Premjers apņēmības pilns samazināt nabadzību Latvijā • IR.lv

Premjers apņēmības pilns samazināt nabadzību Latvijā

30
Valda Dombrovska (no kreisās) valdības locekļi Saeimas sēdē par valsts budžeta izskatīšanu. Foto: Kaspars Krafts, F64

25.oktobrī aprit gads kopš Valdis Dombrovskis vada trešo valdību pēc kārtas

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) par savas trešās vadītās valdības padarītajiem darbiem min nozīmīgus lēmumus valsts tautsaimniecības attīstības, demogrāfijas un nodarbinātības veicināšanā un Latvijas reputācijas uzlabošanu starptautiskajos tirgos, raksta LETA.

Tomēr nākotnē viņš ir apņēmies turpināt darbu pie nabadzības mazināšanas valstī, tautas ataudzes veicināšanas, nodarbinātības rādītāju uzlabošanas un nodokļu sloga mazināšanas, informē Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Dombrovska trešā valdība fundamentāli atšķiras gan no diviem iepriekš viņa vadītajiem Ministru kabinetiem, gan no visām citām izpildvarām, kuras vadījušas mūsu valsti kopš neatkarības atjaunošanas, sacīja politoloģe Iveta Kažoka.

Pašreizējā valdība cēlusi latiņu, pēc kuras tiek vērtēts ministra darbs. “Iepriekšējās valdībās, lai ministrs tiktu slavēts, viņam nevajadzēja darīt neko vairāk, kā nedarīt aizdomīgas lietas un mēģināt izpatikt savai nozarei. Šobrīd no laba ministra tiek gaidīts, ka nozare tiks reformēta sabiedrības interesēs,” saka Kažoka.

Padarīto darbu sarakstā premjers ierindo algu paaugstināšanu pedagogiem, ieviešot jaunu diferencēšanas sistēmu, Saeimā ratificēto Fiskālās disciplīnas līgumu, kā arī Nacionālā attīstības plāna (NAP) 2014.-2020.gadam izstrādi.

“Nacionālais attīstības plāns ir kā ceļa karte uz Latviju, kādā vēlamies dzīvot pēc septiņiem gadiem, izvirzot konkrētus mērķus un paredzot instrumentus to sasniegšanai, tai pašā laikā koncentrējoties uz valsts kopējo attīstību,” norāda premjers.

Tāpat Dombrovskis uzsver, ka gada laikā ir pieņemti vairāki būtiski lēmumi demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, kā arī īstenoti pasākumi sabiedrības saliedētības veicināšanai, skaidrojot iedzīvotājiem valsts uzbūves pamatus, vēsturi un nacionālās vērtības. Pie paveiktajiem darbiem valdības vadītājs arī min sabiedrisko mediju vienotā ziņu portāla izveidi, atbalstu latviešu kultūras un izglītības pieejamībai latviešiem ārvalstīs.

Gada laikā ieviestas arī “nulles deklarācijas”, izveidots uzņēmumu “baltais saraksts”, Saeimā ieviesta atklātā balsošana, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā apstiprināts Jaroslavs Streļčenoks.

Savukārt kā būtiskākos uzdevumus turpmāk premjerministrs nosauc labklājības pieauguma veicināšanu, valsts interesēm atbilstoša Eiropas Savienības daudzgadu budžeta 2014.-2020.gadam pieņemšanu. Tāpat paralēli ir jāveic sagatavošanās darbi, lai Latvija varētu pievienoties eirozonai un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD). Svarīgs arī ir sagatavošanās darbs Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā 2015.gadā. “Tāpat jāturpina darbs pie nabadzības mazināšanas, jāsamazina darbaspēka nodokļu slogs, jāuzlabo nodarbinātības rādītāji un jāveicina Latvijas tautas ataudze,” uzskaita Dombrovskis.

Ceturtdien, 25.oktobrī, aprit gads kopš Valdis Dombrovskis vada trešo valdību pēc kārtas. Viņš ir pirmais premjers, kurš trīs reizes pēc kārtas vadījis Ministru kabinetu. Dombrovskis valdību vada kopš 2009.gada 12.marta.

 

Komentāri (30)

Anna Gaigule 24.10.2012. 13.06

Vai tas nozīmē, ka mūsu premjers izrādīs atbalstu progresīvai nodokļu sistēmai?
Piemēram, īpašuma spekulāciju nodoklim un augstākam dividenžu nodoklim, bet zemākus/nekādus nodokļus pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmumiem?

+10
-1
Atbildēt

1

    dzerkaleliva > Anna Gaigule 24.10.2012. 13.15

    Nē, tas nozīmē, ka, pacels latiņu Kažokai un uztaisīs tev info grafiku, par apņēmības pilno premjeru. Pats apņēmīgākais premjers universā.
    ——————————————
    Bet vispār šī šodienas muldēšana ir premjera piarščiku, tai skaitā neformālo piarščiku Kažokas un IR, atbilde un lācīša vakardienas kārtējo totālo izgāšanos TV rīta raidījumā, apgalvojot, ka nabadzības Latvijā nav un, ka ir tikai aplokšņu algas. Tāpēc tiek bojāta veiksmes stāsta statistika, ar to neliešu zemajām algām, svoloči tādi viltus nabagi, nošaut viņus. Un vispār esot signāli, ka cilvēki negrib strādāt, bet pieraduši pie pabalstiem.
    Vēl viņš tur muldēja par kaut kādu solidaritāti, kas tikusi izrādīta pret nabadzīgajiem krīzes laikā, tāpēc tie esot izlaidušies nelieši un vairāk nestrādājot. Vopšem vakar viņš vēl bija svētā pārliecībā, ka nabadzība Latvijā ir ļauno spēku un oligarhu izgudrojums.
    —————————————–
    Šodien met kažoku nejaukt ar Kažoku, kas ceļ latiņas, uz otru pusi. Šodien piarščiki labo ko var.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

elinaliepina 24.10.2012. 13.07

Vai tiešām ieviesīs progresīvos nodokļus pēc ienākumu līmeņa, kapitāla pieauguma nodokļus, ienākuma nodokli dividendēm, utt.???

+7
-2
Atbildēt

6

    vietējais > elinaliepina 24.10.2012. 15.44

    Vai tiešām klasiskais progresīvais nodoklis palīdzēs likvidēt nabadzību? Vai tomēr būs tikai medusmaizīte lumpeniem : turīgākajiem arī kautko noņēma?
    No nabadzības tiksim ārā tikai tad, kad iemācīsimies ražot produktīvi, tātad valstij jāatbalsta ražošana ar augstu pievienoto vērtību.

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    vietējais > elinaliepina 24.10.2012. 17.55

    Mazas viszemākās algas, mazas vidējās algas, lai kā arī pārdalītu, vienalga būs mazas.
    Kamēr mums būs zems IKP, tikmēr pastāvēs nabadzība.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    efeja60 > elinaliepina 24.10.2012. 18.34

    Mazas ir tāpēc, ka nodokļi lieli.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > elinaliepina 24.10.2012. 18.37

    Strādāšu cītīgāk, produktīvāk, nopelnīšu 1000 latus, 500 atdošu nodokļos. Strādāšu divos darbos, vēl produktīvāk, vēl cītīgāk, nopelnīšu 2000latus. 1000 latus atdošu Dombrovskim nodokļos. Paldies par saulaino perespektīvu, lietussarg!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > elinaliepina 24.10.2012. 16.25

    Lietussargam.. Kā var kaut ko tik muļķīgu uzrakstīt??? Darba ņēmējs nekad netiks no nabadzības vaļā, ja uz 144 latiem neto ienākuma ir 103 lati tiešie nodokļi un 35 lati netiešie nodokļi un proporcionāli uz lielākām neto algām. Latvijā nav plakanā nodokļu sistēma, kad visi maksā vienādas likmes par dažādiem ienākumiem, Latvijā ir Dombrovska atbalstīta un rūpīgi sargāta regresīvā nodokļu sistēma, kad no maziem ienākumiem maksā milzīgi lielas nodokļu likmes, bet ir ienākumu veidi, no kuriem maksā mazus nodoklīšus vai nemaksā nemaz. Pirmais solis būtu viedādot nodokļa likmes visiem ienākumiem vienādas, kā tas ir Igaunijā, t.i padarīt Latvijas nodokļu sistēmu plakanu.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    disassociative > elinaliepina 24.10.2012. 13.30

    kapitāla pieauguma nodoklis un IIN no dividendēm jau ir. Pie tam vispirms uzņēmums nomaksā nodokli no peļņas, pēc tam vēl daļu īpašnieks nomaksā nodokli no dividendēm.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

disassociative 24.10.2012. 13.37

Labēja politika nekad neko nav darījusi un nekad neko nedarīs vienkāršo cilvēku labā. Sociāldemokrātu klasiskā izpratnē nav un kreisas politikas niša arī ir pilnīgi vakanta. Tā ka atkal tukši vārdi.

+7
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu