Rīgas dome 2013.gada budžetu plāno ar 7% deficītu • IR.lv

Rīgas dome 2013.gada budžetu plāno ar 7% deficītu

4
Rīgas ģerbonis domes sēžu zālē. Foto: Inga Nestere, F64

Papildu izdevumus Rīgas dome plāno nākamgad segt no uzkrājumiem

Rīgas domes Budžeta komisijas sēdē ceturtdien akceptēts pašvaldības 2013.gada budžeta projekts, paredzot, ka nākamgad domes finanses tiks plānotas ar 7% deficītu, ziņo LETA.

Valstī palielinot neapliekamo minimumu un samazinot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, pašvaldības ieņēmumu pieaugums nākamgad tiek prognozēts minimāls – paredzēts, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis palielināsies par 0,8%, savukārt nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi samazināsies, ņemot vērā noteiktos atvieglojumus. Azartspēļu un dabas resursu nodokļa ieņēmumi tiek plānoti šā gada apjomā.

Uz privatizācijas un atsavināšanas ieņēmumu palielinājuma rēķina nākamgad varētu pieaugt nenodokļu un budžeta iestāžu ieņēmumi, prognozē domes finansisti.

Kopumā Rīgas domes ieņēmumi nākamgad tiek plānoti par 4,2 miljoniem latu lielāki nekā 2012.gadā, savukārt valsts budžeta finansējums samazināsies no 80 miljoniem uz 72 miljoniem latu.

Kopējie Rīgas domes ieņēmumi, ieskaitot speciālo budžetu, tiek plānoti 464,1 miljona latu apjomā. Savukārt izdevumi tiek plānoti 499,1 miljona latu apjomā, tādējādi veidojot 35 miljonu latu jeb 7% deficītu.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) sacīja, ka tādējādi nākamā gada budžeta deficīts salīdzinājumā ar 2012.gadu būs samazināts. Šogad budžeta deficīts sākotnēji tika plānots ar 12,8% deficītu.

Tiek plānots, ka 2013.gadā papildu izdevumi tiks segti no uzkrājumiem un budžeta līdzekļu atlikums pārskata perioda beigās būs 20,9 miljoni latu.

 

Komentāri (4)

bekijja 08.11.2012. 19.56

Ņemot vērā iepriekšējo Domju vadoņu sagādāto zelta tilta parādu, 7% deficīts tik lielai pilsētai nav nekas traģisks. Protams, ja veikti aprēķini arī ilgākam termiņam. Rīgas ieņēmumi ir ar tendenci ik gadu pieaugt un diez vai šī tendence ilgtermiņā mainīsies uz negatīvu.

+3
-2
Atbildēt

1

    Nika > bekijja 09.11.2012. 06.26

    Zelta tilta finansēšanu Parex bankā nokārtoja Dolgopolovs no SC, kopā ar saviem čomakiem Karginu un Krasovicki. Kā jau parasti SC projektos- nemaz vai ļoti minimāls ES līdzfinansējums, jo tad var vairāk nozagt. Un iepriekšējās domes bija izveidojušas 80 miljonu latu iekrājumu, kuru Ušakovs jau vējā pakāsis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 08.11.2012. 15.23

Uzkrājums būtu vajadzīgs tik daudz, cik daudz var pieaugt tēriņi neparedzētu situāciju gadījumā. Latvijai, ieejot krīzē uzkrājumu nebija, nācās aizņemties… No otras puses visus ienākumus liekot uzkrājumos, attīstība tiek nobremzēta vispār, jo nav jau par ko attīstīties. Atkal slikti. Tātad patiesība ir kaut kur pa vidu. Bet cik tas ir procentos, 3%, 7% vai 12% es nezinu. Es nezinu, bet būtu labi, ja Rīgas domes ekonomisti to būtu izrēķinājuši. Un savukārt par to nu pārliecības nav. Ušakova gāzētāja politika, ko viņš pārņēmis no Kalvīša, tādu pārliecību nerada..

+2
-1
Atbildēt

1

    lindapastare > Ieva 08.11.2012. 16.11

    Pie deficīta 7% runāt par problēmām, kas rodas, ja ienākumus (vai domāts budžeta pārpalikums?) liek uzkrājumā, ir labākajā gadījumā bezjēdzīgi.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu