Spīdolas balvai izvirzīti pieci pretendenti, arī Ķīlis • IR.lv

Spīdolas balvai izvirzīti pieci pretendenti, arī Ķīlis

Izglītības ministrs Roberts Ķīlis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Balvu pasniegs 15.novembrī

“Ekonomistu apvienības 2010” ikgadējai Spīdolas balvai ekonomikā šogad izvirzīti pieci kandidāti – izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, publicists Lato Lapsa, a/s “Elko grupa” prezidents Egons Mednis, Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas prezidents Vilnis Rantiņš un finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), liecina “Ekonomistu apvienības 2010” informācija.

Ķīlis balvai izvirzīts par uzdrīkstēšanos un pirmajiem panākumiem, gada laikā veicinot strukturālās reformas izglītībā, lai celtu tās kvalitāti un konkurētspēju pasaulē.

Lapsa nominēts par centieniem izzināt, apkopot un izplatīt informāciju par ar varu apveltītajiem, tādejādi veicinot informācijas brīvību, visatļautības ierobežošanu un caurskatāmības vairošanu.

Mednis balvai izvirzīts par vadoša informācijas tehnoloģiju produktu un komponenšu vairumtirdzniecības uzņēmuma dibināšanu un attīstīšanu, savienojot Rietumu un Austrumu tirgus, 2011.gadā iekļūstot Centrāleiropas 500 lielāko uzņēmumu sarakstā.

Rantiņš virzīts par sekmīgi vadītu Metālapstrādes un mašīnbūves asociāciju, kuras nozaru grupa ir kļuvusi par ražošanas un eksporta līderi, atgūstot savu vēsturisko lomu, tiecoties pretim jauniem sasniegumiem ar modernizētu ražošanas bāzi, arvien daudzveidīgāku un sarežģītāku produktu portfeli.

Savukārt Vilks nominēts par ieguldījumu Latvijas makroekonomiskās situācijas stabilizācijā pēckrīzes periodā un ekonomiskās izaugsmes atjaunošanā 2010.-2012.gadā.

Kopš 2003.gada, kad apvienība atjaunoja Spīdolas balvu ekonomikā, tā tiek piešķirta par konkrēta cilvēka – valstsvīra, uzņēmēja vai sabiedriskā darbinieka – ieguldījumu ekonomiskās brīvības veicināšanā Latvijas tautsaimniecībā. Pērn par sabiedrībai svarīgiem pētījumiem demogrāfijas jomā balvu saņēma Latvijas Universitātes profesors Mihails Hazans.

Laureāts tiks paziņots oktobra beigās, bet balvas pasniegšanas ceremonija notiks 15.novembrī.

Spīdolas balvas ekonomikā līdzšinējie laureāti ir Hazans, Rūta Dimanta, Juris Biķis, Andrejs Žagars, Vaira Vīķe-Freiberga, Ingrīda Blūma, Bertolds Fliks, Einars Repše un Andris Šķēle.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu