ASV viceprezidentu kandidātu debatēs spraiga viedokļu apmaiņa • IR.lv

ASV viceprezidentu kandidātu debatēs spraiga viedokļu apmaiņa

29
Džo Baidens (no labās) un Pols Raiens debašu laikā. Foto: AFP/LETA

Baidena mērķis bijis sapurināt prezidenta Baraka Obamas atbalstītājus

Pašreizējais ASV viceprezidents Džo Baidens un republikāņu viceprezidenta amata kandidāts Pols Raiens ceturtdien Denvilā, Kentuki pavalstī, piedalījās savās pirmajās un vienīgajās priekšvēlēšanu televīzijas debatēs, kurās bija vērojama spraiga viedokļu apmaiņa nacionālās drošības, ekonomiskās politikas, nodokļu un veselības aprūpes jautājumos.

Analītiķi norāda, ka Baidena mērķis bija izaicināt Raienu un republikāņu kandidātu uz ASV prezidenta amatu Mitu Romniju, kā arī sapurināt prezidenta Baraka Obamas atbalstītājus pēc Obamas ne pārāk spīdošā snieguma pirmajās prezidenta amata kandidātu priekšvēlēšanu televīzijas debatēs 3.oktobrī, raksta LETA/BBC.

Gan eksperti, gan televīzijas skatītāji bija vienisprātis, ka šajās debatēs virsroku guva Romnijs. Omaba trešdien atzina, ka debatēs bijis “pārāk pieklājīgs” pret savu sāncensi.

Republikāņu viceprezidenta amata kandidāts Raiens, kurš nacionālajās debatēs piedalījās pirmo reizi, debašu laikā spēja saglabāt salīdzinoši nosvērtu attieksmi, lai gan Baidens viņu vairākkārt pārtrauca un provocēja.

Raiena mērķis bija nosargāt Romnija pēdējo dienu laikā gūtos panākumus sabiedriskās domas aptaujās, norāda analītiķi.

Debašu sākumā Baidens enerģiski aizstāvēja veidu, kādā Obamas administrācijas reaģējusi uz uzbrukumu ASV konsulātam Bengāzī, kura laikā tika nogalināts ASV vēstnieks un vēl trīs amerikāņi, un Raiena administrācijai veltīto kritiku nodēvēja par muļķībām. Raiens savukārt norādīja, ka administrācija ignorējusi lūgumus pēc drošības pastiprināšanas konsulātā.

Abi politiķi izcīnīja arī asu divkauju jautājumā par Irānu un ASV attiecībām ar Izraēlu.

Pievēršoties ekonomikai, Baidens asi vērsās pret Raiena nesen izteiktajiem komentāriem, ka 47% amerikāņu, kas nemaksā federālo ienākuma nodokli, būtu jāuzņemas atbildība par sevi, un atgādināja, ka Romnijs ir iebildis pret valdības rīcību, lai glābtu ASV autoražotājus.

Raiens centās šo uzbrukumu atvairīt, sākot stāstīt par Romnija personisko dāsnumu un pievēršot uzmanību paša Baidena pieļautajiem kļūdīgajiem izteikumiem.

Debašu laikā abi viceprezidenta amata kandidāti izklāstīja arī katrs savu atšķirīgo redzējumu par veselības aprūpes sistēmas attīstību turpmākos 65 gados.

Debates ilga 90 minūtes un bija sadalītas desmit minūšu segmentos.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pēc pirmajām priekšvēlēšanu televīzijas debatēm Romnijam izdevies mazināt Obamas pārsvaru vairākos svārstīgajos štatos. Floridā un Virdžīnijā abu kandidātu popularitāte ir teju vienlīdzīga, bet Ohaio joprojām vadībā ir Obama, kaut gan viņa pārsvars ir mazinājies.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu