Lietuvas sociāldemokrātu līderis sola necelt Visaginas AES • IR.lv

Lietuvas sociāldemokrātu līderis sola necelt Visaginas AES

15
Foto: Evija Trifanova, LETA

Tomēr Lietuvas parlamenta vēlēšanās uzvarējusī partija neesot pret atomenerģētiku

Visaginas atomelektrostacija (AES) Lietuvā netiks celta – šādu paziņojumu ceturtdien intervijā portālam “15min.lt” sniedzis Seima vēlēšanās uzvarējušo sociāldemokrātu līderis Aļģirds Butkevičs, kas pretendē uz premjerministra amatu.

“Cilvēki referendumā izteikuši savas vēlmes, un es pildīšu viņu gribu. Tuvākajā laikā Seimā jāizstrādā attiecīgs tiesību akts, lai Visaginas AES netiktu celta, un mēs to atbalstīsim,” viņš paziņojis.

Vienlaikus Butkevičs pieļāvis iespēju, ka pēc kāda laika AES varētu tikt celta Elektrēnos, kur atrodas Lietuvas lielākā elektrostacija un ir attīstīta energotīklu infrastruktūra, ziņo LETA. “Mēs neesam pret atomenerģētiku,” uzsvēris sociāldemokrātu priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka konsultatīvajā referendumā par Visaginas AES projektu, kas 14.oktobrī norisinājās reizē ar Lietuvas Seima vēlēšanām, lietuvieši visai pārliecinoši pauda noraidošu attieksmi pret jaunas kodolspēkstacijas būvi. Balsojumā, kurā piedalījās 52,58% vēlētāju, projektu atbalstīja tikai 34,09%, bet 62,68% izteicās pret jaunas AES celtniecību Lietuvā.

Butkevičs intervijā noraidījis žurnālistu apsūdzību, ka viņš beidzamajā laikā nemitīgi maina domas gan par AES, gan citiem jautājumiem.

“Savu viedokli neesmu mainījis un nemainu. Runājot par AES, tika skaidri pateikts, ka mēs esam par atomenerģētiku, bet pret šo konkrēto AES projektu. Daži cilvēki, iespējams, pavirši sadzirdējuši, varbūt man reizēm jāietur pauzes starp teikumiem, (..) jo es dažkārt runāju ļoti ātri,” viņš izteicies.

Pēc vēlēšanu pirmās kārtas portāls “Lrytas.lt” citēja Butkeviča solījumu neapturēt Visaginas AES projektu. Uz žurnālistu jautājumu par AES nākotni Butkevičs tobrīd atbildēja: “Mēs esam racionāli cilvēki. Mēs apspriedīsimies un nepieņemsim sasteigtus lēmumus. Esam gatavi turpmākām sarunām un sadarbībai [ar stratēģisko investoru “Hitachi”].” Viņš gan norādīja, ka no “Hitachi” vēlētos saņemt vairāk informācijas par projekta izmaksām.

Pirms referenduma sociāldemokrāti savus vēlētājus mudināja balsot pret kodolspēkstacijas būvi, apšaubot šā projekta “tehnisko un komerciālo jēgu”.

Tiesa gan, Lietuvas politiskā nākotne pēc Seima vēlēšanām nebūt vēl nav skaidra. Kā jau ziņots, lai gan sociāldemokrāti šonedēļ parakstījuši koalīcijas līgumu ar Darba partiju un partiju “Kārtība un taisnīgums”, prezidente Daļa Grībauskaite šo koalīciju neatbalsta. Viņa arī vērsusies Konstitucionālajā tiesā, lūdzot izvērtēt, vai galīgie Seima vēlēšanu rezultāti daudzmandātu vēlēšanu apgabalā un septiņos vienmandāta apgabalos apstiprināti likumīgi.

 

Komentāri (15)

grislits 08.11.2012. 20.30

Beidzot jāpiekrīt nullem. Somi ar igauņu piepalīdzēšanu nocēla mums gāzes termināli, mums tagad leišiem jānoceļ atomstacija :)

+5
-1
Atbildēt

0

ivetao2007 08.11.2012. 20.20

NULLE 100% taisnība. Tika pilnģiem idiotiem nav zināms, ka kodolenerģija ir veinīgā, kas pēc gadiem 50 glabs pasauli no enerģijas katastrofas, kad fisilie avoti bšu prakstiski nepiejami vai pasakaini dārgi. Skaidri zinu, ka leišu zociķus un Vācijas vai Zviedrijas zaļos nopirkuši krievi no GAZPROM, ja ja krievie nevarēs pārdot gāzi un naftu, tad viņiem saimnieciskais bankrots un katastrofa. Krievi, dārgais lsaītāj, to saprot, ka krievi savā valsti no A – Z NAV spējuši uzbūvēt nevienu automobili vai lidmašinu. Pat atomieroču noslēpumi ir nozagti. Par izreklamētajam iznicinātājam MIG-29 ir Hispano Suiza motors. Vai atomledlauži uzbūvēti Somijā. Tikai krivu aģenti Latvijā negrib lai Latvija būvētu savu kodolstaciju un apkurinātu savas majas ar elektrību. Ar elektršibu iespējams ražotu nākotnes degvielu – ūdeņraāza elementus. Francija, kas būvē pasaules lielākās pasažireu lidmašinas 80% enerģijas nāk no kodolreaktoriem. Fracija taču nedzīvo tādi idioti kā Latvijā vai Lietuvā. Ķīna būvē 40 kodolstacijas.

+6
-2
Atbildēt

0

Sandris Maziks 08.11.2012. 20.04

“Socialdemokratu” lideris lietuviesiem sola divas Cernobilas, vienu okupetos Karalaucos, otru okupata jatvingu teritorija.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu