Saeima konceptuāli atbalsta 2013.gada valsts budžeta projektu • IR.lv

Saeima konceptuāli atbalsta 2013.gada valsts budžeta projektu

30
Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Dombrovskis: Nedrīkst pieļaut jaunu “gāzēšanu līdz grīdai”

Saeima konceptuāli pirmajā lasījumā pirmdien atbalstīja nākamā gada valsts budžeta projektu, kurā prioritārajiem pasākumiem un jaunām politikas iniciatīvām 2013.gadā valsts pamatbudžetā plānots piešķirt papildu finansējumu 146,84 miljonu latu, ziņo LETA.

Kā būtiskāko prioritāti valdība 2013.gada budžetā ir izvirzījusi demogrāfiju, uzsverot dzimstības palielināšanu veicinošos pasākumus. Daļa no tiem jau ir iekļauta valsts budžeta bāzes izdevumos, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Galvenie demogrāfiju stimulējošie pasākumi ir izmaksu griestu samazināšana “māmiņu algām”, sociālās apdrošināšanas iemaksu paaugstināšana personām, kuras kopj bērnus vecumā līdz pusotram gadam, atbalsts bērna pieskatīšanai, mātes un bērna veselības uzlabošanas plāns, pakāpenisks uzturlīdzekļu izmaksas apmēra palielinājums. No 2013.gada jūlija tiks palielināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojums par apgādībā esošajiem bērniem.

Nākamgad vislielākais papildu finansējums – 44,943 miljoni latu – tiks Veselības ministrijai. FM atzīmē, ka Veselības ministrijas izdevumi nākamajam gadam tiek pielīdzināti šā gada budžeta izdevumiem.

Nākamā gada budžetā prioritārie pasākumi saistīti arī ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē nodrošināšanu, šim mērķim dažādām ministrijām papildus paredzēti kopumā vairāk nekā četri miljoni latu. Prioritāro pasākumu vidū ir arī gatavošanās Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam, papildu finansējums paredzēts arī XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku nodrošināšanai.

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi 2013.gadā prognozēti 4,656 miljardu latu, bet izdevumi – 4,792 miljardu latu apmērā. Salīdzinājumā ar 2012.gada plānu nākamā gada budžetā paredzēts ieņēmumu palielinājums 133,1 miljona latu apmērā un izdevumu palielinājums 146,8 miljonu latu apmērā.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2013.gadā prognozēti 3,308 miljardi latu, un izdevumi plānoti 3,386 miljardu latu apmērā. Valsts pamatbudžeta izdevumu palielinājums, salīdzinot ar 2012.gada plānu, ir 128,8 miljoni latu jeb 4%. Tajā skaitā paredzēts izdevumu samazinājums 32,9 miljonu latu apmērā ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai, savukārt 161,7 miljonu latu apmērā palielināti izdevumi valsts pamatfunkciju finansēšanai, tajā skaitā 20,2 miljoni latu procentu izdevumiem, 19,8 miljoni latu kārtējiem maksājumiem ES budžetā, 70,6 miljoni latu subsīdijām un dotācijām, 59,1 miljons latu kārtējiem izdevumiem.

Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi prognozēti 1,368 miljardi latu un izdevumi – 1,425 miljardi latu. Valsts speciālā budžeta izdevumu palielinājums salīdzinājumā ar 2012.gada plānu ir 22,4 miljoni latu jeb 1,6%.

Latvijas kopbudžeta ieņēmumi 2013.gadā plānoti 5,66 miljardi latu, bet kopbudžeta izdevumi – 5,82 miljardi latu. Kopbudžetu veido pamatbudžets, sociālais budžets, atvasinātās publiskās personas un pašvaldību budžets.

Vispārējais valdības budžeta deficīts 2013.gadā plānots 1,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet IKP pieaugums salīdzināmās cenās nākamgad tiek prognozēts 3,7% apmērā.

Dombrovskis aicina “negāzēt līdz grīdai”

“Šis ir pirmais budžets pēc četru gadu pārtraukuma, kurā mēs varam atļauties piešķirt papildus finansējumu prioritārajiem pasākumiem,” pirmdien Saeimas ārkārtas sēdē debatēs par 2013.gada budžeta projektu teica valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (Vienotība). Viņš uzsvēra, ka nākamā gada budžets lielā mērā ir tests, vai Latvijas politiķi patstāvīgi bez starptautisko aizdevēju uzraudzības spēs īstenot atbildīgu fiskālo politiku, vai arī atkal sāks „gāzēt līdz grīdai”.

Nedrīkst manipulēt ar nākamā gada nodokļu ieņēmumu prognozēm vai budžeta deficīta līmeni, jo tas var likt Latvijai desmit gados parādu atmaksas procentos pārmaksāt 380 miljonus latu, teica premjers. Viņš atgādināja, ka 2014. un 2015.gadā valstij būs jāveic parāda pārfinansēšana par miljardu latu gadā. Ja jaunā aizdevuma procentu likme būs 5%, nevis 4%, tad gadā Latvija pārmaksās 38 miljonus latu, bet desmit gadu laikā 380 miljonus latu.

Tāpēc nedrīkst manipulēt ar nodokļu ienākumu prognozēm, budžeta deficīts jāsamazina līdz jau paredzētajiem 1,4% un to nedrīkst pacelt uz 1,5% vai 1,6%, teica valdības vadītājs.

“Jebkura atkāpšanās no budžeta deficīta mērķiem vai ieņēmumu prognožu nepamatota manipulēšana no finanšu tirgu puses tiks viennozīmīgi uztverta kā Latvijas atkāpšanās no savām saistībām un radīs bažas par Latvijas spēju nodrošināt finanšu stabilitāti,” teica Dombrovskis.

2013.gada budžets ir pirmais budžets pēc četru gadu pārtraukuma, kura izstrādē un pieņemšanā mūs neierobežo starptautisko aizdevēju diktētie noteikumi, uzsvēra valdības vadītājs. “Līdz ar to šis budžets ir arī tests mūsu politiskās sistēmas briedumam, nepārdodot vēlētājiem īstermiņa labumus uz valsts ilgtermiņa izaugsmes rēķina.”

Budžetu otrajā galīgajā lasījumā Saeima plāno skatīt 15.novembrī.

Valda Dombrovska runu Saeimas sēdē varat lasīt šeit.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu