Mūžībā aizgājusi rakstniece un frontiniece Ingrīda Sokolova • IR.lv

Mūžībā aizgājusi rakstniece un frontiniece Ingrīda Sokolova

11
Rakstniece Ingrīda Sokolova. Foto no Latvijas Rakstnieku savienības mājas lapas

 

89 gadu vecumā mirusi literatūrzinātniece, rakstniece, kritiķe un Otrā pasaules kara dalībniece, bijusī padomju armijas gvardes vecākā leitnante Ingrīda Sokolova, informē Latvijas Rakstnieku savienība.

Sokolova dzimusi Vecaucē 1923. gada 10. augustā, mirusi Rīgā 27. oktobrī. Viņas izvadīšana notiks 31. oktobrī pulksten 13 no Krematorijas Lielās zāles.

No lielā literārā veikuma ne viss paliek iegaumēšanai, bet plašajā laukā, kurā strādāts, neapšaubāmi ir paturamas vērtības – visvairāk apcerējumi par Zentu Mauriņu, ko pati literatūras zinātniece vērtēja par svarīgāko daļu savā darba laukā, piemiņas rakstā Sokolovai vēsta kolēģis no Rakstnieku savienības Jānis Liepiņš.

Viņš atceras, ka “otrs Ingrīdai Sokolovai nozīmīgs autors bija Miervaldis Birze. Un, kā jau rakstniecei, kam augstāko izglītību nācies iegūt Krievijā, krievu autori bija izprasts literāru pētījumu lauks”. Sokolova sarakstījusi monogrāfijas par rakstniekiem Žani Grīvu (1961), Robertu Sēli (1964), Vili Lāci (1977), Miervaldi Birzi (1987, 2001).

Liepiņš augstu vērtē Sokolovas dzīvesprieku “pat tādā laikā, kad mazāk stiprs cilvēks zaudētu dzīves satvaru” – rakstniece pēc kara atlikušo mūža daļu pavadīja ratiņkrēslā.

Pirms septiņiem gadiem Sokolova “Latvijas Avīzē” atmiņās par kara laiku rakstīja: “Reiz nācās pabūt Ladogas ezera Valaama salā. Vecajā klosterī bija nometināti invalīdi bez kājām, bez rokām, tie, no kuriem atsacījušies piederīgie. Labāk nebūtu tur braukusi. Un redzu, ka tomēr nav notikusi nacionālā samierināšanās, lai gan veterāniem vairāk nekā jebkad vajadzīga vienotība. Ir traģiski, kad maza tauta, svešu varu maldināta, nonāk pretējos ierakumos un brālis ceļ ieroci pret brāli.”

 

Komentāri (11)

grislits 30.10.2012. 16.22

Frontiniece… Nu kā var izdomāt tādu vārdu uzrakstīt virsrakstā un raksturojot cilvēku?! Kaut kādas pad-laiku atraugas…

+10
-3
Atbildēt

0

Arturs Skutelis 30.10.2012. 16.08

Par tiem Valaama salās nometinātajiem invalīdiem der atgādināt tiem, kas jūsmo par padomju laikiem. Jo tālāk no acīm, jo labāk, lai bezkājainie nemaisās citiem pa vidu.
Ne gluži par tēmu iznāca, bet, ja jau bija šeit pieminēts, tad izmantoju iespēju izteikties, lai neaizmirstas.

+7
0
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Arturs Skutelis 30.10.2012. 16.59

    ——–
    Par tēmu vajag I.Sokolovas sarakstītos stāstus palasīt, tad, iespējams, labāk apjēgsiet ‘brūno mēri’ apturējušās paaudzes patiesās vēlmes?
    – ”Es ceru uz Mieru, uz mūžīgu Mieru visai pasaulei, visām tautām, visiem cilvēkiem. Šī miera dēļ Lielajā Tēvijas karā krita jauni un veci, sievietes un vīrieši. Un vēl turpina krist visus četrdesmit gadus pēc mūsu Uzvaras! Mirt ne jau no vecuma, no vecām rētām mirt…..” Ingrīda Sokolova
    (…zaudējuši raudam’.Rīga ‘Liesma’ 1988,- 204.lpp.)
    ==============================================================================
    ‘Karam nav sievietes seja’ – diemžēl, bet fakts jāatzīst, jo karošana pēc PSRS sagrāves tikai pieņemas spēkā:

    Two British soldiers- a female soldier from 3 Medical Regiment and a Royal Marine from 40 Commando both serving with Task force Helmand have been killed in Afghanistan.

    http://www.youtube.com/watch?v=Ql-2KUDIkTg

    0
    -4
    Atbildēt

    0

inesep 30.10.2012. 17.23

To roberts_j: viņa arī tāda bija! padomju laikos braukāja pa skolām, stāstīja par saviem frontes varoņdarbiem…

+6
-3
Atbildēt

5

    Sandris Maziks > inesep 30.10.2012. 18.21

    dzeris49
    “Ierindas karavīri vainīgi ne pie kā nebija.”

    “Ierindas karavīri” paši nepieteicās slepkavot Eiropas tautas.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > inesep 30.10.2012. 17.53

    Ne vienā, ne otrā pusē nekaroja nekādi “pareizie” vai “nepareizie” latvieši, jāpiemin visi, te nav ko dalīt.
    Ierindas karavīri vainīgi ne pie kā nebija.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    matissk > inesep 31.10.2012. 18.23

    a kas tur stulbs – frontiniece – kas ta viņa būtu? – brīvības cīnītāja, atbrīvotāju armijas politdarbiniece, kominternes darbiniece, vai kas cits? Tā jau pieminekļu Gailītis Brāļu kapos pārtaisīja kritušiem sarkanarmiešiem zvaigznes par krustiem. Varbūt ka vajadzēja vēl Sokolovu pārkrustīt par Vanadziņu? Labi, ka viņas meitas nosaukumam – Ida Levitace – neviens neķeras klāt. Un tā neviltotā aizraušanās ar Staļinismu tikai parāda, kāda viņa ideāliste bijusi.
    Lai viņai vieglas smiltis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > inesep 31.10.2012. 07.58

    “Ne vienā, ne otrā pusē nekaroja nekādi “pareizie” vai “nepareizie” latvieši”

    Ne visi braukāja pa skolām un propogandēja Staļinu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > inesep 30.10.2012. 17.37

    Lai tā būtu, izlasot biogrāfiju un to, tam arī ticu, bet mūslaikos izmantot vārdu frontiniece ir kaut kā stulbi. padomju laikos tas bija normāli, jo tad bija skaidrs, ka ja frontiniece, tad no sarkanās armijas. tagad tas vairs tik viennozīmīgi nav saproptams, līdz ar to nevar uzskatīt to par vārdu, ko izmantot kā personu rkasturojošu.

    Padomju laikā dzīvojošie tik atceras populāro vārdu “frontovik”, tagad to no jaunās paaudzes varbūt zina tikai jaunais SC elektorāts.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu