BP vienojas par TNK-BP akciju pārdošanu "Rosņeftj" • IR.lv

BP vienojas par TNK-BP akciju pārdošanu “Rosņeftj”

31
Energouzņēmuma BP logo. Foto: AFP/LETA

Briti iegūs arī divas pārstāvju vietas deviņu cilvēku “Rosņeftj” valdē

Lielbritānijas enerģētikas uzņēmums BP panācis vienošanos, ka Krievijas lielākajai naftas kompānijai “Rosņeftj” pārdotu tā īpašumā esošos 50% kopuzņēmuma TNK-BP akciju. Darījuma summa veido 17,1 miljardu dolāru (9,2 miljardus latu), vēsta LETA/AFP.

Šis darījums paredz BP iegūt 12,84% “Rosņeftj” akciju, un 4,8 miljardus dolāru (2,5 miljardus latu) no darījumā gūtajiem ienākumiem uzņēmums tērēs, lai iegādātos vēl 5,66% akciju no Krievijas valdības, pavēstīja BP.

Tādējādi BP īpašumā esošā “Rosņeftj” akciju daļa tiks palielināta no 1,25% līdz 19,75%, un britu uzņēmums arī iegūs divas pārstāvju vietas deviņu cilvēku “Rosņeftj” valdē.

Tikmēr “Rosņeftj” paziņojis, ka panācis arī vienošanos, lai iegādātos pārējos 50% TNK-BP akciju no četriem Krievijas miljardieriem. Kompānija pavēstīja, ka panākusi vienošanos ar konsorciju “Alfa Acess Renova” (AAR), lai iegādātos AAR īpašumā esošos 50% TNK-BP akciju, par tām samaksājot 28 miljardus dolāru (15,06 miljardus latu).

BP piederošo akciju iegāde padarītu “Rosņeftj” par pasaulē lielāko akciju biržā kotēto naftas kompāniju, raksta portāls “Newsru.com”. Par megadarījumu “Rosņeftj” vadītājs Igors Sečins ziņojis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Putins atzinis, ka šis darījums būs nozīmīgs ne tikai diviem energouzņēmumiem, bet arī pasaules enerģētikas tirgum.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu