Ušakovs: Bukleta drukāšana SC izmaksā Ls 23 000 • IR.lv

Ušakovs: Bukleta drukāšana SC izmaksā Ls 23 000

31
Rīgas mērs Nils Ušakovs (no labās) kopā ar preses sekretāri Annu Kononovu. Foto: Lita Krone, LETA
Līva Rubene

Ir.lv neveiksmīgi meklē bukleta “Tava Rīga” redakciju, visi norāda Ušakova preses sekretāres virzienā

Bukleta “Tava Rīga” drukāšana apvienībai “Saskaņas centrs” (SC) mēnesī izmaksā 23 000 latu. Tā pēc visu dienu ilgušās Rīgas mēra Nila Ušakova tvītošanas par Ir.lv publicēto rakstu aģentūrai LETA viņš pats atzinis. Jāteic, ka Ir.lv ekspertu aplēses nebija tālu no patiesības – Ls 25 000.

Ušakovs arī precizējis bukleta tirāžu, kas esot 325 000 eksemplāru latviešu un tikpat krievu valodā, bet tā redaktors esot portāla “Puaro.lv” žurnālists Nils Sakss. Par bukleta piegādes izmaksām SC politiķis solīja informēt ceturtdien.

Pirms šīs Ušakova atklāsmes Ir.lv rakstīja, ka partiju apvienībai “Saskaņas centrs” (SC) divās valodās – latviešu un krievu – Rīgas domi un SC ar tā partneri Andri Ameriku (Gods kalpot Rīgai) slavinoša bukleta nodrukāšana mēnesī varētu izmaksāt teju 25 tūkstošus latu. To bija aplēsuši Ir.lv aptaujātie poligrāfijas eksperti. 

Taču uzzināt, cik daudz naudas Rīgā valdošā partija ik mēnesi tērē sevis slavināšanai rīdzinieku pastkastītēs nu jau regulāri esošā bukleta “Tava Rīga” izdošanai un redakcijas uzturēšanai, Ir.lv divu nedēļu ilgos meklējumos neizdevās, jo atbildīgo par izdevumu neatklāja ne SC Saeimas frakcija, ne Rīgas dome, ne Rīgas mērs un viņa preses palīdze.

Tomēr pēc pakaļdzīšanās SC bukleta izdevējiem “visi ceļi” arvien aizveda pie Rīgas mēra preses sekretāres Annas Kononovas. Taču arī viņa Ir.lv galu galā atteicās atbildēt uz jautājumiem un nevēlējās tikties ar žurnālisti.

Nesen rīdzinieku pastkastītēs iekrita “Tava Rīga” oktobra numurs, pēc Ir.lv aprēķina, varētu būt jau septītais, ar intriģējošu virsrakstu uz vāka “Centrāltirgus aizkulises”. Bez tradicionāliem Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) un vicemēra Amerika (GKR) slavinājumiem, cik labi skolēniem tagad ir braukt sabiedriskajā transportā par brīvu un kā tiek izrauti sapuvušie graustu zobi no Rīgas skaistās sejas, ka arvien vairāk rīdzinieku uzticas un pozitīvi vērtē Rīgas domes darbu turpat 3.lappusē tiešs uzbrukums Ušakova politiski lielākajam ienaidniekam – partijai “Vienotība”.

Bukleta veidotāji neslēpj, ka tas tiek izdots par SC līdzekļiem – melns uz balta nodrukāts 2.lappusē. Kā liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājas lapā pieejamā SC atskaite par 2011.gada finanšu līdzekļiem, partiju apvienībai pērn ieņēmumi sastādījuši 219 439 latus, kas ir liela summa iepretim 2010.gada ieņēmumiem – Ls 24 116. Taču SC pērn arī iztērējis gandrīz visu naudu – Ls 218 785, atstājot partiju apvienību gada beigās ar Ls 657 kontā.

Tā kā neviens no it kā iesaistītajiem bukleta izdošanā neatbildēja uz Ir.lv jautājumiem ne par tirāžu, ne arī par tipogrāfijas un izplatīšanas izmaksām, Ir.lv balstījās uz TV3 raidījuma “Bez tabu” šogad maija beigās izskanējušo informāciju un paša Ušakova aģentūrai LETA teikto, ka abās valodās bukleta tirāža kopā ir 620 tūkstoši. Savukārt poligrāfijas grupas ”Mūkusala” eksperti uz jautājumu par aptuvenām šāda bukleta iespiešanas izmaksām vienam mēnesim teica, ka tas varētu būt ap Ls 25 000.

Valsts a/s “Latvijas pasts” apstiprināja, ka izplata ”Tava Rīga”. To darot, atbilstoši standarta procedūrai, ko “nosaka abpusējs savstarpējā līguma konfidencialitātes nosacījums”. 

Maijā iznākot bukleta pirmajam numuram, Ušakovs aģentūrai LETA sacīja – plānots, ka tas iznāks “plus mīnus reizi mēnesī”. Viņš arī apstiprināja, ka par bukleta izplatīšanu SC noslēdzis līgumu ar valsts a/s “Latvijas pasts”. Tomēr Ušakovs maijā neatklāja bukleta izdošanas izmaksas – tās tikšot norādītas partijas finanšu atskaitēs.

“Šis buklets izdots tikai un vienīgi par SC, nevis pašvaldības līdzekļiem, kaut gan pilda tīri pašvaldības funkciju. Vienkārši mēs nevēlamies izraisīt kārtējos tukšos, toties skaļos apvainojumus par administratīvā resursa izmantošanu,” teica Ušakovs.

Visi ceļi ved pie… Kononovas

Varētu likties, kas gan būtu vienkāršāk, kā visu šo uzzināt no “Tava Rīga” redakcijas, kuras adrese norādīta bukletā – Rīgā, J.Alunāna iela 8 – 3. Turklāt dots arī informācijas e-pasts.

Ir.lv devās uz bukletā norādīto adresi Rīgas “klusajā centrā”, kur žurnālisti sagaidīja kungs gados, sakot, ka par ”Tavu Rīgu” neko nezinot. Toties viņš ieteica doties uz kāpņu telpas pretējā pusē esošo dzīvokli. Ieejot samērā plašajā dzīvoklī, kura durvis bija nolīmētas ar organizācijas “9.may.lv” uzlīmēm, sekretāre Kristīne Kokina informēja, ka neko sīkāk pastāstīt par šo bukletu nevarot. Viņas uzdevums esot saņemt to iedzīvotāju telefona zvanus, kas vēlas bukletu redzēt savā pastkastītē vai otrādi – to nebūt nevēlas. Saņemto informāciju viņa nododot tālāk pa bukletā norādīto e-pastu [email protected]

Tur Kokina ieteica rakstīt arī Ir.lv, nepaskaidrojot, kas tad saņem šo e-pastu. Toties uz jautājumu par bukleta izplatīšanu ieteica vērsties pie SC Saeimas frakcijas biroja. Jāpiebilst, ka “9.may.lv” izpilddirektors, vismaz spriežot pēc organizācijas mājas lapas, ir Rīgas domes SC frakcijas deputāts Vadims Baraņņiks.

Telefoniski sazinoties ar SC Saeimas frakcijas biroju, sākotnēji izdevās saruna ar sekretāri, kura latviski runāja ar spēcīgu akcentu un solījās stundas laikā atzvanīt, kā arī sameklēt kādu deputātu vai SC frakcijas pārstāvi, kas atbildētu uz Ir.lv jautājumiem. Pēc pusotras stundas, kad Ir.lv zvanīja frakcijai, atbildēja jau cita sekretāre, sakot, ka diemžēl nekas par šādu bukletu te nav zināms, kā arī deputāti nav pieejami un vispār tā esot Rīgas domes lieta, ar kuru Saeimas SC frakcijai neesot nekāda sakara.

Dodoties tālākos “Tava Rīga” redakcijas meklējumos, Ir.lv vēra Rīgas domes durvis, kur SC frakcijā uzreiz pateica, ka neko nezina un nevar arī palīdzēt šajā jautājumā. Turklāt ieteica doties atpakaļ uz Alunāna ielas biroju.

Ir.lv tomēr nolēma neiet atpakaļ un neklaudzināt pie “9.may.lv” durvīm, bet piezvanīt Saeimas deputātam un SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Jānim Urbanovičam, kā arī Rīgas mēra Ušakova preses sekretārei Annai Kononovai. Urbanovičs, kas ir arī SC valdes loceklis un kuram teorētiski vajadzētu pārzināt apvienībā notiekošo, par šo SC izdevumu nevarēja neko pateikt. Tomēr viņš nenoliedza, ka ir dzirdējis par šāda izdevuma eksistenci. Bet par ko tajā raksta, kas to veido – Urbanovičs nezina. Arī Saeimas deputāts Boriss Cilevičs (SC) Ir.lv noliedza jebkādu saistību ar minētā bukleta izveidi.

Vienīgā, kas Ir.lv jautājumus sākotnēji nenoraidīja un solīja atbildes e-pastā, bija Rīgas mēra preses sekretāre Kononova. Tomēr pēc vairāku dienu pauzes un neatbildētiem zvaniem, kad viņu atkal izdevās sazvanīt, Kononova teica, ka uz jautājumiem neatbildēs, ar žurnālisti netiksies un viņai par šo lietu nekas neesot piebilstams.

Zīmīgi, ka, Ir.lv dzenot pēdas mītiskajai “Tava Rīga” redakcijai, Saeimas un Rīgas domes deputāti un viņu palīgi allaž ieteica ar jautājumiem vērsties pie Annas Kononovas. Bet Rīgas mērs Ušakovs, Ir.lv uzrunāts kādā pasākumā, uz jautājumu par bukletu atkārtoja, ka tas ir SC finansēts, bet no tālākas izvaicāšanas atteicās ar strupu ”Paldies, visu labu”.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu