Pret naudu un smadzeņu skalošanu politikā • IR.lv

Pret naudu un smadzeņu skalošanu politikā

15
Pirms Saeimas vēlēšanām 2006.gadā pozitīvisma kampaņu laikā Tautas partija sludināja, ka ASV nav priekšvēlēšanu tēriņu ierobežojumi un ar demokrātiju tur viss ir kārtībā. Nu daudzi pilsoņi ASV tā neuzskata un savu attieksmi pauž, apzīmogojot dolārus ar saukļiem “Not to be used for buying elections” (Neizmantot vēlēšanu pirkšanā – angļu val.). Autora foto
Andris Saulītis

Vēlētājs ASV pirms prezidenta vēlēšanām varbūt ir apātisks, bet ne muļķis

Ņujorkā saistībā ar prezidenta vēlēšanām valda apātija. Gan prezidenta kandidātiem, gan politikas analītiķiem un vēlētājiem Ņujorka un Ņujorkas štats ir garlaicīgs: tāpat zināms, kā nobalsos pēc nepilnas nedēļas gaidāmajās vēlēšanās – par Obamu, par demokrātiem. Un tā zināms par daudziem štatiem.

Uzmanība pievērsta “svārstīgajiem” – kas vēlēšanu naktī svinēs uzvaru Ohaio štatā, tas dzers šampanieti Baltajā namā. Tomēr apātija nenozīmē bezdarbību. Un to var no amerikāņiem mācīties.

Šīs prezidenta vēlēšanas esot tiešām neparastas un aizvien spilgtāk iezīmējot dažas absurdas tendences priekšvēlēšanu cīņā. Kaut gan ASV vēlēšanu sistēmā ne tik svarīgs ir kopējais balsu skaits, cik uzvara katrā atsevišķā štatā, prezidenta kandidāti vairs necīnoties par katru štatu. Tāpat kā konservatīvo republikāņu kandidāts Mits Romnijs necīnās par melnādaino balsīm. Tāpat kā Obama necīnās par baltādainajiem vīriešiem ar vidusskolas izglītību. Tie būs lojāli vēlētāji savam favorītkandidātam.

Šoreiz svārstīgākā vēlētāju grupa ir baltādainas sievietes ar augstāko (koledžas) izglītību – tā izskaitļojuši abu nometņu priekšvēlēšanu štābi. 

Lai ko savās runās un darbos runātu, uzrunātu un uzsvērtu Romnijs un Obama, visa priekšvēlēšanu kampaņa ir pamatā vērsta pret šo sabiedrības grupu.

Tāpēc – gan paredzamā rezultāta dēļ Ņujorkas štatā, gan nejūtot, ka tiek uzrunāti no prezidenta kandidātiem – manis sastaptie Ņujorkas iedzīvotāji saistībā ar vēlēšanām ir apātiski. Tomēr tas nenozīmē, ka viņi nebalsos. Tieši otrādi – viņi balsos gan un jau sen ir izlēmuši, par kuru kandidātu. Līdz ar to politiķi nevar dažas nedēļas pirms vēlēšanām ar reklāmas rullīšiem izskalot smadzenes un cerēt uz viņu balsīm.

Ar to vēl nebūtu gana – amerikāņi veikli tiek galā ar meliem un puspatiesībām, kuras prezidenta kandidāti izmet, piemēram, televīzijas debašu tiešraidē. Pēc pirmajām debatēm oktobra sākumā Romnijs gan pirmo reizi apsteidza Obamu reitingos, taču ne uz ilgu laiku. Skaidrojumu sniedz Google – ierakstiet tā attēlu meklētājā frāzi “completely wrong” (galīgi garām – angļu val.) un mēģiniet saskaitīt, cik Romnija attēlu sasaistīti ar šo frāzi.

Sabiedrība aktīvi analizē politiķu izteikumus un savu izvēli balsta uz informācijas analīzi, nevis saukļiem.

Tomēr tas nenozīmē, ka reklāmas kampaņās kandidāti neiegulda prātam neaptveramas summas: kopumā tas pārsniedz pusotru miljardu dolāru un tēriņi ar katru dienu tikai pieaug. Arī šajā ziņā apātijas nav, bet gan aktīva pilsoņu rīcība. Aicinot veikt izmaiņas likumdošanā, ierobežojot naudas apjomu, sākta iniciatīva apzīmogot naudas zīmes ar saukļiem, kas vērsti pret naudas milzīgo lomu priekšvēlēšanu kampaņās.

Kopumā šī savdabīgā apātijas sajūta ir pilnīgs pretstats Latvijas pilsoņu politiskajai apātijai, kura izpaužas ilgtermiņa nezināšanā, par ko balsot, vai pat nebalsošanā. Arī ASV pilsoņi uzskata, ka tauta (99% iedzīvotāju) ir tālu prom no politiķiem (1% iedzīvotāju). Arī šeit naudai ir milzīga loma politikā. Tomēr lielai daļai amerikāņu tas nenozīmē, ka pret no nav jācīnās.

Autors ir sociālantropologs, kurš patlaban studē Jaunās Skolas universitātē (The New School) Ņujorkā

 

Komentāri (15)

Jean 29.10.2012. 11.31

Pie mums tagad televīzija smadzenes izskalo bez maksas.

+3
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > Jean 29.10.2012. 13.59

    ———
    Vēlētājs ASV pirms prezidenta vēlēšanām varbūt ir apātisks, bet ne muļķis
    ==============================================================================
    Bez maksas ir tikai siers peļu slazdos brīvi pieejams! Amerikāņu vēlētājs, ierindas pilsonis jau vērojot parādu summas pieaugumu labi zina, kas par tā parāda uztaisīšanu maksās. Pārējās pasaules ‘gudrie’ to neapjēdz:

    http://www.usdebtclock.org/

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Jean 29.10.2012. 14.09

    Rudmatis Pie mums tagad televīzija smadzenes izskalo bez maksas.
    _________________________ hmmm…

    Pamēgini saštaukāt tv kastē veļu.Ja nu sanāk dikti labi?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 29.10.2012. 10.06

….There are no pictures of the president watching a live feed from the drone that was above Benghazi the night Ambassador Stevens was killed. There are no pictures of the president monitoring the hours-long assault on the American diplomatic compounds there or the resulting firefight between the Islamists militia and U.S. security guards, Tyrone Woods and Glen Doherty, both of whom were killed early in the morning of September 12.

What we do have are reports that U.S. commandos, gunships, and other specialized forces were moved into position to come to the Americans’ assistance. Now, putting aside the fact that such deployments do not normally occur without the highest level of consultation within an administration, what we don’t know is who made the ultimate decision not to deploy those forces into Benghazi. Did the president? If he did, what reasons can he give to justify the decision to keep from sending those forces in? It might even have been the right decision but we will not know that until we have a clearer picture of when he was informed, what he was told, how he stayed informed, and when and why he gave the order to stand down. ……..
http://www.weeklystandard.com/blogs/was-obama-charge-or-not_658045.html

http://www.movie2k.to/movie-1830907-2016%3A+Obama%27s+America.html

+3
-1
Atbildēt

0

Sandris Maziks 30.10.2012. 11.16

nulle
“Viņu labklājību un konkurētspēju uzcēla nēģeri ar vergu darbu.”

Kā gan tavi talantīgie un uzņēmīgie saprāta brāļi laimes zemi neizveidoja Āfrikā, vēl ņemot vērā to, ka cilšu virsaiši vergu tirgotājiem noandelēja “liekās mutes”, kas tāpat būtu nokauti?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu