Ušakovam nepatīk vārds „kleptokrātija”, iesūdz "Ir" tiesā • IR.lv

Ušakovam nepatīk vārds „kleptokrātija”, iesūdz “Ir” tiesā

71
Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto: Raitis Plauks, F64
Māra Miķelsone

Komentētāju Aivaru Ozoliņu Rīgas mērs iesūdz par frāzi komentārā “Dinozauru dumpis” 

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) iesūdzējis tiesā žurnālu „Ir” un tā komentētāju Aivaru Ozoliņu par septembrī publicētu komentāru „Dinozauru dumpis“, kurā komentētājs pauž viedokli, ka valdības krīze būtu izdevīga „Saskaņas centram, kas Ušakova kleptokrātu Rīgas domi pirms pašvaldību vēlēšanām arvien vairāk pozicionē kā alternatīvu valsts valdībai”.

Rīgas mēru aizskāris vārds „kleptokrātija” jeb valdošās varas korupcijas veids, kad pie varas esošie palielina personīgo labklājību uz valsts resursu rēķina, bieži izliekoties par plašas sabiedrības labdariem un pakalpojumu sniedzējiem.

Komentārs “Dinozauru dumpis” publicēts žurnāla “Ir” šā gada 37.numurā, kas klajā nāca septembrī, un tajā tiek analizētas valdības krīzes iespējas. Galu galā komentētājs nonāk pie secinājuma: “Līdz šim valdības Latvijā krita, kad divi oligarhi vienojās pret trešo. (..) Pašlaik konkurējošu interešu ir tik daudz, ka tās cita citu līdzsvaro. Šis ir labs laiks reformām.”

Ušakovs iesniegumā Rīgas Centra rajona tiesai raksta, ka „ne manās kā Rīgas domes priekšsēdētāja, ne citās Rīgas domes amatpersonu un/vai darbinieku darbībās nav konstatēti tādi normatīvo aktu pārkāpumi, kas pieļautu, runājot par Rīgas domi, lietot jēdzienu „kleptokrātija””. Tā kā, pēc Ušakova rakstītā, kleptokrātisku valdīšanas modeli raksturo pretlikumīgas darbības, par ko draud kriminālatbildība, bet ne pret viņu, ne citu Rīgas domes amatpersonu nav sākts kriminālprocess, Rīgas galva uzskata, ka komentārā paustais ir viņa godu un cieņu aizskarošs un satur nepatiesas ziņas.

Rīgas mēru aizskārusī frāze „Ušakova kleptokrātu Rīgas dome”, pēc viņa domām, ir nodarījusi kaitējumu godam un cieņai vismaz par 10 000 latu, ko Ušakovs prasa uz pusēm piedzīt no a/s „Cits medijs” un no komentētāja Ozoliņa.

„Nav šaubu, ka, iepazīstoties ar šāda raksta saturu, lasītājs izdara secinājumus ne tikai par mani kā politiķi un Rīgas domes priekšsēdētāju, bet arī kā privātpersonu, tādējādi neapšaubāmi tiek aizskarts arī mans kā privātpersonas gods un cieņa,” iesniegumā tiesai raksta Ušakovs.

“Esmu izbrīnīta, ka amatpersonai, kas iepriekš pat strādājusi žurnālistikā, nav izpratnes par vārda brīvību un tā iesūdz mediju tiesā par viedokli. Mēs darām to, kas neatkarīgai žurnālistikai jādara demokrātijā – kritiski jāizvērtē, kā amatpersonas lieto tām deleģēto varu,” saka “Ir” galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Savukārt Ušakovs sociālajā tīklā Twitter ierakstījis – viņš esot izbrīnīts, ka Nellija Ločmele, “kas iepriekš strādājusi žurnālistikā, nav izpratnes par to, ka vārda brīvība nenozīmē tiesības melot”.

Rīgas mēra preses sekretāre Anna Kononova uz Ir.lv piektdien uzdotajiem papildus jautājumiem e-pastā, kāpēc Ušakovs vispirms nav vērsies pie “Ir”, lai žurnāls atsauc, viņaprāt, nepatiesās, godu un cieņu aizskarošās ziņas, norādīja, ka atbildes sniegs, ja “jautājumus [atsūtīs] oficiāli, uz papīra”, jo “diemžēl mums ir procedūras”.

Aģentūrai LETA Kononova teikusi, ka “tā neesot sabiedrisko attiecību kampaņa, bet gan savu tiesību aizstāvība”.

Jāatgādina, ka komentētājs Aivars Ozoliņš ne jau pirmo reizi viedokļa paušanas dēļ tiek iesūdzēts tiesā. Tā pagājušā gadsimta 90.gadu beigās toreiz laikraksta „Diena” komentētāju Ozoliņu un pašu laikrakstu tiesā par goda un cieņas aizskaršanu iesūdzēja bijušais ekonomikas ministrs Laimonis Strujevičs. Pēc Strujeviča domām, viņa gods tika aizskarts septiņos Ozoliņa komentāros. 

Ozoliņš toreiz ministru kritizēja par rīcību, kas paredzēja izmaiņas valsts uzņēmumu privatizācijas kārtībā, kas ļautu uzņēmuma „Ventspils nafta” privatizētājiem ietaupīt 8 miljonus latu,  maksājot valstij sertifikātos, nevis naudā. Tā tiktu radīti zaudējumi valsts budžetam.

Lai gan lietā Latvijas tiesu instancēs laikraksts un komentētājs zaudēja, pārsūdzot spriedumu Eiropas Cilvēktiesību tiesā, „Diena” un Ozoliņš uzvarēja. 2007.gadā ECT nosprieda, ka Latvijas valstij jāmaksā laikrakstam un tā komentētājam Ozoliņam 10 292 eiro par iejaukšanos prasības iesniedzēju vārda brīvībā un jākompensē tiesāšanās izdevumi 3000 eiro apmērā. Lai arī žurnālista publikācijas tiesa atzina par aizskarošām un apsūdzošām, taču tās nepārkāpa žurnālistiem atvēlētās vārda brīvības robežas.

Kā zināms, ECT savos spriedumos vairākkārt norādījusi, ka amatpersonas kritikas robežas ir plašākas nekā pārējiem. Par tādu uzskatāma arī pašvaldības vēlēta amatpersona, kas ievēlēta, lai strādātu sabiedrības labā.

Komentāri (71)

buchamona 29.10.2012. 12.41

lasītājs izdara secinājumus ne tikai par mani kā politiķi un Rīgas domes priekšsēdētāju, bet arī kā privātpersonu +++ lasītājs secinājumus par Ušakovu, kā par politiķi ar personības dalīšanās pazīmēm jau ir izdarījis kaut vai valodas referenduma laikā uc pret mūsu valsti vērstās naidīgās akcijās. Piemēram, draudzēšanās ar Krievijas spiegiem :)

Ar Ušakovu, kā ar privātpersonu varēja iepazīties laikā, kad netā klejoja viņa uzlauztais e- pasts, vai klipos kur Rīgas domes sēdēs Ušakovs iekarsis lieto krievu ” smago” folkloru :)

Tā kā, kas ir Ušakovs, lasītājs ļoti labi zina :) Ušakovs ir atjaunotās LR ienaidnieks

+41
-3
Atbildēt

9

    Egitazz > buchamona 29.10.2012. 13.09

    Благодаря которому верхушка “Единства” получит шанс оттянуть свой уход на заслуженный отдых.

    un par ko KNABā, par šo teikumu? vai šeit kāds vārds, kur Vienotība nosaukta par kleptokrātu partiju?

    Bet vispār atbilde uzdodot jautājumu, ir baigi laba:)))

    Tātad, SC ne ar ko nav labāki par V (un NA?) Bet nav arī sliktāki. Tātad, visa jezga tikai tāpēc, ka krievi:)))

    +2
    -14
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 29.10.2012. 13.07

    jā, ļoti ticami, ka tādas lietas apspriež, sarakstoties caur epastiem ar vārdu uzvārdu nosaukumā:)) tur vēl gadījumā personu kodi nav norādīti?

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 29.10.2012. 15.05

    “rinķī apkārt koplant. Laikam nesakarīgi uzrakstīju. :) Šeit tiek skartas divas tēmas uz reiz – Ušakova ” politika” tiek balstīta uz Rīgas konfrontāciju ar Latvijas Republiku, bet tajā paša laikā RD notiek nelikumības”

    – В Латвийской Республике тоже творится беззаконие.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 29.10.2012. 12.47

    Bet kā paliek ar teikto pie NA raksta par žurnālistu viedokli, kuru jāpamato ar faktiem, ka nevar tāpat vien metāties ar apvainojumiem un retorisko jautājumu “kas žurnālists atbildēs par saviem vārdiem”?

    Es tā sapratu, ka tas viss paliek spēkā, jo nevar taču būs, ka vienā rakstā žurnālists var rakstīt, ko grib, bet citā-tikai ar faktiem?

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    vegan > buchamona 30.10.2012. 00.41

    Jāpiebilst, ka īpaši gudrs vai harizmātisks viņš arī nav, tikai glumjš kā zutis.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 29.10.2012. 19.45

    Principā, korupcija RD bijusi vienmēr, tāpat, kā visā valstī, un konkrēti Ušakovs, pagaidām, nekur pieķerts nav.
    Daudz bīstamākas ir Ušakova antidemokrātiskas tendences, brīvās preses apkarošana, autoritārais vadības stils, absolūta nespēja paciest kritiku.
    Ja tāda tipa cilvēks tiktu pie lielākas un nedalītas varas, tas būtu ļoti bīstami.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.10.2012. 13.06

    koplants. “…Saskaņas centram, kas Ušakova kleptokrātu Rīgas domi pirms pašvaldību vēlēšanām arvien vairāk pozicionē kā alternatīvu valsts valdībai…” Kas te ir nepareizi. Vai Ušakovs nešķeļ Latviju, vai viņš nepretstata ” savu Rīgu” Latvijas valstij?

    “..ыборы в столичную думу в 2013 году — это выбор того, каким путем пойдет дальше столица. Либо это будет “Рижский путь”, либо это будет реванш лицемерия, лжи и презрения к интересам рижан. Благодаря которому верхушка “Единства” получит шанс оттянуть свой уход на заслуженный отдых.

    Но рижане этого не допустят. Наш город заслужил “Рижский путь”!

    Ja par kleptokrātiju, vai tad vismaz vienreiz mēnesī Rīgas domē neiegriežas KNAB?

    +20
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.10.2012. 13.20

    koplant. Laikam nesakarīgi uzrakstīju. :) Šeit tiek skartas divas tēmas uz reiz – Ušakova ” politika” tiek balstīta uz Rīgas konfrontāciju ar Latvijas Republiku, bet tajā paša laikā RD notiek nelikumības, kas ir arī par iemeslu, kādēļ Rīgas domē regulāri iegriežas KNAB. Bet Tu jau kā parasti visu pārfrāzē uz saukli ” krievi nāk”. Visur pievelc krievus klāt, gluži kā Ušakovs :)

    Ušakovs ir kremlins, viņam nacionālais jautājums ir darba rīks. Mērķis – atjaunotās LR likvidēšana un “savas Latvijas” celšana, bet “sava Latvija” – tā ir putinistu Latvija :)

    +23
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 29.10.2012. 12.12

Ušakovs tiešām atgādina īstu dinozauru, pie kam vēl dinozauru pēc lobotomijas.
Nevar saprast, vai viņš vēl arvien dzīvo alās, vai PSRS.
Dem. valstīs par viedokli nevienu netiesā, it sevišķi,k ja viedoklis attiecas uz augsta ranga amatpersonu.
Ušakova “valdīšana”, krievu preses nostādīšana ierindā, nepārtraukta cīņa ar žurnalistiem, ir vislabākā aģitācija, lai nekad nebalsotu par SC, ja jau viņa partija šo glumo zēniņu ar provinciāla rajona mēroga PSKP otrā sekretāra mentalitāti un redzesloku atbalsta.
Tagad mani arī var iesūdzēt.

+39
-5
Atbildēt

7

    dro > mary75 29.10.2012. 12.37

    Skat tikai – dzerim jau +10! Jā, daudzi IR lasītāji bija par koalīciju ar SC:)

    +8
    -24
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > mary75 29.10.2012. 14.46

    “Ušakova “valdīšana”, krievu preses nostādīšana ierindā, nepārtraukta cīņa ar žurnalistiem, ir vislabākā aģitācija, lai nekad nebalsotu par SC”

    – Если бы вы не страдали русофобией, для вас бы началась счастливая жизнь.

    А ведь ваша русофобия катастрофична:

    “Латгальские пограничники скажут: “Ну наконец-то!”. Сядут на танк и покажут дорогу на Ригу. Потому что сейчас Латвия рассматривает русских в качестве чуждого населения” http://rus.delfi.lv/news/daily/versions/ingvars-miglas-russkie-latvijcy-kak-faktor-gosudarstvennoj-bezopasnosti.d?id=42415172

    А вот и рецепт решения проблемы:

    “Латвия сегодня не контролирует половину своего населения. Она будет его контролировать только тогда, когда приберет к рукам русское ТВ. Не уничтожит его, а именно приберет к рукам. Уничтожить ТВ в современном мире невозможно: есть спутниковые тарелки, интернет-тв и прочие технические новшества.
    /…

    Что дает независимое от России русскоязычное культурное пространство, созданное своим телевидением? Это конечно, свобода от кремлевской политики. Конечно, новое культурное пространство не может быть стерильным и существовать без политики вообще, поэтому вполне вероятно, что это место займут различные оппозиционные Кремлю силы. Ничего плохого в этом нет. Русские оппозиционеры – это политический буфер. По сути, это станет своеобразным нейтрализатором московского воздействия на Восточную Европу. Сегодня Кремль информационный монополист, поэтому нужна политическая информационная альтернатива.

    Кому это выгодно? Всем

    Русским латвийцам это выгодно тем, что они перестанут себя чувствовать провинциалами, и начнут сами творить. Проснется самосознание.

    Латышам выгодно тем, что русскоязычные выйдут из-под контроля Москвы. И навеки решится проблема противостояния с русскими. Латвия в глазах всего мира станет нормальной демократической страной, а не политическим фриком.

    Также это выгодно Восточной Европе, потому что проблема русских стоит не только в Латвии, она остро ощущается в Украине, Эстонии, Грузии и Абхазии и других странах /…/

    Евросоюзу это нужно для того, чтобы иметь плацдарм для кремлевской оппозиции. И вообще, свои, европейские русские гораздо лучше русских из России/…/
    А мы бедные-бедные, что мы можем?

    Меня спросят: допустим, мы все это осознали и страстно этого захотели. Как нам это создать? В Латвии для этого нет людей и нет денег.

    Про деньги как раз все понятно – русскоязычные европейские СМИ должны создаваться на деньги Евросоюза /…/ для немецкого кармана это будет не обременительно.

    /…/Кто будет делать интересные передачи, снимать кино и прочее? /…/ Масса талантливых журналистов, режиссеров и других творческих людей сидят без дела в России и не могут воплотить свои задумки в жизнь. /…/ Эти люди обычно умны и талантливы, они, как правило, придерживаются европейских ценностей, а в России это сейчас не модно.

    /…/ Из Москвы в Ригу ехать всего ничего – одну ночь на поезде. /…/ Рижская киностудия и телевидение могут возродиться в совсем ином облике.

    Хотя – зачем я все это говорю? В правительстве фантазии не популярны. Гораздо проще в Сейме повысить налог на русские передачи” http://rus.delfi.lv/news/daily/versions/ingvars-miglas-russkoe-tv-ili-borba-za-kulturu.d?id=42724252

    ПОКА ВЫ БУДЕТЕ СТРАДАТЬ РУСОФОБИЕЙ – МЫ БУДЕМ ГОЛОСОВАТЬ ЗА УШАКОВА!

    При чем – не только русские, но и латыши.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Kristīne > mary75 29.10.2012. 12.42

    “daudzi IR lasītāji bija par koalīciju ar SC”
    ===
    Zinu tikai vienu…

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    Kristīne > mary75 29.10.2012. 16.35

    “Skat tikai – dzerim jau +10! Jā, daudzi IR lasītāji bija par koalīciju ar SC:)”
    ===
    Ok, sanāk 2 – dzeris arī.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.10.2012. 13.32

    Ino -tad tu tagad man ko pārmet, ka uzskatīju, ka ar SC var strādāt labāk, kā ar ZZS?
    Neesmu pati pilnība, ko lai dara, kaut, principā, starpība maza.
    Un par koalīciju ar SC RD esmu arī tagad, ja nav citas izejas, tomēr labāk, kā sēdēt maliņā, un vaimanāt, cik viss slikti.
    Tie, kas balso par Ušakovu, arī rīdzinieki, un tiem ir tiesības to darīt, un ir tiesības uzskatīt Ušakovu par labu mēru, kas kuram svarīgākais, un tā ir pašvaldība.

    Un, vispār, plusus un mīnusus šeit liek par attiecīgo tekstu, nevis par to, patīku es kādam, vai nepatīku, vismaz, tā būtu jābūt, ko tu par tiem maniem plusiem tā pārdzīvo?

    +15
    -12
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.10.2012. 12.19

    Ja, ļoti trāpīgi.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 29.10.2012. 12.18

    Kleptozaurs?

    +26
    -2
    Atbildēt

    0

austrisv 29.10.2012. 12.23

Jā, jā, ka mani nosauktu par kleptokrātu, es nebūt par to neuztrauktos, jo neesmu kleptokrāte, bet, ja Ušakovam tas ķeras klāt, tad jau suns zina ko ēdis!

+37
-6
Atbildēt

2

    egfoto > austrisv 29.10.2012. 18.54

    Tad jau es BET droši varu nosaukt, par zagli un SC līdzskrējēju, bet tu jau neapvainosies, jo tāda neesi.
    Izcila loģika!!! 10 var ielikt!

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Juris Dzelme > austrisv 29.10.2012. 22.11

    uz to var vidējo pirkstu parādīt :P

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu