Sods par braukšanu bez biļetes Rīgā pieaugs līdz Ls 40 • IR.lv

Sods par braukšanu bez biļetes Rīgā pieaugs līdz Ls 40

27
"Rīgas satiksmes" biļešu kontrolieri. Foto: Edijs Pālens, LETA

Pašlaik maksimālā soda nauda par braukšanu tiek piemērota līdz pieciem latiem

Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā no 26.novembra mainīts soda lielums par braukšanu bez biļetes un soda apmaksas sistēma, tā paredzot, ka soda apmērs varētu pieaugt līdz pat 40 latiem, aģentūrai LETA pastāstīja pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” pārstāvji.

Turpmāk sodītajam pasažierim par braukšanu bez biļetes būs iespēja sodu trīs latu apmērā samaksāt uz vietas vai arī samaksāt līgumsodu Ls 5 viena mēneša laikā pēc rēķina izrakstīšanas, ja līgumsods piemērots vienu reizi gada laikā. Par atkārtotu braukšanu bez biļetes pasažierim varēs piemērot sodu Ls 10, turpmāk par katru nākamo atkārtoto pārkāpumu līgumsoda apmērs tiks palielināts par 10 latiem, un tā apmērs var pieaugt līdz pat 40 latiem.

Ja pasažieris nebūs reģistrējis braucienu, līgumsoda lielums būs robežās no diviem līdz 20 latiem atkarībā no pārkāpuma atkārtotības. Līdz šim sods bez biļetes bija Ls 2-5.

28.augustā valdība pieņēma noteikumus, kas paredz, ka turpmāk bezbiļetniekiem tiks piemērots nevis administratīvais sods, bet līgumsods, kura maksimālais apmērs tiks pielīdzināts lielākajai abonementa biļetes cenai. “Rīgas satiksmes” pasažieriem tas nozīmē, ka maksimālais soda apmērs, visticamāk, pieaugs līdz 45,90 latiem, pastāstīja uzņēmuma preses sekretārs Viktors Zaķis.

Pašlaik maksimālā soda nauda par braukšanu tiek piemērota līdz pieciem latiem, bet par citiem pārkāpumiem – līdz 15 latiem. “Bezbiļetnieku skaits liecina par to, ka dažkārt braukt bez biļetes ir izdevīgāk, nekā to iegādāties. Bargāki sodi varētu sekmēt pretēju efektu, kas ir arī “Rīgas satiksmes” mērķis,” norādīja Zaķis.

Vienlaikus “Rīgas satiksme” uzsvēra, ka soda naudas iekasēšana nav pašmērķis un to nevar samērot ar ienākumiem no biļešu tirdzniecības. 2011.gadā sodīti 68 689 bezbiļetnieki, no kuriem soda naudās iekasēti 202 214 lati.

“Rīgas satiksmes” pārstāvis augusta beigās uzsvēra – lai jaunos Ministru kabineta noteikumus varētu attiecināt uz “Rīgas satiksmes” sabiedrisko transportu, soda apmēri vispirms būs juridiski jānostiprina. Tikai pēc visu juridisko procedūru pabeigšanas jaunie sodi varēšot stāties spēkā.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu