Ķīnas kompartijas kongresā prezidents brīdina – jāattīrās no korupcijas • IR.lv

Ķīnas kompartijas kongresā prezidents brīdina – jāattīrās no korupcijas

23
Ķīnas kompartijas kongresa atklāšanā. Foto: AFP/LETA

Ja neizdosies tikt vaļā no korupcijas, partija sabrukšot un valsts kritīs, biedē Hu Dziņtao

Ķīnas prezidents Hu Dziņtao, ceturtdien Pekinā atklājot kompartijas kongresu, kurā tiks izraudzīta valsts vadība nākamajiem desmit gadiem, delegātus brīdināja, ka partijai draud sabrukums, ja tā nespēs attīrīties no korupcijas, ziņo LETA/AFP.

“Ja mums neizdosies šo jautājumu atrisināt pareizi, tas var izrādīties liktenīgi partijai un pat izraisīt partijas sabrukumu un valsts krišanu,” Pekinas Tautas sanāksmju namā uzrunājot 2200 delegātus, sacīja Hu.

“Mums ir jāturpina aktīvi un apdomīgi centieni, īstenojot politiskās struktūras reformas, un jāpadara tautas demokrātija plašāka, pilnīgāka tās vērienā un efektīvāka praksē,” norādīja prezidents. Partijai ir “jāgarantē, ka likuma priekšā visi ir vienlīdzīgi”.

Viņš arī sacīja, ka Ķīnai jākļūst par “jūras lielvalsti”, kas “apņēmīgi” spēj aizstāvēt savas intereses.

Ķīnas Komunistiskā partija, kurā apvienojušies 82 miljoni biedru, ir lielākais politiskais spēks pasaulē. Kongresa delegātu galvenais uzdevums būs apstiprināt partijas elites jau rūpīgi izraudzītos politiķus, kas pārņems varas grožus partijā un nākamos desmit gadus vadīs visapdzīvotāko valsti un otro lielāko tautsaimniecību pasaulē.

Kongress, kurš ilgs nedēļu, noslēgsies ar varas nodošanu viceprezidentam Sji Dziņpinam.

Ir.lv jau rakstīja, ka oktobra beigās Ķīnas cenzori slēdza piekļuvi amerikāņu laikraksta “The New York Times” interneta vietnēm pēc tam, kad tajās publicēts pētījums par Ķīnas premjera Veņa Dzjabao ģimenes ienākumiem, vēsta aģentūra “France Presse”.

Izpētot arhīva materiālus kopš 1992. gada, laikraksts noskaidrojis, ka Dzjabao ģimenes bagātība sasniedz 2,7 miljardus dolāru ( 1,45 miljardi latu). Tas ir pretrunā ar Ķīnas valdības radīto premjera tēlu, kurš esot cilvēks ar ļoti mazām prasībām, korupcijas un varas ļaunprātīgas izmantošanas apkarotājs.

 

Komentāri (23)

P_Dancis 08.11.2012. 09.25

Pirmkārt Ķīnai jāatbrīvijas no komunistiskā režīma.
Šīs valsts radītājs Mao ir atbildīgs par upuru skaitu, kas pārsniedz Staļina un Hitlera “kontus” kopā ņemot. Bet šī noziedznieka tēls joprojām rotā valsts galvaspilsētas lielāko laukumu.

+2
-1
Atbildēt

5

    oktaavs > P_Dancis 08.11.2012. 10.35

    Nevis kaut ko destabilizē, bet tas būs pasaules ekonomikas sabrukums uz daudziem gadiem.
    Revolūcijas var taisīt kaut kur Ugandā vai Nikaragvā, nevis Ķīnā.
    Tu pajautāji, vai ķīnieši grib citu iekārtu? Ir aizdomas, ka paskatoties uz saviem jaunajiem automobiļiem, debesskrāpjiem un veikaliem viņi atbildēs noliedzoši.
    Un pietiks vienreiz atgremot Baltā nama tautas pasakas par to, ka visi arābi un aziāti nespēj naktīs gulēt, jo ilgojas pēc amerikāņu demokrātijas.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    oktaavs > P_Dancis 08.11.2012. 13.35

    Ķīnu neviens nav okupējis. Tu viņiem pajautāji, kādu iekārtu ķīnieši grib šajā brīdī ? Nez, vai viņi ņems vērā kaut kādas pamācības no ārpuses. Komunisms tur ir simbolisks un viņi paši to ļoti labi apzinās, tāpēc nepsiho.
    Tricināt un izjaukt vienu no pasaules ekonomikas galvenajiem dzinējiem ir neprāts. Āzija – tā nav Eiropa un vērtību skala tur ir pavisam cita.
    ASV un Ķīna ir Siāmas dvīņi. Viens bez otra vairs nevar iztikt, lai gan dažreiz parej viena uz otru publikas nomierināšanai. :)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    oktaavs > P_Dancis 08.11.2012. 09.47

    Mao sen jau miris.
    Nevajag graut sistēmu, kas daudzmaz funkcionē. Tur visi šiverējas un stutē pasaules ekonomiku neatkarīgi no partijas.
    Tu vismaz stādies priekšā, kāda būs revolūcija, pilsoņu karš Ķīnā un kas pēc tam notiks ?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > P_Dancis 08.11.2012. 10.19

    Tie ir Brežņeva tipa argumenti. Nenoliedzami, jebkuras pārmaiņas arī kaut ko destabilizē. Arī heroīniķus vispirms sēdina uz metadona pirms pilnīgas rehabilitācijas. Tomēr tik daudz kā pakāpeniski atteikties no noziedznieka kā valsts tēla ir ķīniešu pašcieņas jautājums. Kopš reformatora Dena Sjaopina nāves ir pagājis pietiekoši ilgs laiks, lai atteiktos no Mao.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > P_Dancis 08.11.2012. 11.26

    west
    Kiniesi ir gatavi pienemt Taivanas modeli, jo tas labi darbojas. Sodienas stradigaja Kina ir mazak sarikovu, kas gribetu visu atnemt uz sadalit, ka ASV, piedevam, nemot vera to, ka socialisma tur sen jau nav.
    Strauji augot bagatnieku un vidusskirai, politiska evolucija ir neizbegama.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu