Bordānam ieteiks tiesnesi Strazdu uz laiku atstādināt no amata • IR.lv

Bordānam ieteiks tiesnesi Strazdu uz laiku atstādināt no amata

31
Tiesnesis Ziedonis Strazds tiesā. Foto: Ieva Kundziņa, LETA

Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs: Lietā nav dokumentu par tiesneša Strazda pārkāpumiem

Tiesnešu disciplinārkolēģija, izskatot Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša Ziedoņa Strazda disciplinārlietu, piektdien nolēma ieteikt tieslietu ministram Jānim Bordānam (VL-TB/LNNL) līdz nolēmuma pasludināšanai atbrīvot Strazdu no tiesneša amata, ziņo LETA.

Tiesneša disciplinārlietu turpinās izskatīt 26.oktobrī plkst.10.

Disciplinārlietā pret Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu nav dokumentu, kas norādītu uz iespējamiem pārkāpumiem Strazda darbībā, liecina Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētāja Pētera Dzalbes teiktais intervijā Latvijas Radio piektdienas rītā.

Tiesnešu disciplinārkolēģijai iesniegtajā disciplinārlietā pret Strazdu esot tikai tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) rīkojums par disciplinārlietas ierosināšanu un Strazda paskaidrojums par paskaidrojuma nesniegšanu, skaidroja Dzalbe. Citus materiālus no tieslietu ministra tiesnešu disciplinārkolēģija neesot saņēmusi, raksta LETA.

Dzalbe teica, ka, viņaprāt, lietā vajadzētu būt materiāliem, kas ļautu spriest par notikušo Strazda vadītajā Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā, tajā skaitā dokumentiem, kas apstiprinātu, ka tiesā nodarbināti fiktīvi darbinieki. Pagaidām ir tikai pieņēmumi un nav zināms, kas īsti ir noticis.

“Jāņem vērā viena lieta – disciplinārlieta ir atsevišķa lieta. Tur ir jābūt materiāliem, kas apstiprina tos apgalvojumus, kas minēti rīkojumā par disciplinārlietas ierosināšanu. Tā nav nekāda procesuāla darbība, ko veic kriminālprocesa ietvaros, kur var izmantot ziņas, kas iegūtas krimināllietā,” sacīja Dzalbe.

Pēc viņa teiktā, displinārlietā būtu jāveic dienesta pārbaude, jāaptaujā tiesas darbinieki, noskaidrojot, vai iespējamie fiktīvie darbinieki ir vai nav strādājuši tiesā. Tomēr informācija, vai šāda pārbaude ir veikta un kādi varētu būt tās rezultāti. Tiesnešu disciplinārkolēģijā nav saņemta. Pati disciplinārkolēģija ar izmeklēšanu nenodarbojas, uzsvēra kolēģijas priekšsēdētājs.

Kā ziņots, Tiesnešu disciplinārkolēģija plāno sākt pret Strazdu ierosinātās disciplinārlietas izskatīšanu. 7.augustā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji Strazdu aizturēja aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tiesas priekšsēdētājam pārmeta mantkārīgu nolūku – bija aizdomas, ka, iespējams, tiesā darbā skaitījās fiktīvi darbinieki, bet viņu kontos ieskaitītie līdzekļi tika izmantoti. Šajā kriminālprocesā par aizdomās turēto tika atzīta arī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide. Pret viņu disciplinārlieta nav rosināta.

Abiem tiesnešiem tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, abi neilgi pēc liecību sniegšanas KNAB saslima. Tikmēr KNAB šajā lietā turpina izmeklēšanu.

Bordāns disciplinārlietu pret tiesnesi Strazdu ierosināja 20.augustā.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu