Izraudzīti Latvijas pārstāvji Venēcijas mākslas biennālei • IR.lv

Izraudzīti Latvijas pārstāvji Venēcijas mākslas biennālei

23
Kaspars Podnieks. Foto: Evija Trifanova, LETA

Latviju pārstāvēs mākslinieki Krišs Salmanis un Kaspars Podnieks

Laikmetīgās mākslas centra „KIM?” iesniegtā ekspozīcijas ideja „Ziemeļi-Ziemeļaustrumi” pārstāvēs Latviju vienā no vērienīgākajiem un nozīmīgākajiem pasaules mākslas notikumiem – Venēcijas mākslas biennālē 2013.gadā, informē Kultūras ministrija. Tās autori ir mākslinieki Krišs Salmanis un Kaspars Podnieks.

Ministrija Latvijas pārstāvjus izraudzījās publiskā iepirkuma konkursa kārtībā, informē KM preses sekretāre Annija Senakola.

Mākslinieku Kriša Salmaņa un Kaspara Podnieka ideja „Ziemeļi-Ziemeļaustrumi” balstīta Latvijas kultūras un mākslas tradīcijās. “Izmantojot aktuālus un savā ziņā kosmopolītiskus mūsdienu mākslas izteiksmes līdzekļus, ekspozīcija skatītājiem no visas pasaules vēstīs par Latvijas laukiem, par zemi un darbu. Atmiņas par bērnību laukos un “savi” lauki, kas ir gandrīz vai katram, pat visurbanizētākajam rīdziniekam, ir kas ļoti specifiski latvisks, jo tik cieša saikne ar zemi un laukiem daudzviet sen zudusi,” tā ideju raksturo laikmetīgās mākslas centrs.

Abi mākslinieki ir Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas absolventi, kuri regulāri organizē personālizstādes un piedalās grupu izstādēs Latvijas un starptautiskā kultūrvidē. Kaspars Podnieks kopš 2008.gada piedalījies izstādēs Vācijā, Krievijā, Igaunijā, Polijā un citur Eiropā. Krišs Salmanis absolvējis arī Ķelnes Mediju mākslas akadēmiju Vācijā. Viņš izstādēs piedalās kopš 1997.gada.

Ekspozīcijas organizatori Laikmetīgās mākslas centrs “kim?” sadarbosies ar Ņujorkas mākslas organizāciju “Art in General”, kas ir viena no senākajām un zināmākajām Ņujorkas laikmetīgās mākslas institūcijām ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi, īpaši Centrāleiropas un Austrumeiropas laikmetīgajā mākslā.

Latvijas ekspozīcijas kuratoru komandu veidos mākslas vēsturniece Alise Tīfentāle no Latvijas, kā arī “Art in General” mākslinieciskā vadītāja Ena Bārlova un kuratore Kortnija Fina no ASV.

Konkursa komisija vērtēja arī biedrības „Laikmetīgās mākslas centrs” divus pieteikumus – mākslinieka Ivara Drulles un mākslinieka Leonarda Laganovska projektu, kā arī biedrības “Skaņu mežs” iesniegto mākslinieka Voldemāra Johansona pieteikumu.

KM konkursa komisijā darbojās kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende (NA), ministrijas Kultūrpolitikas departamenta nozaru speciālisti, Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce un Mākslas akadēmijas prorektors Kristaps Zariņš. Atzinumu sniedza mākslas jomas eksperti.

2013.gadā Latvijas ekspozīcija pirmo reizi atradīsies vēsturiskā un nozīmīgā mākslas teritorijā Venēcijas centrā – Arsenālā, kas nodrošinās gan lielāku apmeklētību, gan arī labākas iespējas parādīt radošo veikumu pasaules mēroga mākslas profesionāļiem, kritiķiem un kuratoriem.

2011.gadā Venēcijas biennāli apmeklēja 440 000 cilvēku, oficiālajā skatē piedalījās 89 valstis, kas bija lielākais dalībnieku skaits biennāles vēsturē.

Latvija Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999.gada. 2011.gadā Latviju pārstāvēja mākslinieks Kristaps Ģelzis ar ekspozīciju „Mākslīgais miers”.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu