomēr šāds priekšlikums riskē sastapties ar revolucionāra rakstura un spēka pretestību, ja ņem vērā pašreizējo savtīgās interesēs balstīto opozīciju. Izlasot viedokli par to, ka IZM vērtējums nodarot kaitējumu Latvijas augstākajai izglītībai, izsaucot sašutumu augstskolu un sabiedrības vidū un satraukumu starp studentiem, jābrīnās, kā tas vēl nav paspējis kaitēt Latvijas starptautiskajam tēlam, mieram visā pasaulē un tautu draudzībai.

+12
-1
Atbildēt

2

dzintarz 14.11.2012. 11.54

Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) Senāts trešdien ārkārtas sēdē izskatīs jautājumu par izglītības un zinātnes ministra Ķīļa demisijas pieprasīšanu.
===========
Nu tā ir īstā augstskola. Ar kapitālajiem burtiem. Latvijas labākā!
Laikam beidzot atradies tās bijušais rektors – Stabiņu Juris.

+11
0
Atbildēt

0

Janis 14.11.2012. 12.16

Ķīlis ne tikai reformē izglītību, bet mēģina salauzt 2 “trešās pasaules” sociālās paradigmas:
– “izbraukšana cauri”, tautā saukta par “haļavu” (un runa nav tikai par izglītību – cilvēki tāpat arī dzīvē turpina)
– “vietiņas savējiem pie pilnās siles”

Tāpēc arī tāds tracis.
Metodes u.c. piesauktās “problēmas” jau ir n reizes dzirdētas ar citiem reformu mēģinājumiem gan LV, gan citās valstīs (skat. “Waiting for Superman” filmu par ASV izglītību).
Patiesais iemesls arī nekur tālu nav jāmeklē – kad drauds ir zaudēt savus 10k LVL mēnesī uz rokas, universitātes apmaksātu Mercedes un ceļojumu uz Taizemi katru gadu, tad retais neķērc pilnā balsī.

+12
-3
Atbildēt

1

    Inese Grigoruka > Janis 14.11.2012. 12.22

    Tad varbūt veikt šīs novērtēšanas kvalitatīvi lai nevar ”piekasīties”, savādāk tagad ir situācija kad galdnieka šķībo krēslu ir novērtējis santehniķis, bet remontēs elektriķis.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu