"Vienotība" gaidīs tiesas spriedumu, lai vērtētu deputāta Čaklā rīcību • IR.lv

“Vienotība” gaidīs tiesas spriedumu, lai vērtētu deputāta Čaklā rīcību

66
Saeimas deputāts Ingmārs Čaklais (Vienotība). Foto: Jānis Saliņš, F64

Notāru padome lūgusi atstādināt deputāta dzīvesbiedri aizdomās par fiktīviem darījumiem nodokļu optimizācijai

Partija “Vienotība” Saeimas deputāta Ingmāra Čaklā rīcību vērtēs pēc tiesas sprieduma paziņošanas. Par to pirmdienas vakarā, uzklausot Čaklā skaidrojumu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) konstatētajiem pārkāpumiem viņa dzīvesbiedres Daces Čaklās saimnieciskajā darbībā, lēma partijas valde.

Partijas valdes rīcībā neesot oficiāli iegūstamu dokumentu no VID, kas apliecinātu, ka Čaklā uzņēmums būtu rīkojies pretlikumīgi, tādēļ, lai pieņemtu lēmumu par turpmāko rīcību, valde lēmusi sagaidīt tiesas spriedumu, aģentūru LETA informēja politiskā spēka preses pārstāve Laila Timrota.

Vienlaikus Čaklais paudis gatavību rīkoties atbilstoši valdes rekomendācijām, ja tiesas lēmums būs viņam nelabvēlīgs.

Notāru padome lūgusi tieslietu ministram Jānim Bordānam (VL-TB/LNNK) no amata atstādināt notāri Daci Čaklo, jo viņa daudzus gadus izmantojus sava vīra Saeimas deputāta Ingmāra Čaklā firmas “Divas puses” pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem, tādējādi radot aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādi notāre centusies optimizēt nodokļus.

Čaklais, kurš vairāk nekā piecus gadus bija sievas biroja vadītājs, ir pārliecināts, ka viņš un sieva visu darījuši likumīgi, ja arī pārkāpumi bijuši, tad, iespējams, tikai grāmatvedībā, svētdien vēstīja “TV3” raidījums “Nekā personīga”.

Ja Notāru padomes sniegtos faktus VID apstiprinās un darījumi izrādīsies fiktīvi, tad Čaklajai būs jāšķiras no notāres amata, informēja Tieslietu ministrijā (TM).

Veicot auditu, VID atklāja, ka 2010.gadā Ingmāra Čaklā firma “Divas puses” zvērinātai notārei sniedza tulkošanas pakalpojumus par 42 000 latu, uzturēja interneta mājaslapu par 30 000 latu un veica sabiedrisko attiecību pakalpojumus par 35 000 latu. Turklāt visu to Ingmārs Čaklais veicis gandrīz vienatnē, jo bez viņa firmā “Divas puses” ir tikai viens cilvēks, vēsta raidījums.

VID auditā konstatējis notāres Čaklās pārkāpumus saimnieciskajā darbībā un sarēķinājis, ka viņai jāmaksā valstij 65 000 latu. Sīkākus komentārus VID nesniedz, jo to neļaujot likums. Notāru padome augustā vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu prasīt tieslietu ministram atstādināt Čaklo no notāres amata pildīšanas.

Savukārt TM preses sekretāre Sigita Vasiļjeva apstiprināja, ka atbilde ministrijā no VID tika saņemta piektdien, 26.oktobrī, un patlaban tiek vērtēti dažādi iespējamie risinājumi šajā jautājumā.

 

Komentāri (66)

Kinskis 30.10.2012. 16.57

korporatīvā kultūra.
kamēr paši vilcināsies dot vērtējumu, to nekavēsies izdarīt politiskie pretinieki. Kuriem, diemžēl, šoreiz izrādīsies taisnība.

+21
-4
Atbildēt

0

Edmunds Zālīte 30.10.2012. 17.29

es saprotu, ka mazie uzņēmēji mēģina dažādi ‘optimizēt’ nodokļus, lai izvilktu dzīvību, samaksātu darbiniekiem, atļautos kaut ko ieguldīt biznesa attīstībā… bet te… mazums, ka iekš šmaukšanās iesaistīts deputāts, runa arī ir par summām, kas nu galīgi neliecina, ka ‘optimizēt’ nodokļus bija vienīgā iespēja, lai ‘savilktu galus kopā’, tīrākā alkatība!

pieņemot, ka tv3 fakti nebija sagrozīti, liels fuj!

+20
-5
Atbildēt

0

Agnese 30.10.2012. 17.34

Pareiz, to jau ZZS par Lembergu teica – kamēr tiesas sprieduma nav, neko nevar darīt! Tiesiskums, vai zinies … Vienotība jau nebūs kaut kādi puiciski diletanti :)

+18
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu