Ķīļa reforma: Augstākās izglītības internacionalizācija • IR.lv

Ķīļa reforma: Augstākās izglītības internacionalizācija

34

Šobrīd Latvijā valsts dibinātās augstskolas studiju programmas īsteno galvenokārt tikai latviešu valodā

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) izstrādāta reforma, kas paredz augstākās izglītības vides internacionalizāciju, informē ministra Roberta Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs. Izstrādātos likuma un MK noteikumu grozījumus nākamajā pirmdienā, 5.novembrī, plānots skatīt Koalīcijas sadarbības padomē.

Izglītības un zinātnes ministrija ir izstrādājusi virzīšanai reformu, kas paredz plašāku Eiropas Savienības valstu valodu lietošanu Latvijas valstu augstskolās, kā arī starptautisku mācībspēku piesaisti lektoru, profesoru un rektoru vietām.

Izstrādātās reformas mērķis ir dot iespēju veidot starptautiskas studiju programmas Latvijas valsts augstskolās un nodrošināt 10% ārvalstu studentu īpatsvara kopējo studējošo skaitā un 5% – akadēmiskā personāla īpatsvara no ārvalstīm.

Vai šie grozījumi nozīmēs automātisku akadēmiskās vides pāreju svešvalodās? Protams, nē, norāda IZM.

Skatieties IZM sagatavoto video infografiku.

 

Komentāri (34)

manatuja 01.11.2012. 09.03

vienozīmīgi atbalstu šādu pasākumu. Vajag vēl lielāku mērķi uzstādīt, lai Latviju eiropa atpazīst pēc tās universitātēm – labākajā nozīmē

+1
0
Atbildēt

0

Kristaps 12.11.2012. 04.15

Pilnīgi piekrītu šādai reformai. Galvenais, lai executions būtu labs, agri vai vēlu neīstie cilvēki ieraudzīs labumu un mēģinās ievirzīt šo visu neīstajās sliedēs.

Vajag lai būtu konkurētspējīgi ārzemju lektori, tad pašmāju sāks iespringt par savu kvalitāti. Soli pa solītim šī tēma ir jāsāk kustināt.

0
0
Atbildēt

0

Inese Grigoruka 05.11.2012. 11.03

Varbūt beidzot tiks nodrošināti priekšnoteikumi tam lai mūsu augstskolas varētu celt savu līmeni. Savādāk sanāk tā, ka prasa augstskolām darīt to, ko tās patiesībā nedrīkst darīt.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu