Eksperti: Nākotnes pensionāriem atņem iespēju palielināt pensiju • IR.lv

Eksperti: Nākotnes pensionāriem atņem iespēju palielināt pensiju

125
Foto: Raitis Plauks, F64

Saeimas komisija rosina arī 2013.gadā saglabāt 2% sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā

Lēmums saglabāt sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā 2013.gadā 2% apmērā nozīmē nākotnes pensionāriem atņemt iespēju palielināt pensiju vecumdienās, biznesa portālam “Nozare.lv” atzina aptaujātie eksperti.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā 2013.gadā saglabāt 2% apmērā, bet 2015.gadā noteikt 3% apmērā.

Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) pārstāve Baiba Melnace norādīja, ka nesen aģentūra “SKDS” prezentēja pētījuma rezultātus, kas norādīja uz ļoti zemu sabiedrības uzticēšanos Latvijas pensiju sistēmai un pensiju 2.līmenim. “Diemžēl tādi lēmumi kā šodienas Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas viedoklis ir arī izskaidrojums, kādēļ uzticība ir tik zema – sistēma tiek mainīta un lēmumi pieņemti, nepaskaidrojot, neargumentējot, nepildot pašu iepriekš pieņemtos likumus. Tas tiešām neveicina pārliecību par sistēmas ilgtspēju,” uzsvēra asociācijas pārstāve.

Melnace piebilda – lemjot samazināt iemaksas pensiju 2.līmenī, nākotnes pensionāriem tiek atņemtas iespējas pelnīt un palielināt savu pensiju vecumdienās. Viņa atgādināja, ka kopumā kopš sistēmas darbības sākuma pensiju 2.līmenis ir nopelnījis jau 156 miljonus latu. LKA izsaka nožēlu, ka tiek izteikti un atbalstīti šādi priekšlikumi, kas nav ne pamatoti, ne izsvērti.

Arī “Swedbank” Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības līdzekļu pārvaldnieks Harijs Švarcs atzina, ka saglabāt sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā 2013.gadā 2% apmērā ir pretējs 1,1 miljonam Latvijas nodokļu maksātāju interesēm, jo pēc būtības šis priekšlikums paredz samazināt nākotnes pensijas 1,1 miljonam Latvijas strādājošo.

“Likumā ir ierakstīts, ka iemaksām pensiju 2.līmenī nākamgad ir jābūt 6%. Tas ir apsolīts gan Latvijas iedzīvotājiem, gan arī Starptautiskajam Valūtas fondam un Eiropas Komisijai. Tādējādi solījumu mainīšana, mazinot motivāciju maksāt nodokļus, lai saņemtu adekvātu pensiju vecumdienās, sanāk arī pretrunā ar aicinājumu maksāt nodokļus un vēlmi mazināt ēnu ekonomiku,” atzina Švarcs.

Savukārt “SEB Wealth Management” Pārvaldīšanas nodaļas vadītājs Jānis Rozenfelds sacīja, ka priekšlikums nepalielināt iemaksu apjomu valsts fondēto pensiju shēmā liecina, ka, neskatoties uz apgalvojumiem par pretējo, daļa politiķu tomēr mēģina risināt īstermiņa valsts budžeta problēmas uz nākotnes pensionāru rēķina.

“Iepriekš izskanējusī informācija liecināja, ka iemaksas valsts fondēto pensiju shēmā (otrajā pensiju līmenī) nākamgad tiks palielinātas līdz 4%, bet turpmāko triju gadu laikā pakāpeniski sasniegs 6% līmeni. Saeimas budžeta komisijas priekšlikums radīs problēmas Latvijas pensiju sistēmas ilgtspējai. Laikā, kad tiek runāts par nepieciešamību apkarot ēnu ekonomiku, šāds priekšlikums nekādi nemotivēs aplokšņu algu saņēmējus legalizēt savus ienākumus un maksāt nodokļus,” teica Rozenfelds.

Priekšlikumu noteikt iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā nākamgad 2% apmērā, bet no 2015.gada 3% apmērā iesniedza deputāts Jānis Lāčplēsis (Vienotība). Viņš skaidroja, ka šie līdzekļi paliks sociālajā budžetā un veidosies uzkrājums vai arī būs iespēja šos līdzekļus novirzīt citiem mērķiem. Balsojumā šo priekšlikumu atbalstīja opozīcijas partiju pārstāvji.

Savukārt koalīciju pārstāvošie deputāti priekšlikumu neatbalstīja, un komisijas vadītājs Jānis Reirs (Vienotība) sacīja, ka šāda iecere samazināt pensijas nākotnes pensionāriem un arī esošajiem pensionāriem nedos ieguvumu no šīs naudas, kas netiks novirzīta iemaksām otrajā pensiju līmenī.

Tomēr komisijas deputāti vēl nav nobalsojuši par šī likumprojekta virzīšanu uz Saeimas sēdi, jo nepieciešams Finanšu ministrijas un Labklājības ministrijas saskaņojums. Balsot par šo likumprojektu komisijas deputāti varētu nākamnedēļ.

Sociālo iemaksu veicējiem, kas dzimuši pēc 1971.gada 1.jūlija, līdzdalība fondēto pensiju shēmā ir noteikta obligāta, savukārt tiem, kas dzimuši no 1951.gada 2.jūlija līdz 1971.gada 1.jūlijam, – brīvprātīga. Līdz ar to pirmie fondēto pensiju atbilstoši veiktajiem ieguldījumiem saņems cilvēki, kuri shēmai pievienojušies brīvprātīgi un pensionēsies 2013.gadā.

 

Komentāri (125)

Janis 06.11.2012. 17.47

Nosaukt TIEŠI ieinteresētas personas par “ekspertiem”..

IR.lv, es zinu, Jūs varat labāk!

+13
0
Atbildēt

1

    grislits > Janis 07.11.2012. 08.37

    Jā, tas ir ekselenti, prasīt padomu par otro līmeni baņķieriem. Viņiem pensionāri vismazāk interesē, viņiem interesē vai palielināsies apkalpojamās naudas apjoms, kas ienāk no otrā līmeņa, vai nē, jo tās ir nodrošinātas komisijas neatkarīgi no tā vai konkrētie plāni nes peļņu vai nē.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mary75 06.11.2012. 17.55

Viņķele, kādā intervijā ārzemju žurnālam, faktiski pateica, ka arī padomju laiku pensionāriem pensijas, faktiski, nebūtu jāmaksā, viņi, muļķi, redz, nesaprotot, ka maksājuši nodokļus ne tai valstij.
Viņķele dzimusi 1971 gadā, pabeigusi padomju skolu, cik zinu, tēvs viņai bija ārsts, tātad, ne tie, kas ārstēja, ne tie, kas mācīja, ne tie, kas uzcēla visu infrakstruktūru, arī to māju, kurā Viņķele dzīvoja, visus tos objektus, ko vēlāk prihvatizēja, neko nav pelnījuši?
Lietuvā pensiju fondā maksā daļu no privatizācijas ienākumiem.
Pēc šīs intervijas personīgi man Viņķele vairs neeksistē kā vērā ņemama persona.

+14
-5
Atbildēt

58

    andris902 > mary75 06.11.2012. 22.09

    …Dzeri…man žēl, bet pēdējā laikā Tu reaģē neadekvāti….gan Čepānes gadījumā, gan arī tagad….

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 06.11.2012. 21.27

    …Dzeri….Tu arī esi iestājies interpretētāju pulciņā?….

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 06.11.2012. 23.10

    …Optiskais Tēmekli….man nav vajadzības kaut ko interpretēt….ar interpretācijām nodarbojas citi….

    …par iepriekšējo ministru izplakareto naudu tagad jāatbild Viņķelei?….tas, ka viņa skaļi pasaka to, ko mēs ikviens zinām ir šoks?….ZZS ilgus gadus apsaimniekotā LM klusiņām rīkojās ar tai uzticēto naudu, kā ar savu personisko un padomdevēju vadīti guldīja – kur?….pareizi! – Ventspils mafijas savāktajos uzņēmumos….un sabiedrība to pat nenojauta, nekādas ažiotāžas, nekādu skandālu, viss tik labi un pareizi – no vienas kabatas citā – uz saulainām vecumdienām….

    …šodien sitam Viņķeli, jo viņa atļāvās pateikt skaļi, to, kā tas ir…pirms tam nevienam nebija dūšas un mēs izlikāmies, ka viss taču labi, jo neviens par to nerunā….problēma jau tāpēc nepazūd, ja par to nerunā….

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 06.11.2012. 22.30

    …Dzeri…man ir pilnīgi vienalga kādā vārdā Tu, vai pārējie mani nodēvējiet….taču es nekļūstu histēriska un nemeklēju utis, bet reāli novērtēju cilvēka pasacīto…

    …vari turpināt nodarboties ar tulkojumiem, bet neadekvāta rupjība un reakcija norāda vien uz Tavu sakāpināto emociju līmeni, kad zūd uztveres asums….Tev jau to vajadzētu zināt, vai ne?….

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 06.11.2012. 23.26

    @zanE
    Man atšķirībā dzeriem, ino u.c. ir ekonomikas izglītība, lai saprastu, kas slēpjas zem Viņķeles “sātaniskajiem vārdiem”. Bieži vien izbrīna šī “viedā” interpretācija. Viņķele pasaka tehnisku faktu, bet uzreiz tiek saprasts, ka “viņas” izpratnē PSRS laika pensionāri būtu jāsūta uz gāzes kamerām.
    Politiķi taču ir a priori izdzimteņi! Viņķele taču neatbilst Latvijas pelēkajam ministram – atļaujas skaidrot lietu kārtību plašākai sabiedrībai, atļaujas reformēt nolaisto sistēmu un atļaujas paust uzskatus, kas Rietumvalstīs jau gadu desmitiem ir norma. Sabiedrība mīl pelēcības un tos, kas neko nedara – to uzrāda arī sabiedriskās aptaujas par ministru vērtējumu!

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 06.11.2012. 23.13

    …Nasing spešal!….mums tās domas attīstās sinhroni…bet man par to prieks!… :)

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 06.11.2012. 21.08

    articulus 100. Vai tad tas nozīmē, ka pensionāri saņem pašu nenopelnītu naudu?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 06.11.2012. 23.41

    …Nasing spešal!…mani tikai pārsteidz, cik ātri ļaudis pakļaujas masu psihozei un…atslēdz domāšanu….:)

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 06.11.2012. 23.05

    @Ino
    Man nav jāsolidarizējas ar Viņķeli, jo viņa neko jaunu nav pateikusi – 1992.gadā Latvijas valsts pensiju fondā bija tieši 0 Ls. Es varu garantēt, ka PSRS stāža pensionāri saņem daudzas reizes vairāk nekā nomaksāja “soc. nodoklī” PSRS laikā, pārkonvertējot latos, tāpēc viņiem jau nu vismazāk būtu jāapvainojas par Viņķeles patiesības paušanu.

    Ko tad neviens neprotestē pret privatizācijas sertifikātiem? Varbūt maksājam no kabatas 20-30 tūkst. par dzīvokļiem, ko privatizējām, bet privatizācijas kapitālu ieskaitām sociālajā budžetā?

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    manatuja > mary75 07.11.2012. 07.52

    I.Bērziņa, R.Bukbards: ‘Saindēto ābolu maiss, jeb kā Norvēģijā tika atmaskots dzimumu līdztiesības pseidozinātniskums’ (precizēts)

    http://www.tautasforums.lv/?p=5600

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 07.11.2012. 00.37

    Labāk, mēģini saprast teiktā domu, nevis izraut atsevišķas frāzes.
    Es atstāstīju viņas teiktā jēgu, nevis burtiski viņu citēju.
    Varu arī nocitēt:

    «Viņi, kas nāk no padomju laikiem, saka, ka ir maksājuši nodokļus, strādādami rūpnīcās (padomju laikā gan nebija tāda jēdziena kā nodokļu maksāšana)(?), un pārmet, ka viņu stāžs ir liels, bet pensija niecīga, to valsti viņi ir būvējuši, un tā nemaz nav atšķirīga no šodienas Latvijas.
    Skarbā patiesība, diemžēl, ir tā, ka tās ir divas dažādas pasaules, un viņu pienesums citai valstij nevar tikt adekvāti novērtēts šeit, un visas tās pensijas, ko maksā atjaunotā Latvijas valsts, faktiski nāk no naudas, ko šie cilvēki nav radījuši,» – Viņķele.

    Tas ” viņi, kas nāk no padomju laikiem…” vien ir ko vērts, lieliska attieksmes demonstrēšana pret lielu tautas daļu – “mēs, Viņķele”, un kaut kādi tur “viņi”, liekēži, kas neko šai valstij nav devuši, kas maisās Viņķelei pa kājām un apēd sociālo budžetu.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    valdis > mary75 07.11.2012. 07.26

    /Viņķele pasaka tehnisku faktu, bet uzreiz tiek saprasts, ka “viņas” izpratnē PSRS laika pensionāri būtu jāsūta uz gāzes kamerām./

    Šāds fakts, kā I.Viņķele ir to pasniegusi, prasa nopietnus skaidrojumus. Tas var nest smagas konsekvences visai Vienotībai.
    Jo ātrāk I.Vinķele un Vienotība skaidros savu pozīciju, jo labāk.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 06.11.2012. 21.03

    zanE. ..padomijas laikā sastrādātais pazuda kā pērnais sniegs – arī taču zinām….
    ____________________
    Padomju laikā sastrādāto pievāca tāda tipa cilvēki kā garīgi traumētā Viņķele.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 06.11.2012. 18.21

    @dzeris
    Ekonomikas guru! Pastāsti, cik Latvijā paliks cilvēki, kad soc. nodokli dubultos un vēl ieviesīs veselības nodokli, lai varētu realizēt Tavus no valsts budžeta 7-8% no IKP veselības aprūpei? Ekonomikas harikiri…
    Žēl, ka daži “gudri” prāti nesaprot, ka tikai 2031.gadā būs pirmā pensionāru paaudze, kas visu savu darba mūžu ir maksājuši Latvijas valstij un pilnībā ir nopelnījuši savu pensiju, neprasot ne no viena solidaritāti.

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 07.11.2012. 00.18

    @S&M
    Runa ir par to, ka nevar paaugstināt pensiju apmēru par PSRS nostrādātajiem gadiem – tā ir fiksēta, garantēta summa no esošajām iemaksām sociālajā budžetā (nu jau ar mīnusu). Ātrākais 2031.gadā ienāks paaudze, kas 40 gadus ir veikusi iemaksas sociālajā budžetā – tas ko viņi saņems būs 100% atkarīgs no viņu pašu sociālajām iemaksām un prognozētā dzīves ilguma. Tagad neviens par PSRS gadiem neskatās – biji govsslaucēja vai zinātniskais darbinieks – visiem tiek pieņemta vienāda virtuāla soc. nodokļa iemaksa, ko izmaksā.
    Nav korekti uzskatīt, ka tas, ko tagad iemaksājam, arī tiek izmaksāts – tad pensijas katru gadu mainītos. Tā fiksētā, garantētā summa par PSRS gadiem ir tā, kas treknajos gados tika pārforsēta (kuras dēļ bija vēlme samazināt pensijas).

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 06.11.2012. 23.49

    zanE…mums tās domas attīstās sinhroni.
    _____________________
    Ja tikai tās var uzskatīt par domām:)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 06.11.2012. 23.48

    Nasing spešal. Man atšķirībā dzeriem, ino u.c. ir ekonomikas izglītība.
    _________________
    Ko tu zini par manu izglītību? Tavas zināšanas par ekonomiku raksturo kaut vai apgalvojums, ka sociālajā budžetā maksā tikai darba ņēmēji. Ekonomistam gan vajadzētu zināt, ka darba devējs maksā lielāko daļu:) Tikpat stulbs ir apgalvojums, ka 1992.gadā Latvijas valsts pensiju fondā bija tieši 0 Ls, jo tas bija pārejas laiks un godīgi uzņēmēji tāpat maksāja nodokļus, piem. mūsu uzņēmums bija 100 lielāko nodokļu maksātāju skaitā. 1992, gadā vēl nebija sākta prihvatizācija, ne pensionāri izdomāja sertifikātus un jaunā pensiju sistēma ievērtēja tos, kuri bija strādājuši tikai vecajā valstī, atstājot bada maizē.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    piziks > mary75 06.11.2012. 19.13

    Dzeri, kāds tur ārzemju žurnāls?! “Playboy” latviešu versija Egīla Zirņa vadībā!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mary75 06.11.2012. 19.48

    dzeris49
    “Pēc šīs intervijas personīgi man Viņķele vairs neeksistē kā vērā ņemama persona.”

    Paga paga, vai tad vina nav sanemusi indulgenci, sludinot pederastiju bernudarzos?
    Ja par pensiju, nenaktu par launu atcereties vairakus miljonus gada, ko Zatlers savas vesturiskas vizites laika Maskava nozaga musu pensionariem.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 07.11.2012. 00.33

    @dzeri
    “Pensionāru vairākums joprojām negrib saprast, ka viņu pienesums citai valstij nevar tikt adekvāti novērtēts šeit, un visas tās pensijas, ko maksā atjaunotā Latvijas valsts, faktiski nāk no naudas, ko šie cilvēki nav radījuši” (www.db.lv)

    Nu, takš iemācies lasīt!!!! Kur tur ir: “jūs neko šai valstij neesat maksājuši, un neko neesat nopelnījuši”. Varu izcelt svarīgākos vārdus: “PIENESUMU NEVAR ADEKVĀTI NOVĒRTĒT” un “PENSIJAS FAKTISKI NĀK no esošajiem darba ņēmējiem”. Jāmācās lasīt!!!!!!!

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mary75 07.11.2012. 09.20

    zanE …
    Akla milestiba ir stulba. Es nemetu akmeni Cakla, Cepanes, ari Zaka virziena, tomer Vinkele gan darbojas ka SC vai ZP Trojas zirgs.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 07.11.2012. 07.58

    Ja Viņķele būtu politiķis, nevis grāmatvede, viņa saprastu, ka pat tehniskus faktus tādā veidā pasniegt nedrīkst.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 07.11.2012. 01.08

    …Dzeri….esi kļuvis par domu tulkotāju?….Tev tas nepadodas!…kādreiz pārmeti lno, ka tas mēdz Tavas domas iztulkot pa savam prātam….slikts piemērs – lipīgs?…:)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 07.11.2012. 00.49

    @dzeris
    Nē, no viņas teiktā jēgas tur ir maz kas. “Nevar adekvāti novērtēt” nenozīmē, ka viņa nenovērtē! Un apšaubīt faktu, ka pensijas tiek maksātas no faktiskajām iemaksām ir vairāk kā muļķīgi.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 06.11.2012. 21.24

    …Optiskais Tēmekli…Tu vari tulkot vārdu nozīmes kā Tev patīk, bet…no tā lietas būtība nemainās….šodienas soc.budžetā NAV mūsu padomju laikā sastrādā sapelnītā pensijas daļa….lai, cik tas briesmīgi neizklausītos, bet – NAV!….
    …arī pensijas indeksācija par darba stāžu padomju laikos, tā ir šodienas strādājošo iemaksu daļa….

    …neviens nemet akmeni uz pensionāriem, kuriem “palaimējās” strādāt un dzīvot padomju laikos, bet tā ir skaudrā patiesība par sociālā budžeta veidošanos….

    …privatizācijas laikā bija paredzēts (ja nemaldos), daļu no privatizācijas ieņēmumiem ieskaitīt/sadalīt arī sociālā nodrošinājuma mērķiem, bet, kā jau minēju iepriekšējā komentārā – līdzekļi tika ieguldīti dažādos uzņēmumos, kurus uzraudzīja VSAA un Labklājības ministrija…..kāda bija šī uzraudzība, tagad mēs visi to zinām….

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 07.11.2012. 00.46

    @S&M
    BET pensijas apmērs 2031.gadā tiks noteikts pēc reāli veiktajām iemaksām nevis izzīlēts kafijas biezumos… Pensijas apmērs būs tas uzkrātais kapitāls (reāli radītā vērtība) nevis kaut kas nereāls, izdomāts kapitāls kādā politiķu komitejas sēdē. Pensijas vecuma palielināšana ir naudas plūsmas koriģēšana – tā uzkrāj lielāku kapitāla summu, ko sadalīt uz vairāk gadiem (dzīves ilguma palielināšanās dēļ). Lai arī Tavas nodokļa iemaksas tiek izdalītas esošajiem pensionāriem, valstij saglabājas saistības attiecībā pret Tevi Tavu pensijas iemaksu apmērā. Tādēļ arī valdība zaudēja tiesā par pensiju samazināšanu, jo viņi nevar tā vienkārši norakstīt daļu saistību.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 07.11.2012. 11.19

    Nasing spešal. Neesmu teicis, ka maksā tikai darba ņēmējs.
    _______________
    Atvainojos, tik tiešām to bija apgalvojis Normunds. Tomēr tas neattaisno Tavas rakstītās muļķibas par pensionāru nenopelnīto pensiju. Birokrāts redz tikai ciparus savās tabulās, aprobežots ministrs tikai esošo stāvokli sociālajā budžetā, kas nedod viņam tiesības gvelzt nepamatotus apvainojumus. Šodien strādājošie maksā nodokļus no nopelnītā uz iepriekšējo paaudžu radītās strukturālās bāzes, kura neatkarības laikā ir spēcīgi novājināta. Kārtējo reizi izdevīgi ignorēt skandināvu modeļa praksi? Skandināvu pensiju fondi iepērk Latvijā uzbūvētos objektus,kas nākotnē dos pienesumu, tādēļ vēlreiz, kādēļ mūsu sociālajam budžetam nevarēja nest ienākumus par sviestmaizi nolaupītās struktūras? Kārtējais pārmetums pensionāriem vai partijām, kuras piepriekšējos gados bija pie varas? Viņķele nāk no TB?LNNK, kura piedalījās pīraga dalīšanā, no Ventspils naftas saņemot tādu pašu % kā LC. Pēc Latvijas kuģniecības prihvatizācijas nozvērējos, ka nekad vairs nebalsošu par šo partiju, bet ko darīt, ja Vienotība nolēma stūrēt SC virzienā?
    Viņķele spilgta personība? Drīzāk aprobežota persona, kādas jau esam redzējuši iepriekšējās valdībās, kura uzskata lielāko sabiedrības daļu par tumsoņām, pensionārus par liekēžiem, māmiņas studentes par nepelnījušām atbalstu, toties neiebilst pret bērnu kopšanas pabalstu īpaši vienlīdzīdzīgiem vairāku desmit tūkstošu latu mēnesī:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 07.11.2012. 15.06

    @dzeris
    Varbūt pēdējais laiks, lai politiķi beigtu bāzt batonus sabiedrībai ausīs? Jocīgi, ka Tu, kas runā par pārvaldes caurspīdīgumu un atklātību vēlies, lai redz’ Labklājības ministre stāsta, ka neatkarīgās Latvijas pensiju sistēma ir pēctecīga Padomju Savienības sistēmai. Vai nav liekulīgi no Tavas puses? Vēl labāk, ja viņa teiktu, ka pēc 10 gadiem pensijas dubultosies un pensijas vecums tiks samazināts uz 55 gadiem. Socioloģiskie pētījumi jau sen ir pierādījuši, ka latviešiem ir dubulstandarti – priekš sava labuma un priekš citu labuma!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 07.11.2012. 15.19

    @S&M
    Ar PSRS mantojumu tam arī ir sakars:
    1) valsts aktīvu bilances vērtība būtiski kritās, kad tā tika pielīdzināta pasaules tirgus cenām – valsts kapitāls 1990.gadā izrādījās vien hipotētiski reālajā 1960.gada vērtībā, bet sociālās sistēmas izdevumi – 1990.gada cenās.
    2) tā kā 1992.gadā nebija nekāda sākuma kapitāla sociālajā budžetā, tad tika sadalīts tik, cik reāli ienāca nauda (zemas algas, zemas pensijas); tā kā veco cilvēku kļuva vairāk un cilvēki izvēlējās nodokļus nemaksāt, tad pensijas reālā pirktspēja saruka (un turpinās sarukt). Sociālā budžeta uzkrājums būtu spējis nodrošināt lielākas pensijas un relatīvi augstāku pensionāru dzīves līmeni.

    P.S. Biedris Bērziņš nav tas labākais piemērs – reti kuram “sakrita” apstākļi, ka tieši lielās algas laikā (kas tajos gados bija retums) pensiju kapitāls pieaugu ļoti strauji… lai nu tas ir uz Bērziņa sirdsapziņas tāpat kā lielo māmiņu algu un bezdarbnieku pabalstu saņēmēji.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > mary75 06.11.2012. 20.03

    articulus, to taču Kalvītis izdarīja, nevis Zatlers.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > mary75 06.11.2012. 18.04

    Dzeri! Bet viņa tak tik liberāli progresīvas bērnu uni/transseksuālās idejas popularizēja – kā tad tagad tu bez tā visa…

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    dzintarz > mary75 06.11.2012. 18.05

    Cien. varējāt nenopūlēties tik garu TEXTU atstāstot. Pilnīgi pietiktu ar atrasto saiti uz attiecīgo interviju.
    Tātad saite/atsauce un secinājums. Latvijā cilvēki prot lasīt.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mary75 06.11.2012. 22.05

    lno
    Ta nu ir iznacis, tikai tas nenozime, ka Vinkele drikstetu atlauties musu pensionariem to gruzt seja. Tas nenozime, ka musu pensionari varetu tikt atstati bez iztikas lidzekliem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mary75 07.11.2012. 09.27

    Nasing spešal!
    “Ko tad neviens neprotestē pret privatizācijas sertifikātiem?”

    Es protesteju.
    Par valstij piederoso uznemumu desmitiem miljardu vertiba uzdavinasanu cekistiem, komunagam un banditiem un nelegalo imigrantu apdavinasanu ar dzivokliem, ikviens bijusais LC deputats ir pelnijis augstako soda meru. Es piedavatu ta izpildisanu lidz izmisumam novestiem pensionariem, kuri dzivoja denacionalizetos namos.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    efeja60 > mary75 07.11.2012. 00.06

    Ekonomistam gan vajadzētu zināt, ka darba devējs maksā lielāko daļu:)
    ==============
    Šie nu gan ir maldi, lai arī tehniski skaitās, ka maksā darba devējs, tomēr nopelna šo summu darba ņēmējs ar savu darbu un šīs izmaksas ir uzkrautas darba ņēmējam. Ja darba ņēmējs šo nodokli nespēj atstrādāt, viņa darba vieta kļūst nerentabla.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 06.11.2012. 23.59

    Mums, redz, te nav Rietumvalsts, kur viss gāja savu ceļu gadu desmitiem, bet gan valsts, kur notika radikālas pārmaiņas.
    Ja toreiz visiem tiem, kas gāja uz barikādēm, stāvēja mītiņos, utt., pateiktu, ka “ne uz ko neceriet, jūs visi strādājat nepareizai iekārtai, tāpēc mums pret jums nav nekādas saistības, to sabiedrisko produktu, ko jūs radījāt dažādu materiālu vērtību veidā, mēs gan savākt neatteiksimies, bet jūs no tā neko dabūt neceriet”, vēl nav zināms, kā viss būtu.
    Tas, ka jūs esat “ekonomisti”, tas jau manāms, aiz skaitļiem neredzat dzīvus cilvēkus un vispār nesaprotat, ka runa ir vairāk par attieksmi, nevis naudu.
    Ja tai pašai Viņķelei pietiktu prāta pateikt – “mēs saprotam, ka padomju laikos cilvēki daudz strādāja, radīja daudzas materiālas vērtības, bet, valstij pietrūkst naudas, lai jums to pienācīgi atlīdzinātu”, nebūtu nekādu problēmu.
    Tā vietā viņa pasaka — “jūs neko šai valstij neesat maksājuši, un neko neesat nopelnījuši”, nu tad no kurienes radušies visas tās bagātības, kas par tiem sertifikātiem tika sadalītas starp “savējiem”?
    Redz, lietuvieši to saprot, un daļu no privatizācijas naudas dod pensiju fondam, Latvijas “ekonomistiem” tas ir par sarežģītu, izņemot savu aritmētiku, viņiem nekas cits neeksistē, tādi “tīrie tehnokrāti”, bez kādas saprašanas, ka, izņemot skaitļus, pastāv arī svarīgākas lietas, kā, piem., sociālais taisnīgums.

    Labi, ja ko tādu teiktu Finanšu ministrs, bet, kad to saka Labklājības ministre…
    Gribētos zināt, tas ir oficiālais V viedoklis, vai tikai Viņķeles un LM?

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 06.11.2012. 23.09

    @dzeris
    …ja kāds nesaprot, kā to visu dzirdēt ir tiem, kas visu mūžu godīgi strādājuši, un vēlāk vienkārši noskatijās, ka viņu darba augļus kāds piesavinās…

    Es arī nesaprotu, kā var būt tik neaptēstiem un godā celt zagli, kurš Latviju ir apzadzis par vairākiem simtiem miljonu… kā var atdot savu etnisko brīvību par bezmaksas sabiedrisko transportu pilsētā…

    P.S. Kā jau Tu saki, Viņķele ir morāla krople un viņu būtu jānomaina ar Jurševsku, Barču vai kādu citu ZZS bābu, kura nevar skaidri un gaiši pateikt vispārzināmus faktus un savas MORĀLES vārdā ir gatavas nogremdēt sociālo sistēmu ar visu Latvijas ekonomiku.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    efeja60 > mary75 06.11.2012. 20.37

    un šodien mēs maksājam par vakardienas pensionāriem, bet rīt bērni maksās par mums….
    ===============
    Ja rīt bērni maksās par mums, tad kāpēc 2.pensiju līmenis vispār ir vajadzīgs?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 06.11.2012. 19.35

    http://www.apollo.lv/zinas/vinkele-skaidro-kapec-tie-kas-padomju-laikos-smagi-stradajusi-sanem-mazas-pensijas/538988?utm_source=inbox&utm_c

    OT – kāda starpība, kam viņa to teica, svarīgi pats fakts, ko tādu pateikt var tikai morāls invalīds.
    Politiķim ar aritmētikas zināšanām nepietiek, tāpat, kā jebkuram citam, izskatās, Viņķele tālāk par rēķināšanu nav tikusi.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 07.11.2012. 00.28

    @Ino
    Ja ir, tad Karnītes līmenī, kuras neviens apokaliptiskais pareģojums nav piepildījies.
    Haha… Neesmu teicis, ka maksā tikai darba ņēmējs. Soc. nodokļa sadalījumam ir tīri tehniska jēga. Nodokļa likme ir 35.04%, un viss. Galu galā uzņēmums pārskaita gan darba devēja, gan darba ņēmēja aprēķināto summu. Nodokļa sadalīšana pēc būtības ir tāda acu mālēšana, lai izskatītos, ka darba nodokļi ir mazi (jēga tam ir tikai VSAA un VIDam).

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    efeja60 > mary75 06.11.2012. 22.44

    PSRS pensionāru nopelnītais nav sociālajā budžetā (no kura maksā pensijas), bet gan ir Latvijas valstī. Tāpēc viņķelēm būtu jāpakustina pelēkā viela (ja tāda ir) un jāatrod cits avots PSRS laiku pensionāriem, nevis jāuzliek klaušas šodienas darba ņēmējiem, kuri nespēj tādu nastu nest. Vispār man ir interesanti, kāpēc viena sociālā grupa – darba ņēmēji ir izvēlēti par pensionāru uzturētājiem? Kāpēc ne bankas, mazumtirdzniecības veikali, NĪ spekulanti, suņu kluba biedri, melnādainie vai čigāni? Pensijas taču saņem visi, bet kāpēc maksā darba ņēmēji?

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    aivars_silins > mary75 06.11.2012. 18.36

    Es atkal teikšu, ka politiķi pēc visiem šiem sū-iem, ko te sastrādājuši, arī nav pelnījuši, ka viņiem maksā tādas algas. Pēdējā laikā vispār izgājuši no rāmjiem. Viņķele katru reizi tagad pasaka kaut ko izcili gudru. Palikuši lecīgāki par oranžajiem.

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 06.11.2012. 20.28

    …Dzeri…un ko Viņķele pateica nepareizi?….vai esi lasījis intervijas oriģinālu?….

    …kuram no mums nav zināms, ka 1990.gadā sociālais budžets sākās no nulles?….ka pensionāriem pensijas tiek maksātas no strādājošo nopelnītās algas un samaksātajiem nodokļiem?….tas, ka, diemžēl, savā mūžā esam strādājuši divās valstīs un padomijas laikā sastrādātais pazuda kā pērnais sniegs – arī taču zinām….

    ….tā ir skarbā realitāte un varam izlikties, ka tas nav noticis, bet padomjlaika uzkrātais pensiju fonds ticis ieraksts Latvijas zemē, nu tikai atliek to izrakt….tā nav pasaka par naudas podu…sociālais budžets ir tik liels, cik mēs paši to spējam piepildīt….un šodien mēs maksājam par vakardienas pensionāriem, bet rīt bērni maksās par mums….

    …nevajag visu dramatizēt un nodarboties ar sevis mānīšanu….

    …vai taisnīga ir Zatlera parakstītā vienošanās ar Krieviju, ka mums tagad jāmaksā šeit dzīvojošajiem Krievijas pensionāriem pensijas 10 miljonu apmērā gadā no Latvijas sociālā budžeta?….varbūt vajadzēja panākt vienošanos, ka Krievija maksā arī mūsu pensionāriem par padomijas gadiem, ne tikai BAMa celtniekiem….

    …diez, vai esi izvēlējies pareizo mērķi, kam uzbrukt….

    P.S. …articulus…nepamanīju Tavu komentāru – sanāca atkārtoties….

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    piziks > mary75 06.11.2012. 22.46

    Zane, šoreiz sašaurināti interpretē Tu. Tieši naudu Valsts Kasē tie pensīši nav iemaksājuši, bet — viņi bija/IR radījuši tas vērtibas, par kurām valsts varēa iegut naudu, bet spoži un dažādos veidos pakāsa. Un tā ir valsts atbildība. Ja valsts šobrid nespēj maksāt visu nopelnīto, tā cita lieta.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    efeja60 > mary75 07.11.2012. 00.02

    Kā tad Viņele reformē? Paaugstina pensijas vecumu? Reforma būtu tad, ja pensim Bērziņam apgrieztu pensiju, kuru viņš nav pelnījis.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 06.11.2012. 22.22

    Es, atkal, domāju, ka neadekvāti uzvedas daļa V politiķu, es reaģēju pilnīgi adekvāti.
    Un,uzņemdamās advokāta lomu jebkuram neadekvātam V politiķim, brīžam arī tu pati izskaties ne pārāk adekvāta.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > mary75 06.11.2012. 19.17

    Islandē ir ASV zemūdeņu bāze, par kuru laikam Islandieši pat saņem nomas maksu. Un aizsardzību viņiem nevajag divu iemeslu dēļ – vikingu pēcteči un reāli ziemeļnieki. Un vienīgie dabas resursi laikam ir geizeri un zivis. Mums turpretī ir kaimiņš, kas uzskata, ka tam pienākas “logs uz rietumiem”, lai arī mūsdienās ledlauži jau nodrošina savu “logu”, pa kuru tiek cītīgi novadīti notekūdeņi Baltijas jūrā.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > mary75 06.11.2012. 20.40

    nulle Un nopļenderēja, nevis valsts, bet visādi lembes par kuriem pensionāri balso atspērušies…
    ==========================
    Tajā laikā lembe bija valsts un valstij tagad par to ir jāatbild un lembei arī caur konfiskāciju.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > mary75 06.11.2012. 20.59

    Zane, Tev šoreiz jūk/Tu jauc 2 lietas.

    Naudas vienmēr par maz un Tu pareizi nosauc loģiskus iemeslus. Var pateikt, ka nav iespējas samaksāt vecīšiem par visu labo, ko tie paveikuši, tomēr — lasiju pēdiņotu citātu/pagaidām tam citatam uzticos — pateikt, ka attiecigie pensionāri NAV NOPELNĪJUŠI, ir kaut kas pilnigi cits. Būtu diezgan briesmīgi atklāt, ka ministre(!) Vinķele šo atšķiribu neapjēdz, tomēr pagaidām izskatās, ka neapjēdz gan. Ja tādas runas tiks uzskatitas par normālām, Pavļuts u.c. reemigrācijas plānu rakstītāji droši var mest mieru, jo ārpusniekiem šis uzskats un attieksme nemanīta nepaliks noteikti.

    Un vēl, — tie “nenopelnījušie” tomēr bija padarījuši pietiekami daudz, un tiešī attiecīgo laiku/arī iepriekšējās valdības notrallināja daudz ko no tā, ko tie nepelnījušie Latvijā, par spīti komunistu stulbībām bija paveikuši.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > mary75 06.11.2012. 22.42

    Zane, šoreiz Tev 100% taisnība, — par to, ka 2. pensiju limenis ir pensijnaudas izbarošana bankām. Izbarošana, par kuru man aizdomas, ka ta nu noteikti nav attaisnojusies. Kurš zina, — vai tiesām nav nekādu iespēju banksterus no šīs — banķieru NENOPELNīTĀS — NAUDAS. Ja kāds kaut ko nav pelnijis, tad tie nav pensionāri, bet gan bankas, kuras šeptē ar sev prasti un nekaunīgi ielobētu naudu.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 06.11.2012. 21.38

    Tu par velti viņu aizstāvi, viņa ir izgāzusies, kā veca sēta,pilnīgi norakstīta, tas viņai aizmirsts netiks nekad, pats to atgādināšu pie jebkuras iespējas, un nevajag izlikties, ka tu arī nesaproti, ka runa nav par naudu un cipariem, bet gan par attieksmi.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 06.11.2012. 21.26

    …Normunds…jā, jautājums vietā!….neredzu jēgu 2.pensiju līmenim, tā ir faktiska banku piebarošana….

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 06.11.2012. 21.24

    zanE – OT jau, apmēram, pateica to, ko es gribēju uzsvērt – svarīgi, šoreiz, attieksme pret tiem cilvēkiem, kuri, faktiski, radījuši šeit visas materiālās vērtības ( izņemot “zelta” tiltu un to bibloteku, kuru vēl nezina, kad pabeigs, ko jūs radījāt), kuras kāds dabūja par velti, un tagad Viņķele atklātā tekstā pasaka, ka viņi neko nav nopelnījuši, tā vietā, lai pateiktu, ka viņi ir nopelnījuši, bet, valstij nav naudas, ko viņiem samaksāt.
    Savādāk kā par morālu kropli Viņķeli nosaukt nevaru, ja kāds nesaprot, kā to visu dzirdēt ir tiem, kas visu mūžu godīgi strādājuši, un vēlāk vienkārši noskatijās, ka viņu darba augļus kāds piesavinās, un pēc tam vēl pasaka – priecājaties, ka jums vispār ko atmet, ne tanī iekārtā dzīvojat, tas ir tikpat liels morāls kroplis, un tā nedomāju tikai es, ceru, ka V tas atspēlēsies, tā nav civilizētu cilvēku attieksme pret savu tautu, kam nepaveicās dzīvot “pareizajā” iekārtā.
    Ar kādām tiesībām Viņķele, kura vispār nav paveikusi neko izcilu, drīkst tā izteikties par divām cilvēku paaudzēm?
    Un viņa vēl sevi uzskata par politiķi, aprobežotā grāmatvede?

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 06.11.2012. 21.24

    zanE. Pirmkārt es teicu tādi kā Viņķele. otrkārt tas, ka ar ZZS, TP, LPP, SC un TB/LNNK un MM atbalstu izlaupīta valsts, nenozīmē to, ka pensionāri nav nopelnījuši savas pensijas. Tik daudz vajadzētu saprast pat Zanei:)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 06.11.2012. 21.14

    …lno….elpo dziļi un mierīgi!….”Padomju laikā sastrādāto pievāca tāda tipa cilvēki kā garīgi traumētā Viņķele.”
    ——————————

    …kādā veidā Viņķele kaut ko pievāca?…

    …varbūt mēģini atcerēties, cik miljonus izplakarēja ZZS pārvaldītā ministrija – iegrūžot potenciālo pensionāru līdzekļus “Latvijas kuģniecībā”…tā klusiņām un nemanāmi….tāpat arī “Ventspils naftā”….kur šie līdzekļi ir?….kuru kabatās nonāca?….

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mary75 06.11.2012. 20.26

    Normunds
    “to taču Kalvītis izdarīja, nevis Zatlers.”

    Kalvitis miljardu sociala budzeta naudas ieskaitija pamatbudzeta, lai raditu jaunas ierednu vietas saviem un Skeles braleniem un Slesera ziliem draudziniem. Zatlers musu pensionaru naudu uzdavinaja krievijai.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 06.11.2012. 20.55

    Nasing spešal. Zaudē saprātu, solidarizējoties ar Viņķeli? Iepriekšējās paaudzes 50 gadu ceļoja pa tuksnesi, un turpat arī atjaunoja valsti? Latvijai palika PSRS lielākā tirdzniecības flote, Laima, VEF, ostas u.t.t.. Būtu kaut daļu no Latvijas kuģniecības atdevuši pensiju fondm, nevis par sertikātiem uzdāvinājuši Lembergam.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    efeja60 > mary75 06.11.2012. 20.02

    Latvijā arī bija paredzēts daļu no privatizācijā iegūtās naudas ieguldīt pensiju fondos. Būtībā PSRS laika pensionāriem pensijas būtu pilnībā jāsaņem no privatizācijas naudas. Bet tā kā valsts īpašumi praktiski tika nozagti un nelielā iegūtā nauda nopļenderēta, tad padomju laiku pensionārus uzsēdināja uz kala šodienas darba ņēmējiem, kas ir netaisnīgi un nepamatoti. Ja jau privatizācijas līdzekļus valsts nopļenderēja, tad pensijas psrs pensionāriem būtu jāmaksā no valsts budžeta, nevis sociālā un uz tā rēķina būtu samazināms sociālais nodoklis.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

Jānis Derkusovs 06.11.2012. 21.15

Nū…Viņķele ir vienreiz aizrunājusies…Oi,oi,oi…Šitais nu ir politiskais harakiri.
Pensionāri ir mūsu vecāku un vecvecāku paaudze,ja ne vairāk, tad viņi ir izaudzinājuši šodienas nodokļu maksātājus. Cauri grūtiem laikiem.Par ko vien ir savas pensijas nopelnījuši.
Ministres nostāja ir vienkārši amorāla. Nu šitā jau nav tālu līdz doktrīnai par liekajiem cilvēkiem…Tikai kā ar tādiem uzskatiem var būt par Labklājības ministru.
Labklājības ministrs lai nu gādā par šodienas pensionāriem, jo tautai, kura nerūpējas par saviem vecīšiem nav svētības…Krās, krās…Un te pēkšņi…finanšu krīze, globālā sasilšana, kataklizmas, komēta nokritīs, putnu vai cūku gripa uzliesmos,vai kas tur nu vēl nē…Ko taupa taupītājs, to paņem laupītājs.
Stāv rakstīts…Katrai dienai pietiek pašai savu rūpju, rītdiena pati par sevi gādās…

+12
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu