Nepatīkams pārsteigums • IR.lv

Nepatīkams pārsteigums

39
Desu ražošana Talsu uzņēmumā. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Pēteris Strautiņš

Par rūpniecību Latvijā 2012.gada septembrī un kā tā spēj veicināt vienlīdzību

Apstrādes rūpniecības izlaides kritums septembrī pret augustu ir nepatīkamākā makroekonomikas ziņa vairāku mēnešu laikā. Iepriekš t.s. apsteidzošie dati neliecināja, ka tas notiks. Šis apstāklis arī sniedz cerību, ka notikumi septembrī izrādīsies izņēmums.

Jāatgādina, ka pasūtījumu un jo īpaši eksporta pasūtījumu apjoms augustā sasniedza līdz šim augstāko punktu, savukārt nozares noskaņojuma rādītājs Eiropas Komisijas publicētajos indeksos bijis praktiski nemainīgs jau vairāk nekā gadu.

Var sevi mierināt arī ar domu, ka pie krituma lielā mērā vainojami specifiski, lai neteiktu – savdabīgi notikumi, kuriem ir mazs sakars ar nozares ilglaicīgo virzību. Izlaide ķīmiskajā rūpniecībā mēneša griezumā kritusies par 47,4%, taču, kā jau informē CSP, ķīmiskajā rūpniecībā vismaz izlaides apjomu ziņā patlaban dominējošajai bioeļļas ražošanai aptrūcies izejvielu, acīmredzot rapša sēklas. Pēc ražas ievākšanas problēmai vajadzētu atrisināties, turklāt šim sektoram ir daudz lielāka ietekme uz rūpniecības izlaides apjomu nekā uz pievienoto vērtību.

Ja apakšnozaru datos ir kāds patiešām nepatīkams skaitlis, tā nav ķīmijas izlaides samazināšanās gandrīz uz pusi, bet gan kritums gatavo metālizstrādājumu ražošanā par 3,9%, kas padziļinājis kritumu gada griezumā līdz 11,3% pēc trīs mēnešus ilgušās lejupslīdes.

Šīs apakšnozares līknes noliekšanās uz leju ir līdz šim nepārprotamākā eirozonas recesijas ietekmes zīme un arī vismaz brīdinājuma signāls mašīnbūvei. 

Pēdējai patlaban joprojām klājas ļoti labi, elektrisko iekārtu ražošanā septembris pat bijis rekordmēnesis ar krietnu atrāvienu. Elektronikā izlaide pret augustu ir kritusies, bet no ļoti augsta līmeņa. 

Ārējo grūtību iespaids saskatāms arī zāģmateriālu ražošanā un nemetālisko minerālu ražošanā, tikmēr augstākas pievienotās vērtības koksnes produktu ražošanā joprojām viss ir kārtībā un lēnām, bet noturīgi augšup virzās pārtikas pārstrāde.

Saistībā ar rūpniecību un tās izaugsmes izredzēm, kas joprojām ir visnotaļ labas, var bilst kādu vārdu par tagad tik populāro nevienlīdzības tēmu.

Es sagaidu, ka daudz lielākā mērā uz ražošanu balstīta ekonomikas izaugsme, kas būs raksturīga šai desmitgadei, veicinās vienlīdzīgāku ienākumu sadalījumu.

Rūpniecība kopumā sniedz plašākas iespējas veidot karjeru cilvēkiem, kuri to nesāk ar augsta līmeņa izglītības dokumentu kabatā. Tā dod plašākas iespējas sevi pierādīt arī ne uz teorētisku zinību iegūšanu orientētiem cilvēkiem.

Turklāt rūpniecība ir samērā vienmērīgi izvietota valsts teritorijā. Pēdējie pieejamie precīzie dati ir par 2009.gadu, tad Rīgas devums apstrādes rūpniecībā bija 37% pretstatā 53% īpatsvaram IKP. Tātad vairāk uz rūpniecību balstīta izaugsme būs arī reģionālās atšķirības mazinoša.

Arī rūpniecībai par labu nāk liela cilvēku skaita dzīvošana vienuviet, taču tā šajā ziņā kopumā ir mazāk „izvēlīga” nekā tādas ar augstu ienākumu gūšanas spēju raksturīgas pakalpojumu nozares kā biznesa pakalpojumi, IT, finanses. 

Diez vai tā ir tīra sakritība, ka jaunās ES dalībvalstis ar lielu rūpniecības īpatsvaru, piemēram, Čehija, Slovākija, Ungārija, Slovēnija pieder Eiropas vienlīdzīgākajām valstīm. Toties Latvija ar tās līdz šim nelielo rūpniecības īpatsvaru (kas gan jau sasniedzis ES vidējo) – viena no nevienlīdzīgākajām. Nodokļu politika ir svarīga, bet tā neizšķir visu.

Autors ir DNB bankas ekonomikas analītiķis

 

Komentāri (39)

harijs_m 05.11.2012. 15.44

Iespējams, parādās pirmās indikācijas, ka ekonomikas izaugsme sāk bremzēties. Iezīmējas atkarība no norisēm eksporta tirgos. Pēdējās, pārskatītās un uzlabotās IKP prognozes šim gadam nepiepildīsies. Lai gan – atsākusies nekustamo īpašumu “burbuļa pūšana”. Vai tik negrasāmies kāpt uz tā paša grābekļa?

+6
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 05.11.2012. 17.28

mees nekad nekonkureesim ar “Ķiinu” stiprais lats uzliek iemauktus …ar to jaareeķinaas muusu ekonomikas korifejiem , iespeejams Osis to zin , bet nez kaapeec klusee, ne mazums ruupniicu bankroteejušas , kameer taa buus , ruupnieciiba nebuus muusu prioritaate, iespeejams eiro ieviesiis kautkaadas korektiivas

+5
-2
Atbildēt

4

    efeja60 > Janka, Janic 05.11.2012. 18.31

    Jā Rimševičš sačakarēja latu, kas izraisīja hiperinflāciju un daļēji burbuli, un krīzi pēc tam.

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Janka, Janic 06.11.2012. 16.36

    Tagadējā situācija ir sliktākais, kas vien var būt. It kā pēc kursa mums jau ir eur, bet eirozonas labumu nav. To ir atzinis arī Dombrovskis, kaut gan atklātu Rimševiča kritiku no viņa neesmu dzirdējis. Kaut kur lasīju, ka Latvijas banka ir pakāsusi lielāko daļu rezervju, cenšoties noturēt politiski deklarēto lata kursu. Interesanti, pēc kādiem apsvērumiem vispār šis kurss tika noteikts, jo šim latam nav pilnīgi nekāda loģiska sakara ar Repšes latu (SDR valūtu grozs) un var teikt, ka kurss ir izzīsts no pirksta. Tāpēc arī bija hiperinflācija un burbulis, protams, ne bez Kalvīša ārprātīgās gāzēšanas palīdzības.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Janka, Janic 06.11.2012. 17.27

    Normunds
    “It kā pēc kursa mums jau ir eur, bet eirozonas labumu nav.”

    Kurs kurss ir labaks, Japanas vai Lielbritanijas un kapec viena no tam savas valutas kursu radikali neizmaina?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > Janka, Janic 05.11.2012. 23.24

    Ko nozīmē “stiprais lats”? Lata kurss jau cik tur ilgi ir nemainīgs 0.7028 EUR. Ja sākotnēji to būtu piefiksējuši ar kursu 1.59 vai 2500 par EUR, bet kurss paliek fiksēts- Jūsuprāt- no tā kaut kas mainītos?
    Ja Jūs uzskatāt, ka lata peldēšana pret Eur būtu kaut kas labs, tad tā arī pasakiet- Latvijas uzņēmējiem (jeb patērētājiem), Jūsuprāt, būtu labāk, ja lats NEBŪTU piesaistīts eiro.
    Skaisti- Jūsu viedoklis. Bet gribētos arī pamatojumu.
    Es savukārt uzskatu, ka labi ir tā, kā ir- ka lats ir 0.7028 EUR un kurss nemainās. Mans pamatojums- ļoti daudz ļaužu Latvijā ir paņēmuši kredītus EUR valūtā (turklāt zinot, ka kurss ir fiksēts), un būtu ļoti smagi, ja tas sāktu neprognozējami svārstīties.
    Pieļauju, ka mans arguments no makroekonomiskā viedokļa var būt pavājš. Bet tad lūdzu- piedāvājiet argumentētu pretējo. :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 06.11.2012. 03.11

Vispār jau jābūt izcilam cinismam, personīgam un kolektīvam, lai uz simttūkstoš- x ekonomisko bēgļu nelaimes, šķirto ģimeņu , demogrāfijas bezceri ,ziepani smaidīgi raportēt,prātuļot par kaut kādu ekonomiski fiskālo izaugsmi. Bet, protams, Vecrīgas gludumā var rasties iespaids- dzīve ir skaista.. ,jā, protams- Ir :)

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu