Rīgas dome izstājas no Latvijas Pašvaldību savienības • IR.lv

Rīgas dome izstājas no Latvijas Pašvaldību savienības

31
Rīgas vadītāji - Nils Ušakovs (no labās) un Andris Ameriks. Foto: Kaspars Krafts, F64

LPS priekšsēdis sasauc ārkārtas sēdi, ar šo soli Rīga “neiegriezīs” valdībai

Rīga izstāsies no Latvijas Pašvaldību savienības (LPS), otrdien Rīgas domes ārkārtas sēdē pēc vairāk nekā divas stundas ilgām debatēm lēma deputātu vairākums, ziņo LETA.

Par Rīgas domes izstāšanos no LPS balsoja 31 deputāts, pret bija 13 deputāti, bet atturējās divi domnieki. Nebalsoja seši domnieki. Par balsoja Saskaņas centra, kā arī “Gods kalpot Rīgai” frakciju pārstāvji, pret bija “Vienotības” un “Demokrātisko patriotu” pārstāvji, bet atturējās neatkarīgie deputāti.

Domnieku vairākums atbalstīja arī ierosinājumu atzīt par spēku zaudējušu Rīgas domes 2009.gada lēmumu par pašvaldības pārstāvju virzīšanu LPS domē un kongresā. Par balsoja 35 deputāti, pret bija 14, bet atturējās divi. Nebalsoja viens domnieks.

Rīgas domes vakardienas lēmums izstāties no LPS ir kļūdains, jo valdība ar šo soli netika sodīta, bet gan pretēji – stiprināta, tādējādi padarot vienu no valdības sociālajiem partneriem krietni vājāku, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

“Pieļauju, ka kādreiz mēs uzzināsim patiesos iemeslus, kāpēc šāds lēmums pieņemts, jo pārmetumi no Rīgas pašvaldības puses nebija pamatoti. Rezultātā, gribot vai negribot, ar šādu lēmumu ticis palīdzēts valdībai, pretējā gadījumā Rīgas dome būtu ar citām pašvaldībām turpinājusi aizstāvēt tās intereses, nevis rīkojusies šādi,” sacīja Jaunsleinis.

Pēc viņa domām, jebkura pašvaldības aiziešana no LPS ir trieciens un organizācijas vājināšana, bet viņā kā LPS vadītājs turpinās vest sarunas ar Rīgu, tādējādi mēģinot pārliecināt par atkārtotu iestāšanos savienībā, jo LPS likvidēt nevajag, kā arī nepieciešamība pēc jaunas organizācijas izveidošanas neesot.

“Protams, man kā vadītājam ir jāizdara secinājumi un es to darīšu, taču es pie sava krēsla neturos. Ja pašvaldību vadītāji uzskatīs, ka man ir jāaiziet, tad es arī to darīšu,” sacīja Jaunsleinis piebilstot, ka trešdien visi jautājumi tiks izrunāti LPS ārkārtas domes sēdē.

Deputātus atbalstīt lēmumu Rīgai izstāties no LPS aicināja gan Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), gan Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR). Ušakovs uzsvēra, ka ar šādu lēmumu Rīga vēlas pievērst uzmanību valdības pāridarījumiem. Arī Ameriks bilda, ka Rīga nevēlas šķelt LPS, bet rīdzinieki ir pelnījuši tādu pašu attieksmi, kāda ir pret pārējiem Latvijas iedzīvotājiem.

Deputāts Dainis Turlais (GKR) uzsvēra, ka Rīgai jāizstājas no LPS nevis tādēļ, ka tā ir “slikta organizācija”, bet gan Rīgas dalība organizācijā, kuru valdība ignorē, nav efektīva. Saskaņā ar Turlā teikto, valdība “uzspļāvusi” vairākiem LPS lēmumiem, tajā skaitā, veidojot 2013.gada valsts budžetu, tādēļ Rīgas domes dalība LPS ir bezjēdzīga.

“Ja vilciens vajadzīgs braucienam uz Aglonu, bet vilciens brauc uz Liepāju, vai mēs kāpsim tajā iekšā?” paralēles starp Rīgas domes mērķiem un LPS lēmumu ignorēšanu vilka Turlais. Viņš bilda, ka ar šādu lēmumu Rīgas dome vēlas sagaidīt reakciju no valdības un citu pašvaldību puses, kā arī cer uz starptautisku rezonansi.

Domniece Eiženija Aldermane (GKR), kura kā viena no Rīgas domes deputātēm pārstāvējusi galvaspilsētu LPS, uzsvēra, ka lielākā daļa no LPS izskatāmajiem jautājumiem par izglītību un kultūru bijuši tieši Rīgas domes priekšlikumi, kuri gan nav tikuši īstenoti. Aldermane zināja teikt, ka daudzi pašvaldību pārstāvji, līdzīgi kā Rīgas dome, ir neapmierināti, ka LPS lēmumus valdība neņem vērā. “Meta akmeni Rīgai, trāpīja visai Latvijai,” politiskos zemūdens akmeņus LPS sadarbībā ar valdību raksturoja politiķe.

Partijas “Vienotība” deputātu frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks pauda neizpratni, kādēļ šāda lēmuma virzība notiek tik strauji un no LPS tiek piedāvāts izstāties ārkārtas sēdē.

“Šāda lēmuma mērķis ir novājināt LPS,” uzsvēra Pulks, bilstot, ka Rīgas dome varētu vēlēties iestāties nevis Latvijas, bet gan kādā Eirāzijas pašvaldību savienībā. Pēc Pulka domām, Rīga daudz ieguvusi no darbības LPS un bijuši gadījumi, kad galvaspilsētas viedoklis caur LPS guvis atbalstu Ministru kabinetā.

Tāpat vairāki citi opozīcijas deputāti, iebilstot lēmumam izstāties no LPS, norādīja, ka Rīgas domes pārstāvji nav pietiekami aizstāvējuši savu viedokli LPS un Rīga tāpat ir lielākā ieguvēja no iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) sadales.

Deputāte Baiba Brigmane (Vienotība) pauda nožēlu, ka Rīgas dome vairs nebūs pārstāvēta LPS, taču arī līdz šim galvaspilsēta nav bijusi aktīva LPS dalībniece. “Šī attieksme pret LPS darbu no domes vadības visu laiku bijusi klaji distancēta,” vērtēja Brigamne. “Mums nevajag mākslīgi sevi nostatīt pretim valstij,” sacīja domniece, uzsverot, ka savas intereses nepieciešams aizstāvēt visiem līdzekļiem.

Deputāts Juris Viņķelis (Vienotība) pauda neizpratni, kādēļ šāds lēmums pieņemts tieši patlaban, jo starp pašvaldību un valdību vienmēr bijušas domstarpības, kā arī, izstājoties no LPS, Rīgas domei vairs nebūs nekādas iespējas ietekmēt valsts budžeta izstrādi. “Muļķīgs, nepārdomāts lēmums!” uzsvēra Viņķelis.

Jau ziņots, ka LPS un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) 27.septembrī parakstīja valdības un LPS vienošanās un domstarpību protokolu par 2013.gada valsts budžetu. Dokuments paredz, ka nākamgad tiks saglabāta esošā proporcija IIN sadalē, kur 80% no iekasētā nodokļa nonāk pašvaldību budžetos, bet 20% – valsts budžetā. Vienlaikus valdībā tiks veidotas divas dotāciju programmas – 5,6 miljoni latu tiktu piešķirti novadu pašvaldībām ar zemākajiem attīstības indeksiem, bet 5,9 miljoni latu – četrām lielajām pilsētām ar zemākajiem ienākumiem – Daugavpilij, Rēzeknei, Jēkabpilij un Liepājai.

Pēc šīs vienošanās Rīgas domes vadība nekavējoties paziņoja, ka aptur savu darbību LPS, jo tā atkāpās no prasības palielināt IIN proporciju pašvaldībām līdz 85%. Pašvaldības tādējādi būtu ieguvušas papildus 58 miljonus latu, no kuriem kopumā 41% nonāktu Rīgas budžetā.

(papildināta ar LPS vadītāja Jaunsleiņa teikto)

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu