Politologi: SC turpina uzsūkt sevī iespējamos konkurentus • IR.lv

Politologi: SC turpina uzsūkt sevī iespējamos konkurentus

20
Partijas "Gods kalpot Rīgai" un SC apvienošanās zīmols. Foto: Raitis Plauks, F64

Sestdien divas partijas pieņēma lēmumu pašvaldību vēlēšanās Rīgā startēt kopā ar Saskaņas centru – Amerika “Gods kalpot Rīgai” un Rubika Latvijas Sociālistiskā partija

Partijas “Gods kalpot Rīgai” (GKR) lēmums 2013.gada Rīgas domes vēlēšanās startēt kopā ar politisko partiju apvienību “Saskaņas centrs” (SC) un Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) lēmums vēlēšanās startēt SC sastāvā nav pārsteigums, aģentūrai LETA atzina politologi Iveta Kažoka un Ivars Ījabs.

“SC vienkārši turpina ierasto stratēģiju – uzsūkt visus iespējamos konkurentus sevī. Līdz šim SC šāda stratēģija Rīgā ir attaisnojusies, bet valsts līmenī – nē, jo Rīgā tā ir ļāvusi viņiem nonākt valdošajā koalīcijā, bet valsts mērogā SC milzīgā iekšējā dažādība un lielais deputātu skaits drīzāk ir biedējis citas partijas, nemaz nerunājot par nekonsekventajiem izteikumiem valodu referenduma sakarā,” komentēja Kažoka.

Politoloģe atturējās prognozēt, vai konkrētais SC lēmums par startēšanu kopā ar GKR attaisnosies 2013.gada Rīgas domes vēlēšanās, taču viņa domā, ka neko daudz SC zaudēt nevar. “Katrā ziņā es neredzu neko pārsteidzošu šajā lēmumā. Arī ar sociālistiem SC ir startējis kopā nu jau daudzus gadus. Tur racionālais apsvērums, protams, ir nepieļaut sev konkurences rašanos, it sevišķi no krieviski runājošo vēlētāju puses,” skaidroja Kažoka.

Jautāta, vai nav pārsteidzoši tas, ka LSP politiķi Rīgas domes vēlēšanās faktiski startēs no viena saraksta ar GKR, politoloģe norādīja, ka “ideoloģiskais “rasols”, kas valda Latvijas politiskajās partijās, jau sen nevienu neizbrīna.”

Arī Ījabs sacīja, ka GKR un LSP sestdien pieņemtie lēmumi viņam nav pārsteigums. “LSP startē kopā ar SC jau vismaz kādus sešus gadus. Attiecībā uz GKR, tas ir [Aināra] Šlesera partijas pārpalikums, kas viens pats nepārvarētu 5% barjeru. Bet tās bija absolūti prognozējamas lietas,” uzsvēra politologs.

Komentējot to, ka LSP kandidāti 2013.gada Rīgas domes vēlēšanās faktiski startēs no viena saraksta ar GKR, Ījabs pauda viedokli, ka sociālistu līderis Alfrēds Rubiks SC “nekad nav bijis vajadzīgs tādēļ, ka viņš būtu sociālists, bet vienkārši zināmai cilvēku daļai, īpaši vecākajai paaudzei, viņš joprojām ir romantiska figūra, kas saistās ar pretošanos Latvijas neatkarības atjaunošanai un sēdēšanu cietumā.”

“Iespējams, ka kādam simpātijas pret Rubiku vēl ir saglabājušās, un tādēļ SC viņu arī piesaista. Īstenībā nekādas partijas jau aiz viņa nav, tas ir viens pats Rubiks, līdz ar to nav īpaša pamata brīnīties,” rezumēja Ījabs.

Sestdien Mazajā ģildē notika GKR kongress, kurā partijas biedri, atklāti balsojot, nolēma 2013.gada Rīgas domes vēlēšanās startēt kopā ar SC.

Tikmēr Sarkandaugavā savu 15.kongresu rīkoja LSP, kuras biedri nolēma nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās startēt SC sastāvā.

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks 2013.gada 1.jūnijā.

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu