Uzņēmējam Štālbergam par izspiešanu no Vilkastes piespriež cietumsodu • IR.lv

Uzņēmējam Štālbergam par izspiešanu no Vilkastes piespriež cietumsodu

21
Raimonds Štālbergs tiesas zālē. Foto: Ieva Čīka, LETA

Izspiedējam brīvības atņemšana piemērota uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa par naudas izspiešanu no uzņēmējas Ināras Vilkastes apsūdzēto uzņēmēju Raimondu Štālbergu šodien atzina par vainīgu pēc visiem četriem apsūdzības pantiem, piemērojot brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem ar mantas konfiskāciju.

Tiesa arī nolēma piedzīt no Štālberga par labu Vilkastei 1,098 miljonus latu, ziņo LETA.

Štālbergam uz sprieduma pasludināšanu ceturtdien līdzi bija paņemta liela izmēra soma, novēroja aģentūras LETA korespondents. Visticamāk, viņš bija sagatavojies apcietināšanai tiesas zālē. Tomēr tiesa lēmumu par Štālberga apcietināšanu nepieņēma.

Šīs lietas izskatīšanai kopumā tika nozīmētas vairāk nekā 100 slēgtas tiesas sēdes. Savu pēdējo vārdu Štālbergs pabeidza teikt pirmdien, bet pēc tam tiesa devās uz apspriežu telpu taisīt spriedumu.

Tiesas debatēs prokurors Salvis Skaistais lūdza apsūdzētajam piespriest septiņu gadu un 11 mēnešu cietumsodu.

Pats Štālbergs ziņu aģentūrai iepriekš norādīja, ka savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst, taču uzskata, ka valstī var notiesāt ikvienu.

Štālberga kriminālprocess tiesā nonāca 2007.gada vasarā. Prokuratūra viņam cēla apsūdzību par 7,7 miljonu eiro (5,27 miljonu latu) izspiešanu no Vilkastes, kā arī par draudēšanu viņai ar vardarbību, apkaunojošu ziņu izplatīšanu un līguma nolaupīšanu “SEB bankai”. Līdz ar to cietušā statuss lietā piemērots ne tikai Vilkastei, bet arī bankai.

Štālbergu likumsargi aizturēja 2006.gada 15.novembrī. Sākotnēji tiesa uzņēmējam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, bet pēc tam pret 100 000 latu drošības naudu viņš no cietuma tika izlaists. Vēlāk citas lietas izmeklēšanas gaitā – par Vilkastes vīra, ilggadējā Valsts ieņēmumu dienesta un patlaban atstādinātā Finanšu ministrijas ierēdņa Vladimira Vaškeviča apdraudējumu – Štālbergs atkal nonāca apcietinājumā, bet pēc tam – atkal tika atbrīvots.

Kā liecina apsūdzība, Štālbergs pie pirmstiesas izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotiem apstākļiem, mantkārības un personīgu motīvu vadīts, nolēmis izdarīt izspiešanu – pieprasīt Vilkastei bez jebkāda tiesiska pamata izmaksāt viņam naudu, draudot cietušajai ar apkaunojošu ziņu izplatīšanu, ja šīs prasības netiks izpildītas.

Savukārt Vilkastei citā tiesas procesā – tā saucamajā Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā – nupat tika piespriests reāls cietumsods.

 

Komentāri (21)

Gaisma; Enģelis 08.11.2012. 18.02

Zinot Vilkasti un viņas godīgo kungu, nebrīnītos, ja Štālbergs vienkārši ir prasījis sev pienākošos (jeb solīto) kāpostu. Tad kā sanāks, Vilkaste sev piespriesto štrāpi maksās no Štālberga ķešas?

+5
0
Atbildēt

0

harijs_m 08.11.2012. 14.53

Kāds podiņš, tāds vāciņš. Vilkaste un Štālbergs ir viens otra cienīgi. Žēl, ka vīriešus un sievietes nedrīkst sēdināt vienā kamerā. Būtu forši: Štālbergs un Vilkaste vienā kamerā. Vēlāk varbūt vēl “piesviež” klāt Vaškeviču…

+3
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 08.11.2012. 19.47

Pieprasit no cekista kuces savu naudu, tas jau ir uzbrukums valstij. Cik tad par tadas nosausanu, cetrus muza ieslodzijumus ar mantas konfiskaciju?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu