FOTO: RD kukuļošanas lietā cietumsodu piespriež arī uzņēmējai Vilkastei • IR.lv

FOTO: RD kukuļošanas lietā cietumsodu piespriež arī uzņēmējai Vilkastei

18
Raimonds Janita starp advokātiem. Foto: Kaspars Krafts, F64

Štramam un Strancim cietumsodu samazina, Janitu atbrīvo tiesas zālē

Augstākā tiesa ceturtdien Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllietā divu gadu cietumsodu piesprieda arī uzņēmējai Inārai Vilkastei. Viņai gan patlaban cietumā vēl nebūs jādodas, vēsta LETA.

Augstākā tiesa atjaunoja pirmās instances tiesas atcelto Vilkastes līdzekļu arestu, līdz ar to tika arestēti uzņēmējas līdzekļi 127 000 latu, 77 000 ASV dolāru un 27 000 eiro apmērā. Vilkastes advokāte uzsvēra, ka spriedums noteikti tiks pārsūdzēts, jo tas neesot tiesisks.

Vilkaste pēc saīsinātā sprieduma noklausīšanās apgalvoja, ka tiesa nav lēmusi taisnīgi, jo viņa neesot vainīga. Uzņēmēja sacīja, ka šīs nepatiesās apsūdzības un neskaitāmu apmelojošu iesniegumu dēļ viņas dzīve pēdējos gados ir pārvērtusies ellē, arī mediji pret viņu īstenojot nomelnošanas kampaņu.

Savukārt bijušajam Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājam Raimondam Janitam sods tika samazināts un viņš tika atbrīvots tiesas zālē. Janitam bija piespriests cietumsods, kas atbilst laikam, kuru viņš ir pavadījis ieslodzījumā – viens gads astoņi mēneši un 25 dienas.

AT sodus mīkstināja arī diviem citiem lietā apsūdzētajiem – bijušajam Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoram Vilnim Štramam cietumsods tika samazināts līdz sešiem gadiem un 6 mēnešiem, bet bijušajam Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora vietniekam Pēterim Strancim – līdz pieciem gadiem. Štrams un Strancis atrodas apcietinājumā.

Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllieta apelācijas instances tiesā nonāca saistībā ar Ģenerālprokuratūras iesniegto apelācijas protestu un apelācijas sūdzībām, kas tika saņemtas no Štrama, Stranča un Janitas aizstāvjiem, kā arī no apsūdzētās Vilkastes un viņas aizstāvja.

Prokurors Māris Leja bija lūdzis AT līdz vienam gadam mīkstināt iepriekš noteikto trīs gadu cietumsodu Janitam, turpretim Vilkasti valsts apsūdzības uzturētājs prasīja sodīt ar reālu brīvības atņemšanu, nevis naudassodu.

Štrams un Janita vēlējās, lai apelācijas instances tiesa mīkstina viņiem piespriestos sodus, bet Strancis un Vilkaste lūdza sevi attaisnot.

Lai gan Rīgas apgabaltiesa pirms pusotra gada notiesāja arī kādreizējo Rīgas un Jūrmalas mēru Andreju Inkuli un Igaunijas uzņēmēju Prītu Tomingu, par viņiem spriedums netika pārsūdzēts.

Jau ziņots, ka, izskatot šo lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2011.gada 11.martā Štramam piesprieda astoņu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, apcietinot viņu tiesas zālē. Strancim pirmās instances tiesa piemēroja sešu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, arī viņš tika apcietināts uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas. Janitam Rīgas apgabaltiesa piemēroja trīs gadu cietumsodu, apcietinot viņu tiesas zālē.

Savukārt uzņēmējai Vilkastei apgabaltiesa 2011.gada pavasarī nolēma piemērot naudas sodu 200 minimālo mēnešalgu jeb 40 000 latu apmērā. Inkulim pirmās instances tiesa piesprieda naudas sodu 120 minimālo mēnešalgu jeb 24 000 latu apmērā. Arī kompānijas “NCC Spilve Development” pārstāvim Tomingam apgabaltiesa piesprieda naudas sodu 120 minimālo mēnešalgu jeb 24 000 latu apmērā.

Krimināllietā pavisam ir piecas epizodes, no kurām četras saistītas ar kukuļu pieprasīšanu un pieņemšanu dažādu būvniecības ieceru īstenošanai.

 

Komentāri (18)

kristaps_drone 01.11.2012. 11.07

Patīkami, ka arī Vilkaste beidzot ir dabūjusi reālu sodu! Tikai kad tad viņai būs jāiet cietumā? Un kad beidzot pieķersies Mr. 20%?

+33
0
Atbildēt

1

guna_sniedzina 01.11.2012. 11.23

Stramam, ka ari Strancim terminu nevajadzeja samazinat.

Janita vispar ir dabujis pasedet tikai RAT korumpetibas del.

Nesaprotu, kapec ta VID ekas buvnieciba netika aptureta, lemumi par zonejumu un buvatlaujam nav atcelti, ja ir pieradits, ka tie ieguti prettiesiski? Patreiz pastav tacu visa jur.baze to anulet.

+30
0
Atbildēt

0

garausiitis 01.11.2012. 11.00

Tā ir . Vašiņš prom no svirām, Vilkastei ar pa mici. Nu normāls pasākuma noslēgums .
Varēja padomāt ,ka nepietika piķa līdz tam , ka vajadzēja pīties tajās lietās :)

+20
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu